X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Niech Święty Walenty będzie zaklety-lutowe testowanie
Odpowiedz

Niech Święty Walenty będzie zaklety-lutowe testowanie

Oceń ten wątek:
  • Joan Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2020, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Omega 3: Kobiety, które spożywają większą ilość kwasów tłuszczowych omega-3, są mniej narażone na wystąpienie endometriozy, a także zmniejszają ryzyko zaburzeń owulacji. Omega-3 działają jako przeciwutleniacze, dlatego są bardzo ważne w diecie mężczyzn z obniżonymi parametrami nasienia. Zwiększenie ich w diecie poprawia parametry nasienia. źródła: łosoś atlantycki, pstrąg, dorsz, śledź, makrela

Ananas zawiera bromelinę, która może wspomóc organizm po owulacji. Ma właściwości przeciwzapalne, przeciwzakrzepowe i fibrynolityczne, działa gojąco na rany, wpływa korzystnie na krążenie krwi, ma działanie przeciwnowotworowe i immunomodulujące.

Na poprawę endometrium: morele suszone, nasiona słonecznika, orzechy laskowe, zarodki pszenne, kiełki pszenicy

migdały (witamina A + E): wpływ na parametry nasienia i endometrium

Witamina D – Aktywny metabolit witaminy D – kalcytriol stymuluje produkcję hormonów płciowych. Źródła: jaja, sery, mleko, tłuste ryby.
    Witamina B6 odpowiada za prawidłowe stężenie progesteronu we krwi a z kwasem foliowym obniża poziom homocysteiny (negatywnie wpływa na reprodukcję, zmniejsza szansę zapłodnienia, zaburza mechanizm implantacji). Źródła: pełnoziarniste produkty zbożowe, mięso drobiowe, jaja, ryby, banany, awokado, warzywa liściaste i skrobiowe.
    Witamina B12 razem z kwasem foliowym bierze udział w syntezie DNA a jej niedobór w diecie przyszłych matek może być przyczyną niepłodności i przyszłych poronień. Źródła: wątróbka, ryby, mięso, jaja, nabiał.
    Witamina C jest niezbędna w produkcji kolagenu, jest istotna dla wzrostu pęcherzyka Graafa, owulacji i fazy lutealnej. Źródła: surowe warzywa i owoce (papryka, natka pietruszki, owoce cytrusowe i jagodowe).
    Witamina E bierze udział w procesach rozrodczych, a jej niskie stężenie wiąże się z zaburzeniami owulacji. Źródła: oleje, oliwa z oliwek, migdały, pistacje, awokado, sezam, dynia i słonecznik.
    Kwas foliowy: fasola, groch, warzywa liściaste szczególnie zielonolistne, takie jak: sałata, szpinak, kapusta, natka pietruszki oraz brokuły, brukselka, szparagi, kalafior.
    Żelazo: Niewystarczająca ilość żelaza zwiększa zagrożenie pojawienia się niepłodności wynikającej z zaburzeń owulacji. Źródła: mięso, jaja, suche nasiona roślin strączkowych, natka pietruszki i ciemne pieczywo.
    Magnez: jego niedobór może wpływać na płodnośc kobiety i skutkować wczesniejszym poronieniem. Wykazano, że niedobór może wpływać na niedobór progesteronu. Źródła: warzywa liściaste, kiełki zbóż, otręby, produkty zbożowe z pełnego przemiału, nasiona roślin strączkowych, kukurydza, banany, orzechy, migdały, kakao.
    Cynk: wykazuje działanie antyoksydacyjne. Jest konieczny do właściwego przebiegu owulacji oraz cyklu menstruacyjnego. Jest niezbędny do prawidłowego metabolizmu androgenów, estrogenów i progesteronu, owulacji i rozwoju zarodka. Źródła: ciemne pieczywo, kasza gryczana, jaja i mięso.
    Selen: wspomaga eliminację wolnych rodników. Źródła: produkty zbożowe, owoce morza, jaja, pomidory, szparagi, brokuły oraz orzechy (zwłaszcza brazylijskie).
    Miedź: jej przemiany są bezpośrednio związane z przemianami żelaza. Źródła: płatki owsiane, otręby pszenne, orzechy, nasiona slonecznika i kakao.
    Jod: wpływa na prawidłową pracę tarczycy. Źródła: ryby (dorsz, halibut, śledzie), skorupiaki i mięczaki.

ŻRÓDŁA BIAŁKA W DIECIE (mięso/ryby/strączki): Badania pokazują, że również pochodzenie spożywanych białek w zaburzeniach płodności może mieć duże znaczenie. Zwiększenie o zaledwie 5% spożycia białka roślinnego kosztem zwierzęcego może obniżać ryzyko wystąpienia niepłodności wynikającej z zaburzeń owulacji nawet o 40%. Uznano, że szczególnie spożycie białek zwięrzęcych takich jak kurczaki i indyki przyczynia się do zwiększenia ryzyka braku owulacji. Białko roślinne zawiera znaczną ilość argininy. Bierze ona udział w produkcji tlenku azotu, który ułatwia przepływ krwi przez narządy rodne wpływając korzystnie na rozwój komórki jajowej i implantację. źrodła białka roślinnego stanowią głównie nasiona roślin strączkowych: fasola, soczewica, ciecierzyca, groch. Białka jaj i ryb nie wykazują negatywnego wpływu na płodność.
    „Badanie z wykorzystaniem L-argininy wykazało, że poprawiła przepływ krwi ciałka żółtego u wszystkich kobiet biorących udział w badaniu oraz zwiększyła poziom progesteronu u 71% pacjentek.”

NABIAŁ: Gospodarkę hormonalną kobiety zaburza także spożywanie odtłuszczonych produktów mlecznych. Produkty te zawierają mniejszą ilość witaminy D, która jest związkiem wpływającym na płodność. Procesy technologiczne usuwania tłuszczu z mleka wpływa na zmniejszenie zawartości estrogenów i progesteronu w mleku a zwiększenie zawartości męskich hormonów m.in. testosteronu.

WĘGLOWODANY/INDEKS GLIKEMICZNY: Węglowodany w diecie oddziaływują na stężenie glukozy i insuliny we krwi, a w sytuacji gdy podaz ich jest za wysoka, mogą prowadzić do zaburzeń równowagi hormonów odpowiadających za płodność. Ilość i jakość węglowodanów jest ważnym wyznacznikiem owulacji i płodności u kobiet.
    Badania wskazują, że spożywanie produktów o wysokim IG (słodzone płatki śniadaniowe, płatki kukurydziane, biały ryż, ziemniaki, jasne pieczywo, słodzone napoje, słodycze, frytki, dynia, marchewka gotowana, buraczki gotowane) wiązało się z większym ryzykiem niepłodności z powodu zaburzen owulacji niż spożywanie produktow o niskim IG (brązowy ryż, grube kasze, ciemne pieczywo, marchew surowa, cukinia, pomidor, ogórek, jabłka, owoce jagodowe, orzechy, rośliny strączkowe).

przyprawy i zioła: przeciwutleniaccze, ochrona komorek jajowych i plemników przed uszkodzeniem. goździki, cynamon, kakao, mięta, kolendra, szafran, kurkuma, anyż, kminek, kozieradka, czarny pieprz, oregano, bazylia, koper, liść laurowy, czosnek, chrzan, majeranek, cebula, pietruszka, czerwona papryka, mięta, rozmaryn, szałwia, gałka muszkatołowa, tymianek, koper, imbir, estragon, curry.

WODA: wpływa na ilość śluzu. Plemniki w śluzie zawierającym mniej wody są wolniejsze i mają problemy z przemieszczaniem się w głąb macicy. U mężczyzn odwodnienie może wpływać na skład nasienia i obniżać jego jakość.

Co warto wprowadzić do diety mężczyzn?
    CYNK Niedobór cynku może obniżyć poziom testosteronu.

KWAS FOLIOWYNowe badania sugerują, że kwas foliowy może poprawić parametry nasienia. Mężczyźni z niskim poziomem kwasu foliowego mieli zwiększone ryzyko uszkodzeń plemników. Zapotrzebowanie 400 μg na dobę

SELEN Zapotrzebowanie 55 μg dobę Źródła: podroby, zwłaszcza nerki, jak i żywność pochodzenia morskiego:skorupiaki i ryby. Wśród warzyw: czosnek, grzyby oraz suche nasiona roślin strączkowych.

LIKOPEN Likopen zawarty w pomidorach (najlepiej przetworzonych) ze względu na działanie przeciwzapalne, może wspomagać płodność mężczyzn.
    „U mężczyzn, którzy spożywali szklankę soku pomidorowego przez 12 tygodni, stwierdzono, że stężenie likopenu w osoczu znacząco wzrosło. Sok z pomidora wpłynął na ruchliwość plemników i obniżył liczbę nieprawidłowych plemników. Jedno z badań nad potencjałem oksydacyjnym wykazało, że dzienna dawka 30 mg likopenu zmniejszała uszkodzenia DNA plemników aż o 9%.”

WITAMINA C Zapotrzebowanie 90 mg na dobę. Witamina C chroni plemniki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi.

WITAMINA E Zapotrzebowanie 10 mg równoważnika a-tokoferolu na dobę.
    Witamina E niszczy wolne rodniki oraz może wpływać na ruchliwość plemników.
    1 łyżka oleju z zarodków pszennych to 200% dziennego zapotrzebowania na witaminę E!

Unikanie tłuszczy trans nasilają procesy zapalne. GDZIE ZNAJDUJĄ SIĘ TŁUSZCZE TRANS? W słodyczach, margarynach, ciastkach oraz w żywności przetworzonej.
    Im więcej tłuszczów trans, tym mniejsze jądra, co w konsekwencji prowadzi do gorszych parametrów nasienia. Zmniejszenie ogólnej liczby plemników, niższy poziom testosteronu.

AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA Nawet 15 min. ćwiczeń dzienne wystarczy, aby wspomóc krążenie i zwiększyć szansę na owulację. Jeśli próbujesz poprawić endometrium, pamiętaj, że ruch jest bardzo ważny.
    Ale UWAGA: „badania wykazały, że istnieje zwiększone ryzyko braku jajeczkowania u kobiet, które wykonują ciężki trening (>60 minut/dobę),natomiast energiczne ćwiczenia 30-60 minut/dobę wiązały się ze zmniejszonym ryzykiem niepłodności bezowulacyjnej.”
    U kobiet z nadwagą i otyłych (z PCOS lub bez) ćwiczenia fizyczne przyczyniły się do obniżenia poziomu insuliny i wolnego poziomu androgenów, co doprowadziło do przywrócenia regularnej owulacji.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego 2020, 13:59

Anet.kaa, boo123, Zyzia, Koteczka82, Nynka, ladySiSi, Marti29, Kitka_87, nikii, kkasia, Reikja, dmg111 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 lutego 2020, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny dzięki za rady, muszę zagłębić się trochę i poczytać więcej o tych badaniach. Chodzę do lekarza który zajmuje się niepłodnością i pracuje właśnie w klinice. Narazie nic z tych badań mi nie zaproponował. Jak dostanę @ to zaczynam 2 stymulowany cykl.

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 lutego 2020, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2020, 07:46

Koteczka82, Kitka_87 lubią tę wiadomość

• boo123 Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2020, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melduje się 🙂 dziś 11 dc, pęcherzyk na lewym jajniku 22mm, owulacja lada chwila. Chwalił że ładne endometrium, choć widze że 6,3 mm. Nie za mało?

Doktorek mega przystojniak, elegancik ale jednocześnie bardzo fajną atmosferę wprowadza w gabinecie, czułam się swobodnie. Wydawało mi się że nie ma sluzu, ale jak zajrzal przez wziernik to mówi że jest mnóstwo, typowo plodny. Czyli rzeczywiście nie musi być go widać na zewnątrz.

Ma na mnie plan, zlecił sporo badań, krzywe, hormony. W czwartek kolejna wizyta, ale już u dr Miki.

Dzięki Nona za polecenie go. Myślę że on mnie doprowadzi do finału.

Oczywiście pregne plus kazał kontynuować i zalecił jeszcze... Inofem 😂

OdpuszczonaNona, Inaa89, Koteczka82, kic83, Marti29, Kitka_87, Lalia, dmg111 lubią tę wiadomość

2 lata starań o 👦
    08.2016 synek ♥️

Starania o rodzeństwo od 05.2018

05.2020 9tc 💔
  • boo123 Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2020, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Najlepsze że wczorajszy test owulacyjny mega bladzioch. Zobaczymy co dzisiaj.

OdpuszczonaNona lubi tę wiadomość

2 lata starań o 👦
    08.2016 synek ♥️

05.2020 9tc 💔
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 lutego 2020, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

boo123 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 lutego 2020, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

boo123 lubi tę wiadomość

• boo123 Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2020, 14:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mike mam tylko właśnie na monit, umówiłam samo USG bez wizyty. Mam nadzieję że POLMED mi nie zakwestionuje. W tym cyklu progresteron robie i krzywe (20dc). W przyszłym cyklu 3-5 dc tsh, ft4, amh, estriadol, testosteron, dheas, FSH, lh, prolaktyna z obciążeniem. Jest plan 💪

Koteczka82, dmg111 lubią tę wiadomość

2 lata starań o 👦
    08.2016 synek ♥️

05.2020 9tc 💔
  • Koteczka82 Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2020, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny w takim razie czekam na poniedziałkowy monit i wtedy najwyżej włączę luteine jak będę wiedziała czy jest po ovu. To akurat będzie 18dc.

Tak teraz myślę czy to że wzięłam luteine w zeszłym miesiącu od 16dc nie zablokowało mi owulacji 🤔 nie miałam monitu i doktor tak kazał brać hmmm

Joan według tego co napisałaś to ja od jakiegoś czasu włączyłam do jadłospisu morele, migdały, pestki słonecznika (mąż też), pestki dyni, zmieniłam pieczywo na pełnoziarniste (mąż częściowo) jemy dużo sałaty, brokułów, kiełki (głównie mąż) pomidory i ich przetwory, mięso tylko pieczone bez tłuszczu, teraz chcę jeszcze włączyć ryby. Chyba nie jest źle 😉 chociaż jakaś pizza czy kebab czasem wjedzie 😜

Joan, boo123 lubią tę wiadomość

Michałek 04.04.2009 - Nasz skarb.
    Aniołek 08.11.2016//Aniołek 08.02.2017 //2.05.2020 Aniołek

ONA: 39 lat
    Hiperprolaktynemia - Bromergon
    IO - Siofor 500mg
    ANA 3+ - Encorton 10mg
    3 cykle z Clo ❌
    Zioła ojca Sroki ❌
    Wiesiołek
    1 cykl Aromek 1x1 ❌
    2 cykl Aromek 2x1 ❓

ON: 38 lat
    Okaz zdrowia
    Nasienie - Normozoospermia✅
    Suple: magnez z B6, kwas foliowy, vit D3 i E, astaksantyna, cynk.

Droga do sukcesu jest zawsze w budowie...
  • boo123 Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2020, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Nona!!! 🙂 Aaaaa cieszę się że w końcu działam, a nie czekam i czekam na te wizyty w Koperniku. Szlag mnie trafiał.

OdpuszczonaNona, dmg111 lubią tę wiadomość

2 lata starań o 👦
    08.2016 synek ♥️

05.2020 9tc 💔
  • boo123 Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2020, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koteczka82 wrote:
    Hej dziewczyny ja już po monicie doktor zadowolony powiedział że endo jest ładne (nie wiem ile mm😜) i że jest pecherzyk 13.3mm więc ovu koło weekendu dopiero. Na razie nie wchodzimy z ovitrelle. W poniedziałek 17.02 mam przyjść na monit czy ovu była.
    Powiedział że śluz płodny to dobry znak zwłaszcza że wcześniej go nie było 😉

Tylko zapomniałam się zapytać czy w takim razie luteine mam brać od 16dc czy później ale chyba poczekam na poniedziałkowy monit i wezmę od 18dc najwyżej trochę wydłużę cykl. Jak myślicie?

Trzymajcie kciuki żeby ovu było żeby pękł pęcherzyk🙏

Koteczka to żeśmy się troszkę rozjechały. Ja owu lada chwila. Działaliśmy wczoraj, będziemy dziś i jutro. Nigdy nie szliśmy takim trybem, może akurat zaskoczy. Dobrze się złożyło że owu tak szybko, bo od czwartku będzie ciężko z seksami.
    Za Ciebie trzymam kciuki, za seksowny weekend walentynkowy 🙂

OdpuszczonaNona lubi tę wiadomość

2 lata starań o 👦
    08.2016 synek ♥️

05.2020 9tc 💔
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 lutego 2020, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2020, 10:41

boo123 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 lutego 2020, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bebetka gratulacje! Czekam na fotkę

bebetka.b lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 10 lutego 2020, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lutego 2020, 07:47

Koteczka82, boo123 lubią tę wiadomość

• Jasminum Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2020, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bebetka.b wrote:
    Dziewczyny! Dość długo się nie odzywałam bo przygnębiające było to ze się nie udaje. Podczytywałem was cały czas.
    Ale chce wam powiedzieć ze DA Się !! Uda się wam!
    Ja dziś rano zobaczyłam blada druga kreskę.!!!!

To mój 32 dzień cyklu przy cyklach 28 dniowych, regularnych jak w zegarku.
    Wszystkie wcześniej wychodziły negatywne tylko dzisiejszy pokazał. Jutro idę na betę.
    Tak się cieszę ze nie wiem! Wrzucę zdjęcie pozniej i więcej napisze co zmieniliśmy !! Dziękuje za wsparcie bo wasze przykłady i posty dały mi duuuuze wsparcie, uwielbiam was czytać!

Babetka dajesz nadzieję! Gratuluję! :* U mnie też 32dc przy regularnych 28 dniowych i @ nie widać! A test 28dc był negatywny. Czyli to jednak możliwe :D

bebetka.b lubi tę wiadomość

👩26l - usunięte torbiele endometrialna na lewym jajniku, podejrzenie endometriozy 👨28l - ŻPN

💣Hashimoto - TSH 1,170 ;D Letrox 75

FT4- 0,96 ng/dl
    FT3 - 3,2 pg/ml
    aTpo - 50 IU/ml ⬆️
    aTG - 18,3 IU/ml
    Kwas foliowy - 12,30 ng/ml
    Glukoza - 86 mg/dl
    Wapń - 4,84 mEq/l
    Żelazo - 62 ug/dl
    FSH - 5,05 mIU/ml
    LH - 3,66 mIU/ml
    D3 - 38,60 ng/ml
    B12 - 527,00 pg/ml

💊 Kwas Omega 3, Pregna Start, Wit. C, Wit. D, Magnez + B6, Wit. A+ E, Letrox

"Kiedy pragnie się cudu, trzeba umieć czekać." 💝
  • Koteczka82 Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2020, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    boo123 wrote:
    Koteczka to żeśmy się troszkę rozjechały. Ja owu lada chwila. Działaliśmy wczoraj, będziemy dziś i jutro. Nigdy nie szliśmy takim trybem, może akurat zaskoczy. Dobrze się złożyło że owu tak szybko, bo od czwartku będzie ciężko z seksami.
    Za Ciebie trzymam kciuki, za seksowny weekend walentynkowy 🙂

Boo123 no trochę tak ale najważniejsze że wszystko wygląda dobrze i idzie w dobrym kierunku u nas obu😉 trzymam kciuki za ciebie 🤞🤞🤞
    U nas jest sex maraton a patrząc że ovu później to będzie dłuższy 😜 i mąż będzie jeszcze bardziej zadowolony 😈😁 u nas było piątek, sobota i dzisiaj już też a wieczorem i jutro poprawka będzie 😁 potem czwartek, piątek i w niedzielę 😈❤️🐝🐝🐝 my mamy mega libido 😜

Tylko żeby ten pęcherzyk dojrzał i pękł to już plemniczki sobie poradzą 🙏😁

boo123 lubi tę wiadomość

Michałek 04.04.2009 - Nasz skarb.
    Aniołek 08.11.2016//Aniołek 08.02.2017 //2.05.2020 Aniołek

ONA: 39 lat
    Hiperprolaktynemia - Bromergon
    IO - Siofor 500mg
    ANA 3+ - Encorton 10mg
    3 cykle z Clo ❌
    Zioła ojca Sroki ❌
    Wiesiołek
    1 cykl Aromek 1x1 ❌
    2 cykl Aromek 2x1 ❓

ON: 38 lat
    Okaz zdrowia
    Nasienie - Normozoospermia✅
    Suple: magnez z B6, kwas foliowy, vit D3 i E, astaksantyna, cynk.

Droga do sukcesu jest zawsze w budowie...
  • kic83 Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2020, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    boo123 wrote:
    Melduje się 🙂 dziś 11 dc, pęcherzyk na lewym jajniku 22mm, owulacja lada chwila. Chwalił że ładne endometrium, choć widze że 6,3 mm. Nie za mało?

Doktorek mega przystojniak, elegancik ale jednocześnie bardzo fajną atmosferę wprowadza w gabinecie, czułam się swobodnie. Wydawało mi się że nie ma sluzu, ale jak zajrzal przez wziernik to mówi że jest mnóstwo, typowo plodny. Czyli rzeczywiście nie musi być go widać na zewnątrz.

Ma na mnie plan, zlecił sporo badań, krzywe, hormony. W czwartek kolejna wizyta, ale już u dr Miki.

Dzięki Nona za polecenie go. Myślę że on mnie doprowadzi do finału.

Oczywiście pregne plus kazał kontynuować i zalecił jeszcze... Inofem 😂

fajowo, że dr Nona Ci poleciła kogoś konkretnego, teraz jesteś pod fachową opieką i musi się udać

OdpuszczonaNona, boo123 lubią tę wiadomość

Córcia❤️05.2015 (3 cs) 39t1d - 2650 g hipotrofia // spadek do 2450 g SN
    Synek💙10.2020 (5cs) - 40t2d - 3100 g spadek do 2895 SN+CC
    mhsv9vvjge47oh9x.png[/url]
    nqtkdf9hy13p613h.png
    Autoimmunologiczne zapalenie tarczycy + jej niedoczynność
  • Zulugula Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2020, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nona a wiesz ile Golanski bierze za konsultacje tak normalnie ? nie mam zadnych pakietow z pracy a na stronie nie maja cennika

💙 11.2020
    💗 11.2023
  • Julik Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2020, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zyzia wrote:
    Julik to samo można powiedzieć o powietrzu, wodzie, owocach, warzywach itd. Wszystko jest paprane, wszędzie jest dodawany syf. Ja nawet nie wierzę w te wszystkie produkty bio. Dla mnie to wyciągnie kasy od klientów. Temat rzeka. Żeby mieć 100% pewność, że je się zdrowo trzeba by mieć kawałek ziemi, szczelnie odizolowany od otoczenia z filtrami wody i powietrza gdzie można uprawiać karmę dla zwierząt. Te zwierzęta również trzeba by hodować w ilozacji. Wtedy można powiedzieć, że mięso jest "czyste".

pamiętam jak sąsiad sprzedawał jabłka ze swojej działki. "Pani, to samo zdrowe, nie pryskane bez żadnej chemii, z ogródka..." Tylko, że ogródek przy najbardziej ruchliwej drodze DK91, nawet nie chcę myśleć jaka chemia tam była.
    Jasne że nie ma co przesadzać i wszystkiego syfu wyeliminować się nie da. Ja akurat mam dostęp do kurczaków, indyków które zdrowo rosną, warzyw z ogrodu itp. Bo te Eco na półkach w sklepie moga niczym się nie różnić od zwykłych sklepowych, jedynie ceną.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego 2020, 15:37

30.03.2020 ⏸ 3+3
    24.04.2020 7+0 💓1.06cm
    Wizyty:
    23.05.2020 11+1 5.08cm
    1.06.2020 12+3 USG I trymestr 6cm
    1.07.2020 16+5
    30.07 2020 20+6
    5.08.2020 21+5 USG II trymestr- Synek 💙 535g
    11.09.2020 27+0 💙1249g
    21.10.2020 32+5
    4.11.2020 34+5 USG 💙 2800
    25.11.2020 37+5
    Synek urodził się:
    22.12.2020 41+4 3850g, 56 cm
    atdcjw4zlv6fg5d4.png
  • Julik Autorytet

Wysłany: 10 lutego 2020, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    OdpuszczonaNona wrote:
    18.02 i 20.02
    Umówiona jestem na 18 i 21 . Nie mogę znaleźć terminu na 20,

30.03.2020 ⏸ 3+3
    24.04.2020 7+0 💓1.06cm
    Wizyty:
    23.05.2020 11+1 5.08cm
    1.06.2020 12+3 USG I trymestr 6cm
    1.07.2020 16+5
    30.07 2020 20+6
    5.08.2020 21+5 USG II trymestr- Synek 💙 535g
    11.09.2020 27+0 💙1249g
    21.10.2020 32+5
    4.11.2020 34+5 USG 💙 2800
    25.11.2020 37+5
    Synek urodził się:
    22.12.2020 41+4 3850g, 56 cm
    atdcjw4zlv6fg5d4.png
‹‹ 255 256 257 258 259 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z płodnością, brak owulacji? 3 przepisy na koktajle wspierające owulację.

Sprawdź jak pyszne i łatwe do zrobienia koktajle, mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę. Działaj kompleksowo i wspieraj swoje starania w naturalny sposób. Poznaj 3 propozycje przepisów na pyszne koktajle propłodnościowe. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