Forum Starając się - ogólne Lipcowe testowanie, czyli wakacyjne ciąże. :)
Odpowiedz

Lipcowe testowanie, czyli wakacyjne ciąże. :)

Oceń ten wątek:
  • Ignissa Autorytet
    Postów: 1424 833

    Wysłany: 12 lipca 2019, 10:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agnes wrote:
    Polecam stranger things! Genialne!
    Widziałam poprzednie sezony i bardzo mi się podobało. Teraz muszę obejrzeć ten najnowszy :D

    Starania o drugie dziecko - 33cs/18cs po cb
    16.09 beta 103
    18.09 beta 238
    22.09 beta 1361
  • Justyna1719 Autorytet
    Postów: 4000 1692

    Wysłany: 12 lipca 2019, 10:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za wczorajsze słowa wsparcia... ale nie wiem jakieś takie mnie ogarnęło wczoraj uczucie zazdrości, że inne są matkami... nawet dużo młodsze ode mnie, które kilka lat temu miałam za dzieci.... no ale cóż... może tak już musi być że niektóre nie mają tego daru, albo dostają go później.... wiem zazdrość jest głupia i nie powinno jej być w takich przypadkach... tylko nie chodzi o to że ja zazdroszczę tego że one mają dzieci, tylko że mi się nie udaje...

    Neytiri w takim razie powodzenia w nowym cyklu.... oby szczęśliwym :)

    ami_ami no ja bym chyba już na @ czekała... czuły może wyjść do 4 dni przed terminem @...

    Kasia899 witaj :) jasne że możesz dołączyć do nas ale mam nadzieję, że nie zagościsz u nas na długo :) trzymam kciuki :):*

    Ignissa ja chyba też zamówię ten żel bo jak wczoraj się kochaliśmy to aż czułam taki ból, opór.... i chyba aż mi się podrażniło wejście do pochwy :/ czyli wychodzi na to że ten wiesiołek wcale nie jest aż tak wspaniały...

    SylwiaLu lihtium wzrost tempki dobrze wróży :) może nie na darmo się tak kiepsko czujecie :)

    UlaFalka nie martw się, jeśli masz wątpliwości zapisz się do lekarza, a może to krwawienie wcale nie oznacza nic negatywnego :)




    SylwiaLu lubi tę wiadomość

    Ja - 31 lat, mąż - 36 lat

    Starania od czerwca 2018
    Ja: badania ok.
    Mąż: (w dzieciństwie zabieg na wedrujace jądro)
    🔻17.01.2020 wyniki nasienia - brak plemników w spermie ☹️ - jeden plemnik nieruchomy po odwirowaniu..
    🔻23.02 wyniki hormonow:
    Estradiol 33,06 (0-25)
    Fsh 20,69 (0,9-7,0)
    Lh 17,56 (1,4-7,7)
    Prolsktyna 36,16 (3,0-16,5)
    Testosteron 6,20 (2,27-9,76)
    Tsh 1,819 (0,55-4,78)
    🔻07.02.2020 USG jąder - małe jądra:(
    🔻17.02.2020 azospermia, posiew ok
    🔻03.03 wizyta u androloga, jest nadzieja 😊 jądra prawidłowo umieszczone, żylaków nie ma.
    🔻 17.03 badanie kariotypu
    🔻Kariotyp męski nieprawidłowy - zespół klinefeltera
    🔻28.07 powtórka badań - bez zmian
    🔻Konsultacja wyników z dr Wolskim-szans raczej brak
    😭 Stoimy w martwym punkcie, brak jakichkolwiek działań 😭
  • lithium Autorytet
    Postów: 292 271

    Wysłany: 12 lipca 2019, 11:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ignissa no to masz orzecha do zgryzienia. Nasz syn to wielki śpioch i w dzień ma jedną drzemke 2-3h i jeszcze chodzi spać koło 20:30. Chyba, że dokuczają mu ząbki to wtedy jest tragedia.
    Justyna Tobie też się uda, ja to wiem!

    ??.03.2020 - na świat przyjdzie nasza druga kruszynka <3
    Nasze pierwsze szczęście:
    04.12.17 - 2620g, 51cm <3
    _________________
    0b182e8fb0c3d04aa70cf68ce999b37e.png
    svchvfxmbzkqadry.png
    5b09j44j7dhkxihf.png
  • Justyna1719 Autorytet
    Postów: 4000 1692

    Wysłany: 12 lipca 2019, 11:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    6be8a86faee6.jpg

    Test owulacyjny przed chwilą robiony.. Co wy na to? I gdzie ten plodny śluz...

