Kwas foliowy
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyMili wrote:Biedronka Folio forte 120 tabletek (SteriPharm) jest o wiele tañszy od innych kwasów foliowych dostępnyvh w Niemczech. Przepisał mi gin. z wyjaśnieniem że ma dokładnie taki sam skład jak inne kwasy foliowe, ale o wiele niższą cenę.
Nie pisze ceny bo zakupu dokonał mąż, ale grubo poniżej 10 euro.
Pozdrawiam.MisiaMisia lubi tę wiadomość
-
amela wrote:mi mój gin mówił że mimo brania femibionu powinno się jeszcze łykać normalnie kwas foliowy
Też brałam przez 3 miesiące 5 mg. I na wszelki wypadek 3 miesiące przed in vitro znowu wezmę większą dawkę.amela lubi tę wiadomość
-
Ja również zażywam od prawie dwóch lat i już mi to mocno weszło w krew Kupowałam Folik, ale teraz kupuję taki zielony kwas foliowy 250 tabletek przez Internet, bo łyka go również mój małżyk i bardziej się opłaca
MisiaMisia lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
heeehheee no ja jestem bardzo znerwicowana
AnkaT. lubi tę wiadomość
LUF, Hiperprolaktynemia, Endometrioza III stopnia,
usunięty jajowód z wodniakiem
Ciężka oligozoospermia
****************************7 lat walki.
5 zarodków bardzo dobrej jakości.
Pierwsze ICSI po dwóch latach przerwy.
1 podana blastka
Mamy dwie kreski
CUDA się zdarzają
-
AnkaT. wrote:poprzednie pokolenia nie łykały kwasu foliowego, czy faktycznie za czasów naszych babć i mam rodziło się, aż tyle dzieci z problemami układu nerwowego?
MisiaMisia, vanessa, amela lubią tę wiadomość
-
Ann_ lubi tę wiadomość
-
AnkaT. wrote:poprzednie pokolenia nie łykały kwasu foliowego, czy faktycznie za czasów naszych babć i mam rodziło się, aż tyle dzieci z problemami układu nerwowego?
Zgodzę się z nezumi.
Pamiętajmy, że za czasów naszych babć i mam jadło się inaczej. Nie mówię, że koniecznie pożywniej ale inaczej. Nie było takiego ryzyka z Bisfenolem A i mutacjami. Nie mamy pewności, czy żrąc różne leki na to i siamto (nawet antybiotyki) nie robimy sobie na dłuższą metę niewidocznego kuku. Nie wiemy jak ostatecznie na płodność a raczej jakość genetyczną mają wpływ fale RTG... Na co dzień narażamy się na więcej niekorzystnych czynników niż kiedyś nasze mamy. Komóra w torebce czy kieszeni, mikrofala w kuchni, tabsy na to i tamto, BPA w plastikowych opakowaniach.
Niestety w swoim życiu poznałam sporą ilość dzieci z wadami wrodzonymi (neurologiczne i inne) Znam też pary, które mają dzieci z rozszczepem kręgosłupa.
Poronienia - nawet takie o których kobiety nie wiedzą mogą wynikać z "błędów w zarodku". Takie "błędy" czasami zanikają przy podziale zarodka ale też pozostają i wtedy mamy dramat. Taki zarodek się nie utrzyma. Dlaczego nie mamy dopomóc organizmowi dostarczyć tak ważnej ochrony dla rozwoju dziecka jakim jest kwas foliowy?
Osoby z problemami rozwojowymi w rodzinie, z epilepsją czy innymi wadami (minimalnymi) neurologicznymi, mutacjami w genach (o których bez badań nie wie większość osób) mają zalecaną większą dawkę kwasu foliowego. To się z niczego nie wzięło.
Poza tym pamiętajmy o jednej ważnej rzeczy, do powstania nowego życia potrzebne są geny obojga rodziców. Co się dzieje kiedy się połączą? Znam przypadki gdzie w rodzinach obojga rodziców było ok, oni byli zdrowi a dziecko urodziło się z wadą.
W tej kwestii wolę dmuchać na zimne.nezumi, AnkaT., amela lubią tę wiadomość
-
Ja biorę kwas.foliowy 15 mg taki mi gin przepisala jak jej kiedyś powiedzialam że mam płytki krwi na niższym poziomie. Takie cały czas biore.
MisiaMisia lubi tę wiadomość
-
nezumi wrote:pewnie nie ale w tamtych zcasach skażenie środowiska było zdecydowanie mniejsze, a zawartość świństw w jedzeniu znikoma w porównaniu z tym czym nas teraz faszerują.
MisiaMisia, nezumi lubią tę wiadomość
http://avatars.zapodaj.net/images/1e838c757e81.gif -
nick nieaktualny
-
ja też łykam. Poza tym wykazano pozytywne działanie kwasu foliowego na kobiety, które go biorą nie będąc w ciąży. Skutkami niedoboru kwasu foliowego mogą być anemia, dolegliwości neurologiczne (drętwienia, skurcze itp na przebiegu nerwów obwodowych) i stany obniżonego nastroju aż do depresji.
Niestety z "normalnego" jedzenia przyswajamy go bardzo mało bo większość jego źródeł poddajemy obróbce termicznej
Kwas foliowy pyszny i zdrowyAnia_84, MisiaMisia lubią tę wiadomość