Kwas foliowy
-
WIADOMOŚĆ
-
czarownica_tea wrote:ja też łykam. Poza tym wykazano pozytywne działanie kwasu foliowego na kobiety, które go biorą nie będąc w ciąży. Skutkami niedoboru kwasu foliowego mogą być anemia, dolegliwości neurologiczne (drętwienia, skurcze itp na przebiegu nerwów obwodowych) i stany obniżonego nastroju aż do depresji.
Niestety z "normalnego" jedzenia przyswajamy go bardzo mało bo większość jego źródeł poddajemy obróbce termicznej
Kwas foliowy pyszny i zdrowyMisiaMisia, nezumi lubią tę wiadomość
http://avatars.zapodaj.net/images/1e838c757e81.gif -
Witam. od jakichś dwóch tygodni zaczęłam łykać kwas foliowy. póki co nie staramy się z partnerem o dziecko ale specjalnie też nie uważamy;)
w styczniu wybieram się do ginekologa z zamiarem powiadomienia go o planowaniu ciąży. w rodzinie TŻta jest osoba która jest opóźniona psychicznie, myślicie że to powinno mieć wpływ na dawkę przyjmowanego kwasu? -
amela wrote:Powiem Ci że mi wcześniej bardzo często drętwiały ręce w nocy a teraz jakoś nie pamiętam kiedy ostatnio mi się to zdarzyło Kwas foliowy działa
amela lubi tę wiadomość
-
sylvi wrote:Witam. od jakichś dwóch tygodni zaczęłam łykać kwas foliowy. póki co nie staramy się z partnerem o dziecko ale specjalnie też nie uważamy;)
w styczniu wybieram się do ginekologa z zamiarem powiadomienia go o planowaniu ciąży. w rodzinie TŻta jest osoba która jest opóźniona psychicznie, myślicie że to powinno mieć wpływ na dawkę przyjmowanego kwasu?MisiaMisia lubi tę wiadomość
-
sylvi wrote:Witam. od jakichś dwóch tygodni zaczęłam łykać kwas foliowy. póki co nie staramy się z partnerem o dziecko ale specjalnie też nie uważamy;)
w styczniu wybieram się do ginekologa z zamiarem powiadomienia go o planowaniu ciąży. w rodzinie TŻta jest osoba która jest opóźniona psychicznie, myślicie że to powinno mieć wpływ na dawkę przyjmowanego kwasu?
Zapewne oboje powinniście łykać większe dawki kwasu, na receptę przepisaną przez lekarza. Może warto też zrobić badania genetyczne na mutacje. Pytanie co za opóźnienie psychiczne? Warto skonsultować się z genetykiem, tak na wszelki wypadek. Ale bez stresu:) -
nick nieaktualny
-
ja też łykam kwas foliowy od 1,5 miesiąca mam przepisany kwas foliowy na receptę w dawce 5mg, wcześniej łykałam ten dostępny bez recepty w dużo mniejszej dawce
amela lubi tę wiadomość
"Nadzieja zawiera w sobie światło mocniejsze od ciemności, jakie panują w naszych sercach".Jan Paweł II
-
Ann_ wrote:Biorę grzecznie codziennie Femibion Natal Classic i dodatkowo kwas foliowy sam. Czy kwas foliowy można przedawkować? Wydaje mi się, że nie, ale ze mnie żadna ekspertka. Co o tym myślicie?
Można:)
Ale dopiero wtedy kiedy bierzesz ponad 5mg (na receptę) ale nie kontrolujesz się u lekarza. Lekarz ustala większą dawkę w konkretnych przypadkach. Skutki uboczne przedawkowania (nie dotyczy to zalecanej dawki 0,4 mg:) to np cytuję: reakcje skórne, nudności, wymioty, biegunka, nadpobudliwość nerwowa lub depresja - działania te wiążą się zawyczaj z przedawkowaniem. Czyli wtedy kiedy ktoś nałyka się kwasiku w ogromnej dawce:) -
MisiaMisia wrote:Można:)
Ale dopiero wtedy kiedy bierzesz ponad 5mg (na receptę) ale nie kontrolujesz się u lekarza. Lekarz ustala większą dawkę w konkretnych przypadkach. Skutki uboczne przedawkowania (nie dotyczy to zalecanej dawki 0,4 mg:) to np cytuję: reakcje skórne, nudności, wymioty, biegunka, nadpobudliwość nerwowa lub depresja - działania te wiążą się zawyczaj z przedawkowaniem. Czyli wtedy kiedy ktoś nałyka się kwasiku w ogromnej dawce:)
Dzięki, nie wiedziałam o tym. Ale faktycznie 5mg to spora dawka.
-
sylwiunia wrote:ja też łykam kwas foliowy od 1,5 miesiąca mam przepisany kwas foliowy na receptę w dawce 5mg, wcześniej łykałam ten dostępny bez recepty w dużo mniejszej dawce
sylwiunia lubi tę wiadomość
Ann_ wrote:Biorę grzecznie codziennie Femibion Natal Classic i dodatkowo kwas foliowy sam. Czy kwas foliowy można przedawkować? Wydaje mi się, że nie, ale ze mnie żadna ekspertka. Co o tym myślicie?
nick nieaktualny