X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Luty w kreseczki podkuty
Odpowiedz

Luty w kreseczki podkuty

Oceń ten wątek:
  • Martyna33 Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2021, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ladinola wrote:
    Z resztą nie jesteśmy specjalistkami w tej dziedzinie by się z tym spierać, ja tylko wyraziłam swoją opinię, swoją wiedzę i odczucia. ;) wg mnie lepiej wykonać o jedno więcej niepotrzebne badanie niż nie wykonać żadnych a potem ewentualnie płakać. I to w każdej dziedzinie zdrowia. ;) tego nauczyli mnie lekarze, których spotkałam dosyć niedawno, po długiej drodze z wizytami u brzydko mówiąc konowałów. ;)

Szanuje:)

25.12.2020 (8cs)- 8tc [*]
    10.05.2021-⏸🥰 ➡️14dpo bhcg 467➡️ 18dpo bhcg 2523
    19.01.2022- synek na Świecie 💙 55 cm i 3600g szczęścia
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 stycznia 2021, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martyna33 wrote:
    W badaniach genetycznych mogą wyjść kwiatki, dzięki którym może być poczęte chore dziecko. Tak samo podczas brania antykoncepcji, co może się stać nie zbadając genów? Może zgęstnieć krew np, ale po to się wykonuje badania pod kontem gęstości po stosowaniu anty pół roku, wtedy można to wyłapać i przestać brać. Wiec wydaje mi się ze badania genetyczne przy przepisywaniu anty to przesada. Może się mylę, ale to tylko moje zdanie 😌 rozumiem twoje stanowisko w tej sprawie :)
    Troche nie bardzo rozumiem pierwszego zdania. ;) Badania genetyczne co do mutacji przed braniem antykoncepcji mają na celu sprawdzić czy nie ma się predyspozycji do chorób krzepniecia krwi, bo jeśli się ma to nie powinniśmy brać antkow gdyż ryzyko na przykład zakrzepicy zwiększamy. Nie są wymagane, są zalecane, każdy robi wg własnych odczuć, nawet jeśli lekarz je zaleci. To się może zdarzyć, co wyżej opisałam. Możemy nie wiedzieć o swojej predyspozycji, o problemach z krzepnieciem krwi i możemy po prostu zachorować na zakrzepicę, miażdżyce itp. Na logikę. Lepiej coś wiedzieć niż nie wiedzieć. Dla mnie to nie jest przesada, przesadą byłoby gdybyś namawiała, wmawiała, że to przesada bo Ty tak uważasz albo jak ja bym wciskała, że trzeba robić badania genetyczne przed wypisaniem antków bo przesada jest nie robienie ich. 😂 Także zostawmy ten temat, jak ktoś chce niech robi, jak ktoś nie chce to nie. ;)
    Tak samo jest z badaniami genetycznymi jak są niepowodzenia rozrodu, wiele ludzi nie chce ich robić bo zdają się na naturę inni zdają się na boga bo są wierzący i każdy ma do tego prawo. :) A lekarze mogą im mówić, że warto w ich sytuacji jednak nie muszą się ci ludzie z lekarzami zgadzać.

Także zejdźmy już z tej dyskusji, bo jest ona raczej bezcelowa. Fajnie jednak, że można sobie podyskutować bez żadnych spinek. 💕

abrakadabra lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 stycznia 2021, 16:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dla zmiany tematu napiszcie dziewczyny może, które testy ciążowe 'lubicie' robić? Oczywiście wiadomo, że te który dają wynik pozytywny. 😂 Ale chodzi mi jakie macie doświadczenia. Miałyście takie, które dały fałszywe wyniki? Jakieś fałszywe cienie? Ja mam bogatą historię z testami więc jestem ciekawa waszych. ;)

• Martyna33 Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2021, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ladinola wrote:
    Troche nie bardzo rozumiem pierwszego zdania. ;) Badania genetyczne co do mutacji przed braniem antykoncepcji mają na celu sprawdzić czy nie ma się predyspozycji do chorób krzepniecia krwi, bo jeśli się ma to nie powinniśmy brać antkow gdyż ryzyko na przykład zakrzepicy zwiększamy. Nie są wymagane, są zalecane, każdy robi wg własnych odczuć, nawet jeśli lekarz je zaleci. To się może zdarzyć, co wyżej opisałam. Możemy nie wiedzieć o swojej predyspozycji, o problemach z krzepnieciem krwi i możemy po prostu zachorować na zakrzepicę, miażdżyce itp. Na logikę. Lepiej coś wiedzieć niż nie wiedzieć. Dla mnie to nie jest przesada, przesadą byłoby gdybyś namawiała, wmawiała, że to przesada bo Ty tak uważasz albo jak ja bym wciskała, że trzeba robić badania genetyczne przed wypisaniem antków bo przesada jest nie robienie ich. 😂 Także zostawmy ten temat, jak ktoś chce niech robi, jak ktoś nie chce to nie. ;)
    Tak samo jest z badaniami genetycznymi jak są niepowodzenia rozrodu, wiele ludzi nie chce ich robić bo zdają się na naturę inni zdają się na boga bo są wierzący i każdy ma do tego prawo. :) A lekarze mogą im mówić, że warto w ich sytuacji jednak nie muszą się ci ludzie z lekarzami zgadzać.

