Luty błagam nie rób jaj i mi bobo w końcu daj 👶🏻
-
WIADOMOŚĆ
-
Zosia667 wrote:Dziewczyny a jak sobie radzić z zazdrością, że innym się udało a mi nie?
Was nie znam w realu i jakoś łatwo mi przychodzi gratulowanie Wam i szczerze Wam gratuluję
ale
mam problem z kobietami w ciąży które znam... nie chce o nich słyszeć i widzieć najlepiej...
Help
Mam to samo... A ostatnio pełno moich znajomych zachodzi w ciążę. Ja tylko gratuluje, uśmiechnę się i staram się jak najszybciej zmienić temat, bo jestem osobą, która totalnie nie umie udawać i w moich oczach widać wszystko a smutek i żal to już wgl (nie umiem kłamać i dlatego jestem np. słaba w gry pokerowe 🙈)
Ciężko mi, no ale mówię sobie że przecież nie znam ich historii, może też się długo starali czy coś...
Ale ostatnio łapie się też na takim moim mysleniu ze "nie, nie spotkam się z nią czy z nimi, bo będą na pewno pytac kiedy dzieci itp" i nie wiem czy juz mi na głowę to powoli nie siadaW sensie, trochę się zamknęłam na ludzi ostatnio...
Ale cieszę się, że jest takie miejsce jak to forum ❤️🩹 gdzie mogę się wygadaćZosia667 lubi tę wiadomość
👩31 👨33
OM 24.01
20.02 ⏸️
10.03 bejbik 8,5 mm, jest ❤️
__
Starania od wrzesien 2024
20.11.24 - poronienie 10tc, puste jajo 💔 -
Panika wrote:Finch11 jak tam kochana się czujesz? Wszystko w porządku czy dokuczają ci już objawy ciąży? 🥰
A w kwestii radzenia sobie z widokiem brzuszków u innych to myślę, że nie ma tu złotej rady. Ja jak dowiadywałam się, że kolejna osobą jest w ciąży to z jednej strony ogromnie się cieszyłam, a z drugiej jak wracałam do domu to płakałam. Tak chyba po prostu jest i nie ma co z tym walczyc na siłę, tak mi się wydaje przynajmniej. Zależy też od osoby, ja jestem z natury bardzo wrażliwa i wole się wypłakać niż trzymać to w sobie bo wtedy mnie to bardziej dobija 🤭Saule, Darrika, Marzycielka94, Hope🍀, Justa28, Olo323, Deyansu, Marcia03, xoxo_14, Monini15, Kaliope lubią tę wiadomość
-
Ja na poprawę śluzu mogę polecić l-argininę
brałam teraz tylko w tym cyklu ale różnicę widziałam ogromną
👫 29 & 30
starania na luzie od 01.2024
z pomocą medyczną od 08.2024
👩🏻PCOS + IO + niedoczynność
💊 Euthyrox + Glucophage + dieta z niskim IG + suple
▪️naturalne cykle b. długie - 70 dni, częsty brak owulacji
▪️prawy jajowód niedrożny
🧬 PAI1 hetero, V R2 hetero
🧔🏼obniżone parametry nasienia listopad 2024 ➡️ luty 2025 pogorszenie wyników
- Pentohexal + wór supli
- ŻPN II st.
📆 kwiecień - operacja
🔹1 cs (sierpień) - LUF
🔹2, 3 cs ❌
🔹4 cs - bezowulacyjny + badania
🔹styczeń - torbiel, przesunięty cykl + drożność
🔹luty - 5 cs - podwójna owulacja ❌
🔹obecnie - przerwa, głębsza diagnostyka -
Finch11 wrote:A próbowałaś ziół Sroki? Mi one bardzo pomogły na śluz a później wspomagałam się jeszcze wiesiołkiem i aż się bałam kichnąć taki piękny śluz miałam 😅🤭👩🏻 28 👱🏼♂️29 🐶 3
👶🏻 2024 (w 1 cs)
od 10.2024 starania o drugiego bobasa 🤞
12.2024 cb 💔
25.02. ⏸️🥹
beta 48,20 mIU/ml
prog 19,97 ng/ml
27.02. beta 110,15 mIU/ml
prog 23,40 ng/ml
18.03. 🩺 pierwsze USG
nadal kp 🤱🏻 -
Zosia667 wrote:poczekam
czuję, że to negatywnie na mnie wpływa, a pogodzenie się z tym może mi troszkę pomóc.
Heh, ja niestety chyba też z tej strony, nie wiem czy cośkolwiek co napiszę, pomoże, bo samej mi ciężko. Też raczej mam problem z akceptacją. Jedyne co to, część takich sytuacji - w sumie nie wiemy też, ile ktoś się starał, może miał jeszcze więcej problemów, może się starał kilka lat, może już trzy razy poronił i ta ciąża to jest w końcu ta wyczekiwana. Wiadomo, to jakiś odsetek sytuacji, ale trochę mi pomaga, kiedy wiem, że nie wiem wszystkiego, żeby móc kogoś "ocenić" -
Zosia667 wrote:Dziewczyny a jak sobie radzić z zazdrością, że innym się udało a mi nie?
Was nie znam w realu i jakoś łatwo mi przychodzi gratulowanie Wam i szczerze Wam gratuluję
ale
mam problem z kobietami w ciąży które znam... nie chce o nich słyszeć i widzieć najlepiej...
Help
Aktualnie jej córeczka ma 5 miesięcy i szczerze powiem, że nie raz jeszcze łapie mnie taka zazdrość. Tego chyba nie da się do końca wykluczyć.👱♀️ 27 👨💼29 🐰🐰
12.2022 - rozpoczęcie starań
02.2024 - niepłodność, pierwsza wizyta u specjalisty
02.2024 - 08.2024 - szukanie przyczyn niepłodności, Hashimoto, dieta, HSG - jajowody drożne
09.2024 - laparoskopia - wycięcie ognisk endometriozy głęboko naciekającej
02.01.2025 - lipiodol
01.2025 - ⏸️ 💔😥 30cs
Aktualnie 32cs
-
Hej, dziewczyny!
Gratuluję pięknych 🫛! 😍
Przutulasy za wszystkie biele i 🐒 😢🫂🫂🫂
Ja przez grypę żołądkową byłam wyciągnięta z życia na dwa dni, ale już wróciłam do żywych 🫡
Dziś byłam na kolejnym monitoringu, owulacja była, w piątek mam zbadać proga. Trochę dziwnie, bo we wtorek jak byłam na USG to powiedział mi że owulacja tuż tuż, dziś albo jutro, a skoro kazał proga badać w piątek to tak jakby owu była dopiero wczoraj. Trochę późno, bo dziś 21 dc 🤔
♀️27 ♂️ 27
➡️starania "na luzie" od 07.2024
➡️ 6cs "na poważnie"
❌ PCOS
❌ Niedoczynność tarczycy, Hashimoto
💊 Siofor 1000 XR, Euthyrox 37,5, probiotyk, wit. D, wit. B complex, zioła ojca Sroki, omega3, magnez, cynk i wiele innych. -
Panika wrote:Przytulam, bo najgorsze to rozczarowanie, ale nowa nadzieja przed nami ❤️ Lecimy z tematem 🤭
Dzięki kochane ❤️✨ 31 lat 🎀 | On 33 i wyniki nasienia super 🦸♂️ ✨
🌿 Hashimoto & lekka niedoczynność tarczycy – moja tarczyca to leń, ale ogarniamy!
Torbiel pęcherzykowata 25mm na jednym jajniku już 3 cykl bez zmian.🤔
💛 7 miesięcy starań – misja: 🍼👶
💊 Leki & suplementy:
• 🦋 T4 (hormony tarczycy) – 25 mcg na zmianę z 50 mcg, bo moja tarczyca lubi być zaskakiwana.
• 📉 Dostinex (prolaktyna) – jeden miesiąc i bum! Spadło z 23 ng/mL na 11 ng/mL.
• ☀️ Witamina D, 💪 Magnez, 🧠 Complex B (metylowany), 🛡️ Cynk & Selen – bo trzeba dbać o całość!
🎯 Cel: Baby loading… ⏳💖
-
Finch11 wrote:A próbowałaś ziół Sroki? Mi one bardzo pomogły na śluz a później wspomagałam się jeszcze wiesiołkiem i aż się bałam kichnąć taki piękny śluz miałam 😅🤭
Za granicą ciężko znaleźć te zioła, chyba że sprawdzę jaka to mieszanka i postaram się sama coś złożyć.