    SylwiaLu, Magduullina, Pani Ciasio lubią tę wiadomość

    Ja - 31 lat, mąż - 36 lat

    Starania od czerwca 2018
    Ja: badania ok.
    Mąż: (w dzieciństwie zabieg na wedrujace jądro)
    🔻17.01.2020 wyniki nasienia - brak plemników w spermie ☹️ - jeden plemnik nieruchomy po odwirowaniu..
    🔻23.02 wyniki hormonow:
    Estradiol 33,06 (0-25)
    Fsh 20,69 (0,9-7,0)
    Lh 17,56 (1,4-7,7)
    Prolsktyna 36,16 (3,0-16,5)
    Testosteron 6,20 (2,27-9,76)
    Tsh 1,819 (0,55-4,78)
    🔻07.02.2020 USG jąder - małe jądra:(
    🔻17.02.2020 azospermia, posiew ok
    🔻03.03 wizyta u androloga, jest nadzieja 😊 jądra prawidłowo umieszczone, żylaków nie ma.
    🔻 17.03 badanie kariotypu
    🔻Kariotyp męski nieprawidłowy - zespół klinefeltera
    🔻28.07 powtórka badań - bez zmian
    🔻Konsultacja wyników z dr Wolskim-szans raczej brak
    😭 Stoimy w martwym punkcie, brak jakichkolwiek działań 😭
  • Justyna1719 Autorytet
    Postów: 4000 1692

    Wysłany: 12 lipca 2019, 11:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zrobiłam dwa testy dla pewności bo pierwszy został mi z poprzedniego cyklu z domowego laboratorium a opinie miał średnie i kupiłam facelle. Wydaje mi się że są pozytywne??? Zrobię wieczorem jeszcze dla pewności..

    Ja - 31 lat, mąż - 36 lat

    Starania od czerwca 2018
    Ja: badania ok.
    Mąż: (w dzieciństwie zabieg na wedrujace jądro)
    🔻17.01.2020 wyniki nasienia - brak plemników w spermie ☹️ - jeden plemnik nieruchomy po odwirowaniu..
    🔻23.02 wyniki hormonow:
    Estradiol 33,06 (0-25)
    Fsh 20,69 (0,9-7,0)
    Lh 17,56 (1,4-7,7)
    Prolsktyna 36,16 (3,0-16,5)
    Testosteron 6,20 (2,27-9,76)
    Tsh 1,819 (0,55-4,78)
    🔻07.02.2020 USG jąder - małe jądra:(
    🔻17.02.2020 azospermia, posiew ok
    🔻03.03 wizyta u androloga, jest nadzieja 😊 jądra prawidłowo umieszczone, żylaków nie ma.
    🔻 17.03 badanie kariotypu
    🔻Kariotyp męski nieprawidłowy - zespół klinefeltera
    🔻28.07 powtórka badań - bez zmian
    🔻Konsultacja wyników z dr Wolskim-szans raczej brak
    😭 Stoimy w martwym punkcie, brak jakichkolwiek działań 😭
  • Nikodemka Autorytet
    Postów: 5439 8365

    Wysłany: 12 lipca 2019, 11:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzien dobry dziewczyny :)
    Przykro mi z powodu bieli... :( mam nadzieje, ze jednak @ nie przyjda, jeszcze nie wszystko stracone!
    Justyna - bzykaaaj! :D

    Ja tez testowalam. Mam cien kreski. Trzeci w moim zyciu i z zadnych poprzednich nie bylo ciazy.
    Temperatura poleciala w dol, wiec zakladam, ze to kolejne oszustwo ;) Jutro zrobie czulszy test, jesli bedzie biel, to czekam na poniedzialkowa @.

    8d24e8155b3e.jpg

    lithium, Wik89, Ignissa, Magduullina, Marika92, Neytiri, Pani Ciasio lubią tę wiadomość

    ckaiugpj74w9mwp5.png
    Mięśniak podsurowicówkowy.
    27.06.19 - histeroskopia z usunięciem polipa.
    13.07.19- beta:42,1, prog: 27,8 ❤️
    15.07.19 - beta: 131,0 ❤️
    17.07.19 - beta: 316,0 ❤️
  • lithium Autorytet
    Postów: 292 271

    Wysłany: 12 lipca 2019, 11:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nikodemka wrote:
    Dzien dobry dziewczyny :)
    Przykro mi z powodu bieli... :( mam nadzieje, ze jednak @ nie przyjda, jeszcze nie wszystko stracone!
    Justyna - bzykaaaj! :D

    Ja tez testowalam. Mam cien kreski. Trzeci w moim zyciu i z zadnych poprzednich nie bylo ciazy.
    Temperatura poleciala w dol, wiec zakladam, ze to kolejne oszustwo ;) Jutro zrobie czulszy test, jesli bedzie biel, to czekam na poniedzialkowa @.

    8d24e8155b3e.jpg
    Życzę Ci żeby teraz to była ciąża!

    Nikodemka lubi tę wiadomość

    ??.03.2020 - na świat przyjdzie nasza druga kruszynka <3
    Nasze pierwsze szczęście:
    04.12.17 - 2620g, 51cm <3
    _________________
    0b182e8fb0c3d04aa70cf68ce999b37e.png
    svchvfxmbzkqadry.png
    5b09j44j7dhkxihf.png
  • Wik89 Autorytet
    Postów: 2535 3633

    Wysłany: 12 lipca 2019, 11:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nikodemko pokaz ten wykres to powrozymy 😁✊😍

    Nikodemka lubi tę wiadomość

    hormony OK, obustronna drożność, X 2019 histeroskopia, X 2019 morfologia 1%, HBA 36%, I 2020 operacja żpn

    yTQop1.png
  • Lena986 Autorytet
    Postów: 431 157

    Wysłany: 12 lipca 2019, 11:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nikodemka wrote:
    Dzien dobry dziewczyny :)
    Przykro mi z powodu bieli... :( mam nadzieje, ze jednak @ nie przyjda, jeszcze nie wszystko stracone!
    Justyna - bzykaaaj! :D

    Ja tez testowalam. Mam cien kreski. Trzeci w moim zyciu i z zadnych poprzednich nie bylo ciazy.
    Temperatura poleciala w dol, wiec zakladam, ze to kolejne oszustwo ;) Jutro zrobie czulszy test, jesli bedzie biel, to czekam na poniedzialkowa @.

    8d24e8155b3e.jpg

    Chyba to nie jest cien tylko kreska i to w dodatku rozowa, golym okiem widać

    Magduullina lubi tę wiadomość

  • Justyna1719 Autorytet
    Postów: 4000 1692

    Wysłany: 12 lipca 2019, 11:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nikodemka wrote:
    Dzien dobry dziewczyny :)
    Przykro mi z powodu bieli... :( mam nadzieje, ze jednak @ nie przyjda, jeszcze nie wszystko stracone!
    Justyna - bzykaaaj! :D

    Ja tez testowalam. Mam cien kreski. Trzeci w moim zyciu i z zadnych poprzednich nie bylo ciazy.
    Temperatura poleciala w dol, wiec zakladam, ze to kolejne oszustwo ;) Jutro zrobie czulszy test, jesli bedzie biel, to czekam na poniedzialkowa @.

    8d24e8155b3e.jpg
    Ej widzę ten cień!! Może jeszcze coś z niego być a może kup sobie taki zwykły?? Bo te paskowe mogą dawać cienie jakieś... Kup facelle z rosmana podobno najlepsza 😘 trzymam kciuki żeby ta @ Cie nie nawiedzila ✊✊✊
    No trudno będzie seks dzień po dniu 😊 z okazji pozytywnego testu 😀 ale już przeżywam to czy vis z tego wyjdzie.. Jeju nie wiem czemu nie potrafię inaczej.... A ten stres nie jest dobry... Chyba się upije 😀 a na pewno w planach mam piwo 😊 dziki sad czeresniowy 😀

    Ignissa, Nikodemka lubią tę wiadomość

    Ja - 31 lat, mąż - 36 lat

    Starania od czerwca 2018
    Ja: badania ok.
    Mąż: (w dzieciństwie zabieg na wedrujace jądro)
    🔻17.01.2020 wyniki nasienia - brak plemników w spermie ☹️ - jeden plemnik nieruchomy po odwirowaniu..
    🔻23.02 wyniki hormonow:
    Estradiol 33,06 (0-25)
    Fsh 20,69 (0,9-7,0)
    Lh 17,56 (1,4-7,7)
    Prolsktyna 36,16 (3,0-16,5)
    Testosteron 6,20 (2,27-9,76)
    Tsh 1,819 (0,55-4,78)
    🔻07.02.2020 USG jąder - małe jądra:(
    🔻17.02.2020 azospermia, posiew ok
    🔻03.03 wizyta u androloga, jest nadzieja 😊 jądra prawidłowo umieszczone, żylaków nie ma.
    🔻 17.03 badanie kariotypu
    🔻Kariotyp męski nieprawidłowy - zespół klinefeltera
    🔻28.07 powtórka badań - bez zmian
    🔻Konsultacja wyników z dr Wolskim-szans raczej brak
    😭 Stoimy w martwym punkcie, brak jakichkolwiek działań 😭
  • Agnes Przyjaciółka
    Postów: 95 72

    Wysłany: 12 lipca 2019, 11:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mnie zimno... Od poniedziałku śpię po 4-5h...czy to też ma wpływ na temperaturę? Pracuje po 13h w tym tygodniu, bo 8 na etacie i potem w zastępstwie prowadzę zajęcia. Uczę wspinania.

  • Lena986 Autorytet
    Postów: 431 157

    Wysłany: 12 lipca 2019, 11:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nikodemka to był twoj pierwszy cykl po usunięciu polipa? Od razu po sie staralas czy byla po zabiegu normalna @?

  • Ignissa Autorytet
    Postów: 1424 833

    Wysłany: 12 lipca 2019, 11:37

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyna1719 wrote:
    Zrobiłam dwa testy dla pewności bo pierwszy został mi z poprzedniego cyklu z domowego laboratorium a opinie miał średnie i kupiłam facelle. Wydaje mi się że są pozytywne??? Zrobię wieczorem jeszcze dla pewności..
    Są pozytywne. Próbuj mimo braku śluz a nuż się uda...

    Justyna1719 lubi tę wiadomość

    Starania o drugie dziecko - 33cs/18cs po cb
    16.09 beta 103
    18.09 beta 238
    22.09 beta 1361
  • Ignissa Autorytet
    Postów: 1424 833

    Wysłany: 12 lipca 2019, 11:39

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nikodemka wrote:
    Dzien dobry dziewczyny :)
    Przykro mi z powodu bieli... :( mam nadzieje, ze jednak @ nie przyjda, jeszcze nie wszystko stracone!
    Justyna - bzykaaaj! :D

    Ja tez testowalam. Mam cien kreski. Trzeci w moim zyciu i z zadnych poprzednich nie bylo ciazy.
    Temperatura poleciala w dol, wiec zakladam, ze to kolejne oszustwo ;) Jutro zrobie czulszy test, jesli bedzie biel, to czekam na poniedzialkowa @.

    8d24e8155b3e.jpg
    Trzymam kciuki zeby to była ciąża :)

    Starania o drugie dziecko - 33cs/18cs po cb
    16.09 beta 103
    18.09 beta 238
    22.09 beta 1361
  • Angela Autorytet
    Postów: 619 248

    Wysłany: 12 lipca 2019, 11:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nikodemka tam jest wyraźna krecha ! Leć na betę. Trzymam kciuki

    27l
    02.2019 Sono Hsg - jajowody drożne
    O2.2019 IUI nieudana
    07.2019 Histeroskopia-usuniecie polipa endometrialnego
    06.08.19 2IUI
    09.2019 3IUI
    Macica dwurożna lub lukowata?
    AMH -0.92

    Mała ilość plemnikow i morfologia 1%
  • Marika92 Autorytet
    Postów: 468 344

    Wysłany: 12 lipca 2019, 11:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nikodemko, nie trzeba się jakoś specjalnie przyglądać żeby zobaczyć kreskę ☺️ Powtórz test, będzie dobrze! 🙂✊✊

    Justyna działaj! Już nie jedna śluzu nie miała, a zaszła 😊 Ja co prawda obiecałam sobie, że w kolejnym odpuszczam z wszelkimi dodatkami wspomagającymi to i owo, ale na ten żel się skuszę. Nie dlatego, że myślę że mi jakoś pomoże w zajściu, tylko dla lepszego ślizgu, bo już mnie ta susza też męczy 😊

    Justyna1719 lubi tę wiadomość

    mhsvi09k9f9yh4tj.png

    14.07.2020 Michaś ❤️

    08.01.2019 [*] 9tc 💔
    08.2019 ciąża biochemiczna
    ~ Trombofilia wrodzona
    ~ MTHFR 677 CT homo
  • Nikodemka Autorytet
    Postów: 5439 8365

    Wysłany: 12 lipca 2019, 12:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lena986 wrote:
    Nikodemka to był twoj pierwszy cykl po usunięciu polipa? Od razu po sie staralas czy byla po zabiegu normalna @?

    To moj cykl, w ktorym mialam usuwanego polipa. Staralismy sie od razu po zabiegu, tak zalecil lekarz :)

    Czuje, ze to nie to. Zatestuje jutro, ale juz jestem przyzwyczajona do takich upadkow...

    Magduullina lubi tę wiadomość

    ckaiugpj74w9mwp5.png
    Mięśniak podsurowicówkowy.
    27.06.19 - histeroskopia z usunięciem polipa.
    13.07.19- beta:42,1, prog: 27,8 ❤️
    15.07.19 - beta: 131,0 ❤️
    17.07.19 - beta: 316,0 ❤️
  • Justyna1719 Autorytet
    Postów: 4000 1692

    Wysłany: 12 lipca 2019, 12:17

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ignissa wrote:
    Są pozytywne. Próbuj mimo braku śluz a nuż się uda...
    No żałuję że nie zaopatrzylam się w ten żel... Ale liczyłam trochę na ten Inofem i wiesiołka... Było ok ale dwa dni temu... Jak test negatywny był..

    Ja - 31 lat, mąż - 36 lat

    Starania od czerwca 2018
    Ja: badania ok.
    Mąż: (w dzieciństwie zabieg na wedrujace jądro)
    🔻17.01.2020 wyniki nasienia - brak plemników w spermie ☹️ - jeden plemnik nieruchomy po odwirowaniu..
    🔻23.02 wyniki hormonow:
    Estradiol 33,06 (0-25)
    Fsh 20,69 (0,9-7,0)
    Lh 17,56 (1,4-7,7)
    Prolsktyna 36,16 (3,0-16,5)
    Testosteron 6,20 (2,27-9,76)
    Tsh 1,819 (0,55-4,78)
    🔻07.02.2020 USG jąder - małe jądra:(
    🔻17.02.2020 azospermia, posiew ok
    🔻03.03 wizyta u androloga, jest nadzieja 😊 jądra prawidłowo umieszczone, żylaków nie ma.
    🔻 17.03 badanie kariotypu
    🔻Kariotyp męski nieprawidłowy - zespół klinefeltera
    🔻28.07 powtórka badań - bez zmian
    🔻Konsultacja wyników z dr Wolskim-szans raczej brak
    😭 Stoimy w martwym punkcie, brak jakichkolwiek działań 😭
  • Justyna1719 Autorytet
    Postów: 4000 1692

    Wysłany: 12 lipca 2019, 12:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marika92 wrote:
    Nikodemko, nie trzeba się jakoś specjalnie przyglądać żeby zobaczyć kreskę ☺️ Powtórz test, będzie dobrze! 🙂✊✊

    Justyna działaj! Już nie jedna śluzu nie miała, a zaszła 😊 Ja co prawda obiecałam sobie, że w kolejnym odpuszczam z wszelkimi dodatkami wspomagającymi to i owo, ale na ten żel się skuszę. Nie dlatego, że myślę że mi jakoś pomoże w zajściu, tylko dla lepszego ślizgu, bo już mnie ta susza też męczy 😊
    No mowie właśnie ze przez tą susze to sobie podraznilam wejście 😀 ale dziś muszę dać radę... Ej coś głupiego mi przyszło do głowy 😀

    Ja - 31 lat, mąż - 36 lat

    Starania od czerwca 2018
    Ja: badania ok.
    Mąż: (w dzieciństwie zabieg na wedrujace jądro)
    🔻17.01.2020 wyniki nasienia - brak plemników w spermie ☹️ - jeden plemnik nieruchomy po odwirowaniu..
    🔻23.02 wyniki hormonow:
    Estradiol 33,06 (0-25)
    Fsh 20,69 (0,9-7,0)
    Lh 17,56 (1,4-7,7)
    Prolsktyna 36,16 (3,0-16,5)
    Testosteron 6,20 (2,27-9,76)
    Tsh 1,819 (0,55-4,78)
    🔻07.02.2020 USG jąder - małe jądra:(
    🔻17.02.2020 azospermia, posiew ok
    🔻03.03 wizyta u androloga, jest nadzieja 😊 jądra prawidłowo umieszczone, żylaków nie ma.
    🔻 17.03 badanie kariotypu
    🔻Kariotyp męski nieprawidłowy - zespół klinefeltera
    🔻28.07 powtórka badań - bez zmian
    🔻Konsultacja wyników z dr Wolskim-szans raczej brak
    😭 Stoimy w martwym punkcie, brak jakichkolwiek działań 😭
  • Agafiga Autorytet
    Postów: 472 305

    Wysłany: 12 lipca 2019, 12:24

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 stycznia, 14:52

    Justyna1719 lubi tę wiadomość

    Starania od 09.2018
    1cs - 8tydz [*] zaśniad groniasty częściowy
    1cs po poronieniu - cb

    Klinika Gyncentrum

    On:
    Parametry poniżej normy.
    Badania 04.20r. / 08.20r.
    Morfologia: 1% / 3%
    Fragmentacja DNA: 35 % /20%
    Hba: 78 %

    Kariotypy ok

    21 cs 💚
    18dpo - beta 989 mIU/ml
    21dpo - beta 3312 mIU/ml
‹‹ 69 70 71 72 73 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego