X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Niechaj prezent 🎁 pod choinką 🎄 będzie chłopcem 👶🏻 lub dziewczynką 👩‍🦰 - Grudzień 2024
Odpowiedz

Niechaj prezent 🎁 pod choinką 🎄 będzie chłopcem 👶🏻 lub dziewczynką 👩‍🦰 - Grudzień 2024

Oceń ten wątek:
  • Staraczka233 Koleżanka

Wysłany: 11 grudnia 2024, 18:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czy ktoś może wie? Cykle 28-32 dniowe Ostatnia miesiączka 09.11 powinnam dostac miesiączkę 09.12
    Brak objawow PMS i miesiączki, test 09.12 o godz 19 robiony negatywny.. jak myślicie kiedy wykonać ponownie ? Dodam, że test mega czuły był robiony

• cysterka95 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2024, 18:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sunday_92 wrote:
    Czyli wydaje mi się, że masz NILM.
    Zazwyczaj tak są wyniki cytologii płynnej opisywane:
    "Do oceny wymazu cytologicznego stosuje się system Bethesda. Prawidłowy wynik określa się jako NILM (no intraepithelial lesion or malignancy), co oznacza brak podejrzenia śródnabłonkowej neoplazji i raka.

Nieprawidłowe wyniki cytologiczne to:

ASC – atypowe komórki nabłonka płaskiego:
    ASC-US – atypowe komórki nabłonka płaskiego o nieokreślonym znaczeniu,
    ASC-H – atypowe komórki nabłonkowe, gdzie nie można wykluczyć obecności zmian dużego stopnia, czyli HSIL,
    LSIL – małego stopnia zmiany w komórkach nabłonka płaskiego,
    HSIL – dużego stopnia zmiany w komórkach nabłonka płaskiego,
    AGC – atypowe zmiany w komórkach gruczołowych."

Ok, dzięki 😊

👫 29 & 30
    ▪️starania na luzie od 01.2024
    ▪️z pomocą medyczną od 08.2024

👩🏻PCOS + IO + niedoczynność
    💊 Euthyrox + Glucophage + dieta z niskim IG
    ▪️naturalne cykle b. długie - 70 dni, częsty brak owulacji

🧔🏼obniżone parametry nasienia - listopad 2024:
    - łagodna oligospermia (10,61)
    - niska ruchliwość (a+b 13,5 ; a+b+c 23)
    - morfologia 0% 😑
    - pojedynczy żylak powrózka II st.
    - Pentohexal + wór supli

Badania I etapu ✅
    MUCHa, biocenoza - czysto ✅

stymulacja Lametta + Ovitrelle 💉 + duphaston + utrogestan

🔹1 cs (sierpień'24) - LUF
    🔹2 cs (wrzesień) - lametta + ovitrelle ❌
    🔹3 cs (październik) - lametta + ovitrelle ❌
    🔹listopad/grudzień - bezowulacyjny + przerwa na badania

📆 plan na styczeń:
    ▪️Drożność jajowodów
    ▪️Powtórka badań endo

suple:
    Fertistim, Sanprobi IBS, Prenatal Uno, Omega 3, Laktoferryna, NAC 1200 (5-9 dc), koenzym Q10, l-arginina, Magnez
  • Siasi Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2024, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny. Ja jeszcze w pracy w końcu się odrobiłam z największego syfu. Ciężki dzień, ale już końcówka więc myślę o ciepłej kąpieli i fertistimie 🤷‍♀️
    Wczoraj miałam lekkie skurcze, ale to jeszcze nie 🐒.
    Miałam się trzymać do soboty, ale jutro wolny poranek 29dc i 10dpo więc chyba dla sportu zatestuje. Już nie wiem czy lepiej widzieć biel czy ciągle czekać na testowanie. Także zobaczę rano jaki będzie nastrój i na co się zdecyduje 😅

almost.there lubi tę wiadomość

🧩 8cs
    🩸5.01
    ⏸️x0
    ✅ 13.01 wizyta gin
    ✅ szczęśliwa żona
    💊 suplementacja: foliany, centrum complex, b6+b12, C1000, D4000, magnez, A+K, fertistim.
    ✅ Zdrowy styl życia i życiowy wyuczony optymizm!
    ⚠️ "W życiu nigdy nie jest za późno na trzy rzeczy: miłość, naukę i spełnianie marzeń"
  • Loraa Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2024, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam pytanie do dziewczyn o testy owulacyjne. Ile dni po piku LH, kreska słabnie?

