Forum Starając się - ogólne Majowe testowanie :)
Odpowiedz

Majowe testowanie :)

Oceń ten wątek:
  • Miinii Przyjaciółka
    Postów: 113 96

    Wysłany: 15 maja 2019, 11:00

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Qastera wrote:
    Dziewczyny, zerknijcie proszę na mój wykres:)
    Owulację miałam na pewno na przełomie dnia 12/05 a 13/05, gdyż 13/05 popołudniu byłam na monitoringu i już było.

    Dlaczego nie mam wzrostu temperatury?
    Tzn jest jakiś minimalny, ale gdyby nie monitoring to bym nawet nie pomyślała, ze już jest owulacja.

    Niestety nie pomogę .. mierze temp ale zawsze mam jakiś tam skok. A nie byłaś w tej pierwszej fazie przeziębiona ? Bo wysoka miałaś temp w porównaniu do dnia dzisiejszego.

    Aniołek ❤️ - 23.03.2019 - 9 tydzień - poronienie zatrzymane
    11.06.2019 - puste jajo płodowe..

    MTHFR C677T HETERO i PAI-1 HETERO

    Leki : duphaston , euthyrox 50mg
  • Miinii Przyjaciółka
    Postów: 113 96

    Wysłany: 15 maja 2019, 11:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    PerAsperaAdAstra wrote:
    I BTW. . Do piątku to kaaaawal czasu !! 🙈🙈

    Nie wiem czy to od progesteronu może być 🤷🏼‍♀️
    Wiem, ze teraz dłuży się straaaasznie czas haha ale dasz radę ! 😃

    Aniołek ❤️ - 23.03.2019 - 9 tydzień - poronienie zatrzymane
    11.06.2019 - puste jajo płodowe..

    MTHFR C677T HETERO i PAI-1 HETERO

    Leki : duphaston , euthyrox 50mg
  • Miinii Przyjaciółka
    Postów: 113 96

    Wysłany: 15 maja 2019, 11:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pani Ciasio wrote:
    Byłoby cudownie, ale nie wydaje mi się :/
    Najgorsze jest to, że plamienie może oznaczać mnóstwo rzeczy, a najczęściej oznacza po prostu wredna @ :(

    Masz racje ... krwawienie moze wiele rzeczy oznaczać. Ale do tej wrednej @ jest jesCze kilka dni ! A masz jakieś inne objawy?

    Aniołek ❤️ - 23.03.2019 - 9 tydzień - poronienie zatrzymane
    11.06.2019 - puste jajo płodowe..

    MTHFR C677T HETERO i PAI-1 HETERO

    Leki : duphaston , euthyrox 50mg
  • Nera1986 Autorytet
    Postów: 2981 1087

    Wysłany: 15 maja 2019, 11:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Qastera wrote:
    Dziewczyny, zerknijcie proszę na mój wykres:)
    Owulację miałam na pewno na przełomie dnia 12/05 a 13/05, gdyż 13/05 popołudniu byłam na monitoringu i już było.

    Dlaczego nie mam wzrostu temperatury?
    Tzn jest jakiś minimalny, ale gdyby nie monitoring to bym nawet nie pomyślała, ze już jest owulacja.

    Gdzie mierzysz temperaturę ? Skok temperatury dzielimy na kilka rodzajów ,Ja bym się nie przejmowała . Różnica nie duża ale o 0,1 jest

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 maja 2019, 11:11

    W oczekiwaniu na czwarty cud ...
    33lata
    2.05.2016r-poronienie


    o1489x0hv91qnmu5.png
  • PerAsperaAdAstra Przyjaciółka
    Postów: 115 106

    Wysłany: 15 maja 2019, 11:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyna1719 wrote:
    A przypomnij mi ile trwa twoja fl? I ile jest dpo w tej chwili?
    Faza lutealna ok 15-16dni. Teraz mam 23dc. A teraz jest 9dpo (jeden pęcherzyków miał pękać 6 mają drugi 7 maja ) e ubiegły piątek byłam na monitoringu i są dwa ciałka żółte. .

