Kubeczek menstruacyjny - pomoc przy staraniach? ☔️
-
WIADOMOŚĆ
-
Czesc Wam.
Od poprzedniego cyklu używam kubeczka Fertilily i żelu Fertilily.
Mam PCOS i nieregularne cykle (ostatni 50 dni).
W poprzednim cyklu za późno zabrałam się za "starania na poważnie", przez ten czas od dwóch lat lecieliśmy na spontanie, no ale jak widać, skoro tu jestem, to się nie udało.
Ten cykl nie mam pojęcia czy będzie z owulacja, skrócony, czy normalnej, "długiej" długości. Obserwuję się i regularnie używam kubeczka.♀️29
◾PCOS - długie cykle, często bezowulacyjne;
mała tarczyca i niedoczynność;
◾01.2024 elektrokonizacja szyjki macicy (rak in situ 🦀 i HPV)
◾PAI hetero, MTHFR C677 hetero - acard i heparyna 💉
◾7.2024 puste jajo płodowe + nierozwijający się pęcherzyk - IV stymulacja 💔💔
◾9-10.2024 prawdopodobnie brak owulacji który sama wykryłam mimo stymulacji
◾11-12.2024 walczę, stymulacje
♂️ 33
◾HBA 49%
walka o pierwsze 🦕 od 7.2022
🩺Rządowy Program leczenia niepłodności do końca 2024r. 🔚
✅kariotyp ja
🔜kariotyp męża, HSG
🔜 2025 IVF
"Do you ever get a little bit tired of life?
Like you're not really happy but ya don't wanna die.
Like you're hanging by a thread 'cause you gotta survive.
'Cause you gotta survive." ❤️🩹👎 -
siesiepy wrote:Czesc Wam.
Od poprzedniego cyklu używam kubeczka Fertilily i żelu Fertilily.
A używałaś wcześniej menstruacyjnego czy zaczęłaś od razu od Fertilily?
Ja zaczęłam od menstruacyjnego w tym cyklu jednak, dla mnie aplikacja była dosyć trudna bo nigdy wcześniej nie miałam z nim do czynienia ale udało się użyć na 1 dzień i na 3 dni przed planowaną owulacją, która powinna wypaść dziś ale coś mi słabo testy owu wychodzą i boję się, że do niej nie dojdzie
Jestem natomiast po infekcji, w zeszłym miesiącu coś się przyplątało i trochę się martwię bo podczas wyciągania kubeczka w środku jest świeża krew... nie wiem czy coś źle robię, może drapnęłam się długimi paznokciami czy może infekcja jest niedoleczona i stąd krwawienie? Może któraś miała taką sytuację?👩🏼 31 🧑🏻 34
Rozpoczęcie starań - 03.2020
Przerwa w staraniach - 08.2020 - 05.2022 Reumatoidalne zapalenie stawów + Metotreksat...
cykle bezowulacyjne
AMH 7.3609 ng/mL
06.2022 - start stymulacji Aromek + Pregnyl
07.2022 - drożność jajowodów - oba drożne
09.2022 - 1 IUI - nieudana X
10.2022 - 2 IUI - test 9.11. -
mylenne wrote:A używałaś wcześniej menstruacyjnego czy zaczęłaś od razu od Fertilily?
Ja zaczęłam od menstruacyjnego w tym cyklu jednak, dla mnie aplikacja była dosyć trudna bo nigdy wcześniej nie miałam z nim do czynienia ale udało się użyć na 1 dzień i na 3 dni przed planowaną owulacją, która powinna wypaść dziś ale coś mi słabo testy owu wychodzą i boję się, że do niej nie dojdzie
Jestem natomiast po infekcji, w zeszłym miesiącu coś się przyplątało i trochę się martwię bo podczas wyciągania kubeczka w środku jest świeża krew... nie wiem czy coś źle robię, może drapnęłam się długimi paznokciami czy może infekcja jest niedoleczona i stąd krwawienie? Może któraś miała taką sytuację?
Od razu do Fertilily, menstruacyjnego jeszcze się nie dorobiłam. Dopiero od jakiegoś czasu zbieram sie do jego zakupu i jeśli mi w tym cyklu nie wypali, to sobie kupię.
Fertilily bardzo łatwo mi się aplikuje, jest mały, miękki i poręczny. Z tego co widziałam, to sposób jego aplikacji jest też odmienny od aplikacji menstruacyjnego - jednak patent z wywijaniem robi robotę.
Ja czasami mam krew jak się właśnie drapnę/mąż mnie drapnie lub było za sucho i się obetrę. Na ogół się tym nie martwię, bo mija szybko po stosunku. Nawet ostatnio tak miałam. Mąż mi zarzucał po miłostkach, że jeszcze okres mam, to się wyparłam, bo wiedziałam, że nie. :p
Czy krew pojawia się u ciebie tylko po wyjęciu kubeczka, czy na codzień też? Być może skoro masz problem z jego aplikacją, to właśnie gdzieś się dziabniesz w trakcie i stąd ta krew.♀️29
♂️ 33
◾HBA 49%
✅kariotyp ja
🔜kariotyp męża, HSG
🔜 2025 IVF
Wcześniej nigdy mi się nie zdarzyło takie krwawienie, te pierwsze dwa razy miały miejsce właśnie z kubeczkiem więc w takim razie musiałam się samookaleczyć
A jak długo trzymasz kubeczek?👩🏼 31 🧑🏻 34
Przerwa w staraniach - 08.2020 - 05.2022 Reumatoidalne zapalenie stawów + Metotreksat...
cykle bezowulacyjne
AMH 7.3609 ng/mL
Hej. U mnie update.
Byliśmy dziś na pierwszej wizycie w klinice leczenia niepłodności. Okazało się, że mam policystyczne jajniki (mój pierwszy ginekolog już to stwierdził, ale dla pewności pojechaliśmy do kliniki ginekologicznej na 2 wizyty i wg tamtejszejszwgo lekarza, nie było o tym mowy). Z poprzedniego cyklu została torbiel, z aktualnego jest pęcherzyk dominujący. W sobotę kolejna wizyta, zobaczymy, czy pęknie. Plan jest taki, że kilka miesięcy robimy monitoring ze wspomaganiem owulacji, jeśli się nie uda to inseminacja (ale raczej pominiemy ten krok) i po roku in vitro.
Szczerze mówiąc, jestem dziś załamana. Wiem już, że żaden kubeczek mi nie pomoże, zostaje farmakologia i inne procedury medyczne.
Trzymam za was wszystkie kciuki ❤️ -
mylenne wrote:Wcześniej nigdy mi się nie zdarzyło takie krwawienie, te pierwsze dwa razy miały miejsce właśnie z kubeczkiem więc w takim razie musiałam się samookaleczyć
A jak długo trzymasz kubeczek?
Zaleca się niby przez 20 minut, ale ja często z nim zasypiam jeśli mamy ❤️ tuż przed snem. 🙈 Nie zauważyłam infekcji ani żadnych problemów z tego powodu.♀️29
♂️ 33
◾HBA 49%
✅kariotyp ja
🔜kariotyp męża, HSG
🔜 2025 IVF
Jaśmin wrote:Hej. U mnie update.
Szczerze mówiąc, jestem dziś załamana. Wiem już, że żaden kubeczek mi nie pomoże, zostaje farmakologia i inne procedury medyczne.
Trzymam za was wszystkie kciuki ❤️
A czemu chcesz pominąć inseminację?
Nie łam się! Będzie dobrze, zobaczysz! Może na stymulowanym cyklu będzie łatwiej kontrolować owulację, cykl nie będzie się wydłużał przez co w tym samym czasie podejdziecie do większej ilości prób, i może właśnie ta farmakologia Cię przybliży do celu, tak o tym pomyśl
Ja miałam cykle bezowulacyjne i pogodziłam się z tym, że bez stymulacji o dziecku mogę tylko pomarzyć. Więc jestem mega wdzięczna, że leki dają mi szansę na naturalne zajście w ciąże choć też mam dni, że czuje, że się nie uda, nic z tego i tylko in vitro jest naszą szansą.
Ale nie ma co się nastawiać, trzeba mieć nadzieje!!👩🏼 31 🧑🏻 34
cykle bezowulacyjne
AMH 7.3609 ng/mL
siesiepy wrote:Zaleca się niby przez 20 minut, ale ja często z nim zasypiam jeśli mamy ❤️ tuż przed snem. 🙈 Nie zauważyłam infekcji ani żadnych problemów z tego powodu.
Ok bo ja też trzymałam przez noc, tzn nad ranem 5-6 szłam do toalety wyciągnąc, i bałam się, że to za długo i trochę przypisywałam zaostrzenie infekcji ale może to po prostu paznokcie faktyczniesiesiepy lubi tę wiadomość
👩🏼 31 🧑🏻 34
cykle bezowulacyjne
AMH 7.3609 ng/mL
Powiem tak. Przyjaciółka zasnęła z kubeczkiem (8cs, pierwszy z kubeczkiem, średnia jakość nasienia partnera, ona niedoczynność tarczycy i nieregularne cykle) i dzięki temu chyba zaszła. 😂 Bo ten cykl był udany, a kubeczka użyła tylko ten jeden raz.♀️29
♂️ 33
◾HBA 49%
✅kariotyp ja
🔜kariotyp męża, HSG
🔜 2025 IVF
Czyli coś jednak w tych kubeczkach jest!
Ale kurcze przy takiej sytuacji obojga i się udało, nieźle. I ktoś by pomyślał - a gdzie tam, takie problemy tu kubeczek nie pomoże, a tu proszę
Ja w takim razie muszę ściągnąć długie paznokcie bo sie chyba troche sama zniechęciłam i trochę wystraszyłam po tej krwi przy wyciąganiu... 😂siesiepy lubi tę wiadomość
👩🏼 31 🧑🏻 34
cykle bezowulacyjne
AMH 7.3609 ng/mL
Dziewczyny chyba się udało...nie wiem jakim cudem...3.09 byliśmy w klinice na monitoringu. Okazało się,że "torbiel" z poprzedniego cyklu była nowym pęcherzykiem i wystąpiła u mnie podwójna owulacja. Ale i tak spisaliśmy z mężem ten cykl na straty, bo mało się staraliśmy. Dziś 23dc. Coś mnie tknęło i rano zrobiłam test, nie z pierwszego moczu i od razu 2 grube krechy 🤯 czekam właśnie na wyniki bety i progesteronu i modlę się, żeby tym razem wszystko było ok.
