laparoskopia czy operacja
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny mam problem, dostałam skierowanie do szpitala na usunięcie torbieli endometrialnej z jajnika. Oprócz tego mam jeszcze do usunięcia małego mięśniaka.
Lekarz do którego chodzę powiedział mi, że jeśli chodzi o szpital, w którym on pracuje moze zrobić mi normalną operacje bo laparo nie wykonują. I się zastanawia czy iść do niego na tą operację, zna mnie i wiem, ze będę pod dobra opieką. Ale z drugiej strony będę dłużej dochodzić do siebie i starania sporo się odwleką. A decydując się na laparoskopię musiałam szukać szpitala we wrcoku, możecie mi cos polecić?? Gdzie wykonują takie zabiego we wrocku? -
Ofelaine wrote:Dziewczyny mam problem, dostałam skierowanie do szpitala na usunięcie torbieli endometrialnej z jajnika. Oprócz tego mam jeszcze do usunięcia małego mięśniaka.
Lekarz do którego chodzę powiedział mi, że jeśli chodzi o szpital, w którym on pracuje moze zrobić mi normalną operacje bo laparo nie wykonują. I się zastanawia czy iść do niego na tą operację, zna mnie i wiem, ze będę pod dobra opieką. Ale z drugiej strony będę dłużej dochodzić do siebie i starania sporo się odwleką. A decydując się na laparoskopię musiałam szukać szpitala we wrcoku, możecie mi cos polecić?? Gdzie wykonują takie zabiego we wrocku?
Ofelaine szukaj innego szpitalaWiadomość wyedytowana przez autora: 25 sierpnia 2014, 10:54
-
nick nieaktualny
-
sury_cat wrote:PsotkaKotka i zaszłaś w ciążę z torbielką? Mi w zeszłym tygodniu wykryli 3,5 cm, w czwartek mam wizytę u ginka ale też nie chcę ani tabsów na wchłonięcie ani operacji ;/
Nie nie. Ja nei mialam torbieli ale mialam miec laparoskopie zeby sprawdzic czy mam drozne jajowody bo nam sie troche czasu nei udawalo. Ale zrezygnowalam z tego zabiegu kiedy dostalam do podpisania papiery i po prosbach mojego narzeczonego (on mnie zrostami wlasnei nastraszyl).
-
nick nieaktualny
-
sury_cat wrote:Jak widzę udało się, gratulacje! A ile się staraliście? My jesteśmy w 3 cyklu starań no i właśnie okazało się, że mam tą zasraną torbiel ;/ brałam 6,5 roku tabsy anty i boję się, że będę miała mega problemy z zajściem w ciążę ;(
Staralismy sie ok. 2 lat.
Powodzenia
Ja tez latami bralam tabsy. -
nick nieaktualny
-
Dzięki dziewczyny za rady. Ja osobiście też jestem bardziej za lapro bo szybciej dochodzi się do siebie tylko boję się iść do swojego lokalnego szpitala bo opinie mają średnie. A znów mój dr chce mnie ciąć całą bo nie robią laparo tam gdzie pracuje.
Ale chyba zaryzykuje i pójdę na laparoskopie chciałabym żeby przy okazji sprawdzili mnie drożność jajowodów. Czy jest to duży problem dla lekarzy?? -
miałam laparoskopię a teraz czeka mnie laparotomia a jeśli chodzi o zrosty to lekarz podczas operacji może zastosować żel antyzrostowy który również jest polecany podczas laparoskopii, problem jest tylko taki, że nie jest on refundowany a koszt ok 650 zł."Nadzieja zawiera w sobie światło mocniejsze od ciemności, jakie panują w naszych sercach".Jan Paweł II
-
Jeszcze jedno niedawno w cytologii wyszedł mi stan zapalny, był zaleczony ale nie wiem czy do końca bo ponownej cytologii nie zrobiono. Wiem, że przy endometriozie to częsta przypadłość. W sobotę miałam wizytę w Invimedzie i dr pobrał mi cytologię, jeśli znowu wyjdzie mi stan zapalny to laparoskopii nie będzie można zrobić dopóki tego nie wyleczę??? A jeśli powoduje go endometrioza to i tak się go nie pozbędę dopóki nie usuną ognisk.. Noio chyba, że mam bakterie jakieś... Wszystko jest możliwie w moim beznadziejnym przypadku ;/
-
anka_a wrote:Ja miałam usuwaną torbiel endometrialną tradycyjnie i częściowo zresekowany 2 jajnik (też z guzem). Po miesiącu pracowałam, po 4 miesiącach byłam w ciąży, teraz po 4 latach znów jestem w ciąży (9 ms). Każda operacja (nawet laparo) niesie za sobą ryzyko zrostów. Jest to indywidualna preferencja osobnicza.
