Lipiec, lato, morza szum 🌊, wiosną będzie baby boom 👶☀️
-
WIADOMOŚĆ
-
wellwellwell wrote:Naturka ja mam taki miekki segregator, a w srodku po prostu sama soboe koszulki podpisalam i podzielilam na "kategorie"
Dziewczyny byłam w tym Bobo wozki. Jestem mega podjarana tym Anex M type, wydawal mi sie doac porzadny. Pani polecila mi tez Espiro Next Up jako tansza alternatywe, ale nie moge znalwzc za bardzo opinii w necie na temat tego wozka. Czy któraś moze cos slyszala o tych wozkach? -
MałaMi91 wrote:Moja znajoma miała tego anexa i była bardzo zadowolona, a jeździła nim po lasach, żwirach itp i dawał radę😉 a co z tym bebetto?😜
Bebetto jest najciezszy z nich wszystkich, bo az 16 kg wazyi spacerowka tylko do 15 kg dziecko dźwignie. A pozostale waza 14 kg i moga do 22kg uniesc. Dlatego jednak odpuscimy ten Bebetto, ja sie boje, ze masze dziecko będzie z tych wiekszych. Moj maz ma prawie 2 metry 😁😁😁
-
MalaMi gratulacje!! Super wiesci, witamy kolejna panienkę w naszym skromnym gronie! 😍
Tym lekkim opóźnieniem bym sie nie martwiła- ja tez wyczytałam, ze od II trymestru każda dzidzia rośnie swoim tempem - najważniejsze, ze w normach i zdrowa!
Btw ja nie mogę uwierzyć, ze już zaczynamy połówkowe 😅 dopiero co czekałyśmy na serduszko, pózniej na prenatalne I trymestru a teraz już zaczynamy połówkowe! Nim sie obejrzymy będziemy rodzic 😅
A właśnie, zapisujcie sie już dziewczyny na sesje ciążowe ? Ja znalazłam super fotografa, als termin oczekiwania na sesje to 2/3 miesiące wiec już chce sie umówić, bo pózniej może być już troche późno.MałaMi91 lubi tę wiadomość
🙎🏼♀️36 l., 👱🏻♂️ 38l.
Bobo nr. 2
Starania od 01/2024
19.02.24 ⏸
05.03 (6+2) wizyta : 2 zarodki 😅
15.03 (7+4) : mamy ❤️❤️
05.04 (10+5) : wizyta
15.04 (12+1): badania prenatalne, oba bobasy niskie ryzyka, prawdopodobnie 🩷💙
26.04: wizyta, bobasy rosną jak trzeba
28.05 : wizyta
Synuś 👶🏼:
Starania od 09/2021
03.08.22: ⏸
09.04.2023 (40+0) Dominis jest z nami ❤️ 11:27, 3680g., 55 cm
-
wellwellwell wrote:Bebetto jest najciezszy z nich wszystkich, bo az 16 kg wazy
i spacerowka tylko do 15 kg dziecko dźwignie. A pozostale waza 14 kg i moga do 22kg uniesc. Dlatego jednak odpuscimy ten Bebetto, ja sie boje, ze masze dziecko będzie z tych wiekszych. Moj maz ma prawie 2 metry 😁😁😁
Ja dzisiaj jestem nieprzytomna, nie śpię od 3😳 obudziłam się bo Antosia bardzo mnie cisnęła jakoś sie tak ułożyła i musiałam coś zjeść bo mnie dopadł straszny głód🙈 -
U mnie też nocka nieprzespana. Młodsza wymiotuje i ma biegunkę. Na niedzielę zamówiony tort, bo starsza ma urodziny.
One chorują baaardzo rzadko, ale jak już się zdarzy to w najmniej odpowiednim momencie 🤦♀️💊 Euthyrox 50
11.07.2022 progesteron 21,40
12.07.2022 (8dpo) ⏸✊
13.07.2022 beta 10,8 🥰 kiełkuj zdrowo fasolko
15.07.2022 beta 42,3 🥰 przyrost 320%!
