leki, witaminy, suplementy, probiotyki... co wybrać?
-
WIADOMOŚĆ
-
Witajcie, czy któraś z Was mogłaby podzielić się wiedzą na temat tego jakie leki można, powinno się a jakich nie wolno stosować w trakcie starania się o dziecko? Może, macie jakiś magiczny sposób na zwyczajny ból głowy żaby nie sięgać po pierwszy lepszy proszek? Nieszkodliwe metody na przeziębienie mile widziane. Pozdrawiam
-
Na ból głowy najlepiej uderzać głową w ścianę A tak na poważnie, to tylko paracetamol jest dopuszczalny, chociaż wiadomo, że lepiej unikać wszelkiej chemii A na przeziębienie pozostają metody domowe: ciepłe skarpety, sok z malin, miodek, cytryna, czosnek itp. oraz ogólnie dużo płynów i ciepełka
MalutkaEve, Chanela lubią tę wiadomość
-
dziękuję MOI, a co myślisz o witaminach prenatalnych? Jestem w trakcie 5 cyklu starań. Puki co biorę tylko kwas foliowy. Pani w aptece polecała mi kilka zestawów witamin prenatalnych ale są dość drogie ale zastanawiam się nad zakupem. Czy ktoś stosuje i może coś polecić?
-
Też łykam, ale nie inwestuję w te drogie. Na rynku pełno jest takich suplementów, niektóre różnią się składem, jednak większość tylko ceną. Ja biorę Olimp Vita-Min Plus za ok 15-20 zł za 30 kapsułek. Oprócz tego biorę kawas foliowy (mimo, że jest już w składzie tych witamin), magnez i wit. B6 na wydłużenie fazy lutealnej oraz Oeparol feminę (tylko do owulacji) na lepszy śluz.
-
nick nieaktualnyMOI wrote:Na ból głowy najlepiej uderzać głową w ścianę A tak na poważnie, to tylko paracetamol jest dopuszczalny, chociaż wiadomo, że lepiej unikać wszelkiej chemii A na przeziębienie pozostają metody domowe: ciepłe skarpety, sok z malin, miodek, cytryna, czosnek itp. oraz ogólnie dużo płynów i ciepełka
a to prawda z tym paracetamolem, ja przez dlugi czas byłam na ibuprofenie nim sie dowiedziałam, że nie wolno bo moze powodować bezpłodne cykle...
dobrze że w porę się ogarnęłam
ja przez cały okres starania się o dziecko byłam na Falvit Mama i na kwasie foliowym co kilka dni zażywałam też magnezWiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2014, 19:43
-
nick nieaktualnyapap tez jest dopuszczalny jako środek przeciwbólowy
a z wspomagaczy:
cynk
kwas foliowy
magnez
witamina b6
witamina E
zelazo
wiesiolek(na sluz)
siemie lniane(na sluz)
witamina c
witamina a(ale nie mozna z nia przesadzac)Chanela lubi tę wiadomość
-
MalutkaEve wrote:a to prawda z tym paracetamolem, ja przez dlugi czas byłam na ibuprofenie nim sie dowiedziałam, że nie wolno bo moze powodować bezpłodne cykle...
dobrze że w porę się ogarnęłam
dzięki za porady, ja przez wiele lat tabletki przy @ zażywałam nim ktoś mi wytłumaczył jak bardzo to szkodzi. -
Tak jak dziewczyny piszą, na ból głowy leki z paracetamolem (Apap, Panadol).
Na przeziębienie babcine sposoby: miód, czosnek (przy okazji bogaty w cynk), sok z malin... Na gardło płukanie wodą z solą, roztwór wody morskiej do zakrapiania nosa. Jest też kilka specyfików dla ciężarnych, sama się nimi raczyłam:
seria Prenalen http://polskilek.pl/pl/nasze-produkty/katalog-produktow/ciaza-i-karmienie/prenalen/97
Prenatal GripCare http://prenatale.pl/produkty/preparat-na-objawy-grypy-i-przeziebienia-w-ciazy-prenatal-gripcare
Z witamin biorę Femibion Classic, DHA (OmegaMed Pregna) i Magne B6.
Kontrowersyjna sprawa jest z No-spa. Niby można brać w ciąży, mi lekarz w trakcie starań (też po owulacji) pozwala. Ale wrzućcie w google hasło "dzieci ponospowe". Ja na wszelki wypadek jej unikam, wcześniej dość często brałam. Oczywiście są przypadki (np skurcze we wczesnej ciąży) kiedy nie ma co się zastanawiać, trzeba brać.
Ibuprom też często brałam i nie miałam problemów z zajściem w pierwszą ciążę. Poobserwuj swój organizm, nie martw się na zapas że mogło Ci to zaszkodzić. Generalnie w mniejszym i większym stopniu wszystko może szkodzićWiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2014, 10:48
-
Co znalazłam na szybko na temat np Ibupromu Zatoki:
"Preparat należy do grupy leków, które mogą niekorzystnie wpływać na płodność kobiet. Działanie to jest przemijające i ustępuje po zakończeniu leczenia."
http://www.medonet.pl/leki,profil-leku,1583973,1,ibuprom-zatoki,index.html
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2014, 10:56
-
hm... kontrowersyjna sprawa z tymi suplementami...
no właśnie SUPLEMENTAMI...NIE LEKAMI..
juz wyjasniam...suplementy są to preparaty o nie potwierdzonym działaniu..przechodzą tylko przez ocenę toksykologiczną...
nie wieadomo na 100% co w nim siedzi i ile....
lekarze teraz odchidza od polecania konbietom witamin prenatalnych..chodzi o to że rodzą się za duże dzieci...jest problem z porodem...
pozostaje tylko suplementacja kw. omega 3 i kwas foliowy oczywiście magnez też....
-
hm...pracuje w aptece jako mgr...swoim Pacjentkom polecam kw. foliowy i kw. omega 3
jeśli chcecie to mogę opisać ich działanie podczas ciąży i po porodzie...ale to juz nie dzisiaj bo własnie kończę pracęa mam jeszcze dziś urodziny Szwagra!
Jak macie pytania to zadawajcieWiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia 2014, 15:56
K4lina lubi tę wiadomość
-
Pisellini a co w sprawie leków przeciwbólowych możesz powiedzieć? Od dziecka choruję na zatoki. Zawsze ibuprom zatoki, bioparox były na porządku dziennym. Teraz składam sie z bólu ale prochów nie biorę. tzw "parówki" ziołowe też niewiele pomagają. Możesz coś polecić?
-
Pisellini wrote:hm...pracuje w aptece jako mgr...swoim Pacjentkom polecam kw. foliowy i kw. omega 3
jeśli chcecie to mogę opisać ich działanie podczas ciąży i po porodzie...ale to juz nie dzisiaj bo własnie kończę pracęa mam jeszcze dziś urodziny Szwagra!
Jak macie pytania to zadawajcie
Jeśli moge to mam pytanie odnośnie dziurawca. Pić cały cykl, do owulacji czy jak? Nie przeszkadza jak biorę z innymi wspomagaczami jak olej z wiesiołka , wit b6, b12, cynk, magnez, wit c, castagnus i oczywiscie kwas foliowy.........
narobiło się trochę tych witamin...
Manieczka86 lubi tę wiadomość
K
Mój Aniołek 29.10.2013 [*] 6tc
Mój Aniołek 7.05.2016 [*] 9 tc