Czy zdarzyło się którejś z Was robić je już po piku i ile dni po pojawiała się jeszcze druga kreska?

👱‍♀️❤️👨28&37

Starania o pierwsze 👶

4 cs 🤞🍀

17.01.2025🩺

👱‍♀️
    Podejrzenie endometriozy
  • Siasi Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2024, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Loraa wrote:
    Ja mam pytanie do dziewczyn o testy owulacyjne. Ile dni po piku LH, kreska słabnie?

Czy zdarzyło się którejś z Was robić je już po piku i ile dni po pojawiała się jeszcze druga kreska?
    U mnie w tym cyklu 17dc wieczorem pik i 18dc rano Pik (krecha mocno bordowa). 18dc wieczorem już negatywny i 19dc rano też negatywny z bladą kreską. Później już nie robiłam bo bez sensu.
    Poprzedni cykl 14dc wieczorem PIK i 15dc rano negatyw z bladą kreską.
    Więc mi się druga zawsze pojawia tyle, że jak jest blada to traktuje wynik jako negatywny. Mój pik to druga kreska bordowa, dużo ciemniejsza od testowej.

Loraa lubi tę wiadomość

🧩 8cs
    🩸5.01
    ⏸️x0
    ✅ 13.01 wizyta gin
    ✅ szczęśliwa żona
    💊 suplementacja: foliany, centrum complex, b6+b12, C1000, D4000, magnez, A+K, fertistim.
    ✅ Zdrowy styl życia i życiowy wyuczony optymizm!
    ⚠️ "W życiu nigdy nie jest za późno na trzy rzeczy: miłość, naukę i spełnianie marzeń"
  • Ilka96 Ekspertka

Wysłany: 11 grudnia 2024, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olalexa wrote:
    Odnośnie PCOS- tak, myślę że to możliwe. Ja jeszcze przed staraniami miałam wielokrotnie usg i nikt nawet słowem nie wspomniał że coś może być nie tak. A w opisie potem czytałam m.in. „wiele drobnych pęcherzyków”. Jak zaczęliśmy się starać to byłam na monitoringach u różnych lekarzy, i też nic.
    Dopiero jak poszłam do ginekologa „od niepłodności” to dostałam diagnozę PCO, z pomiarem objętości jajników itd pokazywał mi tez że tych pęcherzyków jest dużo więc obraz jest charakterystyczny. A potem badania laboratoryjne to potwierdziły (ja akurat AMH mam ponad 7 - i ten wynik na wyniku z laboratorium był w górnej granicy „normy”).
    Omg jestem w szoku i już się umówiłam do ginekologa, dostałam też w medicoverze skierowanie do endokrynologa żeby sprawdzić skąd te moje androgeny wysokie.
    Umówiliśmy się też do kliniki leczenia niepłodności na pierwszą wizytę żeby ogarnąć męża wyniki. Do tego jutro idę na powtórkę amh, zobaczymy jak się zmieniło w ciągu dwóch lat.
    Po raz pierwszy mamy jakiś plan działania na najbliższy czas oprócz supli, trochę to pomaga psychicznie się skupić na zadaniach.
    Cofnęłam się do jednego opisu mojego USG dopochwowego i jest tam napisane „
    TVS 10 dc Trzon macicy w t/z o gładkich obrysach i jednorodny echu o wym 45x 35 mm, endometrium
    jednorodne o przekroju 10 mm. trojlinijne Jajnik prawy o wym 40x 23 mm bez zmian ogniskowych o prawidłowej echogenicznosci z licznymi pecherzykami antralnymi od 2-5 mm, jajnik lewy o wym 34x 23mm o prawidłowej
    wielkosci i echostrukturze z widocznym echem cialka zoltego 17x15 mm, zatoka Douglasa wolna bez płynu”.

Któraś z was może zna się na tych pęcherzykach? 😀 Google nie za bardzo mi pomógł.
    Oczywiście wiem, że dopiero lekarz mi to potwierdzi/ wykluczy, ale wielokrotnie udowodniłyście że wiecie sporo i że można się tu czasem więcej dowiedzieć niż od lekarza 😏

• Ivka Ekspertka

Wysłany: 11 grudnia 2024, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobra dziewczyny, a jeszcze co do proga - nigdy nie badałam. Ostatnio lekarz powiedział, że mogę sprawdzić sobie poziom, czy faktycznie owulacja była prawidłowa. Mam zamiar to zrobić teraz, bo w poniedziałek teoretycznie miałam owu. Z racji tego, że nienawidzę się kłuć, a na moje nieszczęście muszę to robić często ze względu na leki na SM, to zastanawiam się czy nie zrobić bety za jednym strzałem, tylko 7 dni to absurdalnie za wcześniej mam wrażenie 😂 prosze o potyliczny wychowawczy, jeżeli mam rację.
    Ale w zeszłym miesiącu zrobiłam tez właśnie tak, że zrobiłam betę „przy okazji” to był 10ty dzień po owu, wyszło 5.3 beta. Po 4 dniach przyszła miesiączka 😅🤡

👩🏻93 Stwardnienie rozsiane od 2017,wszystko stabilnie
    👨🏻87
    6cs
    21.12 (12dpo,30dc) ⏸️ beta: 20,1
    02.01 beta 10 692mlU/ml
    Update: 08.01 - serducho bije jak dzwon.
  • Finch11 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2024, 19:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ivka wrote:
    Dobra dziewczyny, a jeszcze co do proga - nigdy nie badałam. Ostatnio lekarz powiedział, że mogę sprawdzić sobie poziom, czy faktycznie owulacja była prawidłowa. Mam zamiar to zrobić teraz, bo w poniedziałek teoretycznie miałam owu. Z racji tego, że nienawidzę się kłuć, a na moje nieszczęście muszę to robić często ze względu na leki na SM, to zastanawiam się czy nie zrobić bety za jednym strzałem, tylko 7 dni to absurdalnie za wcześniej mam wrażenie 😂 prosze o potyliczny wychowawczy, jeżeli mam rację.
    Ale w zeszłym miesiącu zrobiłam tez właśnie tak, że zrobiłam betę „przy okazji” to był 10ty dzień po owu, wyszło 5.3 beta. Po 4 dniach przyszła miesiączka 😅🤡
    Szkoda kasy na bete w 7 dpo 😅🤭

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 grudnia 2024, 19:29

Ivka lubi tę wiadomość

28 i 30 lat <3
    starania od lipca 2024r.
    6 cs starań o pierwszego maluszka🥺

11.01🩸

WYNIKI:

-witamina B12 488 pg/ml
    -kwas foliowy 12.70 ng/ml
    -TSH 2.06
    -Homocysteina 7.2
    -witamina D 54 ng/ml
    -AMH 4.99 ng/ml
    -FSH 2,1 mlU/ml
    -LH 4,4 mIU/ml
    -insulina 7.711
    -glukoza 85
    -SHGB 82.60
    -badania na toxoplasme/ wzw typu C/ wirus różyczki/ cytomegalowirus ✔️
    - wyniki nasienia partnera dobre

🔴 Ureaplasma parvum w trakcie leczenia
    🔴 PCOS
  • Pustynia Przyjaciółka

Wysłany: 11 grudnia 2024, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, mam pytanie odnośnie biopsji endometrium.
    W lipcu tego roku miałam robioną histeroskopię operacyjną - wycięto polip. Wykonano także badanie polipa i wyskrobin z jamy macicy, no i odczyn immunohistochemiczny to CD 138 - 1/1 d.p.w. (duże pole widzenia -40x, o średnicy 0,5 mm)

Mam napisane, że normy to CD138 < 2/1 - odczyt ujemny
    CD138 > 2/1 - odczyt pozytywny (chronic endometritis)

Czy skoro mój wynik jest ujemny (o ile dobrze to interpretuje) to jest sens robić biopsję endometrium? Czy przy biopsji endo nie jest badane to samo, czyli CD138?

💃 '95 🕺'91
    starania z pomocą medyczną od 05.2024

Ona:
    PCOS ❌ długie cykle bezowulacyjne, jajniki drobnopęcherzykowane, AMH 13 ng/ml ❌
    podejrzenie IO ❌
    histeroskopia - wycięty polip ✅ nie wykazano stanu zapalnego ✅
    jajowody drożne ✅
    MUCHa - czysto ✅

stymulacja Lametta + Duphaston (wstrzymana do poprawy wyników nasienia)

On:
    obniżona ilość, koncentracja i ruchliwość plemników ❌
    morfologia 2% ❌
    fragmentacja DNA plemników 40% ❌
    hormony w normie ✅
    posiew: streptococcus b-hemolityczny gr.B ❌

Wdrożony antybiotyk 14 dni, następnie powtórka posiewu

➡️ Styczeń/Luty 2025 - powtórka badań nasienia i decyzja o dalszym działaniu (trzymamy kciuki za zielone światło na powrót do stymulacji ☘️)
  • Suzie Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2024, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Finch11 wrote:
    Dzięki!
    Mnie ciągle tylko straszono, że jeśli nie będę brała to może być problem z zagnieżdżeniem, stąd teraz taki stres czy dobrze robię .. i wszędzie też na grupie widzę że jednak dziewczyny dostają proga na drugą fazę a to pierwszy raz kiedy spotkałam się z tym, żeby tego nie robić 🫣

Ja jestem tą osobą, która proga nie dostała przy stymulacji. W poprzednim naturalny progesteron był prawidłowy.

👩29👨30
    👶starania od 01/2024, od kwietnia do sierpnia cykle bezowulacyjne, starania „na poważnie” z pomocą medyczną od 08/2024
    ✅ustabilizowana nieodczynność tarczycy, pod kontrolą lekarza
    ❌ PCOS oraz długie i bezowulacyjne cykle - podwyższone androgeny, wysoki stosunek LH:FSH, w trakcie stymulacji owulacji
    ❌ hiperinsulinizm - zbyt wysoka insulina po obciążeniu, która nie chce spadać
    ✅ obydwa jajowody drożne
    ✅ podstawowe badania (morfologia, lipidogram, próby wątrobowe, ferrytyna, elektrolity)
    ✅ wyrównane niedobory witaminowe
    ✅ podstawowe badania nasienia
    ❌ IO, nadciśnienie, jelito drażliwe i łysienie androgenowe u męża

🍀9cs, 5cs z Lamettą + Ovitrelle
    ⏸️05/01 🥰
    beta 16dpo 952 mIU/ml, prog 24,40 ng/ml
    beta 18dpo 1509 mIU/ml, prog 19,00 ng/ml

📆 Kalendarz wizyt
    22/01 - ginekolog
    28/01 - USG piersi
    18/02 - endokrynolog
  • flotek Ekspertka

Wysłany: 11 grudnia 2024, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skusiłam się zrobić test dzisiaj, ale bieluch 😅 Jestem dopiero 9 dpo więc nawet nie ma co się nakręcać, termin @ dopiero 17.12