29.07.2022 - 2 mm człowieczka i bijące ❤️
09.08.2022- 1,14cm fasolki 🥰
30.08.2022- 4cm skaczącego dzidziutka 😊
20.09.2022- niskie ryzyka, Blanka 👧
07.11.2022-USG II trymestru (335gram) 👧
-
Kasia95 wrote:U mnie też nocka nieprzespana. Młodsza wymiotuje i ma biegunkę. Na niedzielę zamówiony tort, bo starsza ma urodziny.
One chorują baaardzo rzadko, ale jak już się zdarzy to w najmniej odpowiednim momencie 🤦♀️ -
Izet wrote:
A właśnie, zapisujcie sie już dziewczyny na sesje ciążowe ? Ja znalazłam super fotografa, als termin oczekiwania na sesje to 2/3 miesiące wiec już chce sie umówić, bo pózniej może być już troche późno.
Ja póki co nie planuje takiej sesji, jakoś nigdy nie była fanką chyba ze mi się odmieni jakos pozniej ale poki co nie wybieram się.❤Starania od: Maj 2022:
05.08.2022 - ⏸
05.08.22 beta 49,99 mlU/ml
08.08.2022 beta 237,7 mlU/ml
27.04.2023🤱💙 -
Izet wrote:MalaMi gratulacje!! Super wiesci, witamy kolejna panienkę w naszym skromnym gronie! 😍
Tym lekkim opóźnieniem bym sie nie martwiła- ja tez wyczytałam, ze od II trymestru każda dzidzia rośnie swoim tempem - najważniejsze, ze w normach i zdrowa!
Btw ja nie mogę uwierzyć, ze już zaczynamy połówkowe 😅 dopiero co czekałyśmy na serduszko, pózniej na prenatalne I trymestru a teraz już zaczynamy połówkowe! Nim sie obejrzymy będziemy rodzic 😅
A właśnie, zapisujcie sie już dziewczyny na sesje ciążowe ? Ja znalazłam super fotografa, als termin oczekiwania na sesje to 2/3 miesiące wiec już chce sie umówić, bo pózniej może być już troche późno.
Ja na pewno się wybieram na sesję brzuszkowa i sesje noworodkowa. Tak jak mowisz, ten czas tak szybko mija, ze zanim sie obejrzymy nasze bąbelki będą kończyć 18 lat 😂 więc dla mnie to bardzo ważne, żeby uwiecznić teraz te chwile 😊 ale jeszcze się tym nie interesowlam na poważnie i na razie sie nigdzie nie zapisuje 😛
Tez kiepsko dzis spalam... Cos ostatnio czesto przebudzam sie w nocy, niby potem zasypiam od razu, ale jakos malo jakosciowy ten sen. W ogole zmotywowalam sie i zapisalam na lekcje francuskiego, zeby nie zmarnowac calego L4 i musialam dzis duzo szybciej wstac i sie ogarnac... Od razu w nocy mialam jakies sny, ze sąsiadki do mnie przyszly i nie umialam ich wyprosic, a zaraz mialam miec lekcje. 😂 -
Ja nie wuem co jest z tymi snami w nocy ale mi sie snią jakies niestworzone rzeczy - wojna, latajace samochody itp… i pozniej sie przebudzam i chwile nie mogw zasnac wiec ja niestety od poczatku ciazy bardzo zle spie❤Starania od: Maj 2022:
05.08.2022 - ⏸
27.04.2023🤱💙 -
Ja też miałam dziś koszmarny sen.
Śniło mi się, że byliśmy z mężem w jakiejś podróży służbowej (w życiu też pracujemy w jednej firmie) w Niemczech, ale to była też trochę jakby wycieczka szkolna, bo była tam moja nauczycielka z gimnazjum od polskiego. I na takiej wspólnej kolacji zauważyłam kilka kropel krwi. Potem poszłam do toalety i jak usiadłam to wyleciały takie duże skrzepy. I siedziałam na tej toalecie i tak strasznie płakałam.
