wstawiałam już kiedyś. To są informacje zebrane głównie z artykułów naukowych
Omega 3: Kobiety, które spożywają większą ilość kwasów tłuszczowych omega-3, są mniej narażone na wystąpienie endometriozy, a także zmniejszają ryzyko zaburzeń owulacji. Omega-3 działają jako przeciwutleniacze, dlatego są bardzo ważne w diecie mężczyzn z obniżonymi parametrami nasienia. Zwiększenie ich w diecie poprawia parametry nasienia.
źródła: łosoś atlantycki, pstrąg, dorsz, śledź, makrela
Ananas zawiera bromelinę, która może wspomóc organizm po owulacji. Ma właściwości przeciwzapalne, przeciwzakrzepowe i fibrynolityczne, działa gojąco na rany, wpływa korzystnie na krążenie krwi, ma działanie przeciwnowotworowe i immunomodulujące.
Na poprawę endometrium: morele suszone, nasiona słonecznika, orzechy laskowe, zarodki pszenne, kiełki pszenicy
migdały (witamina A + E): wpływ na parametry nasienia i endometrium
Witamina D – Aktywny metabolit witaminy D – kalcytriol stymuluje produkcję hormonów płciowych.
Źródła: jaja, sery, mleko, tłuste ryby.
Witamina B6 odpowiada za prawidłowe stężenie progesteronu we krwi a z kwasem foliowym obniża poziom homocysteiny (negatywnie wpływa na reprodukcję, zmniejsza szansę zapłodnienia, zaburza mechanizm implantacji).
Źródła: pełnoziarniste produkty zbożowe, mięso drobiowe, jaja, ryby, banany, awokado, warzywa liściaste i skrobiowe.
Witamina B12 razem z kwasem foliowym bierze udział w syntezie DNA a jej niedobór w diecie przyszłych matek może być przyczyną niepłodności i przyszłych poronień.
Źródła: wątróbka, ryby, mięso, jaja, nabiał.
Witamina C jest niezbędna w produkcji kolagenu, jest istotna dla wzrostu pęcherzyka Graafa, owulacji i fazy lutealnej.
Źródła: surowe warzywa i owoce (papryka, natka pietruszki, owoce cytrusowe i jagodowe).
Witamina E bierze udział w procesach rozrodczych, a jej niskie stężenie wiąże się z zaburzeniami owulacji.
Źródła: oleje, oliwa z oliwek, migdały, pistacje, awokado, sezam, dynia i słonecznik.
Kwas foliowy: fasola, groch, warzywa liściaste szczególnie zielonolistne, takie jak: sałata, szpinak, kapusta, natka pietruszki oraz brokuły, brukselka, szparagi, kalafior.
Żelazo: Niewystarczająca ilość żelaza zwiększa zagrożenie pojawienia się niepłodności wynikającej z zaburzeń owulacji.
Źródła: mięso, jaja, suche nasiona roślin strączkowych, natka pietruszki i ciemne pieczywo.
Magnez: jego niedobór może wpływać na płodnośc kobiety i skutkować wczesniejszym poronieniem. Wykazano, że niedobór może wpływać na niedobór progesteronu.
Źródła: warzywa liściaste, kiełki zbóż, otręby, produkty zbożowe z pełnego przemiału, nasiona roślin strączkowych, kukurydza, banany, orzechy, migdały, kakao.
Cynk: wykazuje działanie antyoksydacyjne. Jest konieczny do właściwego przebiegu owulacji oraz cyklu menstruacyjnego. Jest niezbędny do prawidłowego metabolizmu androgenów, estrogenów i progesteronu, owulacji i rozwoju zarodka.
Źródła: ciemne pieczywo, kasza gryczana, jaja i mięso.
Selen: wspomaga eliminację wolnych rodników.
Źródła: produkty zbożowe, owoce morza, jaja, pomidory, szparagi, brokuły oraz orzechy (zwłaszcza brazylijskie).
Miedź: jej przemiany są bezpośrednio związane z przemianami żelaza.
Źródła: płatki owsiane, otręby pszenne, orzechy, nasiona slonecznika i kakao.
Jod: wpływa na prawidłową pracę tarczycy.
Źródła: ryby (dorsz, halibut, śledzie), skorupiaki i mięczaki.
ŻRÓDŁA BIAŁKA W DIECIE (mięso/ryby/strączki): Badania pokazują, że również pochodzenie spożywanych białek w zaburzeniach płodności może mieć duże znaczenie. Zwiększenie o zaledwie 5% spożycia białka roślinnego kosztem zwierzęcego może obniżać ryzyko wystąpienia niepłodności wynikającej z zaburzeń owulacji nawet o 40%. Uznano, że szczególnie spożycie białek zwięrzęcych takich jak kurczaki i indyki przyczynia się do zwiększenia ryzyka braku owulacji. Białko roślinne zawiera znaczną ilość argininy. Bierze ona udział w produkcji tlenku azotu, który ułatwia przepływ krwi przez narządy rodne wpływając korzystnie na rozwój komórki jajowej i implantację.
źrodła białka roślinnego stanowią głównie nasiona roślin strączkowych: fasola, soczewica, ciecierzyca, groch. Białka jaj i ryb nie wykazują negatywnego wpływu na płodność.