    iv09cwa1nva1bzbg.png

    8cs o drugie szczęście. AMH 0,55

    85dq0cl.png
  • Masza_Kasza Znajoma
    Postów: 16 8

    Wysłany: 15 maja 2019, 11:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Kochane,

    W poniedziałek bylam u gina. Zaczęłam krwawić podczas badania. Lekarz okreslił sytuację jako "bardzo wczesne poronienie". Ten cykl mam odpuścić i dać organizmowi odpocząć.

    Więc nie biorę leków, nie badam śluzu i nie prowadzę wykresu.

    Zafasolkowanym gratuluję, a za pozostałe z Was trzymam kciuki!

  • Nynka Autorytet
    Postów: 2298 1575

    Wysłany: 15 maja 2019, 11:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Masza bardzo mi przykro😕
    Zresetuj się przez ten miesiąc😙

  • PerAsperaAdAstra Przyjaciółka
    Postów: 115 106

    Wysłany: 15 maja 2019, 11:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miinii wrote:
    Nie wiem czy to od progesteronu może być 🤷🏼‍♀️
    Wiem, ze teraz dłuży się straaaasznie czas haha ale dasz radę ! 😃

    Oby....żebym tylko nie weszła do rossmanna po pracy

    iv09cwa1nva1bzbg.png

    8cs o drugie szczęście. AMH 0,55

    85dq0cl.png
  • Zajsonek Autorytet
    Postów: 2474 2399

    Wysłany: 15 maja 2019, 11:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka dziewczęta :*
    Po 3 latach i 6 miesiącach powracam :)
    Mamy już synka w październiku skończy 4 lata.
    Swoją przygodę tutaj zaczynałam 5 lat temu :)
    To dzięki ogromnemu wsparciu oraz kalendarzykowi udało nam się i mamy wspaniałego już PRZEDSZKOLAKA <3
    P.S. Testuje 27.05 :D

    Wik89, Nynka, LaBellePerle, Niedziela_2007, Shas91, Pani Ciasio, Nera1986, Agafiga, Evelle28 lubią tę wiadomość

    dqprj44jt7qos0i5.png
    dqprj44j14rw1kad.png
  • Wik89 Autorytet
    Postów: 2535 3633

    Wysłany: 15 maja 2019, 11:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, ja mam testowac w sobote i tak strasznie mi sie dluza te ostatnie dni cyklu, nie moge sie skupic na pracy, ciagle buszuje po forum i internecie, ehhh... a objawow zadnych szczegolnych nie mam niestety, obawiam sie ze dopoki nie uporamy sie z wynikami nasienia meza to bedzie . No zobaczymy

    Niech sie w koncu pojawia tu dobre wiesci, PerAspera trzymam kciuki!!!

    Masza wspolczuje, odpocznij i wroc jak bedziecie gotowi!

    Zajsonek, witaj:)

    hormony OK, obustronna drożność, X 2019 histeroskopia, X 2019 morfologia 1%, HBA 36%, I 2020 operacja żpn

    yTQop1.png
  • Qastera Autorytet
    Postów: 280 317

    Wysłany: 15 maja 2019, 11:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nera1986 wrote:
    Gdzie mierzysz temperaturę ? Skok temperatury dzielimy na kilka rodzajów ,Ja bym się nie przejmowała . Różnica nie duża ale o 0,1 jest

    Temperaturę mierzę dopochwowo, zawsze o tej samej godzinie, w spoczynku. Wszystko książkowo:)

    Miinii wrote:
    Niestety nie pomogę .. mierze temp ale zawsze mam jakiś tam skok. A nie byłaś w tej pierwszej fazie przeziębiona ? Bo wysoka miałaś temp w porównaniu do dnia dzisiejszego.

    Nie, nie byłam przeziębiona:)

    Mam nadzieję, że wszystko jest jak powinno jednak:)

    wniddf9h3z94xhvt.png
  • #Mag Ekspertka
    Postów: 200 311

    Wysłany: 15 maja 2019, 11:40

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, dłuższy czas milczałam na forum i nie czytałam Waszych wpisów, bo dużo pracy i ogólnie gorszy czas... Dzisiaj nadrobiłam zaległości i wszystkim, którym się udało bardzo gratuluje!

    U mnie niestety cykl bezowulacyjny, możecie wykreślić mnie z testowania 23.05. Po USG i badaniu progesteronu zryczałam się jak dzieciak. Teraz luteina, czekam na @ i zaczynam kolejny cykl.

    Powiem Wam, że te starania wykańczaja mnie psychicznie. Jak lekarz przepisał mi Clo uwierzyłam w cud, teraz życie to weryfikuje. O ile w pierwszym cyklu z CLO wszystko było książkowo, pęcherzyk urósł, dostałam zastrzyk na pęknięcie, ale niestety nie skończyło się sukcesem. W drugim cyklu bez reakcji na Clo. Oczywiście lekarz mnie uspokaja, że w każdym cyklu może być inaczej, że mam się nie stresować tylko próbować, ale... no właśnie - ALE. :(

    Ona: 29 lat, PCO, lekko podwyższone TSH (Dostinex, Euthyrox); jajowody obustronnie drożne;

    On: 03.2019 morfologia 2%; 11.2019 znacznie obniżone parametry nasienia: HBA: 72% (norma >80%); Fragmentacja DNA 18% (norma <25%); MSOME: I: 0%, II: 0%, III: 7%, IV: 93%

    Starania od 08.2018; 9 cykli stymulowanych;

    05.2020 1 IVF IMSI (12 dojrzałych oocytów; 6 zamrożonych; 4 blastki na zimowisku)

    06.2020 1FET :(
    07.2020 FET 😍
    10dpt - 289
    12dpt - 658
    14dpt - 1830
  • Zajsonek Autorytet
    Postów: 2474 2399

    Wysłany: 15 maja 2019, 12:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nera1986 wpisz mnie proszę kochana na 26/05 <3

    dqprj44jt7qos0i5.png
    dqprj44j14rw1kad.png
  • LaBellePerle Autorytet
    Postów: 1450 1647

    Wysłany: 15 maja 2019, 12:26

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pani Ciasio wrote:
    Byłoby cudownie, ale nie wydaje mi się :/
    Najgorsze jest to, że plamienie może oznaczać mnóstwo rzeczy, a najczęściej oznacza po prostu wredna @ :(

    Kochana, nie prawda.
    Ja w pierwszej ciązy miałam test pozytywny w środę a w sobotę, niedzielę miałam brązowe plamienia. Termin był na wtorek. Test wyszedł przed terminem @ i myślałam, że już po ciąży. A było wszystko cacy. :) Gdybym nie zrobiłą testu, też myślałabym, że @ idzie

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 maja 2019, 12:35

    8kf50tsdbdtg5c1w.png

    l22njw4zjr9wbahe.png

    27.09 0:55 - Wiktoria, 1150g, 36 cm

    "Nie ma takiego cierpienia, którego miłość nie byłaby w stanie uleczyć"

    22.04.2020 - II 🍀 (2cs)
    27.04.2020 - beta 279 (15 dpo)
    29.04.2020 - beta 646 (17dpo)
    09.05.2020 - jest 💓

    9.10.2018 biochem.
    10.02.2019 18tc (*) Oliwia
    3.10.2019 20tc (*) Gabriela

    Zespół antyfosfolipidowy.
    Starania - Acard
    Ciąża - heparyna
  • Justyna1719 Autorytet
    Postów: 4000 1692

    Wysłany: 15 maja 2019, 12:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    #Mag wrote:
    Cześć dziewczyny, dłuższy czas milczałam na forum i nie czytałam Waszych wpisów, bo dużo pracy i ogólnie gorszy czas... Dzisiaj nadrobiłam zaległości i wszystkim, którym się udało bardzo gratuluje!

    U mnie niestety cykl bezowulacyjny, możecie wykreślić mnie z testowania 23.05. Po USG i badaniu progesteronu zryczałam się jak dzieciak. Teraz luteina, czekam na @ i zaczynam kolejny cykl.

    Powiem Wam, że te starania wykańczaja mnie psychicznie. Jak lekarz przepisał mi Clo uwierzyłam w cud, teraz życie to weryfikuje. O ile w pierwszym cyklu z CLO wszystko było książkowo, pęcherzyk urósł, dostałam zastrzyk na pęknięcie, ale niestety nie skończyło się sukcesem. W drugim cyklu bez reakcji na Clo. Oczywiście lekarz mnie uspokaja, że w każdym cyklu może być inaczej, że mam się nie stresować tylko próbować, ale... no właśnie - ALE. :(
    Na stymulacji nie miałaś owulacji?? Ja jestem teraz drugi cykl na clo a do tego nie mam monitoringu ☹️ aż się boję.. Bo myślałam że na tym leku zawsze jest owulacja..

    Ja - 31 lat, mąż - 36 lat

    Starania od czerwca 2018
    Ja: badania ok.
    Mąż: (w dzieciństwie zabieg na wedrujace jądro)
    🔻17.01.2020 wyniki nasienia - brak plemników w spermie ☹️ - jeden plemnik nieruchomy po odwirowaniu..
    🔻23.02 wyniki hormonow:
    Estradiol 33,06 (0-25)
    Fsh 20,69 (0,9-7,0)
    Lh 17,56 (1,4-7,7)
    Prolsktyna 36,16 (3,0-16,5)
    Testosteron 6,20 (2,27-9,76)
    Tsh 1,819 (0,55-4,78)
    🔻07.02.2020 USG jąder - małe jądra:(
    🔻17.02.2020 azospermia, posiew ok
    🔻03.03 wizyta u androloga, jest nadzieja 😊 jądra prawidłowo umieszczone, żylaków nie ma.
    🔻 17.03 badanie kariotypu
    🔻Kariotyp męski nieprawidłowy - zespół klinefeltera
    🔻28.07 powtórka badań - bez zmian
    🔻Konsultacja wyników z dr Wolskim-szans raczej brak
    😭 Stoimy w martwym punkcie, brak jakichkolwiek działań 😭
  • Justyna1719 Autorytet
    Postów: 4000 1692

    Wysłany: 15 maja 2019, 12:45

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    PerAsperaAdAstra wrote:
    Faza lutealna ok 15-16dni. Teraz mam 23dc. A teraz jest 9dpo (jeden pęcherzyków miał pękać 6 mają drugi 7 maja ) e ubiegły piątek byłam na monitoringu i są dwa ciałka żółte. .
    No ja bym poczekala do końca fazy lutealnej i zrobiła test przynajmniej 15 dpo..

    Ja - 31 lat, mąż - 36 lat

    Starania od czerwca 2018
    Ja: badania ok.
    Mąż: (w dzieciństwie zabieg na wedrujace jądro)
    🔻17.01.2020 wyniki nasienia - brak plemników w spermie ☹️ - jeden plemnik nieruchomy po odwirowaniu..
    🔻23.02 wyniki hormonow:
    Estradiol 33,06 (0-25)
    Fsh 20,69 (0,9-7,0)
    Lh 17,56 (1,4-7,7)
    Prolsktyna 36,16 (3,0-16,5)
    Testosteron 6,20 (2,27-9,76)
    Tsh 1,819 (0,55-4,78)
    🔻07.02.2020 USG jąder - małe jądra:(
    🔻17.02.2020 azospermia, posiew ok
    🔻03.03 wizyta u androloga, jest nadzieja 😊 jądra prawidłowo umieszczone, żylaków nie ma.
    🔻 17.03 badanie kariotypu
    🔻Kariotyp męski nieprawidłowy - zespół klinefeltera
    🔻28.07 powtórka badań - bez zmian
    🔻Konsultacja wyników z dr Wolskim-szans raczej brak
    😭 Stoimy w martwym punkcie, brak jakichkolwiek działań 😭
  • Justyna1719 Autorytet
    Postów: 4000 1692

    Wysłany: 15 maja 2019, 12:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Masza_Kasza wrote:
    Cześć Kochane,

    W poniedziałek bylam u gina. Zaczęłam krwawić podczas badania. Lekarz okreslił sytuację jako "bardzo wczesne poronienie". Ten cykl mam odpuścić i dać organizmowi odpocząć.

    Więc nie biorę leków, nie badam śluzu i nie prowadzę wykresu.

    Zafasolkowanym gratuluję, a za pozostałe z Was trzymam kciuki!
    Bardzo mi przykro ☹️

    Ja - 31 lat, mąż - 36 lat

    Starania od czerwca 2018
    Ja: badania ok.
    Mąż: (w dzieciństwie zabieg na wedrujace jądro)
    🔻17.01.2020 wyniki nasienia - brak plemników w spermie ☹️ - jeden plemnik nieruchomy po odwirowaniu..
    🔻23.02 wyniki hormonow:
    Estradiol 33,06 (0-25)
    Fsh 20,69 (0,9-7,0)
    Lh 17,56 (1,4-7,7)
    Prolsktyna 36,16 (3,0-16,5)
    Testosteron 6,20 (2,27-9,76)
    Tsh 1,819 (0,55-4,78)
    🔻07.02.2020 USG jąder - małe jądra:(
    🔻17.02.2020 azospermia, posiew ok
    🔻03.03 wizyta u androloga, jest nadzieja 😊 jądra prawidłowo umieszczone, żylaków nie ma.
    🔻 17.03 badanie kariotypu
    🔻Kariotyp męski nieprawidłowy - zespół klinefeltera
    🔻28.07 powtórka badań - bez zmian
    🔻Konsultacja wyników z dr Wolskim-szans raczej brak
    😭 Stoimy w martwym punkcie, brak jakichkolwiek działań 😭
  • Justyna1719 Autorytet
    Postów: 4000 1692

    Wysłany: 15 maja 2019, 12:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zajsonek wrote:
    Hejka dziewczęta :*
    Po 3 latach i 6 miesiącach powracam :)
    Mamy już synka w październiku skończy 4 lata.
    Swoją przygodę tutaj zaczynałam 5 lat temu :)
    To dzięki ogromnemu wsparciu oraz kalendarzykowi udało nam się i mamy wspaniałego już PRZEDSZKOLAKA <3
    P.S. Testuje 27.05 :D
    No witaj :) długo starałas się o pierwszego malucha 😊?

    Ja - 31 lat, mąż - 36 lat

    Starania od czerwca 2018
    Ja: badania ok.
    Mąż: (w dzieciństwie zabieg na wedrujace jądro)
    🔻17.01.2020 wyniki nasienia - brak plemników w spermie ☹️ - jeden plemnik nieruchomy po odwirowaniu..
    🔻23.02 wyniki hormonow:
    Estradiol 33,06 (0-25)
    Fsh 20,69 (0,9-7,0)
    Lh 17,56 (1,4-7,7)
    Prolsktyna 36,16 (3,0-16,5)
    Testosteron 6,20 (2,27-9,76)
    Tsh 1,819 (0,55-4,78)
    🔻07.02.2020 USG jąder - małe jądra:(
    🔻17.02.2020 azospermia, posiew ok
    🔻03.03 wizyta u androloga, jest nadzieja 😊 jądra prawidłowo umieszczone, żylaków nie ma.
    🔻 17.03 badanie kariotypu
    🔻Kariotyp męski nieprawidłowy - zespół klinefeltera
    🔻28.07 powtórka badań - bez zmian
    🔻Konsultacja wyników z dr Wolskim-szans raczej brak
    😭 Stoimy w martwym punkcie, brak jakichkolwiek działań 😭
  • Justyna1719 Autorytet
    Postów: 4000 1692

    Wysłany: 15 maja 2019, 12:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny nie wiem co u mnie z owulacja. Wcześniej miałam super śluz plodny... Testy wychodziły negatywne... A dziś śluz bym powiedziała że bardziej kremowy i mniej a test... No niby wyszedł.. I nie wiem co o tym myśleć..

    https://zapodaj.net/7cfe2280c498d.jpg.html

    Ja - 31 lat, mąż - 36 lat

    Starania od czerwca 2018
    Ja: badania ok.
    Mąż: (w dzieciństwie zabieg na wedrujace jądro)
    🔻17.01.2020 wyniki nasienia - brak plemników w spermie ☹️ - jeden plemnik nieruchomy po odwirowaniu..
    🔻23.02 wyniki hormonow:
    Estradiol 33,06 (0-25)
    Fsh 20,69 (0,9-7,0)
    Lh 17,56 (1,4-7,7)
    Prolsktyna 36,16 (3,0-16,5)
    Testosteron 6,20 (2,27-9,76)
    Tsh 1,819 (0,55-4,78)
    🔻07.02.2020 USG jąder - małe jądra:(
    🔻17.02.2020 azospermia, posiew ok
    🔻03.03 wizyta u androloga, jest nadzieja 😊 jądra prawidłowo umieszczone, żylaków nie ma.
    🔻 17.03 badanie kariotypu
    🔻Kariotyp męski nieprawidłowy - zespół klinefeltera
    🔻28.07 powtórka badań - bez zmian
    🔻Konsultacja wyników z dr Wolskim-szans raczej brak
    😭 Stoimy w martwym punkcie, brak jakichkolwiek działań 😭
  • #Mag Ekspertka
    Postów: 200 311

    Wysłany: 15 maja 2019, 12:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyna1719 wrote:
    Na stymulacji nie miałaś owulacji?? Ja jestem teraz drugi cykl na clo a do tego nie mam monitoringu ☹️ aż się boję.. Bo myślałam że na tym leku zawsze jest owulacja..

    Justyna, niestety... Na monitoringu w 4dc wszystko wyglądało OK, dużo pęcherzyków, brak dominującego, ale niestety żaden nie urósł... :( W pierwszym cyklu obraz na początku podobny, ale jednak w 18dc miałam pęcherzyk 20mm, który pękł po zastrzyku.

    Ona: 29 lat, PCO, lekko podwyższone TSH (Dostinex, Euthyrox); jajowody obustronnie drożne;

    On: 03.2019 morfologia 2%; 11.2019 znacznie obniżone parametry nasienia: HBA: 72% (norma >80%); Fragmentacja DNA 18% (norma <25%); MSOME: I: 0%, II: 0%, III: 7%, IV: 93%

    Starania od 08.2018; 9 cykli stymulowanych;

    05.2020 1 IVF IMSI (12 dojrzałych oocytów; 6 zamrożonych; 4 blastki na zimowisku)

    06.2020 1FET :(
    07.2020 FET 😍
    10dpt - 289
    12dpt - 658
    14dpt - 1830
‹‹ 62 63 64 65 66 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ

Insulinooporność - zasady żywieniowe, dieta i objawy.

Czym jest insulinooporność? Insulinooporność a dieta - na czym polega zależność? Jak odżywiać się przy insulinooporności? Które produkty spożywcze warto włączyć do diety, a z których warto zrezygnować? Artykuł napisany przez Zosię i Anię z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego