MARCOWE NOWALIJKI czyli pierwsza wisenna lista testujących
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny! Dziś odebrałam wyniki badań (pół roku starań bezowocnych więc zaczęłam szukać przyczyny). Na początek dostałam do wykonania te badania:
Wyniki:
TSH - 3,440 uIU/ml (norma: 0,4-4,0 uIU/ml)
FSH - 4,79 mlU/ml (faza folikularna: 2,8-11,3 mlU/ml)
LH - 5,95 mlI/ml (faza folikularna: 1,1-11,6 mlU/ml)
Estradiol - 21,10 pg/ml (faza folikularna: 12,4 - 233 pg/ml)
Prolaktyna - 34,49 ng/ml (norma: 4,79 - 23,30 ng/ml) !!
DHEA-S - 294,50 ug/dl (wiek 20-24: 148,0 - 407,0 ug/dl)
Androstendion - 3,66 ng/ml (norma: 0,30 - 3,30 ng/ml) !
Testosteron - 27,60 ng/dl (norma: 8,40 - 48,10 ng/dl)
Prolaktyna zdecydowanie powyżej normy:/ TSH chyba też za wysokie mimo, że mieszczące się w normie. Nie do końca znam się na stosunkach i interpretacji - zdaje sobie sprawę, że od tego jest lekarz (wizyta dopiero w środe wieczorem)
Z drugiej strony ciekawa jestem waszego doświadczenia i większej znajomości niż moja
Powiedzcie proszę co mogą oznaczać te wyniki, na co wpływają i ważniejsze czy da się szybko z nimi uporać - co mnie czeka?
Dodam, że od dłuższego czasu zaczęłam mieć nieregularne miesiączki 29-40 dni pewnie też dlatego taki wynik prolaktyny.Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 lutego 2016, 15:51
-
Monia85 wrote:Masz potwierdzone owulacje? robisz monitoring albo progesteron 7 dpo? bo taka prolaktyna może blokować owulację. TSh zdecydowanie za wysokie dla staraczek, ale znam przypadki że z takim się udało. Przydało by się dorobic ft3 i ft4 i iść do endokrynologa. Androstendion ma wahania w ciągu doby. O której robiłaś badania i w którym dc?
Nie mam potwierdzonych owulacji, od tego miesiąca chciałam zacząć monitoring. Przypuszczam, że w środe lekarz zleci więcej badań szczególnie pod kątem TSH.
Badanie robiłam 3dc o godz. 8:00 -
nick nieaktualnyWitam:)
Chciałam sie Was poradzić.
W 23dc. zrobiłam progesteron i wyszedł 23,86 ng/ml
NORMY:
Faza folikularna: 0,31-1,52
Faza lutealna: 5,16-18,56
Po menopauzie: 0,00-0,78
Ciaza I trymestr: 4,73-50,74
Ciaza II trymestr:
19,41-45,30
I teraz nie wiem czy jest szansa na zagnieżdżenie, gdyby doszło do zapłodnienia, czy to świadczy tylko o tym ze była owulka? Nie wiem czy robic sobie jakiekolwiek nadzieje?
Co o tym sądzicie? Zrobić test w dniu przewidywanej @, czy miałyście takie badanie zlecane? Co Wam lekarz powiedział?
-
nick nieaktualnyMorwa wrote:Świetny progesteron ,a na zagnieżdżenie zawsze jest szansa. Czekaj na dzień @ i wykonaj test ciążowy progesteron nie jest wyznacznikiem ciąży, więc wykonaj test i potem wiwatuj ze szczęścia na chwilę obecną możesz cieszyć się ,że owulka była i najprawdopodobniej była dobrej jakości
Jak dobrze,że jest tu ktoś taki jak Ty, od razu sie lepiej poczułam jak przeczytałam.
Zadzwoniłam do mojego gina On tez powiedział, że poziom b.dobry. Kazał mi pic inofolic i zgłosić się w 12 dniu następnego cyklu. Tylko nie wiem czy on nie brał pod uwagę ze może sie okazać do tego czasu, że jestem w ciąży. Czy to ma być zwykły, kolejny monitoring w kolejnym cyklu. Zbił mnie troche z tropu.
-
Do mnie dzisiaj Ridż przyjechał... nieproszony oczywiście. Także poproszę o cudowny znaczek ale również proszę mnie zapisać na 28 marzec.
Hehe - wczoraj zdążyłam oczywiście zatestować, bo miałam "dziwne" objawy a na okres było jeszcze za wcześnie. Zobaczyłam cudowną tłuściutką jedną kreskę
Szyszka1 lubi tę wiadomość
-
Donia, u mnie dzisiaj 25 dc, w ciąży nie jestem - temperatura spadła, test negatyw 100% i brak jakichkolwiek objawów, a okresu jeszcze nie ma. A biorac pod uwagę wczesną, potwierdzoną monitoringiem owulację - powinien juz być. Wkurzam się, bo chciałabym sie juz umówic na monit w nowym cyklu i mieć poczucie, ze juz cos idzie do przodu;) - wiecie o co chodzi. A tu nie wiem dokładnie na kiedy... Ech... czekani ena okres jest niefajne...
-
nick nieaktualnyWitam panie poproszę o dopisanie mnie na listę na 15go. Dzisiaj widziałam po raz pierwszy w życiu piękne 2 kreseczki na owulacyjnym.Po latach starań na "sucho",to nasz pierwszy cykl z Clo,mam nadzieję,że będzie pozytywny.
Przy okazji szczególnie trzymam kciuki za testujące 8go-to moja rocznica ślubuAga26, Karissa, borsuk, Ania-nowa lubią tę wiadomość
-
Donia12 wrote:Do mnie dzisiaj Ridż przyjechał... nieproszony oczywiście. Także poproszę o cudowny znaczek ale również proszę mnie zapisać na 28 marzec.
Hehe - wczoraj zdążyłam oczywiście zatestować, bo miałam "dziwne" objawy a na okres było jeszcze za wcześnie. Zobaczyłam cudowną tłuściutką jedną kreskę
Morwa lubi tę wiadomość