Obudziłam się tak zestresowana... sprawdziłam potem na zegarku to miałam zaznaczony wysoki stres zaraz przed przebudzeniem 😞
Pewnie to przez ten ból wczoraj, który mnie męczył do samego zaśnięcia. Dziś już nie boli, ale często mnie kłuje w pochwie.
Pewnie stwierdzicie, że jestem wariatka, ale przełożyłam wizytę z 14.11 na poniedziałek 😞♀️33 ♂️29
hashimoto, niedoczynność tarczycy
19.07 (3+6) beta-HCG 112 mIU/ml
14.09 (12+0) niskie ryzyka 💙 wynik Panorama + USG prenatalne
18.11 (21+2) 445 g 💙 USG połówkowe
19.01 (30+1) 1500 g 💙 USG III trymestru
11.02 (33+3) 2100 g 💙
25.02 (35+3) 2700 g 💙
09.03 (37+1) 3100 g 💙
21.03 (38+6) 3300 g 💙
27.03 (39+5) 3670 g, 54 cm👣 Filip 💙
-
Jak cie to martwi to lepiej sie uspokoic. Ja nie oceniam bo ja akurat jestem panikara ale tfu tfu w tej ciąży nie mam zadnych plamien itp. Dzisiaj w nocy wstawalam do toalety i tak strasznie dostalam skurczu brzucha ze az sie zgiełam w pól przerazona. Tak ból jak wtedy kiedy szarpie tak mocno podczas kichania.. gdybym miala jakies dolegliwosci jak wy to jestem pewna ze na bank bym biegala po lekarzach
A wogole to zapomnialam lekarki zapytac o te ketony w moczu. Rozmawialysmy tylko o tych posiewach i przypuszczeniach zapalenia pecherza ale oba posiewy wyszly ujemne i wylecialo mi z glowy zapytanie o to. Niestety ale ja sie przyznaje bez bicia ze ja sie w ciąży troche glodze. Ten apetyt mam tak ogromny ze naprawde ja nie wyrabiam z jedzeniemi niestety czasem ignoruje glod i jem dopiero jak mam czas. Staram sie z tym wlaczyc ale kurcze no nie przepadam za jedzeniem a wmuszanie w siebie na sile jest straszne
zauwazylam ze jak jestem w domu to bardzo sie skupiam na tym czy jestem glodna czy nie a np poza domem jak sie czyms zajme to moglabym jesc jak dawniej. Mózg mi szaleje..
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 listopada 2022, 11:14
Karo1234 lubi tę wiadomość
❤Starania od: Maj 2022:
05.08.2022 - ⏸
27.04.2023🤱💙 -
Karo, zawsze lepiej niepotrzebnie cos sprawdzic niz olac i mialoby sie okazac, ze przegapilo sie jakis problem.
Ja tez ostatnio bieglam na wizyte przez pare plamek na bieliznie, wiec coz... Mysle, ze kazda zrobilaby to samo. 🙂
Naturka, nie chce cie umoralniac, ale glodowanie w ciazy chyba nie jest zdrowe/bezpiecznemoze warto to przegadac z psychologiem jesli to sa u ciebie jakies zaburzenia odżywiania?