Także zejdźmy już z tej dyskusji, bo jest ona raczej bezcelowa. Fajnie jednak, że można sobie podyskutować bez żadnych spinek. 💕

Chodziło mi tylko o to, ze zakrzepica się nie dzieje od tak po wzięciu jednej tabletki, nawet jak masz mutacje. I po to są po pół roku sprawdzane parametry krwi odpowiadające gęstości, żeby w razie czego przestać je brać :)
    wiesz, wiadomo ze to są ważne sprawy i każdy decyduje sam.
    Najczęściej zaczynamy brać antykoncepcję jako młode dziewczyny i nie każda ma tez kasę żeby zrobić sobie badania genetyczne i inne kosztowne badania. Fajnie by było sobie wiele badań zrobić, szkoda ze NFZ tego nie refunduje.
    Ja tam na luzie, tylko wymieniam się z Tobą poglądami, bez żadnej spiny :)

• Martyna33 Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2021, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ladinola wrote:
    Dla zmiany tematu napiszcie dziewczyny może, które testy ciążowe 'lubicie' robić? Oczywiście wiadomo, że te który dają wynik pozytywny. 😂 Ale chodzi mi jakie macie doświadczenia. Miałyście takie, które dały fałszywe wyniki? Jakieś fałszywe cienie? Ja mam bogatą historię z testami więc jestem ciekawa waszych. ;)

Dużo dziewczyn pisało ze facelle oszukuje i często pokazuje cienie :/
    Pink się źle wybarwia

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 stycznia 2021, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martyna33 wrote:
    Chodziło mi tylko o to, ze zakrzepica się nie dzieje od tak po wzięciu jednej tabletki, nawet jak masz mutacje. I po to są po pół roku sprawdzane parametry krwi odpowiadające gęstości, żeby w razie czego przestać je brać :)
    wiesz, wiadomo ze to są ważne sprawy i każdy decyduje sam.
    Najczęściej zaczynamy brać antykoncepcję jako młode dziewczyny i nie każda ma tez kasę żeby zrobić sobie badania genetyczne i inne kosztowne badania. Fajnie by było sobie wiele badań zrobić, szkoda ze NFZ tego nie refunduje.
    Ja tam na luzie, tylko wymieniam się z Tobą poglądami, bez żadnej spiny :)
    No właśnie to moim zdaniem powinno być na nfz! A nie, że tylko bogatsi mogą robić takie badania. Ja wiem ile nas poniosło szukanie przyczyn niepowodzeń! A to powinno być na nfz, przecież to podstawy, a nie widzimisię... Niestety na nfz możemy znaleźć większość niekompetentnych lekarzy. Albo może leniwych, może mają wiedzę ale nie chce im się zająć pacjentką... Dostęp do wartościowych specjalistów na kieszeń typowego polaka jest znikomy... Co bardzo mnie boli... Tak samo dostęp do in vitro, w moim przypadku to 30tys zł... Skąd od tak mam takie pieniądze wziąć... Ktoś kiedyś mi powiedział, że jeśli nie stać mnie na to, to nie stać mnie na dziecko i nie powinnam brać się za starania. To rozumiem, że bycie rodzicem należy się tylko dobrze ustawionym ludziom? Przykre to... Wiadomo, nie poczęła bym dziecka jeśli żyła bym w biedzie by to dziecko żyło w biedzie o nie! Ale tak samo bogaty człowiek może stać się bankrutem... Różne sytuacje są w życiu. Dobra poleciałam... Wybaczcie. 😂 Ale musiałam, jak tylko pomyślę o tym jak wygląda w naszym kraju fundusz zdrowia to szlag mnie trafia i negatywne emocje wypływają.