W kolejnym cyklu spróbuję z wiesiołkiem i zobaczymy czy będzie poprawa. Jak nie to będę kombinować dalej 😊
W ostatnich dniach mam ogromne bóle głowy z nudnościami i biegunke, aż ciężko mi się skupić i logicznie myśleć .Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lutego, 19:08
✨ 31 lat 🎀 | On 33 i wyniki nasienia super 🦸♂️ ✨
🌿 Hashimoto & lekka niedoczynność tarczycy – moja tarczyca to leń, ale ogarniamy!
Torbiel pęcherzykowata 25mm na jednym jajniku już 3 cykl bez zmian.🤔
💛 7 miesięcy starań – misja: 🍼👶
💊 Leki & suplementy:
• 🦋 T4 (hormony tarczycy) – 25 mcg na zmianę z 50 mcg, bo moja tarczyca lubi być zaskakiwana.
• 📉 Dostinex (prolaktyna) – jeden miesiąc i bum! Spadło z 23 ng/mL na 11 ng/mL.
• ☀️ Witamina D, 💪 Magnez, 🧠 Complex B (metylowany), 🛡️ Cynk & Selen – bo trzeba dbać o całość!
🎯 Cel: Baby loading… ⏳💖
-
Dzięki Dziewczyny za wsparcie 🥰 gratuluję II, już coraz lepiej ten miesiąc wyglada 😊
Co do bólu piersi to ja miałam bóle okoloowulacyjne, kilka dni po owulacji ból mijał, a w tym cyklu mam tuż przed @ więc nie wiem, ale chyba cykl cyklowi też nierówny, takie wyciągam ostatnio wnioski 😁snieżka, beautifullady lubią tę wiadomość
👶 2020 (13cs)
Starania o rodzeństwo (34cs)
👧
- hormony ✅️ glukoza, insulina, wit. D, B12, kwas foliowy, homocysteina ???
- sHSG ✅️
- maj - histeroskopia z biopsją
🧑
- badanie nasienia (morfologia (2,77%) ❌, koncentracja (12 mln/ml) ❌, ruch (46%) ✅️) -
Xoxo i beautifullady moje gratulacje dziewczyny!!! 🥹🥹🍀🍀
beautifullady, xoxo_14 lubią tę wiadomość
Starania od 09/24, 8 cs ✨
👩 31
USG, cytologia, potwierdzona owulacja ✓
guzek na tarczycy -> zbijamy TSH z 1,78 (Euthyrox 25 mcg + jod) - wynik 1,42 (08.03.2025)
+ selen, folian, magnez, wit. C, olej rybi, wit. D3 + K2, wit. B6 + B12, cynk, olej z wiesiołka do owulacji
👨 36
Badania nasienia przed nami
+ selen, folian, magnez, wit. C, olej rybi, wit. D3 + K2, wit. B6 + B12, cynk, sok pomidorowy -
Lovi25 wrote:Ale ostatnio łapie się też na takim moim mysleniu ze "nie, nie spotkam się z nią czy z nimi, bo będą na pewno pytac kiedy dzieci itp" i nie wiem czy juz mi na głowę to powoli nie siada
W sensie, trochę się zamknęłam na ludzi ostatnio...
Rozumiem Cię doskonale, sama przez to przechodziłam. Bardzo dużo analizowałam, zastanawiałam się jak odpowiedzieć gdy ktoś zapyta o nasze plany macierzyńskie... A potem plułam sobie w brodę, że nie poszłam na spotkanie tylko się zamartwiałam, że będę musiała skłamać lub znosić jakieś komentarze. Na szczęście mąż mnie trochę spionizował i wytłumaczył, że odcinanie się od bliskich nic nie zmieni a nawet pogłębi jakiś psychiczny dyskomfort bo przecież odcinając się od osób, które lubimy też poczujemy pewnien rodzaj straty. Jeśli zależy Ci na tych relacjach to nie warto rezygnować że spotkań.Tindaya, Olo323, Kaliope lubią tę wiadomość
Rocznik '91
4 CS 🩷
12.24 - CB
03.25 - 🤞
*Badania hormonalne*
estradiol 81, FSH 6,9, LH 5,7, TSH 2,3 -> 2,5, kortyzol 17, prolaktyna 25, testosteron 24
21 dc progesteron - 24
*Zaplanowany mindset*
radość, wyciszenie, szczerość, wdzięczność, uważność -
Julixxx, zapisałam Cię na 22 lutego 🤞🏻💖
Najtrudniejsze dla mnie są sytuacje, gdy ktoś bliski zachodzi w ciążę. Jeśli to osoby dalsze, zupełnie mnie to nie rusza. Jednak kiedy moja przyjaciółka zaszła już w pierwszym cyklu, było mi niesamowicie ciężko. To był chyba najgorszy moment w całym procesie starań — akurat wtedy miałam za sobą około 11 nieudanych cykli.