Albo moze warto zaplacic za jakas smaczna diete, ktorej ciężko sie bedzie oprzec? czy diete pudelkowa czy cos?Karo1234 lubi tę wiadomość
-
Mialam diete pudelkowa, nawet w ciazy. Codziennie tez robie sobie pyszne sniadanie czy obiad, teraz tez upieklam ciasto zeby podjadac. Generalnie ja jem wszystkie posilki 3-4 na dzień, to nie tak ze sie głodze ze nie jem. Jem. Ale poprostu to uczucie wielkiego apetytu jest tak duze ze juz trace pomysl co jesc miedzy posilkami. Np teraz z rana zjadlam 3 spore kanapki z szynką i pomidorem, jeszcze na slodko od tesciowej troszke chalwy. Sniadanie jadlam 1,5h temu i juz jestem glodna. Obiad juz mam naszykowany, miedzyposilkami jeszcze przekąsze jakas kanapkę albo jabka/ banany ale mimo wszystko nadal czuje sie glodna. Teraz czuje glod wiec zjem spore jabko ale to starczy na 20-30 minut🤷♀️ I nawet bym jadla tylko ja juz nie mam pomyslu co jesc. Ciasto, chlebek bananowy, salatka owocowa itp ale zaraz jednak to ssanie jest tak duze ze juz dobija mnie mysl o ciaglym przygotowywaniu posilkow
o tym ze sporo jem tez swiadczy moja waga bo juz mam +5kg na wadze, ja widze ze mój apetyt jest niezaspokojony🤷♀️ i poprostu czasem sie glodze bo juz ide do lodowki i zastanawiam sie co mam teraz zrobic
05.08.2022 - ⏸
27.04.2023🤱💙 -
Karo1234 wrote:Ja też miałam dziś koszmarny sen.
Śniło mi się, że byliśmy z mężem w jakiejś podróży służbowej (w życiu też pracujemy w jednej firmie) w Niemczech, ale to była też trochę jakby wycieczka szkolna, bo była tam moja nauczycielka z gimnazjum od polskiego. I na takiej wspólnej kolacji zauważyłam kilka kropel krwi. Potem poszłam do toalety i jak usiadłam to wyleciały takie duże skrzepy. I siedziałam na tej toalecie i tak strasznie płakałam.
Obudziłam się tak zestresowana... sprawdziłam potem na zegarku to miałam zaznaczony wysoki stres zaraz przed przebudzeniem 😞
Pewnie to przez ten ból wczoraj, który mnie męczył do samego zaśnięcia. Dziś już nie boli, ale często mnie kłuje w pochwie.
Pewnie stwierdzicie, że jestem wariatka, ale przełożyłam wizytę z 14.11 na poniedziałek 😞Karo1234 lubi tę wiadomość
-
natkurka wrote:Mialam diete pudelkowa, nawet w ciazy. Codziennie tez robie sobie pyszne sniadanie czy obiad, teraz tez upieklam ciasto zeby podjadac. Generalnie ja jem wszystkie posilki 3-4 na dzień, to nie tak ze sie głodze ze nie jem. Jem. Ale poprostu to uczucie wielkiego apetytu jest tak duze ze juz trace pomysl co jesc miedzy posilkami. Np teraz z rana zjadlam 3 spore kanapki z szynką i pomidorem, jeszcze na slodko od tesciowej troszke chalwy. Sniadanie jadlam 1,5h temu i juz jestem glodna. Obiad juz mam naszykowany, miedzyposilkami jeszcze przekąsze jakas kanapkę albo jabka/ banany ale mimo wszystko nadal czuje sie glodna. Teraz czuje glod wiec zjem spore jabko ale to starczy na 20-30 minut🤷♀️ I nawet bym jadla tylko ja juz nie mam pomyslu co jesc. Ciasto, chlebek bananowy, salatka owocowa itp ale zaraz jednak to ssanie jest tak duze ze juz dobija mnie mysl o ciaglym przygotowywaniu posilkow
o tym ze sporo jem tez swiadczy moja waga bo juz mam +5kg na wadze, ja widze ze mój apetyt jest niezaspokojony🤷♀️ i poprostu czasem sie glodze bo juz ide do lodowki i zastanawiam sie co mam teraz zrobic
Jak nie chcesz jesc ciagle kanapek to mozna zawsze zastapic chleb np. tortilla pelnoziarnista i zjesc z jakims serkiem i warzywami albo jajecznica, omlet. Omlet tez mozna na slodko z owocami zamiast warzyw.
Jak cos malego na szybko to moze serek wiejski z warzywami albo właśnie tez na slodko z owocami czy nawet jakims dzemikiem.
