Forum Starając się - ogólne Lipcowe testowanie, czyli wakacyjne ciąże. :)
Odpowiedz

Lipcowe testowanie, czyli wakacyjne ciąże. :)

Oceń ten wątek:
  • lithium Autorytet
    Postów: 292 271

    Wysłany: 1 lipca 2019, 17:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ladinola wrote:
    Hej dziewczyny, mało się udzielam bo mąż w sobotę wrócił i tak większość czasu spędzamy dosyć aktywnie. Test u mnie wyszedł z lekkim cieniem dającym nadzieję, czekam już na wyniki bety bo od razu pojechaliśmy do labo. No i mdłości nie dają mi żyć, wczoraj pani doktor w przychodni tej nocnej jedynie zaleciła mi w takiej sytuacji lokomotiv czyli imbir, biorę w sumie imbir już w prenatalu ale dobieram też lokomotiv. I tak jakoś nie pomaga... Najbardziej mnie męczy myśl, że to pewnie obajwy @...
    Czytałam, że na mdłości po wstaniu rano z łóżka bardzo dobrze pomagają krakersy

    KatWomanDo lubi tę wiadomość

    ??.03.2020 - na świat przyjdzie nasza druga kruszynka <3
    Nasze pierwsze szczęście:
    04.12.17 - 2620g, 51cm <3
    _________________
    0b182e8fb0c3d04aa70cf68ce999b37e.png
    svchvfxmbzkqadry.png
    5b09j44j7dhkxihf.png
  • KalaW Autorytet
    Postów: 920 1054

    Wysłany: 1 lipca 2019, 17:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emi tak! Mąż pracuje w laboratorium. Blagalam żeby obudził mnie dzis rano ale powiedział że przesadzam. To oczywiście zrobilam test jak go nie było :p biel. Ale czułość 25 no i 9dpo to jakoś tak średnio w parze idzie. Jutro już wezmę na serio wynik bety. Ale nie wiem jak sobie czas zająć...


    Ladinola kciuki. Nie ma jeszcze wyników? Czekam na dobre wieści..

    Emi36 lubi tę wiadomość

    ganndqk3zv9ub0c0.png

    PCOS, MTHFR A1298C C/C homozygotyczne, 20210 G-A heterozygotyczne
    ok. 4, 5 roku starań
    CB: 10.2018 -> 01.2019(CP?) -> 08.2019
    CP: 01.2020 -> 07.2020

    01/2021 IVF - 1 podejście

    29.01 ET 3 dniowego7B
    5 dpt bhcg 4,35
    7 dpt 6:00 bhcg 9,6 prog 190ng/ml
    9 dpt 18:00 bhcg 71,16
    12 dpt 6:00 bhcg 155,1
    15 dpt 6:00 bhcg 324,3 (63,2% - czy będzie ok?)
    16 dpt 18:00 bhcg 593 🥰
    20 dpt 18:00 bhcg 2708
    22.02.21 - 24 dpt mamy zarodeczek i 💗
    TSH 4,5 😱

    Brak ❄️ (4 zatrzymały się w rozwoju po 3dobie)
  • Evelle28 Autorytet
    Postów: 2631 2881

    Wysłany: 1 lipca 2019, 17:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ajjj dziewczyny i ja Zrobiłam test... 10 dp biel...


    „Dalej. Otwórz drzwi, o których mówiono, że nie da się ich otworzyć. Tam czeka życie.” ❤️

    Mthfr 1298a-c Homo
    Pai 1 4G Homo
    Morfologia ✔️
    LH-14,4⬆️
    FSH-10,4 ⬆️
    Tsh : 0,97 ✔️
    Ft 3 : 3,00 ✔️
    Ft 4 : 1,01 ✔️
    Kwas foliowy : 15,2 ng/ml ✔️
    Wit b 12 : 397pg/ml⬇️
    Homocysteina : 6.67umol/L✔️
    Białko C : 78% ✔️
    Bialko S: 85%✔️
    Ferrytyna : 38,3 ng/ml ✔️
    Anty Tg : 2,57 IU /ml ✔️
    Anty Tpo : 0,29 IU/ml ✔️
    DHEA-s : 210,2 ug/dl ✔️
    Prolaktyna : 17,44 ng/ml ⬆️
    Wit D3 : 48,8 ng/ml ✔️
    Antykoagulant tocznia : ujemny ✔️
    ANA 3 ➕

