Mamy wcześniaków, co dalej?
-
WIADOMOŚĆ
-
choruje na endometriozę i być może to była przyczyna, a w czasie ciąży miałam nadciśnienie, brałam lek dopegyt na obniżenie, Tak był dość duża jak na wcześniaka.
A u Ciebie co było powodem wcześniejszego porodu i ile ważył twój synekWiadomość wyedytowana przez autora: 19 marca 2016, 14:38
"Nadzieja zawiera w sobie światło mocniejsze od ciemności, jakie panują w naszych sercach".Jan Paweł II
-
U mnie, od 16tc cos, wielki krwiak, nie dawali szans, skurcze, infekcje aaz koniec końców, przedwczesne odplywanie wod w 33tc. A W 34 sie urodzil. 2130g, 46cm
-
Był malutki, dobrze że tak się skończyło i z małym dobrze. mi skurcze zaczęły się w 14 tygodniu. Brałam duże dawki magnezu i dużo leżałam."Nadzieja zawiera w sobie światło mocniejsze od ciemności, jakie panują w naszych sercach".Jan Paweł II
-
nick nieaktualnyWitam, chciałabym odświeżyć ten wątek. Czy na forum są mamy wcześniaków planujące kolejną ciążę? U nas córeczka urodziła się jako skrajny wcześniak 24tc. Szukam innych mam zastanawiających się nad kolejną ciążą, lub tych które mają już kolejne dziecko. Pozdrawiam serdecznie;)
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lutego 2021, 21:29
-
Imari wrote:Witam, chciałabym odświeżyć ten wątek. Czy na forum są mamy wcześniaków planujące kolejną ciążę? U nas córeczka urodziła się jako skrajny wcześniak 24tc. Szukam innych mam zastanawiających się nad kolejną ciążą, lub tych które mają już kolejne dziecko. Pozdrawiam serdecznie;)
Witaj 😊
U mnie trochę inna sytuacja. Synek jest wcześniakiem z 36tc, niby nazywają takie dzieci dużymi wcześniakami, u nas to się nie "sprawdziło". Nie rozwinęły się płuca, stwierdzoną niewydolność oddechowa. od początku intubowany. W drugiej dobie reanimowany, udało się go uratować. Później już dobrze dobrane leki, 3 tygodnie w inkubatorze i po miesiącu był w domku. Traktowany ogólnie jak wcześniak przez swoją historię.
Obecnie jestem w 3 ciąży po urodzeniu mojego wcześniaka. Pierwsza ciąża poronienie zatrzymane, druga biochemiczna. Trzecia wygląda na to szczęśliwa ale biorę kilka leków, których w pierwszej ciąży nie brałam 😊Imari lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyCześć dziewczyny;) ja zaczynam przygotowania...A przynajmniej tyle na ile można się przygotować. Ciąża skończyła się bardzo wcześnie z powodu infekcji i pęknięcia pęcherza plodowego. O pierwsze dziecko długo się staraliśmy...zobaczymy. Na dzień dzisiejszy paraliżuje mnie strach...o to że wszystko się powtórzy...ale równie mocno chciałabym żeby córka miała rodzeństwo;)
Coco ile się staracie o rodzeństwo? Czy jakoś przygotowywałaś się do kolejnej ciąży w kontekście poprzedniej? Badania? Suplementy?
Toonney jak wygląda sytuacja u Was? 36tc to już dość bezpieczny czas...prawda? Ja jestem wcześniakiem z 36tc Chociaż tak jak pisała Aliciaaa wcześniak wcześniaków nierówny...Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2021, 20:59
-
Imari wrote:Cześć dziewczyny;) ja zaczynam przygotowania...A przynajmniej tyle na ile można się przygotować. Ciąża skończyła się bardzo wcześnie z powodu infekcji i pęknięcia pęcherza plodowego. O pierwsze dziecko długo się staraliśmy...zobaczymy. Na dzień dzisiejszy paraliżuje mnie strach...o to że wszystko się powtórzy...ale równie mocno chciałabym żeby córka miała rodzeństwo;)
Coco ile się staracie o rodzeństwo? Czy jakoś przygotowywałaś się do kolejnej ciąży w kontekście poprzedniej? Badania? Suplementy?
Toonney jak wygląda sytuacja u Was? 36tc to już dość bezpieczny czas...prawda? Ja jestem wcześniakiem z 36tc Chociaż tak jak pisała Aliciaaa wcześniak wcześniaków nierówny... -
Imari wrote:Cześć dziewczyny;) ja zaczynam przygotowania...A przynajmniej tyle na ile można się przygotować. Ciąża skończyła się bardzo wcześnie z powodu infekcji i pęknięcia pęcherza plodowego. O pierwsze dziecko długo się staraliśmy...zobaczymy. Na dzień dzisiejszy paraliżuje mnie strach...o to że wszystko się powtórzy...ale równie mocno chciałabym żeby córka miała rodzeństwo;)
Toonney jak wygląda sytuacja u Was? 36tc to już dość bezpieczny czas...prawda? Ja jestem wcześniakiem z 36tc Chociaż tak jak pisała Aliciaaa wcześniak wcześniaków nierówny...
U nas porod zaczal sie kilka dni przed tym zanim mala sie urodzila wiec zdazylam dostac dwie dawki sterydow i mala poza tym ze urodzila sie w lekkiej hipotonii nie musiala byc w zaden sposob wspomagana, miala silna i dlugo utrzymujaca sie zoltaczke ( wyniki wskazywaly na koniecznosc transfuzji ale udalo sie obnizyc tylko lampami) wage tez miala ok bo 3080g co prawda przez zoltaczke spadla do 2680 i dlugo ejj zajelo wrocenie do wagi urodzeniowej ale na szczescie poza tym wszystko z nia super -
Toonney wrote:U nas porod zaczal sie kilka dni przed tym zanim mala sie urodzila wiec zdazylam dostac dwie dawki sterydow i mala poza tym ze urodzila sie w lekkiej hipotonii nie musiala byc w zaden sposob wspomagana, miala silna i dlugo utrzymujaca sie zoltaczke ( wyniki wskazywaly na koniecznosc transfuzji ale udalo sie obnizyc tylko lampami) wage tez miala ok bo 3080g co prawda przez zoltaczke spadla do 2680 i dlugo ejj zajelo wrocenie do wagi urodzeniowej ale na szczescie poza tym wszystko z nia super
-
Paula_30 wrote:Witajcie jestem mamą wczensiaka z 30 tc. Ogólnie dużo przeszedł ale na szczęście jest już ok. Dostał 1 pkt Apgar. Ja nie planuje kolejnej ciąży że względu na przejścia
-
Coco31 wrote:W którym tyg się córcia urodziła?.Super że wszystko Dobrze się skończyło. Moja córka miała 1600g i 40cm. 3 tyg była w inkubatorze ale na szczęście zdrowiutka obyło się bez żółtaczki a na cycu szybko przybrała.
Tak jak pisalam wyzej 36tc oj mloda tez teraz ma 11 miesiecy (prawie) a 10 korygowane i wazy prawie 11kg i ma ponad 90 cm wzrostu -
Toonney wrote:Tak jak pisalam wyzej 36tc oj mloda tez teraz ma 11 miesiecy (prawie) a 10 korygowane i wazy prawie 11kg i ma ponad 90 cm wzrostu
Toonney lubi tę wiadomość