MoniCzita, mylenne, Wiara Nadzieja Miłość, Niaha, Anett93 lubią tę wiadomość
-
A mi dziewczyny tesety owulacyjne wychodzą innaczej i temperatura w pochwie mówi innaczej o owulacji .. Już sama nie wiem czegoś mam się trzymać... Aplikacja też innaczej wylicza .. Ciężko jest
Już chyba nie będę robić tych testów owulacyjnych... -
Jaśmin wrote:Dziewczyny chyba się udało...nie wiem jakim cudem...3.09 byliśmy w klinice na monitoringu. Okazało się,że "torbiel" z poprzedniego cyklu była nowym pęcherzykiem i wystąpiła u mnie podwójna owulacja. Ale i tak spisaliśmy z mężem ten cykl na straty, bo mało się staraliśmy. Dziś 23dc. Coś mnie tknęło i rano zrobiłam test, nie z pierwszego moczu i od razu 2 grube krechy 🤯 czekam właśnie na wyniki bety i progesteronu i modlę się, żeby tym razem wszystko było ok.
Pięknie!! Może podwójna owulacja zwiększyła szansę i się udało
A może nawet nie 1 a 2 fasolki Ci się trafią!
Ale próbowaliście z kubeczkiem czy bez?
Czekamy na wynik bety i trzymamy kciuki!!!👩🏼 31 🧑🏻 34
cykle bezowulacyjne
AMH 7.3609 ng/mL
MoniCzita wrote:A mi dziewczyny tesety owulacyjne wychodzą innaczej i temperatura w pochwie mówi innaczej o owulacji .. Już sama nie wiem czegoś mam się trzymać... Aplikacja też innaczej wylicza .. Ciężko jest
Już chyba nie będę robić tych testów owulacyjnych...
Jeśli miałabym taką sytuację to jednak zaufałabym temperaturze, niż testom Pod warunkiem, że regularnie mierzysz temp. Ja nie mierzę więc Ci nie podpowiem co mogą oznaczać takie wahania i czy to normalne przed okresem czy nie.
Mój się spóźnia już 3 dzień ale w ciąży nie jestem bo testy negatywne, a wczoraj byłam na usg w temacie inseminacji i niestety nic nie widać...👩🏼 31 🧑🏻 34
cykle bezowulacyjne
AMH 7.3609 ng/mL
mylenne wrote:Pięknie!! Może podwójna owulacja zwiększyła szansę i się udało
A może nawet nie 1 a 2 fasolki Ci się trafią!
Ale próbowaliście z kubeczkiem czy bez?
Czekamy na wynik bety i trzymamy kciuki!!!
Oby tylko pięknie rosło...
To był pierwszy cykl odkąd mam kubeczek, a go nie użyłam! Także w moim przypadku to nie zasługa kubeczkaWiara Nadzieja Miłość, mylenne, siesiepy, Niaha lubią tę wiadomość
-
A u mnie dziewczyny już któryś cykl z kubeczkiem. Pewnie jakiś 4. Ale w tym cyklu dodatkowo wdrożyliśmy Conceive Plus. Trzymajcie kciuki - wczoraj i dziś monitor pokazał szczyt, wiec działaliśmy 💪🏻🤞🏻
mylenne, siesiepy lubią tę wiadomość
-
Jaśmin wrote:Beta 118,6 progesteron 30,56 😍
Oby tylko pięknie rosło...
To był pierwszy cykl odkąd mam kubeczek, a go nie użyłam! Także w moim przypadku to nie zasługa kubeczka
Jejku GRATULACJE!!! 😍
Widzisz, a taka załamana byłaś, że żaden kubeczek i farmakologia nie pomogą, i faktycznie - nie było Ci to praktycznie wszystko potrzebne bo po prostu się udało
A Ty dostałaś zastrzyk na pękniecie? Czy sam pękł? Czym miałaś stymulowaną owulację?
👩🏼 31 🧑🏻 34
cykle bezowulacyjne
AMH 7.3609 ng/mL
Wiara Nadzieja Miłość wrote:A u mnie dziewczyny już któryś cykl z kubeczkiem. Pewnie jakiś 4. Ale w tym cyklu dodatkowo wdrożyliśmy Conceive Plus. Trzymajcie kciuki - wczoraj i dziś monitor pokazał szczyt, wiec działaliśmy 💪🏻🤞🏻
Trzymam kciuki w takim razie!! Oby tym razem się udało
Nie słyszałam o Conceive Plus, co to takiego?👩🏼 31 🧑🏻 34
cykle bezowulacyjne
AMH 7.3609 ng/mL
10.2022 - 2 IUI - test 9.11.