    25 CYKL STARAŃ

    Mama Aniołków:
    27.01.2018[*]💔
    23.11.2019 [*] 💔
  • Majeczka_ Znajoma
    Postów: 18 11

    Wysłany: 1 lipca 2019, 17:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, udzielam się pierwszy raz, ale zaglądam na ovufriend już od 2 miesięcy - tyle staramy się z mężem. Jeśli nie dostanę @ jeszcze przez kilka dni, to pod koniec tygodnia testuję, bo od 4 dni mam dziwne uczucie, jakbym była w trakcie okresu (31 dzień cyklu dziś, ostatnie dwa 23 i 21 dni, ale bywały i takie po 49, 35 dni, więc nie robię sobie jeszcze nadziei) :)

    Evelle28, Pani Ciasio lubią tę wiadomość

  • Ladinola Autorytet
    Postów: 1496 1227

    Wysłany: 1 lipca 2019, 18:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    lithium wrote:
    Czytałam, że na mdłości po wstaniu rano z łóżka bardzo dobrze pomagają krakersy
    Mi żadne metody nie pomagają.
    Beta negatywna. Smsy dostaje z mojego regionalnego laboratorium lam24.pl.
    Mdłości są wynikiem pmsu jak nic... Czekam już na @.

    Starania o pierwsze dziecko - (czas starań ogółem - około 6 lat)
    02.2015 ciążą pozamaciczna jajowodowa
    10.2018 poronienie 6tc
    04.2020 poronienie 6tc

    Ja (24l):
    Nosicielstwo translokacji zrównoważonej pomiędzy chromosomami 7 i 9. Kariotyp: 46,XX,t(7;9)(q22;p13)
    Polimorfizm 4G/5G w genie SEPRINE 1 (PAI-1) hetero
    AMH 4.41 ng/ml

    U męża(33l) :
    Detekcja mutacji c.1521_1523delCTT (F508del) w genie CFTR - hetero
  • Majeczka_ Znajoma
    Postów: 18 11

    Wysłany: 1 lipca 2019, 18:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ladinola wrote:
    Mi żadne metody nie pomagają.
    Beta negatywna. Smsy dostaje z mojego regionalnego laboratorium lam24.pl.
    Mdłości są wynikiem pmsu jak nic... Czekam już na @.
    Ja mam co miesiąc mdłości w okolicach owulacji. W ostatnim cyklu kilka razy już stałam nad toaletą więc znam ten ból

  • KatWomanDo Autorytet
    Postów: 400 328

    Wysłany: 1 lipca 2019, 18:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ladinola wrote:
    Mi żadne metody nie pomagają.
    Beta negatywna. Smsy dostaje z mojego regionalnego laboratorium lam24.pl.
    Mdłości są wynikiem pmsu jak nic... Czekam już na @.
    Głowa do góry i do walki z jeszcze większą siłą💚☀️☺️

    Julka, Justyna1719 lubią tę wiadomość

    eiktcsqv1n4ngzb4.png
    Starania o pierwsze dziecko od 10.2016 r., W lipcu 2019 r. skończyłam 36 lat.
    17.10.2019 test pozytywny🙂
    7.11.2019 jest❤️ (35 cykli starań)
    Leki: Euthyrox, Neoparin, Acard, Luteina, Prenatal duo.
  • Ladinola Autorytet
    Postów: 1496 1227

    Wysłany: 1 lipca 2019, 18:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    KatWomanDo wrote:
    Głowa do góry i do walki z jeszcze większą siłą💚☀️☺️
    Mi akurat nie trzeba tego mówić. ;) co prawda wiadomo smutno się zrobiło ale byłam pewna, że będzie negatywny, moje przeczucia najwyraźniej serio nie kłamią. ;) lepiej tak niż mam poronić. 10 lipca jedziemy na badanie kariotypu męża, msmy też wizytę w poradni andrologicznej i diagnostyki niepłodności.

