Lipiec, lato, morza szum 🌊, wiosną będzie baby boom 👶☀️
-
WIADOMOŚĆ
-
Apropo tematu pt lekarz znalazł więcej dzieci
czejacie to; na jednej z grup na fb na której jestem dziewczyna dodaje post, ze pilnie musi jechać do szpitala na badania i co ma spakować, bo, uwaga - lekarz przegapił fakt, ze spodziewa sie bliźniaków. Co jeszcze lepsze, twierdzi, ze nie było tego widać na połówkowych a prenatalnych jej lekarka nie zrobiła bo stwierdziła, ze nie trzeba 😳😳 tak jak jej nie zrobiła połowy badań bo ta nie chodziła regularnie do lekarza na początku ciąży ( „bo nie było takiej potrzeby” wg lekarza). Niby mamy XXI w. No masakra
🙎🏼♀️36 l., 👱🏻♂️ 38l.
Bobo nr. 2
Starania od 01/2024
19.02.24 ⏸
05.03 (6+2) wizyta : 2 zarodki 😅
15.03 (7+4) : mamy ❤️❤️
05.04 (10+5) : wizyta
15.04 (12+1): badania prenatalne, oba bobasy niskie ryzyka, prawdopodobnie 🩷💙
26.04: wizyta, bobasy rosną jak trzeba
28.05 : wizyta
Synuś 👶🏼:
Starania od 09/2021
03.08.22: ⏸
09.04.2023 (40+0) Dominis jest z nami ❤️ 11:27, 3680g., 55 cm
-
Hahaha, fajne te Wasze sny
Aaaa i Natkurka, czekam na zdjecie Róży, nie interesuje mnie, że nie będzie ładnego.
Może być mózg albo pęcherz, ale coś nam musisz wrzucićwellwellwell, natkurka lubią tę wiadomość
27.03.2023 (39+5) 3670 g, 54 cm👣 Filip 💙
11.12.2024 (40+6) 4300 g, 55 cm👣 Eliza 🩷 -
Izet wrote:Apropo tematu pt lekarz znalazł więcej dzieci
czejacie to; na jednej z grup na fb na której jestem dziewczyna dodaje post, ze pilnie musi jechać do szpitala na badania i co ma spakować, bo, uwaga - lekarz przegapił fakt, ze spodziewa sie bliźniaków. Co jeszcze lepsze, twierdzi, ze nie było tego widać na połówkowych a prenatalnych jej lekarka nie zrobiła bo stwierdziła, ze nie trzeba 😳😳 tak jak jej nie zrobiła połowy badań bo ta nie chodziła regularnie do lekarza na początku ciąży ( „bo nie było takiej potrzeby” wg lekarza). Niby mamy XXI w. No masakra
Ja nie rozumiem takich historii... Tak samo ostatnio było cos w wiadomosciach o kobiecie, ktora koło 30t dowiedziala sie od nowej lekarki, ze dziecko nie ma polowy czaszki, a wczesniej lekarz jej nie powiedzial, bo niby tego nie zauwazyl...
Nie komentuje juz nawet tego lekarza, ale dziwi mnie to, ze ta kobieta tez na zdjeciach tego nie widziala. 🤔 -
wellwellwell wrote:Ja nie rozumiem takich historii... Tak samo ostatnio było cos w wiadomosciach o kobiecie, ktora koło 30t dowiedziala sie od nowej lekarki, ze dziecko nie ma polowy czaszki, a wczesniej lekarz jej nie powiedzial, bo niby tego nie zauwazyl...
Nie komentuje juz nawet tego lekarza, ale dziwi mnie to, ze ta kobieta tez na zdjeciach tego nie widziala. 🤔
Bo my odkąd dziecko ma 6 cm obserwujemy pęcherz, żołądek i komory serca, a tam ktoś nie zauważył, że nie ma czaszki? Masakra. Ale szczerze, jak czytam o niektórych lekarzach i jak to połączę ze sprzętem NFZ, to nie jest to dla mnie aż tak nieprawdopodobne.
Dziewczyny, które chodzą na NFZ nie bierzcie tego do siebie, mi nie chodzi o normalne przypadki tylko o takich najgorszych lekarzy-partaczy, nie tylko ginekologów.
U mojego teścia lekarz nie zauważył OGROMNEGO guza przy gastroskopii, która ma właśnie te guzy wykryć. I kilka innych przygód miał, więc chyba nic mnie nie zdziwi
Stąd też trochę moja i męża nieufność do lekarzy, zawsze staram się sprawdzać dwa razy, jeśli coś mnie niepokoi.27.03.2023 (39+5) 3670 g, 54 cm👣 Filip 💙
Karo1234 wrote:Mój mąż jak przeczytał ten artykuł to się mnie pytał jak to możliwe.
Bo my odkąd dziecko ma 6 cm obserwujemy pęcherz, żołądek i komory serca, a tam ktoś nie zauważył, że nie ma czaszki? Masakra. Ale szczerze, jak czytam o niektórych lekarzach i jak to połączę ze sprzętem NFZ, to nie jest to dla mnie aż tak nieprawdopodobne.
Dziewczyny, które chodzą na NFZ nie bierzcie tego do siebie, mi nie chodzi o normalne przypadki tylko o takich najgorszych lekarzy-partaczy, nie tylko ginekologów.
U mojego teścia lekarz nie zauważył OGROMNEGO guza przy gastroskopii, która ma właśnie te guzy wykryć. I kilka innych przygód miał, więc chyba nic mnie nie zdziwi
Stąd też trochę moja i męża nieufność do lekarzy, zawsze staram się sprawdzać dwa razy, jeśli coś mnie niepokoi.
No z tymi lekarzami to roznie może byc, przez te zaostrzone przepisy aborcyjne sa i tacy podobno, którzy po prostu nie informują o takich rzeczach...
Mój lekarz właśnie nawiazywal chyba do tej historii na moich prenatalnych, bo oczywiście maz 100 razy dopytywal czy wszystko jest na pewno oki moj lekarz na to ze tak, ze on informuje o wszystkich nieprawidłowościach i ze to przeciez widac golym okiem, ze tu glowka jest, mozg jest, raczki nozki sa i ze on sam nie rozumie jak mozna cos takiego przeoczyc.
-
Kasia95 wrote:Narkurka, ale to właśnie dlatego poleca się olej z migdałów
to nie są emolienty. Olej jest najbardziej naturalny po prostu.
Kasiu czyli faktycznie sam olejek do kapieli i juz nie potrzeba zadnego zelu ani mydla?
Znalazlam cos takiego:
"Naturalne oleje roślinne świetnie sprawdzają się jako nawilżający dodatek do kąpieli. Łyżkę oleju migdałowego wlewamy do wanienki wypełnionej ciepłą wodą. Następnie ręką, naturalną gąbką lub pieluszką bambusową myjemy ciało maluszka. Do kąpieli nie dodajemy żadnych dodatkowych płynów myjących. Po kąpieli skórę osuszamy delikatnie ręcznikiem. Dzięki dodatkowi olejku migdałowego skóra jest miękka, gładka i nawilżona." -
wellwellwell wrote:Kasiu czyli faktycznie sam olejek do kapieli i juz nie potrzeba zadnego zelu ani mydla?
Znalazlam cos takiego:
"Naturalne oleje roślinne świetnie sprawdzają się jako nawilżający dodatek do kąpieli. Łyżkę oleju migdałowego wlewamy do wanienki wypełnionej ciepłą wodą. Następnie ręką, naturalną gąbką lub pieluszką bambusową myjemy ciało maluszka. Do kąpieli nie dodajemy żadnych dodatkowych płynów myjących. Po kąpieli skórę osuszamy delikatnie ręcznikiem. Dzięki dodatkowi olejku migdałowego skóra jest miękka, gładka i nawilżona."
Właśnie takna początku wydaje mi się to najlepsze rozwiązanie. Skóra noworodka nie jest na tyle brudna żeby była konieczność używania płynów, a sama woda może wysuszać. Krochmal też na pewno się sprawdzi
Niektórzy nie myją noworodka codziennie, ale ja z każdą córką miałam wieczorny rytuał i ta kąpiel według mnie fajnie odpręża przed spaniem💊 Euthyrox 50
11.07.2022 progesteron 21,40
12.07.2022 (8dpo) ⏸✊
13.07.2022 beta 10,8 🥰 kiełkuj zdrowo fasolko
15.07.2022 beta 42,3 🥰 przyrost 320%!
29.07.2022 - 2 mm człowieczka i bijące ❤️
09.08.2022- 1,14cm fasolki 🥰
30.08.2022- 4cm skaczącego dzidziutka 😊
20.09.2022- niskie ryzyka, Blanka 👧
07.11.2022-USG II trymestru (335gram) 👧
-
Kasiu oleje to sa czyste emolienty bo one maja za zadanie uszczelniac bariere naskorka wiec olejek z migdalów tez sie do tego zalicza. Tak samo wszelakie olejki do wlosow ( mowa o tych naturalnych a nie np serum do koncowek). Oczywiscie mozna ich uzywac ale wlasnie gdzies trafilam na artykul ze emolientow powinno sie uzywac ze wskazaniem a w innym wypadku wystarczy jakis bardzo delikatny ze dla dzieci
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2022, 12:36
Izet lubi tę wiadomość
❤Starania od: Maj 2022:
05.08.2022 - ⏸
05.08.22 beta 49,99 mlU/ml
08.08.2022 beta 237,7 mlU/ml
27.04.2023🤱💙 -
natkurka wrote:Kasiu oleje to sa czyste emolienty bo one maja za zadanie uszczelniac bariere naskorka wiec olejek z migdalów tez sie do tego zalicza. Tak samo wszelakie olejki do wlosow ( mowa o tych naturalnych a nie np serum do koncowek)
Tak jak piszesz czysty emolient. Bez dodatków, które posiada np. Oilatum, które jest często polecane przy dzieciach. I to o takich emolientach jest zawsze pisane na listach wyprawkowych. Nie znalazłam też jeszcze płynu, który miałby tak naturalny skład żebym użyła go przy noworodku. Jak znajdziecie coś godnego polecenia to dajcie znać, chętnie przeanalizuję
Dobrze, że o tym piszesz, bo ja ostatnio stosuję takie skróty myślowe, że się łapię za głowę 🤦♀️Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2022, 12:43
💊 Euthyrox 50
12.07.2022 (8dpo) ⏸✊
-
Kasia95 wrote:Tak jak piszesz czysty emolient. Bez dodatków, które posiada np. Oilatum, które jest często polecane przy dzieciach. I to o takich emolientach jest zawsze pisane na listach wyprawkowych. Nie znalazłam też jeszcze płynu, który miałby tak naturalny skład żebym użyła go przy noworodku. Jak znajdziecie coś godnego polecenia to dajcie znać, chętnie przeanalizuję
Dobrze, że o tym piszesz, bo ja ostatnio stosuję takie skróty myślowe, że się łapię za głowę 🤦♀️
Ja chyba i tak zostanę przy tym oleju, bo jak sprawdzam sklady jakichs zelow z dobrymi skladami to, i tak sa w nich oleje z migdalow/makadamia albo z awokado, wiec chyba i tak sa emolienty.
A tak w ogóle to z tego co wstepnie czytalam, to niby emolienty sa polecane dla niemowlakow od 1. dnia zycia, bo sa delikatne, więc zmniejsza sie ryzyko alergii skornych.Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2022, 13:07
-
Powiem Wam, że te tabletki co dostałam hemoglobinę... masakra. Nie za dobrze je mój żołądek toleruje. W dodatku doczytałam, że mogą zaburzać wchłanianie Letroxu, więc jutro spróbuję później, po obiedzie.
Nie wiem jak tam u Was z wynikami morfo, ale jedzcie buraczki póki macie czas 😂27.03.2023 (39+5) 3670 g, 54 cm👣 Filip 💙
Well no właśnie te typowe emolienty nie. Skóra się przyzwyczaja i jak pojawi się jakiś problem to nie będzie już reagowała. To w sumie tak jak z wszystkim. Więc póki nie ma problemów skórnych to jak najmniej i naturalniej. Tak samo pamiętajcie, że oliwka wcale mie likwiduje ciemieniuchy, chyba już został obalony ten mit
tak samo każdy niemowlak ma trądzik niemowlęcy i z tymi krostami nic się nie robi, same znikają. Jednak wielu lekarzy od razu mowi, że to od mleka i biedne matki katują się dietami albo zmieniają MM co chwilę. Bóle brzucha też są zupełnie normalne, bo układ pokarmowy dojrzewa po urodzeniu
Warto sprawdzać składy witamin, bo np. witamina D często ma w składzie olej palmowy, a on wywołuje bóle brzucha u niemowląt. Dziecka trzeba się nauczyć i nie ma na to złotej rady 😜 tak samo każde dziecko jest zupełnie inne. Moje dziewczyny z wyglądu bardzo podobne, a charaktery i potrzeby od urodzenia totalnie inne
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 października 2022, 13:23
wellwellwell, Anka1312 lubią tę wiadomość
💊 Euthyrox 50
12.07.2022 (8dpo) ⏸✊
-
Karo, moja hemoglobina wręcz za wysoka 🙄
A przy temacie suplementów. Możliwe, że po magnezie mam biegunki? Miałam znowu zwiększyć magnez i przyjmować wit. C, bo podobno pomagają przy krwiakach. Tylko co zwiększę to właśnie pojawiają się biegunki. Przy tym wiadomo, że boli brzuch. Przy dzisiejszym plamieniu znowu taka sytuacja i koło się zamyka.💊 Euthyrox 50
12.07.2022 (8dpo) ⏸✊
-
Dziewczyny ja już nawet nie wiem co jesc naprawde... Co zjem to mi stoi w gardle, juz probowałam drogę eliminacji itp i jak juz mi sie wydaje że jest okej to sie okazuje ze wcale nie jest okej i to był jednorazowy wybryk. Tak samo ostatnio mnie koleżanka która ma 7 miesięczne dziecko zaskoczyła, mówiąc że u niej niektóre suple powodowały wymoty i biegunki... Ja dzisiaj przyjełam ostatnia dawkę Duphastonu wiec sie zastanawiam czy sie cos nie poprawi no ale nie wiem, zobaczymy.
Mi sie wydaje ze masz biegunki od witaminy C a nie magnezu Kasiu. Ja naprzykład kocham nad zycie kapuste kiszoną i jak ją zjem to później mam własnie biegunki. Mysle ze moze to jest winowajcą twoich problemów?
@Karo ja własnie slyszałam że przyjmowanie żelaza jest tragiczne. Ja przed ciaża przyjmowałam FEME taki preperat z żelazlem i mnie kilka razy uczulali żeby jesc po posiłku bo inaczej będę się czuć fatalnie. Spróbuj do pol h po obiedzie moze?❤Starania od: Maj 2022:
05.08.2022 - ⏸
05.08.22 beta 49,99 mlU/ml
08.08.2022 beta 237,7 mlU/ml
27.04.2023🤱💙 -
Kasia95 wrote:Karo, moja hemoglobina wręcz za wysoka 🙄
A przy temacie suplementów. Możliwe, że po magnezie mam biegunki? Miałam znowu zwiększyć magnez i przyjmować wit. C, bo podobno pomagają przy krwiakach. Tylko co zwiększę to właśnie pojawiają się biegunki. Przy tym wiadomo, że boli brzuch. Przy dzisiejszym plamieniu znowu taka sytuacja i koło się zamyka.Kasia95 lubi tę wiadomość
Natkurka, wit. C wzięłam dopiero dziś i już niejednokrotnie brałam duże ilości i biegunek nie było. Dlatego stawiam na magnez, bo to już kolejny raz.
Karo, właśnie chłop mi dzisiaj kupił, bo chciałam coś bez żadnych dodatków żeby nie przedawkować innych witamin. Mam nadzieję, że pomoże faktycznienatkurka, Karo1234 lubią tę wiadomość
💊 Euthyrox 50
12.07.2022 (8dpo) ⏸✊
-
Kasia95 wrote:Natkurka, wit. C wzięłam dopiero dziś i już niejednokrotnie brałam duże ilości i biegunek nie było. Dlatego stawiam na magnez, bo to już kolejny raz.
Karo, właśnie chłop mi dzisiaj kupił, bo chciałam coś bez żadnych dodatków żeby nie przedawkować innych witamin. Mam nadzieję, że pomoże faktycznieJa zjadłam już chyba lekko 5 albo 6 słoiczków, 3x2 dziennie, i nic mi po tym nie było
Kasia95 lubi tę wiadomość
Karo1234 wrote:Dziewczyny, a miałyście u prowadzących taki test dotyczący depresji poporodowej?
Chyba powinno się go zrobić dwa razy, w tym pierwszy między 11 a 14 tyg. -
natkurka wrote:Dziewczyny ja już nawet nie wiem co jesc naprawde... Co zjem to mi stoi w gardle, juz probowałam drogę eliminacji itp i jak juz mi sie wydaje że jest okej to sie okazuje ze wcale nie jest okej i to był jednorazowy wybryk. Tak samo ostatnio mnie koleżanka która ma 7 miesięczne dziecko zaskoczyła, mówiąc że u niej niektóre suple powodowały wymoty i biegunki... Ja dzisiaj przyjełam ostatnia dawkę Duphastonu wiec sie zastanawiam czy sie cos nie poprawi no ale nie wiem, zobaczymy.
Mi sie wydaje ze masz biegunki od witaminy C a nie magnezu Kasiu. Ja naprzykład kocham nad zycie kapuste kiszoną i jak ją zjem to później mam własnie biegunki. Mysle ze moze to jest winowajcą twoich problemów?
@Karo ja własnie slyszałam że przyjmowanie żelaza jest tragiczne. Ja przed ciaża przyjmowałam FEME taki preperat z żelazlem i mnie kilka razy uczulali żeby jesc po posiłku bo inaczej będę się czuć fatalnie. Spróbuj do pol h po obiedzie moze?
Hmm a może spróbuj przejsc na jakies zupy, kremy i koktaile?