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 stycznia 2021, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martyna33 wrote:
    Dużo dziewczyn pisało ze facelle oszukuje i często pokazuje cienie :/
    Pink się źle wybarwia
    Tak! Facelle... Ile to ja bym była w ciąży tak jak on mi to pokazywał... Żeby było śmiesznie, jak rzeczywiście byłam w pozamacicznej to był białe dwa były, jedna tzn krecha mimo, że beta była ponad tysiak! Tak samo te rossmanowe pinki dawały jakieś cienie niepotrzebne... Dużo cieni na różnych testach przerobiłam, ile stresu mnie to kosztowało. Teraz ufam jak na razie tylko clearblue ale temu standardowemu, nie elektronicznemu.

• Martyna33 Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2021, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ladinola wrote:
    No właśnie to moim zdaniem powinno być na nfz! A nie, że tylko bogatsi mogą robić takie badania. Ja wiem ile nas poniosło szukanie przyczyn niepowodzeń! A to powinno być na nfz, przecież to podstawy, a nie widzimisię... Niestety na nfz możemy znaleźć większość niekompetentnych lekarzy. Albo może leniwych, może mają wiedzę ale nie chce im się zająć pacjentką... Dostęp do wartościowych specjalistów na kieszeń typowego polaka jest znikomy... Co bardzo mnie boli... Tak samo dostęp do in vitro, w moim przypadku to 30tys zł... Skąd od tak mam takie pieniądze wziąć... Ktoś kiedyś mi powiedział, że jeśli nie stać mnie na to, to nie stać mnie na dziecko i nie powinnam brać się za starania. To rozumiem, że bycie rodzicem należy się tylko dobrze ustawionym ludziom? Przykre to... Wiadomo, nie poczęła bym dziecka jeśli żyła bym w biedzie by to dziecko żyło w biedzie o nie! Ale tak samo bogaty człowiek może stać się bankrutem... Różne sytuacje są w życiu. Dobra poleciałam... Wybaczcie. 😂 Ale musiałam, jak tylko pomyślę o tym jak wygląda w naszym kraju fundusz zdrowia to szlag mnie trafia i negatywne emocje wypływają.

Dokładnie, odchodząc już od antykoncepcji. Czy z tych wszystkich „poważnych” badan które masz w stopce, udało Ci się któreś zrobić na NFZ?
    Niby tak zachęcają żeby rodzic dzieci kuźwa, a gowno robią w tymi kierunku

Ja jeszcze nigdy nie trafiałam na dobrego ginekologa na NFZ, to jest tak przykre... o wszystko się trzeba prosić

PS. Medal za aktywność dzisiaj leci do nas 😂

• Blanka1988 Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2021, 16:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ladinola wrote:

Ja robiłam w ostatnim cyklu z domowego laboratorium i te Rossmannowskie i jeszcze jaskieś inne, ale powiem szczerze ze wszystkie pokazywały cyrki. Denerwowałam się na nie. Tylko potem okazało się, że to była cb, więc to nie była wina testów 🙈

A jakie jest Twoje doświadczenie?

🙋33🤵31
    💚19dpo HCG 1309,92
    thgfs65gxmx9kgs4.png

qdkke6ydl3jfmmh3.png
    Rodzę 16 października
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 stycznia 2021, 16:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Martyna33 wrote:
    Dokładnie, odchodząc już od antykoncepcji. Czy z tych wszystkich „poważnych” badan które masz w stopce, udało Ci się któreś zrobić na NFZ?
    Niby tak zachęcają żeby rodzic dzieci kuźwa, a gowno robią w tymi kierunku

Ja jeszcze nigdy nie trafiałam na dobrego ginekologa na NFZ, to jest tak przykre... o wszystko się trzeba prosić

PS. Medal za aktywność dzisiaj leci do nas 😂
    Kariotyp mój i męża na nfz i męża badanie CFTR, reszta odpłatnie a wiele ich zrobiliśmy, tutaj wpisałam te, które wyszły nieprawidłowo.

• abrakadabra Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2021, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 grudnia 2024, 20:58

19 cs.
    1 cykl z letrozolem
    2022r. - Córeczka ❤️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 stycznia 2021, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    abrakadabra wrote:
    Co do testów to najczęściej robię facelle strumieniowe, najlepiej się wybarwiają według mnie i u mnie jesli nie było ciąży to test był bielutki.
    Robiłam z allegro te one step i bardzo źle sie wybarwiały ale to moze wina biochema.
    To u mnie na odwrót było z nimi, jak ciąży nie było to pozytywne jak była to negatywne. :D

• abrakadabra Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2021, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

