X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Nadchodzi wiosna 🌼, ptaszki świergolą 🕊️, że będą maluszki zimową porą ❄️
Odpowiedz

Nadchodzi wiosna 🌼, ptaszki świergolą 🕊️, że będą maluszki zimową porą ❄️

Oceń ten wątek:
  • _Pistacjowa_ Ekspertka

Wysłany: 30 marca, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suzie wrote:
    17 OH progesteron nie robi się 7dpo. Robi się zwykły progesteron
    No ale to w 2dc robiłam DHEASO4 i 17OHP. Wyszły podwyższone co może sugerować problem z nadnerczami Teraz w teorii jestem po owulacji i chce zrobić progesteron 7dpo. A nadnercza tez w pewnym stopniu produkują zwykły progesteron. Wiec moje pytanie brzmi czy prawidłowy wynik progesteronu zawsze w 100% potwierdza owulacje czy może być przeklamany przez te nadnercza

2cs
    13.09.2024 - skromniutkie II kreseczki <3

preg.png
  • Suzie Autorytet

Wysłany: 30 marca, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    _Pistacjowa_ wrote:
    No ale to w 2dc robiłam DHEASO4 i 17OHP. Wyszły podwyższone co może sugerować problem z nadnerczami Teraz w teorii jestem po owulacji i chce zrobić progesteron 7dpo. A nadnercza tez w pewnym stopniu produkują zwykły progesteron. Wiec moje pytanie brzmi czy prawidłowy wynik progesteronu zawsze w 100% potwierdza owulacje czy może być przeklamany przez te nadnercza

Nie napisałaś tego w poście, więc nie wiedziałam 🙈
    Ponoć te badanie robi się jeszcze z innymi rzeczami, żeby potwierdzić na 100%. A wysoko jest podwyższone?

👩29👨30
    👶starania od 01/2024 (9cs), od kwietnia do sierpnia cykle bezowulacyjne
    ✅ podstawowe badania (morfologia, lipidogram, próby wątrobowe, ferrytyna, elektrolity)
    ✅ wyrównane niedobory witaminowe
    ✅unormowana niedoczynność tarczycy, aktualnie bez leków
    ❌ PCOS oraz długie i bezowulacyjne cykle - podwyższone androgeny, wysoki stosunek LH:FSH, w trakcie stymulacji owulacji
    ❌ hiperinsulinizm - zbyt wysoka insulina po obciążeniu, która nie chce spadać
    ✅ obydwa jajowody drożne
    ✅ podstawowe badania nasienia
    ❌ IO, nadciśnienie, jelito drażliwe i łysienie androgenowe u męża

💊 wit. D3, jod, fertistim, omega-3, wit. B12, magnez, glucophage xr 1000 mg, lametta

👶starania „na poważnie” z pomocą medyczną od 08/2024 (5cs)
    💊12/2024 - 5cs z Lamettą + Ovitrelle

🩸7/12
    🥚20/12

📆 Kalendarz wizyt
  • Prezesoowa Autorytet

Wysłany: 30 marca, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudylisek wrote:
    Cześć dziewczyny!
    Piszę, żeby coś zostawić po tym co się wydarzyło i jednocześnie z pytaniem, czy któraś z Was miała podobną sytuację/spotkała się z czym takim?
    13 dc byłam na monitoringu. Prawy jajnik pęcherzyk ładny, 18 mm, lada moment może pęknąć, lewy jajnik, troszkę "gorszy" 15 mm. 15 dc kontrola: prawy jajnik pęcherzyk 30 mm, lewego nawet nie zmierzono - diagnoza LUF, bez szans na ten cykl, ale ginekolog powiedziała, że można podać Ovitrelle - raczej bez nadziei na pęknięcie, ale dla spokoju mi podała, ponadto dostałam Duphaston na ewentualne wchłonięcie.
    19 dc poszłam na wizytę do innego lekarza/zaczerpnąć innej opinii. Prawy jajnik pęcherzyk 32 mm, lewy 26 mm oba o echogenicznosci LUF. Bez szans na nic 😥

24 dc skończyłam Duphaston i od tego momentu nic się nie działo. Dziś (31 dc) coś mnie tknęło z rana i zrobiłam test.

https://zapodaj.net/plik-tpFzMKoVNz

Czy któraś z Was się z czymś takim spotkała? Czy to po Ovitrelle (podany 16 dni temu)? Myślicie, że to możliwe, że dwóch lekarzy się pomyliło? Czy mogę mieć jakąś nadzieję? Chyba zwariuję zaraz 😥

Zrób betę, ona prawdę powie :) z LUF jest ciężki temat, moja bratowa miała przy tym fałszywie dodatni test, ale nie tak tylko cień cienia :) trzymam kciuki ✊🏻

Rudylisek lubi tę wiadomość

When life knocks you down, stand the fuck up and say "you hit like a bitch".
  • martysiaczki Autorytet

Wysłany: 30 marca, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudylisek wrote:
    Ślicznie wszystkim dziękuję za odpowiedzi 😇 dziewczyny jesteście kochane 💚💚💚
    Beta zrobiona, pozostaje tylko czekać, może jakiś cud się wydarzył 🥺

Trzymamy kciuki 🤞

👧🏻1995
    🧑🏻1991

28.05.2024 ⏸️ 13 dpo - beta 142,39 mIU/ml
    31.05.2024 - beta 432,00 mIU/ml
    18.06.2024 - 6,8 mm bejbika z bijącym serduszkiem ❤️
    29.07.2024 - niskie ryzyka - 6,5 cm szczęścia ❤️
    20.08.2024 - 130 g małego człowieka ❤️
    31.08.2024 - pierwsze kopniaki ❤️
    13.09.2024 - połówkowe, dziewczynka na pokładzie! 🩷
    29.10.2024 - mam już 860g! 🩷
    10.12.2024 - 1700g dzidzi 🩷

🔜 wizyta 21.01.2025

💊 tardyferon, euthyrox 25, luteina, acard 150, prenasol dha, magne b6 forte, lactinova mama

preg.png
  • Prezesoowa Autorytet

Wysłany: 30 marca, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    _Pistacjowa_ wrote:
    Hejka, ostatnio zadając pytanie o potwierdzenie owulacji skierowałyście mnie na badanie progesteronu 7dpo. Jednak nurtuje mnie jedna kwestia. Mam podwyższone poziomy DHEASO4 oraz 17OHProgesteronu co może wskazywać na jakiś problem z nadnerczami. A nadnercza przecież w pewnym stopniu tez produkują progesteron. Czy istnieje więc szansa że jego wynik będzie przekłamany? Czy odpowiedni poziom tego hormonu w fazie lutealnej zawsze potwierdza w 100% owulacje czy może być spowodowany właśnie tą możliwą nadczynnością nadnerczy? Bardzo bym prosiła o rozwianie moich wątpliwości

Po pierwsze, nikt Cię nie skierował. Prosiłaś o radę i ją otrzymałaś. A wiesz w jakim stopniu kora nadnerczy produkuje progesteron? Rozumiem, że go nie badałaś w 3 dc, bo byś wiedziała jaka jest różnica pomiędzy progesteronem wytwarzanym przez korę nadnerczy, a wytwarzanym przez ciałko żółte.
    Po drugie, 100% gwarancji, że owulacja była daje tylko ciąża i monitoring owulacji pod warunkiem, że jest wykonana przez dobrego lekarza z dobrym sprzętem.

pp2018, notsobadd, CoffeeDream, Speranza :), Platynova55, Chmurka21 lubią tę wiadomość

• monii00 Autorytet

Wysłany: 30 marca, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudylisek wrote:
    Trzymam kciuki 🌸

👧 29 l. 🧔‍♂️ 34 l.
    18.11.2024 Ważę już 864 g i śmiało kopię w brzuszku 😍
    15.10.2024 Ważę już 386 g i jestem Chłopcem 💙
    06.09.2024 Wyniki PAPP-A ➡️ niskie ryzyka
    06.08.2024 Mam już 3,12 cm i mama usłyszała pierwszy raz moje serduszko ❤️
    11.07.2024 Jest ❤️
    25.06.2024 ⏸️
    09.05.2024 Wykryty ok 0,5 cm mięśniak - do kontroli ➡️ nie powiększa się 👍
    04.05.2024 💔 poronienie samoistne 4tc 4dz
    24.10.2023 💔 poronienie samoistne 5tc 3dz

💉 Neoparin 60 mg 💊 Acard 150
    🧬 19.12 prenatalne III trymestru
    preg.png
  • Prezesoowa Autorytet

Wysłany: 30 marca, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudylisek wrote:

Daj znać jak będziesz mieć wynik, trzymam cały czas ✊🏻

• Suzie Autorytet

Wysłany: 30 marca, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny u mnie biało. Tak jak się spodziewałam, ponieważ w okolicy owulacji niedomogłam i nie udało się nam podziałać. Prawdopodobnie się minęliśmy. Rok 2025 będzie mój.

👩29👨30
    ✅ podstawowe badania (morfologia, lipidogram, próby wątrobowe, ferrytyna, elektrolity)
    ❌ PCOS oraz długie i bezowulacyjne cykle - podwyższone androgeny, wysoki stosunek LH:FSH, w trakcie stymulacji owulacji
    ✅ obydwa jajowody drożne

💊 wit. D3, jod, fertistim, omega-3, wit. B12, magnez, glucophage xr 1000 mg, lametta

🩸7/12
    🥚20/12

📆 Kalendarz wizyt
  • Majuna Autorytet

Wysłany: 30 marca, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 grudnia, 17:56

👨🏼‍🦱👩‍💼27
    Walczymy od 04.2023👶🏻🍀🤞🏻

05.2024 💔
    09.2024 💔
    11.2024 💔
    12.2024 💔
    _____
    "Pewnego dnia rzeczywistość będzie piękniejsza od marzeń." ✨
    "Tak bardzo tego pragniesz, bo w przyszłości już to masz..."🍀
  • Suzie Autorytet

Wysłany: 30 marca, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Majuna wrote:
    @ Suzie 🫂🫂🫂

Spodziewałam się więc luz, chociaż jakiś procent nadziei był 🙈

I chyba w przyszłym cyklu powtórzę tylko progesteron i estradiol, chcę trochę odpocząć od badań, zwłaszcza że czeka mnie badania dna oka i dentysta.

Speranza :), Majuna lubią tę wiadomość

👩29👨30
    ✅ obydwa jajowody drożne

🩸7/12
    🥚20/12

📆 Kalendarz wizyt
  • CoffeeDream Autorytet

Wysłany: 30 marca, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Suzie Przytulam 🫂 u Ciebie to 11dpo?

• Prezesoowa Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suzie wrote:
    Dziewczyny u mnie biało. Tak jak się spodziewałam, ponieważ w okolicy owulacji niedomogłam i nie udało się nam podziałać. Prawdopodobnie się minęliśmy. Rok 2025 będzie mój.

Będzie Twój, będzie nasz ❤️🍀

Suzie, CoffeeDream, notsobadd, Speranza :), martysiaczki, Majuna, Chmurka21 lubią tę wiadomość

• Suzie Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    CoffeeDream wrote:
    @Suzie Przytulam 🫂 u Ciebie to 11dpo?

10/11 dpo, ale nie będę chyba robić powtórek 🙈

👩29👨30
    ✅ obydwa jajowody drożne

🩸7/12
    🥚20/12

📆 Kalendarz wizyt
  • Suzie Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prezesoowa wrote:

💪💪💪

Prezesoowa lubi tę wiadomość

👩29👨30
    ✅ obydwa jajowody drożne

🩸7/12
    🥚20/12

📆 Kalendarz wizyt
  • Suzie Autorytet

Wysłany: 30 marca, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suzie wrote:
    Spodziewałam się więc luz, chociaż jakiś procent nadziei był 🙈

I chyba w przyszłym cyklu powtórzę tylko progesteron i estradiol, chcę trochę odpocząć od badań, zwłaszcza że czeka mnie badania dna oka i dentysta.

W sensie w kolejnym cyklu po tym co teraz będzie. I tak będę musiała w maju zrobić badania kontrolę tarczycy to zrobię wszystko za jednym razem zamiast ciągle biegać.

CoffeeDream lubi tę wiadomość

👩29👨30
    ✅ obydwa jajowody drożne

🩸7/12
    🥚20/12

📆 Kalendarz wizyt
  • CoffeeDream Autorytet

Wysłany: 30 marca, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prezesoowa wrote:

Zdecydowanie! ❤️🥰

Suzie, Prezesoowa lubią tę wiadomość

• CoffeeDream Autorytet

Wysłany: 30 marca, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dopiero usiadłam jak zaczęłam o 8 🙄 Chwila przerwy i dalej do garów 😅 Ale sernik i leśny mech już jest 👌

martysiaczki, Suzie, Prezesoowa, Monk@ lubią tę wiadomość

• CoffeeDream Autorytet

Wysłany: 30 marca, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suzie wrote:
    10/11 dpo, ale nie będę chyba robić powtórek 🙈
    Ja jutro powtórka i koniec. Dziś mam kłucie jajnika. Podejrzewam, że to skurcze na zbliżającą się małpę.
    No nic... Mam nadzieję, że kwiecień będzie bardziej owocny w starania, bo szczerze mówiąc ciężko nam się wstrzelić przez wyjazdy męża odkąd zaczęliśmy 🙄

• Suzie Autorytet

Wysłany: 30 marca, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    CoffeeDream wrote:
    Ja jutro powtórka i koniec. Dziś mam kłucie jajnika. Podejrzewam, że to skurcze na zbliżającą się małpę.
    No nic... Mam nadzieję, że kwiecień będzie bardziej owocny w starania, bo szczerze mówiąc ciężko nam się wstrzelić przez wyjazdy męża odkąd zaczęliśmy 🙄

Mnie kłuło wczoraj, więc 😂

CoffeeDream lubi tę wiadomość

👩29👨30
    ✅ obydwa jajowody drożne

🩸7/12
    🥚20/12

📆 Kalendarz wizyt
  • Majlen Autorytet

Wysłany: 30 marca, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też dopiero siadłam od rana 😮‍💨
    Ale ciasto też już siedzi w lodówce, później Byliśmy na święceniu, niedawno skończyłam sprzątać, teraz robie obiad i jeszcze 2 prania czekają, bo jedno już się pierze.
    Nie wiem jak u was jest, ale w moim kochanym chłopie denerwuje mnie taka jedna rzecz 😆
    Zawsze gdy zaczynam sprzątać, to on wyskakuje z tekstem: " po co sprzątasz, przecież jest czysto "
    A jak tak stoję i czuje jakbym dostała kubłem zimnej wody ...🫠🫠🫠
    Pełno paprochów po robieniu ciasta, na wycieraczce po butach, w dodatku mamy psa, ale on mi powie ,jest czysto 😅

Starania o pierwszego maluszka od marca 2024 🩷

♀️28
    - po odstawieniu AH brak owulacji ok.6 msc, PCOS, aktualnie wyrównane niedobory, wdrożona suplementacja, aktywność fizyczna, dieta niski IG

- 1 stymulacja - ❌️◻️
    - 2 stymulacja - ❌️◻️
    - 3 stymulacja
    🩸
    🥚

🔜 drożność
‹‹ 430 431 432 433 434 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