Widziałam pacjentów po wyrostku z mega zrostami i pacjentów po wielkich operacjach brzusznych z kilkoma nic nieznaczącymi....
Życzę Tobie dobrze podjętej decyzji (bo nie jest ona łatwa)
Super, że tak szybko po operacji udało ci się zajść w ciąże. Właśnie obawiałam się tego, że po operacji tradycyjnej będę musiała zapomnieć na długi czas o staraniach a tego nie chce najbardziej. Bo wiadomo, że każdej z nas zależy na czasie. Myślę, że najpierw pojadę do swojego gina i z nim szczerze porozmawiam zobaczę co on mi doradzi bo jest taki, że jeśli uzna, że lepsza dla mnie laparo to nie zrobi mi nic na siłę i karze szukać lepszego fachowca. Przede wszysskim musze się dowiedzieć jak to wszystko wygląda z tej drugiej strony. Gdybym nie miała mięsniaka to i mój dr zrobił by mi laparo ale przez to dziadostwo nie chce. Nie wiem czemu. -
Ofelain ja ide za tydzien na laparoskopie udroznienia jajowodu, ale lekarz mi powiedzial ze jesli nieuda sie go udroznic lub sa bardzo zniszczone to bedzie musial mnie otworzyc I je usunac.Mysle ze powinnas sprobowac najpierw laparoskopi a jesli bedzie potrzeba normalnej operacji to wtedy bedziesz wiedziala ze sprobowalas mniej inwazyjnych metod I ze nastepnym krokiem jest normalna operacja.Dam ci znac w przyszlym tygodniu czy mialam tylko laparo czy tez nie I jak sie czuje.
-
Hej ja tez mam torbiela na lewym jajniku 3,5 na 4 cm dostalam leeki i jak w ciagu miesiaca nie zniknie lub sie nie zmniejszy to mam isc na laparoskopie . Czasem troszke boli mnie ten jajnik i nie wiem co to znaczy czy rosnie czy moze sie wchlania.... tak bym chciala zeby zniknal bo inaczej znów starania o dzidzie odejda na bok...maj- krótki protokół- 6 mrozaczków
15 czerwiec crio 2x8a beta: 9dpt- 31,20 /11dpt- 124,8/13dpt -306
-
Cześć Dziewczyny Też mam podobny problem - na ostatniej kontroli torbiel 3,5 cm. We wrześniu kolejna wizyta i się okaże czy torbiel się wchłonął czy trzeba usuwać. Ja osobiście tylko na laparoskopie bym się zdecydowała. Nie mam wiedzy na temat zrostów itd, ale im krótsza przerwa w pracy tym niestety lepiej dla mnie...
-
violijka wrote:Ofelain ja ide za tydzien na laparoskopie udroznienia jajowodu, ale lekarz mi powiedzial ze jesli nieuda sie go udroznic lub sa bardzo zniszczone to bedzie musial mnie otworzyc I je usunac.Mysle ze powinnas sprobowac najpierw laparoskopi a jesli bedzie potrzeba normalnej operacji to wtedy bedziesz wiedziala ze sprobowalas mniej inwazyjnych metod I ze nastepnym krokiem jest normalna operacja.Dam ci znac w przyszlym tygodniu czy mialam tylko laparo czy tez nie I jak sie czuje.
Kochana ja też jestem bardziej za laparoskopią tylko jeszcze problem tkwi, że nie mam gdzie jej zrobić. Szukam szpitala narazie i tu mam jeszcze większy dylemat. A za ciebie trzymam mocno kciuki żeby było wszystko dobrze -
nick nieaktualny