    Starania o pierwsze dziecko - (czas starań ogółem - około 6 lat)
    02.2015 ciążą pozamaciczna jajowodowa
    10.2018 poronienie 6tc
    04.2020 poronienie 6tc

    Ja (24l):
    Nosicielstwo translokacji zrównoważonej pomiędzy chromosomami 7 i 9. Kariotyp: 46,XX,t(7;9)(q22;p13)
    Polimorfizm 4G/5G w genie SEPRINE 1 (PAI-1) hetero
    AMH 4.41 ng/ml

    U męża(33l) :
    Detekcja mutacji c.1521_1523delCTT (F508del) w genie CFTR - hetero
  • Cichosza Autorytet
    Postów: 315 138

    Wysłany: 1 lipca 2019, 18:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ladinola wrote:
    Mi żadne metody nie pomagają.
    Beta negatywna. Smsy dostaje z mojego regionalnego laboratorium lam24.pl.
    Mdłości są wynikiem pmsu jak nic... Czekam już na @.
    Przykro mi bo napewno bardzo zasługujesz na dzidzie, może spróbuj odpuścić na jakis czas? Podobno psychika potrafi mega blokadę zrobić... Ja teraz odpuszczam bo po pierwsze dostałam hormony na uregulowanie a po drugie jestem już zmęczona psychicznie... Może teraz coś zaskoczy choć nie zamierzam robić żadnych obserwacji ani nic. Jadę zaraz na wakacje i będę się cieszyć odpoczynkiem :)

  • KatWomanDo Autorytet
    Postów: 400 328

    Wysłany: 1 lipca 2019, 18:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ladinola wrote:
    Mi akurat nie trzeba tego mówić. ;) co prawda wiadomo smutno się zrobiło ale byłam pewna, że będzie negatywny, moje przeczucia najwyraźniej serio nie kłamią. ;) lepiej tak niż mam poronić. 10 lipca jedziemy na badanie kariotypu męża, msmy też wizytę w poradni andrologicznej i diagnostyki niepłodności.
    Wiem, wiem... ja też tak mam☺️ trzymam kciuki za badania, ja pewnie niedługo też będę musiała zrobić rozszerzone badania, póki co 10-go wizyta u nowego lekarza, nowy plan i nowa nadzieja💚

    eiktcsqv1n4ngzb4.png
    Starania o pierwsze dziecko od 10.2016 r., W lipcu 2019 r. skończyłam 36 lat.
    17.10.2019 test pozytywny🙂
    7.11.2019 jest❤️ (35 cykli starań)
    Leki: Euthyrox, Neoparin, Acard, Luteina, Prenatal duo.
  • Ladinola Autorytet
    Postów: 1496 1227

    Wysłany: 1 lipca 2019, 19:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cichosza wrote:
    Przykro mi bo napewno bardzo zasługujesz na dzidzie, może spróbuj odpuścić na jakis czas? Podobno psychika potrafi mega blokadę zrobić... Ja teraz odpuszczam bo po pierwsze dostałam hormony na uregulowanie a po drugie jestem już zmęczona psychicznie... Może teraz coś zaskoczy choć nie zamierzam robić żadnych obserwacji ani nic. Jadę zaraz na wakacje i będę się cieszyć odpoczynkiem :)
    Tylko, że ja już odpuściłam. To że ja sobie pisze na forum nie znaczy, że obsesyjnie myślę o zajsciu w ciążę. ;) Funkcjonuje normalnie, kochamy się tylko wtedy kiedy mamy na to ochotę, dopiero przy końcu cyklu sobie myślę czy się udało ale nie na tyle, żeby swirowac z testami codziennie. Wcześniej mimo, że miałam mega parcie - udawało się tylko na krótko, że tak powiem. Więc u mnie z psychiką pod tym względem wszystko ok. Nie mam obsesji na punkcie starań. ;)