Powodzenia wszystkim <3
    Trzymam za was kciuki !
  • Valie05 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2024, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ilka96 wrote:
    Omg jestem w szoku i już się umówiłam do ginekologa, dostałam też w medicoverze skierowanie do endokrynologa żeby sprawdzić skąd te moje androgeny wysokie.
    Umówiliśmy się też do kliniki leczenia niepłodności na pierwszą wizytę żeby ogarnąć męża wyniki. Do tego jutro idę na powtórkę amh, zobaczymy jak się zmieniło w ciągu dwóch lat.
    Po raz pierwszy mamy jakiś plan działania na najbliższy czas oprócz supli, trochę to pomaga psychicznie się skupić na zadaniach.
    Cofnęłam się do jednego opisu mojego USG dopochwowego i jest tam napisane „
    TVS 10 dc Trzon macicy w t/z o gładkich obrysach i jednorodny echu o wym 45x 35 mm, endometrium
    jednorodne o przekroju 10 mm. trojlinijne Jajnik prawy o wym 40x 23 mm bez zmian ogniskowych o prawidłowej echogenicznosci z licznymi pecherzykami antralnymi od 2-5 mm, jajnik lewy o wym 34x 23mm o prawidłowej
    wielkosci i echostrukturze z widocznym echem cialka zoltego 17x15 mm, zatoka Douglasa wolna bez płynu”.

Któraś z was może zna się na tych pęcherzykach? 😀 Google nie za bardzo mi pomógł.
    Oczywiście wiem, że dopiero lekarz mi to potwierdzi/ wykluczy, ale wielokrotnie udowodniłyście że wiecie sporo i że można się tu czasem więcej dowiedzieć niż od lekarza 😏

Pytasz o ustęp o pęcherzykach antralnych?
    Mi to ginekolog tłumaczyła, że kobieta rodzi się x setkami tysięcy jajeczek w korze jajnika. Komórki jajowe uśpione w pęcherzykach pierwotnych w korze jajnika są niewidoczne, nie można sprawdzić ile ich tam dokładnie jest. Grupa tych komórek jajowych "wybudza się", otacza się płynem i wędruje do jajnika. To są właśnie pęcherzyki antralne. Pęcherzyki antralne wytwarzają hormon AMH i na jego podstawie się określa rezerwę jajnikową. Każdego miesiąca, gdy skacze nam FSH na początku cyklu, zwykle jeden, przypadkowy pęcherzyk wśród tych antralnych dojrzewa i następuje owulacja :) Pęcherzyki antralne, które nie poszły w owulację obumierają po około 3 miesiącach i zastępowane są nowymi z kory. Suplementacja witamin działa na te pęcherzyki w korze, dlatego też mówi się żeby realnie wpłynąć na jakość komórki to potrzeba tych 3 miesięcy.
    Opis, że masz liczne pęcherzyki antralne oznacza plus minus przyzwoite AMH.

angieDream, Ilka96, cysterka95, Olalexa lubią tę wiadomość

👩🏼 91’ (33)
    Amh- 2.3 (01.2024); 1.6 (07.2024)
    hormony (dostinex - hiperprolaktynemia) ✅ tarczyca, insulina ✅ hipoglikemia reaktywna ❌ - dieta niskie IG MUCHa ✅ Wit. D, B12, homocysteina, ferrytyna ✅ Kariotypy ✅ pasożyty - wyleczona glista ludzka; cytokiny❓ immunofenotyp ✅ komórki NK ✅ przewlekłe EBV ❌ Czynnik V Leiden - hetero ❌ MTHFR ❌ PAI - hetero (4G/5G); 07.2024 histeroskopia usunięty polip; wynik CD138 ✅ Bx i 4/5 KIRów ✅

🧔🏻‍♂️ 89’ (35 lat)
    usunięte żylaki powrózka nasiennego ✅ - brak poprawy; kariotyp ✅ CFTR, AZF ✅ hormony ✅ posiew ✅ ciężki czynnik męski

1 IVF - Oviklinika Waw
    08.2024 Gonal F, Mensinorm, Orgulatran - 3 🥚 -> 2 ❄️
    27.11.2024 transfer, blastka 4.2.2 ❌ EG + AH + Neoparin + smoflipid
    27.12.2024 transfer, blastka 3.2.2 EG + AH + Neoparin + Hydroxychlorquine
    6dpt-36; 8dpt-91; 12 dpt-361; 14 dpt-905
  • Idawoll Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2024, 19:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Loraa wrote:

Zaznaczę, że nie mam jakiegoś dużego doświadczenia z testami owu, bo te „tak z ręką na sercu „ robię dopiero w tym cyklu. Zaczęłam od 11 dc, pik był wyraźny i wypadł w 22 dc. A druga kreska jest widoczna j mnie zawsze (i te ponad 2 lat temu, gdy się staraliśmy o pierwszą ciążę i teraz). Jedynie w okolicy owu jest wyraźnie ciemniejsza.
    Tu masz screeny z apki Premom.