Przepłakałam kilka dni, ale z czasem, kiedy odwiedziliśmy ich z mężem, emocje trochę opadły i poczułam się lepiej.
Staram się podchodzić do tego rozsądnie. Jej ciąża nie zaszkodziła naszej relacji, bo wiedziała, że się staramy, i była w tym bardzo delikatna. Teraz stara się nie przytłaczać mnie tematami związanymi z dzieckiem. Ja jednak sama często o nie pytam, bo chcę, żeby czuła, że jestem z nią w tym wszystkim 😁.
Wiem, że to nie jej wina, że im się udało od razu, a nam nie 🫣, ale mimo racjonalnego podejścia czasem naprawdę bywa ciężko, po prostu łapie mnie smutek. 🫣 Na początku wierzyłam, że zajdę w ciążę miesiąc, dwa po niej i będziemy mogły przechodzić przez to razem. Ale teraz widzę, że jej ciąża jest już coraz bardziej zaawansowana, a ja nadal czekam… Chyba przestałam już o tym myśleć w taki sposób . 😁😂Mardotka, Hope🍀, DreamBee, Olisska, Olo323, AnMiPe, Deyansu, Zosia667, Mstka, Julixxx, Iskiereczka00 lubią tę wiadomość
14. cykl starań o 1. dziecko 👶🏻❤️
🐯 Ona, 28 lat – PCO/PCOS?, AMH 6,94 🤔
🦁 On, 26 lat – walka o lepsze parametry nasienia trwa (rezultaty 4 miesięcy diety, supli i ruchu):
🔹 Ilość: 25 mln → 73,4 mln 📈
🔹 Koncentracja: 11 mln/ml → 37,1 mln/ml 🚀
⚠️ Ruchliwość: A+B = 6% → 11,5% 🐢
⚠️ Morfologia: 2% → 2% (bez zmian) 😕
⚠️ Żywotność: 74% → 32% 📉
⚠️ Lepkość: było ok → teraz (++) 🤷♀️
⚠️ HBA: 43%
Dieta, suplementacja i zdrowe nawyki – tego się trzymamy! 🥗💊🏃♂️
Androlog? Rozkłada ręce… 🤦♂️
__
„ As you do not know how the body is formed in a mother's womb, so you cannot understand the work of God, the Maker of all things.” Biblie, Ecclesiastes 11:5
I am still waiting for this miracle, let me experience it, God - maker of all things. ❤️🔥 -
ale
Helpale za każdym szybciej przepłakuje i krócej przeżywam, bo już i tak wszystkie z koleżanek i przyjaciółek, bliższej i dalszej rodziny mnie "przegoniły". Oczywiście chce dla nich dobrze, ale chodzi o to że dla siebie też chce tak samo i mam już dość tego gratulowania, bo mi mega przykro że mi nikt nie ma czego gratulować i nie wiem czy w ogóle kiedykolwiek będzie mógł.
I wielokrotnie robiłam dramy mężowi że z tymi znajomymi się już nie spotykamy bo mają ciążę albo dzieci, ale już przestałam bo tego się nie da unikać, lepiej przyzwyczaić.
Dla mnie to jest zdecydowanie najtrudniejszy moment całych starań i dajcie prosze jakieś wskazówki jak sobie radzicie!Starania od 11.2022
Ona: 30 lat, cykle 29-34 dni
01.2025 - długi cykl (44 dni)
11.2024 Morfologia: ferrytyna 16, przy wadze 60kg-> suplementacja
09.2024 - wyniki CD138+ :odczyn 2/1 d.p.w
->Tarivid, Metronidazol 10 dni
08.2024 - badanie drożności jajowodów - ok
08.2024 - mini histeroskopia HyCoSy, diagnoza przewlekłe zapalenie błony śluzowej macicy
05.2024 - zwiekszenie dawki, wyniki TSH i reszty hormonow dobre
09.2023 - niedoczynność tarczycy, TSH 3.5, rozpoczecie przyjmowania Euthyrox 37.5
On: 31 lat
2% plemników o prawidłowej budowie
26% plemników o ruchu postępowym -
A co do zazdrości i trudnych emocji chyba nie da się ich tak zupełnie wyzbyć, myślę że można się cieszyć szczerze, ale równocześnie czuć złość i smutek nawet bardziej na to że dlaczego to my mamy trudności aniżeli na kogoś, chyba to normalne…
Sama miałam w bardzo bliskiej rodzinie 3 ciąże praktycznie w 1 cs lub bez starań podczas gdy my już trochę tej drogi przeszliśmy, więc nie jest to łatwe i jakoś trzeba sobie z tym radzić np. podzielić się emocjami na forum i otrzymać nieocenione wsparcie 😋DreamBee, Zosia667 lubią tę wiadomość
👶 2020 (13cs)
Starania o rodzeństwo (34cs)
👧
- hormony ✅️ glukoza, insulina, wit. D, B12, kwas foliowy, homocysteina ???
- sHSG ✅️
- maj - histeroskopia z biopsją
🧑
- badanie nasienia (morfologia (2,77%) ❌, koncentracja (12 mln/ml) ❌, ruch (46%) ✅️) -
Chochlik12 wrote:Julixxx, zapisałam Cię na 22 lutego 🤞🏻💖
Najtrudniejsze dla mnie są sytuacje, gdy ktoś bliski zachodzi w ciążę. Jeśli to osoby dalsze, zupełnie mnie to nie rusza. Jednak kiedy moja przyjaciółka zaszła już w pierwszym cyklu, było mi niesamowicie ciężko. To był chyba najgorszy moment w całym procesie starań — akurat wtedy miałam za sobą około 11 nieudanych cykli.
Przepłakałam kilka dni, ale z czasem, kiedy odwiedziliśmy ich z mężem, emocje trochę opadły i poczułam się lepiej.
Staram się podchodzić do tego rozsądnie. Jej ciąża nie zaszkodziła naszej relacji, bo wiedziała, że się staramy, i była w tym bardzo delikatna. Teraz stara się nie przytłaczać mnie tematami związanymi z dzieckiem. Ja jednak sama często o nie pytam, bo chcę, żeby czuła, że jestem z nią w tym wszystkim 😁.
Wiem, że to nie jej wina, że im się udało od razu, a nam nie 🫣, ale mimo racjonalnego podejścia czasem naprawdę bywa ciężko, po prostu łapie mnie smutek. 🫣 Na początku wierzyłam, że zajdę w ciążę miesiąc, dwa po niej i będziemy mogły przechodzić przez to razem. Ale teraz widzę, że jej ciąża jest już coraz bardziej zaawansowana, a ja nadal czekam… Chyba przestałam już o tym myśleć w taki sposób . 😁😂Czajnik, Chochlik12 lubią tę wiadomość
👩34 👨39
7 cs o pierwszego maluszka
Niedoczynność tarczycy ➡️ letrox 50
Cytologia ✅ Morfologia ✅
TSH 1,2
AMH 1.3
Ferrytyna 26 ❌
Suple 💊
D3 4000 , jod , omega3 , B complex, koenzym Q10, probiotyki -
Myślę, że dużo w tym temacie zostało juz powiedziane. Pamiętajcie, że smutek, złość, zazdrość to emocja jak każda inna, może niekoniecznie na nas dobrze wpływają, ale nie jesteśmy robotami, nie jesteśmy zaprogramowane i mamy prawo odczuwać również te mniej przyjemne emocje. Podczas tych gorszych emocji odkrywamy też siebie, więc zwyczajnie musimy sobie pozwolić też na te emocje.
Myślę, że nie można się zamykać na ludzi, zwłaszcza tych, którzy nam dobrze życzą, bo tak jak @Chochlik napisała, to też nie jest ich wina, że udało im się w pierwszym cyklu. Na pewno jeśli są osoby, które wiedzą z czym się borykacie to im też ciężko jest poruszać wtedy temat ciąży czy dzieci, bo nie chcą Was skrzywdzić. Z rodziną wiem, że różnie bywa i to najczęściej oni potrafią rzucić jakimś „fajnym” tekstem.
Myślę, że trzeba sobie to po prostu ułożyć w głowie i przepracować. Na pewno są to trudne emocje z tym związane, ale niestety kobietę w ciąży możemy spotkać wszędzie, więc nie jesteśmy w stanie się wyizolować od całego świata, a pamiętajcie że poza staraniami macie ŻYCIE! ❤️🩹
Przytulam Was wszystkie mocno. Jesteście tutaj ogromnym wsparciem!Mardotka, DreamBee, Darrika, Deyansu, Zosia667, Mstka, Chochlik12 lubią tę wiadomość
👩🏻 28 👱🏼♂️29 🐶 3
👶🏻 2024 (w 1 cs)
od 10.2024 starania o drugiego bobasa 🤞
12.2024 cb 💔
25.02. ⏸️🥹
beta 48,20 mIU/ml
prog 19,97 ng/ml
27.02. beta 110,15 mIU/ml
prog 23,40 ng/ml
18.03. 🩺 pierwsze USG
nadal kp 🤱🏻 -
Byłam po obu stronach tej układanki.
Kiedy zaczęliśmy starania dowiedzieliśmy się, że męża brat z żoną spodziewają się dziecka. Czułam się wtedy podle, pogratulowałam, ale całą drogę do domu przepłakałam. W tamtym czasie trwała pandemia, więc ze względu na ograniczenia w przemieszczaniu i kontaktach widzieliśmy się rzadko, co w pewnym sensie pomogło mi oswoić się z sytuacją. W ciążę zaszłam, gdy ich synek miał 10 miesięcy!
Gdy byłam w mniej więcej 7 miesiącu ciąży byliśmy u znajomych na grillu, gdzie pojawiła się też para, o której wiedziałam, że się starali, którzy doświadczyli straty na początkowym etapie. Jej wzrok mówił mi wszystko - ten smutek, żal… tak bardzo chciałam ją przytulić i powiedzieć, że będzie dobrze, że wiem, co czuje… ale wiedziałam, że to tak nie działa. Niemniej ostatecznie im się udało- aktualnie dziewczyna urodziła córeczkę (jakoś w styczniu).
W grudniu natomiast po raz kolejny wróciłam na tę staraczkową stronę mocy - kiedy w przeddzień Wigilii dowiedziałam się, ze prawdopodobnie nic z tego, bo beta nie rośnie, jak powinna. kiedy w czasie świąt czekałam jak na szpilkach na początek krwawienia…. Ta sama szwagierka co wcześniej była już w okolicach 15 tygodnia drugiej ciąży. Rozmawiały z teściową o ciążowo-dzieciowych rzeczach, podczas gdy ja chciałam tam wyć z niemocy…
To są cholernie trudne emocje, sama widzę, że trawię je nadal. Staram się je przepracować. Ale wiadomo, potrzeba też czasu.
Tulę każdą z Was, która ich doświadcza. Pamiętajcie, że to są normalne ludzkie uczucia i jeśli trzeba, to płaczcie, krzyczcie, tylko nie bądźcie z nimi same. To za wiele, jak na jedną osobę ❤️Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lutego, 20:29
Mardotka, Tindaya, Hope🍀, Czajnik, cysterka95, beautifullady, Lovi25, Olo323, Agni97, Deyansu, DreamBee, Mstka, Marzycielka94, Zosia667, Chochlik12, Monini15 lubią tę wiadomość
-
snieżka wrote:a też Ci nie wychodziły testy owulacyjne?👱♀️❤️👨29&38
Starania o pierwsze 👶🩷🩵
6 cs 🤷🏼♀️
⏸️ 0 razy
03.04.2025 - USG endometriozy
28.04.2025 - wizyta w Klinice Niepłodności
👱♀️
Podejrzenie endometriozy
FSH (8,72)
Reszta badań niebawem
👨