    Cichosza, KatWomanDo, lithium, Pani Ciasio lubią tę wiadomość

    Starania o pierwsze dziecko - (czas starań ogółem - około 6 lat)
    02.2015 ciążą pozamaciczna jajowodowa
    10.2018 poronienie 6tc
    04.2020 poronienie 6tc

    Ja (24l):
    Nosicielstwo translokacji zrównoważonej pomiędzy chromosomami 7 i 9. Kariotyp: 46,XX,t(7;9)(q22;p13)
    Polimorfizm 4G/5G w genie SEPRINE 1 (PAI-1) hetero
    AMH 4.41 ng/ml

    U męża(33l) :
    Detekcja mutacji c.1521_1523delCTT (F508del) w genie CFTR - hetero
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 1 lipca 2019, 19:58

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 października 2019, 22:17

  • Justyna1719 Autorytet
    Postów: 4167 1751

    Wysłany: 1 lipca 2019, 21:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malwcia89 wrote:
    A można "przedawkować" olej z wiesiołka? Justyna Ty te 4 kapsułki bierzesz?
    Biorę 4 szt 😊 dwie rano i dwie wieczorem 😊

    Malwcia89 lubi tę wiadomość

    Ja - 32 lat, mąż - 37 lat

    Starania od czerwca 2018
    Ja: badania ok.
    Mąż: (w dzieciństwie zabieg na wedrujace jądro)
    🔻17.01.2020 wyniki nasienia - brak plemników w spermie ☹️ - jeden plemnik nieruchomy po odwirowaniu..
    🔻23.02 wyniki hormonow:
    Estradiol 33,06 (0-25)
    Fsh 20,69 (0,9-7,0)
    Lh 17,56 (1,4-7,7)
    Prolsktyna 36,16 (3,0-16,5)
    Testosteron 6,20 (2,27-9,76)
    Tsh 1,819 (0,55-4,78)
    🔻07.02.2020 USG jąder - małe jądra:(
    🔻17.02.2020 azospermia, posiew ok
    🔻03.03 wizyta u androloga, jest nadzieja 😊 jądra prawidłowo umieszczone, żylaków nie ma.
    🔻 17.03 badanie kariotypu
    🔻Kariotyp męski nieprawidłowy - zespół klinefeltera
    🔻28.07 powtórka badań - bez zmian
    🔻Konsultacja wyników z dr Wolskim-szans raczej brak
    🔻Decyzja o Dawcy
    🔻02.03 wizyta startowa w klinice
  • Bibi25 Ekspertka
    Postów: 300 87

    Wysłany: 1 lipca 2019, 21:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny dzis 30 dc strasznie pieka mnie jajniki czy mialyscie kiedys tak? Nie wiem co sie dzieje chyba jutro zatestuje bo strasznie mnie to martwi czasem az chodzic nie moge. Sluz mleczny.

    Drugi rok staran
    PCO, laparo
    drożność ok, immuno ok
    MTHFR, czynnik VR2 hetero
    Pai homo
    Kariotypy ok
    Mąż - ok

    6/2020 lametta, miovelia nac, acard, pregnyl
    3.07 || beta 942
    6.07 beta 4106 pecherzyk w macicy 0.8

    3jgx3e3kc1zquwj5.png
  • Justyna1719 Autorytet
    Postów: 4167 1751

    Wysłany: 1 lipca 2019, 21:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bibi25 wrote:
    Dziewczyny dzis 30 dc strasznie pieka mnie jajniki czy mialyscie kiedys tak? Nie wiem co sie dzieje chyba jutro zatestuje bo strasznie mnie to martwi czasem az chodzic nie moge. Sluz mleczny.
    Słyszałam że śluz mleczny to dobry znak 😊