„Badanie z wykorzystaniem L-argininy wykazało, że poprawiła przepływ krwi ciałka żółtego u wszystkich kobiet biorących udział w badaniu oraz zwiększyła poziom progesteronu u 71% pacjentek.”
NABIAŁ: Gospodarkę hormonalną kobiety zaburza także spożywanie odtłuszczonych produktów mlecznych. Produkty te zawierają mniejszą ilość witaminy D, która jest związkiem wpływającym na płodność. Procesy technologiczne usuwania tłuszczu z mleka wpływa na zmniejszenie zawartości estrogenów i progesteronu w mleku a zwiększenie zawartości męskich hormonów m.in. testosteronu.
WĘGLOWODANY/INDEKS GLIKEMICZNY: Węglowodany w diecie oddziaływują na stężenie glukozy i insuliny we krwi, a w sytuacji gdy podaz ich jest za wysoka, mogą prowadzić do zaburzeń równowagi hormonów odpowiadających za płodność. Ilość i jakość węglowodanów jest ważnym wyznacznikiem owulacji i płodności u kobiet.
Badania wskazują, że spożywanie produktów o wysokim IG (słodzone płatki śniadaniowe, płatki kukurydziane, biały ryż, ziemniaki, jasne pieczywo, słodzone napoje, słodycze, frytki, dynia, marchewka gotowana, buraczki gotowane) wiązało się z większym ryzykiem niepłodności z powodu zaburzen owulacji niż spożywanie produktow o niskim IG (brązowy ryż, grube kasze, ciemne pieczywo, marchew surowa, cukinia, pomidor, ogórek, jabłka, owoce jagodowe, orzechy, rośliny strączkowe).
przyprawy i zioła: przeciwutleniacze, ochrona komorek jajowych i plemników przed uszkodzeniem. goździki, cynamon, kakao, mięta, kolendra, szafran, kurkuma, anyż, kminek, kozieradka, czarny pieprz, oregano, bazylia, koper, liść laurowy, czosnek, chrzan, majeranek, cebula, pietruszka, czerwona papryka, mięta, rozmaryn, szałwia, gałka muszkatołowa, tymianek, koper, imbir, estragon, curry.
WODA: wpływa na ilość śluzu. Plemniki w śluzie zawierającym mniej wody są wolniejsze i mają problemy z przemieszczaniem się w głąb macicy. U mężczyzn odwodnienie może wpływać na skład nasienia i obniżać jego jakość.
Co warto wprowadzić do diety mężczyzn?
CYNK Niedobór cynku może obniżyć poziom testosteronu.
KWAS FOLIOWYNowe badania sugerują, że kwas foliowy może poprawić parametry nasienia. Mężczyźni z niskim poziomem kwasu foliowego mieli zwiększone ryzyko uszkodzeń plemników. Zapotrzebowanie 400 μg na dobę
SELEN Zapotrzebowanie 55 μg dobę
Źródła: podroby, zwłaszcza nerki, jak i żywność pochodzenia morskiego:skorupiaki i ryby. Wśród warzyw: czosnek, grzyby oraz suche nasiona roślin strączkowych.
LIKOPEN Likopen zawarty w pomidorach (najlepiej przetworzonych) ze względu na działanie przeciwzapalne, może wspomagać płodność mężczyzn.
„U mężczyzn, którzy spożywali szklankę soku pomidorowego przez 12 tygodni, stwierdzono, że stężenie likopenu w osoczu znacząco wzrosło. Sok z pomidora wpłynął na ruchliwość plemników i obniżył liczbę nieprawidłowych plemników. Jedno z badań nad potencjałem oksydacyjnym wykazało, że dzienna dawka 30 mg likopenu zmniejszała uszkodzenia DNA plemników aż o 9%.”
WITAMINA C Zapotrzebowanie 90 mg na dobę. Witamina C chroni plemniki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi.
WITAMINA E Zapotrzebowanie 10 mg równoważnika a-tokoferolu na dobę.
Witamina E niszczy wolne rodniki oraz może wpływać na ruchliwość plemników.
1 łyżka oleju z zarodków pszennych to 200% dziennego zapotrzebowania na witaminę E!
unikanie tłuszczy trans nasilają procesy zapalne. GDZIE ZNAJDUJĄ SIĘ TŁUSZCZE TRANS? W słodyczach, margarynach, ciastkach oraz w żywności przetworzonej.
Im więcej tłuszczów trans, tym mniejsze jądra, co w konsekwencji prowadzi do gorszych parametrów nasienia. Zmniejszenie ogólnej liczby plemników, niższy poziom testosteronu.
AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA Nawet 15 min. ćwiczeń dzienne wystarczy, aby wspomóc krążenie i zwiększyć szansę na owulację. Jeśli próbujesz poprawić endometrium, pamiętaj, że ruch jest bardzo ważny.
Ale UWAGA: „badania wykazały, że istnieje zwiększone ryzyko braku jajeczkowania u kobiet, które wykonują ciężki trening (>60 minut/dobę),natomiast energiczne ćwiczenia 30-60 minut/dobę wiązały się ze zmniejszonym ryzykiem niepłodności bezowulacyjnej.”
U kobiet z nadwagą i otyłych (z PCOS lub bez) ćwiczenia fizyczne przyczyniły się do obniżenia poziomu insuliny i wolnego poziomu androgenów, co doprowadziło do przywrócenia regularnej owulacji.