19 cs.
    1 cykl z letrozolem
    2022r. - Córeczka ❤️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 stycznia 2021, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blanka1988 wrote:
    Ja robiłam w ostatnim cyklu z domowego laboratorium i te Rossmannowskie i jeszcze jaskieś inne, ale powiem szczerze ze wszystkie pokazywały cyrki. Denerwowałam się na nie. Tylko potem okazało się, że to była cb, więc to nie była wina testów 🙈

A jakie jest Twoje doświadczenie?
    Domowe laboratorium, pinki, bobo testy, jakieś nord testy, jakieś aptekowe na wszystkich miałam co najmniej dwa razy jakiś cień który nie był adekwatny ( potwierdzany betą tego samego dnia). Jedyne jakie mnie nie oszukały to właśnie clearblue standardowy, forumowa koleżanka wysłała mi jakieś z allegro (ona zaciążyła i wysłała mi na szczęście) to od 23dc miałam cienie bo szybko miałam owulację i te cienie były adekwatne do bety.

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 stycznia 2021, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    abrakadabra wrote:
    Ciekawe od czego to zależy ze jednej tak a drugiej tak.
    Pink znowu dla mnie strasznie długo sie wybarwia i przeważnie sie patrzy juz nw test po czasie to wynik nie ważny..
    A elektroniczne pinki to już w ogóle cyrk! Zrobiłam 5 tego samego dnia, bo tak, zrobiłam pierwszy i pokazał pozytyw, nie wierzyłam, zrobiłam drugi wyszedł na NIE, potem kolejny - pozytywny, następny pozytywny i ostatni negatywny. :D Co się okazało w ciaży nie byłam, pisałam do nich to w rekompensacie dostałam pakiet testów owulacyjnych. :D

• Blanka1988 Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2021, 16:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laski jestem po monitoringu, dziś 17dc. W czwartek (13dc) pęcherzyk miał 18mm. W sobotę czułam silny ból jajnika.
    Dzisiaj USG wskazało, że owulacja była😍
    Endometrium grubość 10,08mm. To jest dobre czy nie bardzo?

Ten lekarz od monitoringu to jakaś porażka, ale u mnie na odludziu nie mam zbyt wyboru 🙈 a nie będę na monitoring jeździła 100km.
    Jak się nie zapytam, to sam nic nie powie.

Czyli teraz odliczanie do testowania ❤
    Uwielbiam ten czas, pełen nadzei 💚💚💚

Ladinola, Monika7 lubią tę wiadomość

🙋33🤵31
    💚19dpo HCG 1309,92
    thgfs65gxmx9kgs4.png

qdkke6ydl3jfmmh3.png
    Rodzę 16 października
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 stycznia 2021, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blanka1988 wrote:
    Laski jestem po monitoringu, dziś 17dc. W czwartek (13dc) pęcherzyk miał 18mm. W sobotę czułam silny ból jajnika.
    Dzisiaj USG wskazało, że owulacja była😍
    Endometrium grubość 10,08mm. To jest dobre czy nie bardzo?

Ten lekarz od monitoringu to jakaś porażka, ale u mnie na odludziu nie mam zbyt wyboru 🙈 a nie będę na monitoring jeździła 100km.
    Jak się nie zapytam, to sam nic nie powie.

Czyli teraz odliczanie do testowania ❤
    Uwielbiam ten czas, pełen nadzei 💚💚💚
    No to mega zaciskam kciuki! :)

Blanka1988 lubi tę wiadomość

• abrakadabra Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2021, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

19 cs.
    1 cykl z letrozolem
    2022r. - Córeczka ❤️
  • Sendi94 Ekspertka

Wysłany: 25 stycznia 2021, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ladinola wrote:

Ja zaczęłam w tamtym cyklu robic babycheck-1 z krwi, a z moczu to nie mam ulubionej marki. Jaki mam w szafce to robie bo zawsze jakies 2-3 mam schowane wrazie w😂

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 stycznia 2021, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    abrakadabra wrote:
    Ja mam w zapasie ten clearblue co pokazuje plusika, chyba ten standardowy? Jeszcze nie robiłam ani razu, ale zobaczyłam jakis czas temu ze ma czułość 25 wiec czeka na pewniejsze czasy :)

Ale jeśli ma być ciąża to pokaże byle który, według mnie. Jeśli jakieś wątpliwości to zawsze pozostaje badanie krwi i rozwiewa wszystkie wątpliwości czasem.
    Tak ten z plusikiem, mi taki wyszedł 28dc w ostatniej ciąży:
    93277469-2818111888508482-5656764197061525504-n.jpg

Sendi94, MrsBean lubią tę wiadomość

‹‹ 58 59 60 61 62 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