    Ja - 32 lat, mąż - 37 lat

    Starania od czerwca 2018
    Ja: badania ok.
    Mąż: (w dzieciństwie zabieg na wedrujace jądro)
    🔻17.01.2020 wyniki nasienia - brak plemników w spermie ☹️ - jeden plemnik nieruchomy po odwirowaniu..
    🔻23.02 wyniki hormonow:
    Estradiol 33,06 (0-25)
    Fsh 20,69 (0,9-7,0)
    Lh 17,56 (1,4-7,7)
    Prolsktyna 36,16 (3,0-16,5)
    Testosteron 6,20 (2,27-9,76)
    Tsh 1,819 (0,55-4,78)
    🔻07.02.2020 USG jąder - małe jądra:(
    🔻17.02.2020 azospermia, posiew ok
    🔻03.03 wizyta u androloga, jest nadzieja 😊 jądra prawidłowo umieszczone, żylaków nie ma.
    🔻 17.03 badanie kariotypu
    🔻Kariotyp męski nieprawidłowy - zespół klinefeltera
    🔻28.07 powtórka badań - bez zmian
    🔻Konsultacja wyników z dr Wolskim-szans raczej brak
    🔻Decyzja o Dawcy
    🔻02.03 wizyta startowa w klinice
  • Evelle28 Autorytet
    Postów: 2631 2881

    Wysłany: 1 lipca 2019, 21:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam Sluz mleczny praktycznie cały czas. Więc z tym śluzem to różnie bywa.. Ale trzymam kciuki żeby u Ciebie Bibi25 Zwiastowal ciąże...

    A mnie jakos triche zmarwila ta biel na teście... Przestaje się łudzić... Chociaż piersi dalej bolesne i ciężkie.. A przed okresem mało kiedy tak było.. I podbrzusze pobolewa.. Zatestuje jeszcze 4 Badz 5 lipca rano...


    „Dalej. Otwórz drzwi, o których mówiono, że nie da się ich otworzyć. Tam czeka życie.” ❤️

    Mthfr 1298a-c Homo
    Pai 1 4G Homo
    Morfologia ✔️
    LH-14,4⬆️
    FSH-10,4 ⬆️
    Tsh : 0,97 ✔️
    Ft 3 : 3,00 ✔️
    Ft 4 : 1,01 ✔️
    Kwas foliowy : 15,2 ng/ml ✔️
    Wit b 12 : 397pg/ml⬇️
    Homocysteina : 6.67umol/L✔️
    Białko C : 78% ✔️
    Bialko S: 85%✔️
    Ferrytyna : 38,3 ng/ml ✔️
    Anty Tg : 2,57 IU /ml ✔️
    Anty Tpo : 0,29 IU/ml ✔️
    DHEA-s : 210,2 ug/dl ✔️
    Prolaktyna : 17,44 ng/ml ⬆️
    Wit D3 : 48,8 ng/ml ✔️
    Antykoagulant tocznia : ujemny ✔️
    ANA 3 ➕

    25 CYKL STARAŃ

    Mama Aniołków:
    27.01.2018[*]💔
    23.11.2019 [*] 💔
  • Bibi25 Ekspertka
    Postów: 300 87

    Wysłany: 1 lipca 2019, 21:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyczki mnie moze 2 razy zabolaly, ten cykl nie byl monitorowany, najbardziej niepokoja mnie te jajniki albo pachwiny? Bardziej prawa. Boli, piecze, ciagnie i pusci i znow co jakis czas. Sluz w piatek był bardzo obfity, nom cala umaziana przez chwile bylam, teraz jest go mniej. Jutro dam znac.

    Drugi rok staran
    PCO, laparo
    drożność ok, immuno ok
    MTHFR, czynnik VR2 hetero
    Pai homo
    Kariotypy ok
    Mąż - ok

    6/2020 lametta, miovelia nac, acard, pregnyl
    3.07 || beta 942
    6.07 beta 4106 pecherzyk w macicy 0.8

    3jgx3e3kc1zquwj5.png
  • Evelle28 Autorytet
    Postów: 2631 2881

    Wysłany: 1 lipca 2019, 21:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bibi25 wrote:
    Czyczki mnie moze 2 razy zabolaly, ten cykl nie byl monitorowany, najbardziej niepokoja mnie te jajniki albo pachwiny? Bardziej prawa. Boli, piecze, ciagnie i pusci i znow co jakis czas. Sluz w piatek był bardzo obfity, nom cala umaziana przez chwile bylam, teraz jest go mniej. Jutro dam znac.
    A ile jesteś dp?