Całkiem niezle jesli o sklad chodzi sa te gotowe zupy z biedronki/lidla, ewentualnie jakies mrozone warzywka na patelnie i zjesc z ryzem/makaronem?
Ja ostatnio zaczelam pic soki owocowe, maja co prawda sporo cukru, ale wlasnie tak miedzy posilkami to mnie "zapychaja" na trochę. -
Włąsnie well to wszystko jem- na potęge warzywa na patelnie, szpinak z makaronem, serek wiejski z pomidorem lub na słodku z miodem i orzechami itp, nalesniki itp.. Nie wiem poprostu mam wrazenie ze mój żołądek jest wielkosci worka na smieci i tu lezy problem. Ze jem to wszystko zapycham sie ale ciagle uczucie ssania. Około 13:00 jestem juz po obiedzie a kłade się o 23 wiec wypadałoby mi do 23 jeszcze zjesc z 5-6 posiłków w tym z 2 obiady zeby byc najedzoną...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 listopada 2022, 12:13
05.08.2022 - ⏸
27.04.2023🤱💙 -
U mnie ciągle +1 kg do wagi i nic ani drgnie więcej.
Zaczełam jeść tak kaloryczne rzeczy, że normalnie już bym była jak piłka (przez hashimoto dość łatwo tyłam i musiałam tego mega pilnować) - orzechy, nasiona, jakieś dobre sery. I nic.
Młody chyba wszystko ze mnie wysysa.
Jutro zrobię morfologię, zobaczymy czy to żelazo coś pomaga.
A w poniedziałek podejrzę tego Pączusia, ale do tej pory wagą był z tydzień do przodu
♀️33 ♂️29
11.02 (33+3) 2100 g 💙
25.02 (35+3) 2700 g 💙
09.03 (37+1) 3100 g 💙
21.03 (38+6) 3300 g 💙
-
Karo1234 wrote:U mnie ciągle +1 kg do wagi i nic ani drgnie więcej.
Zaczełam jeść tak kaloryczne rzeczy, że normalnie już bym była jak piłka (przez hashimoto dość łatwo tyłam i musiałam tego mega pilnować) - orzechy, nasiona, jakieś dobre sery. I nic.
Młody chyba wszystko ze mnie wysysa.
Jutro zrobię morfologię, zobaczymy czy to żelazo coś pomaga.
A w poniedziałek podejrzę tego Pączusia, ale do tej pory wagą był z tydzień do przodu
Karo a ty nie czujesz ssania? W sensie odczuwasz taki sam głod jak przed ciąża? Ja orzechy tez przemycam do chleba bananowego czy serków z nadzieja ze jak sa kaloryczne to dluzej nie bedę głodna
Wogole zapomniałam spytac lekarki ile ten mały gagatek waży.❤Starania od: Maj 2022:
05.08.2022 - ⏸
27.04.2023🤱💙 -
natkurka wrote:Karo a ty nie czujesz ssania? W sensie odczuwasz taki sam głod jak przed ciąża? Ja orzechy tez przemycam do chleba bananowego czy serków z nadzieja ze jak sa kaloryczne to dluzej nie bedę głodna
Wogole zapomniałam spytac lekarki ile ten mały gagatek waży.
Teraz już trochę lepiej, te 5 posiłków bez problemu wcisnę, jak tylko czuję się odrobinę głodna to coś zjadam.
Ale to niewiele daje
Ostatnio jem na przemian suszone banany i żurawine (co prawda bez cukru, ale tłuste), jedno na potas, drugie na pęcherz. Zawsze mam taki zestaw w miseczce koło siebie
Może i co działa? Pęcherz mnie już nie pobolewa przy sikaniu i powieka nie lata♀️33 ♂️29
11.02 (33+3) 2100 g 💙
25.02 (35+3) 2700 g 💙
09.03 (37+1) 3100 g 💙
21.03 (38+6) 3300 g 💙