IMG-5271.png
    IMG-5272.png

Loraa, Siasi lubią tę wiadomość

12.2024 cb 💔 poronienie samoistnie
  • GabaB Koleżanka

Wysłany: 11 grudnia 2024, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka a ja mam takie pytanko,
    Kiedy iść do lekarza ?
    W niedziele na teście 2 piękne kreski 🥰 tylko zastanawiam się czy iść jeszcze przed świętami czy już po?
    Dodam że w listopadzie poroniłam i miałam łyżeczkowanie, nie doczekałam pierwszej @ 🫢
    Trochę się boje ale cieszę się z tego i staram się myśleć pozytywnie o tej ciąży i raczej jej tak nie przeżywać jak poprzednią 😅 na betę idę jutro bo nie miałam narazie jak jej zrobić

• Justa28 Przyjaciółka

Wysłany: 11 grudnia 2024, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chochlik12 wrote:
    Czuje, że moja owulacja robi mnie w bambuko 🫣 nie miałam typowego piku na teście, a śluz z wodnistego (mój płodny) już zamienił się na gęsty, kremowy 😱
    Miał tak ktoś?
    Mnie właśnie w tym cyklu owulacja też zrobiła w bambuko, w listopadzie pozytywny test owulacyjny wyszedł 16dc, a w tym miesiącu robię i robię te testy ani widu ani słychu dziś jestem 18dc i dopiero złapałam pik więc przesunęła się, przy czym dziś dość intensywnie czuję prawy jajnik, a śluzu wodnistego jest dość sporo 🙈 także cierpliwości jeśli nie przegapiłaś piku to jeszcze się może pojawić 😉

Anka96 lubi tę wiadomość

• Sunday_92 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2024, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    GabaB wrote:
    Kiedy iść do lekarza ?
    W niedziele na teście 2 piękne kreski 🥰 tylko zastanawiam się czy iść jeszcze przed świętami czy już po?
    Dodam że w listopadzie poroniłam i miałam łyżeczkowanie, nie doczekałam pierwszej @ 🫢
    Trochę się boje ale cieszę się z tego i staram się myśleć pozytywnie o tej ciąży i raczej jej tak nie przeżywać jak poprzednią 😅 na betę idę jutro bo nie miałam narazie jak jej zrobić
    To zależy który to tydzień i od bety. Przy bhcg poniżej 1500 lekarz właściwie nic nie zobaczy. Przy 1500 powinien być w stanie zobaczyć czy pęcherzyk jest właściwie ulokowany w macicy (czyli wykluczy ciążę ektopową). Zarodek z akcja serca to raczej tak 6tc najwcześniej.

preg.png
    01.12.24 ⏸️❤️🙏
    Project baby #2 - start 11.2024
    age.png
    👶07.06.2023, 39+3, 3690g/56cm
    06.10.22 ⏸️❤️🙏
    08.22 histeroskopia - stan zapalny endo
    IUI 07.22 👎
    IUI 05.22 👎
    IUI 04.22👎
    Project baby #1 - start 03.2021
    👩92'🧔90'
  • Staraczka233 Koleżanka

Wysłany: 11 grudnia 2024, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    GabaB wrote:
    Kiedy iść do lekarza ?

A.jakie miałaś objawy na początku? Ile dni po @ zrobiony test ? Mi okres spóźnia się 3 dni ale w dniu negatywny

• siesiepy Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2024, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Finch11 wrote:
    Hej dziewczyny, mam małego mindfucka..
    Zmieniłam miesiąc temu lekarkę i dziś byłam u niej potwierdzić owulację i rozplanować ewetualnie kolejny cykl.
    Owulacja została potwierdzona i na koniec spytałam o progesteron. Wcześniej zawsze dostawałam i miałam brać około 2 dni po owulacji..

Lekarka powiedziała, że nie ma wskazań do brania progesteronu jeśli jestem na stymulacji oraz że to jest potrzebne do skrócenia fazy lutealnej przy naturalnych cyklach jeśli chcę wywołać się miesiączke i jest to niepotrzebne branie większej ilości leków.
    Powiedziała że bierze się też kiedy jest bardzo niski naturalny progesteron a to z kolei jest bardzo rzadkie.
    Na moje pytanie o pomoc w implantacji i ewentualne szkody przy zaplodnieniu jeśli się go nie bierze, powiedziała że to powtarzający się mit, który nie ma uzasadnienia w żadnych badaniach..

Nie powiem, trochę zbiła mnie z tropu bo to bardzo młoda lekarka z dużą wiedzą, która przyjmuje też w InviMed czyli w klinice niepłodności..

Co myślicie dziewczyny?
    Wysoki progesteron w drugiej fazie cyklu działa immunosupresyjnie, prawie jak prednizon. Już dwóch lekarzy na jakich natrafiłam o tym mówilo. A to chcąc nie chcąc sprzyja zagnieżdżeniu, bo osłabia układ immunologiczny.
    Wychodzę z założenia że progesteronu nigdy za wiele.
    Przy stymulacjach częściej występuje niedomoga ciałka żółtego, dlatego często lekarze przepisują progesteron pacjentkom na takiej stymulacji.

Nie rozumiem kompletnie stwierdzenia o tym że progesteronem skraca się fazę lutealna... Nie wiem czy to jakiś nieudany skrót myślowy czy co, ale progesteronem albo wydłużamy ta fazę gdy właśnie jest ta niewydolność, albo wywołujemy miesiączkę, gdy nie było owulacji wiec w sumie nie istnieje w danym cyklu faza lutealna.

Finch11, Kaliope, CrazyDaisy, kitka_ lubią tę wiadomość

walka o pierwsze 🦕 od 7.2022

♀️29
    ◾PCOS - długie cykle, często bezowulacyjne;
    mała tarczyca;
    ◾01.2024 elektrokonizacja szyjki macicy (rak in situ 🦀 i HPV)
    ◾PAI hetero, MTHFR C677 hetero
    ◾8 stymulacji letrozolem ❌, 9⏳
    ◾07.2024 poronienie - puste jaja płodowe 💔💔
    ◾przewlekłe zapalenie błony śluzowej żołądka - predyspozycje do anemii złośliwej (APCa i Castle)

♂️ 33
    ◾HBA 49%

🔜 15.01.2025 wizyta kwalifikacyjna IVF

"I used to float, now I just fall down
    I used to know, but I'm not sure now
    What I was made for
    What was I made for?"
  • GabaB Koleżanka

Wysłany: 11 grudnia 2024, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Staraczka233 wrote:
    A.jakie miałaś objawy na początku? Ile dni po @ zrobiony test ? Mi okres spóźnia się 3 dni ale w dniu negatywny
    Moim pierwszym objawem tej i poprzedniej ciąży to mega apetyt i ból piersi nie jakoś mocny ale przy mocniejszym dotyku odczuwalny. Nie odpowiem ile po @ bo nie wiem kiedy powinnam mieć po łyżeczkowaniu 😅

• Księgowa Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2024, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    GabaB wrote:
    Moim pierwszym objawem tej i poprzedniej ciąży to mega apetyt i ból piersi nie jakoś mocny ale przy mocniejszym dotyku odczuwalny. Nie odpowiem ile po @ bo nie wiem kiedy powinnam mieć po łyżeczkowaniu 😅

Teoretycznie 4-6 tygodni zanim będzie pierwsza @.
    Najpierw beta, potem lekarz. 😊

Hashimoto + GB.
    Trombofilia (PAI-1 4G homo, czynnik II protrombiny hetero, obnizone bialko S).
    Nadciśnienie, arytmia.
    Nasz aniołeczek 👼
    20.07.2024 💔 (18+1)
‹‹ 99 100 101 102 103 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kalendarz dni płodnych - aplikacja - starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