    „Dalej. Otwórz drzwi, o których mówiono, że nie da się ich otworzyć. Tam czeka życie.” ❤️

    Mthfr 1298a-c Homo
    Pai 1 4G Homo
    Morfologia ✔️
    LH-14,4⬆️
    FSH-10,4 ⬆️
    Tsh : 0,97 ✔️
    Ft 3 : 3,00 ✔️
    Ft 4 : 1,01 ✔️
    Kwas foliowy : 15,2 ng/ml ✔️
    Wit b 12 : 397pg/ml⬇️
    Homocysteina : 6.67umol/L✔️
    Białko C : 78% ✔️
    Bialko S: 85%✔️
    Ferrytyna : 38,3 ng/ml ✔️
    Anty Tg : 2,57 IU /ml ✔️
    Anty Tpo : 0,29 IU/ml ✔️
    DHEA-s : 210,2 ug/dl ✔️
    Prolaktyna : 17,44 ng/ml ⬆️
    Wit D3 : 48,8 ng/ml ✔️
    Antykoagulant tocznia : ujemny ✔️
    ANA 3 ➕

    25 CYKL STARAŃ

    Mama Aniołków:
    27.01.2018[*]💔
    23.11.2019 [*] 💔
  • Bibi25 Ekspertka
    Postów: 300 87

    Wysłany: 1 lipca 2019, 22:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj nie wiem nie mialam monitu mialam odpuscic ten cykl. W czwartek w 26 dc zrobilam test owu i byl pozytywny.
    W poprzednim monitorowanym cyklu przy owu jajniki bolaly ale nie pieklo az tak

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lipca 2019, 22:02

    Drugi rok staran
    PCO, laparo
    drożność ok, immuno ok
    MTHFR, czynnik VR2 hetero
    Pai homo
    Kariotypy ok
    Mąż - ok

    6/2020 lametta, miovelia nac, acard, pregnyl
    3.07 || beta 942
    6.07 beta 4106 pecherzyk w macicy 0.8

    3jgx3e3kc1zquwj5.png
  • Evelle28 Autorytet
    Postów: 2631 2881

    Wysłany: 1 lipca 2019, 22:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bibi25 wrote:
    Oj nie wiem nie mialam monitu mialam odpuscic ten cykl. W czwartek w 26 dc zrobilam test owu i byl pozytywny.
    W poprzednim monitorowanym cyklu przy owu jajniki bolaly ale nie pieklo az tak
    Zrób jutro test i daj znać ✊✊


    „Dalej. Otwórz drzwi, o których mówiono, że nie da się ich otworzyć. Tam czeka życie.” ❤️

    Mthfr 1298a-c Homo
    Pai 1 4G Homo
    Morfologia ✔️
    LH-14,4⬆️
    FSH-10,4 ⬆️
    Tsh : 0,97 ✔️
    Ft 3 : 3,00 ✔️
    Ft 4 : 1,01 ✔️
    Kwas foliowy : 15,2 ng/ml ✔️
    Wit b 12 : 397pg/ml⬇️
    Homocysteina : 6.67umol/L✔️
    Białko C : 78% ✔️
    Bialko S: 85%✔️
    Ferrytyna : 38,3 ng/ml ✔️
    Anty Tg : 2,57 IU /ml ✔️
    Anty Tpo : 0,29 IU/ml ✔️
    DHEA-s : 210,2 ug/dl ✔️
    Prolaktyna : 17,44 ng/ml ⬆️
    Wit D3 : 48,8 ng/ml ✔️
    Antykoagulant tocznia : ujemny ✔️
    ANA 3 ➕

    25 CYKL STARAŃ

    Mama Aniołków:
    27.01.2018[*]💔
    23.11.2019 [*] 💔
‹‹ 20 21 22 23 24 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego