X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Niechaj prezent 🎁 pod choinką 🎄 będzie chłopcem 👶🏻 lub dziewczynką 👩‍🦰 - Grudzień 2024
Odpowiedz

Niechaj prezent 🎁 pod choinką 🎄 będzie chłopcem 👶🏻 lub dziewczynką 👩‍🦰 - Grudzień 2024

Oceń ten wątek:
  • Darrika Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2024, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julia24 wrote:
    To ciągle oczekiwanie jest najgorsze 🙄.

Taaak cały czas na coś, na owulacje, na testowanie, na @, na wyniki badań 😬 ileż można 😅

Siasi, Olo323 lubią tę wiadomość

33👧 37🧑 🐈🐈‍⬛🐈
    💕2014👰‍♂️🤵2018
    👨‍👩‍👧 02.2020 nasza mała Zuzia (12cs)

10 cs!🤞⏳️do kwietnia

💊 naturell: folian, B12, omega-3, koenzym Q10; d3 i k2, selen

🔬08.24 - morfo, mocz, transaminaza, ferrytyna, cholesterol hdl, ldl ✅️kwas foliowy, b12☑️
    🔬08.24 - usg piersi, cytologia płynna✅️
    🔬11.24 - TSH, T4, anty TPO, anty TG ✅️badania 2-5dc ✅️ Wit. D3 52✅️ Badanie nasienia✅️
    8dpo - prog + estradiol✅️
    Cholesterol, IO, Nadwaga ❌️
  • CrazyDaisy Przyjaciółka

Wysłany: 3 grudnia 2024, 12:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadziejka@ wrote:
    Dzięki za informacje :*

Ja jestem wstępnie umówiona na przyszły tydzień na shsg z lipiodolem pod RTG, w Lublinie na nfz. Miałam robić prywatnie zwykle sono z pianką, ale sama zaczęłam szukać i się dowiedziałam że lipiodol potrafi zdziałać cuda, a na dodatek w innych krajach jest darmowy, tylko u nas sobie cenią go sobie jak za złoto... Ginekolog skierował mnie na początku na laparoskopię ale się wystraszyłam, po co od razu pod nóż skoro na początku mozna innymi metodami sprawdzić jajowody.

No dokładnie, jak sobie myślę ile kobiet w Polsce szybciej zachodziłoby w ciążę w Polsce, gdyby lipiodol był standardem w badaniu drożności, to aż mnie szlag strzela. Przecież to jest tak standardowe badanie wykonywane w diagnostyce nieplodności. Prawie każda z nas to miała na jakimś etapie robione. I kobietom za granicą oferuje się to w standardzie, a tu to trzeba się dowiedzieć od kogoś albo wyczytać gdzieś, bo inaczej człowiek się nawet nie dowie, że jest taka opcja.
    Szkoda mi tych nerwów i tego smutku i tych straconych miesiecy lub lat u kobiet u których by to zrobiło różnicę. A endometriozę może mieć nawet 15% kobiet w populacji więc jest to bardzo duży odsetek.

PaulinKA, pelasia, Nadziejka@, Loraa, Slava, DreamBee, Olo323 lubią tę wiadomość

28 lat
    1 rok i 8 miesięcy starań
    Diagnoza: PCOS i Endometrioza

Objawy: Długie lub niekończące się cykle, słabej jakości owulacje, niedomoga progesteronowa, LUF, niepłodność

Wcześniej - stymulacja lametta + duphaston - słabo rosnące pęcherzyki, LUF i plamienia lub szybszy okres po dupku

Od września 2024 leczenie w nurcie naprotechnologii:
    * Obserwacja cyklu Creigton * Lametta (3-7 dc)
    * Cyclogest - od 3 dnia po owulacji przez 10 dni -> efekt wow, brak plamień, poprawa jakości kolejnych cykli, śluzu, temperatur, samopoczucia i libido :P
    * Biopsja endometrium - czysto * MUCHa - czysto
    * Drożność jajowodów z lipidolem - zrobione w listopadzie, drożne, lipiodol rozlany tam gdzie trzeba
  • pelasia Przyjaciółka

Wysłany: 3 grudnia 2024, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, przytulam mocno za wszystkie biele. Dajcie sobie przestrzeń na przeżycie smutku.

adenomioza i endometrioza
    podwyższone androgeny
    Euthyrox 0,25

01.12.24: ⏸️
    18.12: wizyta, 0,47 cm człowieczka i bijące serduszko
    28.12: plamienia, wizyta, 1,17 cm i bijące serduszko
    09.01: wizyta, 2,5 cm dzidzi, bijące serduszko
  • Saule Koleżanka

Wysłany: 3 grudnia 2024, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny! Tulę wszystkie biało-czerwone ;)
    CrazyDaisy wrote:
    Wiem wiem, ogarnęło mnie szaleństwo i potrzebowałam tego testu jak zimnego prysznica ;P W jakiś dysfunkcyjny sposób pomaga mi się to ogarnąć. I dzisiaj czuję się np. już dużo lepiej i myślę, że spokojnie wyczekam do 5 grudnia z testowaniem się.

Myślę, że producenci testów mają z nami dobrze. Ja też jestem team - testowanie w 9dpo i potrzeba zimnego prysznica ;)

almost.there, Loraa, CrazyDaisy lubią tę wiadomość

Starania od 9/24
    👩 33
    👦 32

👩 wszystkie badania ok poza FSH 9,8 (do sprawdzenia)

zdrowy tryb życia, zioła ojca sroki, suplementy: d1000, omegamedstart, wit c, b12

szczęśliwa wegetariańska para 🩷
  • pelasia Przyjaciółka

Wysłany: 3 grudnia 2024, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli chodzi o testy po czasie, to ja mogę się podzielić swoją historią. Kiedyś dawno temu bardzo nie chciałam zajść w ciążę, było to jeszcze z poprzednim chłopakiem. Mieliśmy wpadkę z prezerwatywą i myślałam, że coś mogło się wydarzyć. Nie miałam wtedy żadnego pojęcia czym są dni płodne, owulacja, itp. Robiłam testy w panice praktycznie przez cały cykl. Na koniec cyklu miałam taki worek zużytych testów. :) Finalnie w ciąże nie zaszłam i raczej nie mogłam zajść, bo współżyliśmy jakoś na początku cyklu. Ale co ciekawe - obejrzałam sobie później mój worek i kilka testów miało kreski, które musiały pojawić się po czasie. Morał taki, że niektóre rzeczywiście lubią sie wybarwić po czasie.

Saule, truskawki981, CrazyDaisy, Pustynia, DreamBee, almost.there, Ilka96, Olo323 lubią tę wiadomość

adenomioza i endometrioza
    podwyższone androgeny
    Euthyrox 0,25

01.12.24: ⏸️
    18.12: wizyta, 0,47 cm człowieczka i bijące serduszko
    28.12: plamienia, wizyta, 1,17 cm i bijące serduszko
    09.01: wizyta, 2,5 cm dzidzi, bijące serduszko
  • Pacynka Ekspertka

Wysłany: 3 grudnia 2024, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a czy któraś z Was zauważyła opóźnienie owulacji przy suplementacji NAC? To mój drugi cykl z NAC, w zeszłym miesiącu dość późno zaczęłam brać, bo na kilka dni przed owulacją w dawce 380mg i przyspieszyło mi to owulację o 2 dni. W tym cyklu brałam 3-8dc w dawce 4x380mg i potem 1x380mg, ale na razie cisza… pik miałam w sobotę, więc spodziewałam się, że w niedzielę/poniedziałek będzie owulacja, ale póki co chyba cisza… pomyślałam więc naiwnie, że może organizm z okazji moich urodzin 😆postanowił na dzisiaj przenieść owulację, ale dalej się nie zapowiada (zwykle miałam wyraźny ślub płodny, a w tym cyklu tylko w niedzielę naprawdę skąpa ilość, temperatura nadal w dole). Są dwie opcje - albo cykl bezowulacyjny albo owulacja się opóźni… nie tak sobie wyobrażałam grudzień 😅

👩🏻'92 🧑🏻‍🦱'93
    6cs o pierwsze 👶🏻

Wit. D, Wit. B12, Kwas foliowy ✅
    Ferrytyna ❌ (Laktoferyna, Sanprobi IBS)
    TSH❓

Badanie nasienia 🗓️ 13.01.2025
    Wizyta u gin-endo 🗓️ 15.01.2025

Wyniki 7dpo:
    progesteron 16,7 ng/ml
    estradiol 209 pg/ml
  • Loraa Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2024, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    🫂 Tulę za ❄️i 🩸.

Ja mam jeszcze pytanie, czy są tutaj dziewczyny, którym udało się zajść w ciążę, a mają stosunkowo krótkie cykle, np. 23-24/26 ?

👱‍♀️❤️👨28&37

Starania o pierwsze 👶

4 cs 🤞🍀

17.01.2025🩺

👱‍♀️
    Podejrzenie endometriozy
  • onalola Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2024, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dailydamn wrote:
    A ja mam pytanie o testy. Czy któraś z Was testowała około 10-12 dpo i był negatyw, a nagle 13-15 dpo dopiero coś się pojawiło?

Nie wiem czy jestem dobrym przykładem, ale ok 12/13 dpo cień nad cienie.. dopiero potem się jakby bardziej widoczna

dailydamn lubi tę wiadomość

2 cs 11/24 cb 💔

01.2025 3cs 🙌

Pregna start , pregna DHA, Wit D 2000j, Magnez
  • Marcia03 Przyjaciółka

Wysłany: 3 grudnia 2024, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pelasia wrote:
    Mam betę - 205! :) Dziś chyba 14 dpo. Progesteron wyszedł 20,50.

Gratulacje, oby tak dalej 😁

Loraa, pelasia lubią tę wiadomość

34 👩 39 🧑

11.2017 💔

03.2019 🩷 (40+2)

Starania o rodzeństwo od 09.2024
  • Julia24 Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2024, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Loraa wrote:
    🫂 Tulę za ❄️i 🩸.

Ja mam jeszcze pytanie, czy są tutaj dziewczyny, którym udało się zajść w ciążę, a mają stosunkowo krótkie cykle, np. 23-24/26 ?

A czy znasz długość swojej fazy lutealnej? 🤔 Jeśli masz dosyć szybko owulację to nie powinien być problem, ale jeśli masz bardzo krótką fazę lutealną, to warto zadbać o jej wydłużenie.

💃29 lat🕴️35 lat 🍀Starania od 04/2024

❌ IO, BMI 26, hiperplolaktynemia czynnościowa, niewydolność fazy lutealnej, problemy z wchłanianiem żelaza i zdecydowanie za dużo stresu w życiu (-> bóle psychosomatyczne). U partnera obniżony ruch postępowy plemników, morfologia 4%
    ☑️ W miarę regularne cykle i owulacje. Generalnie wyniki dobre. AMH (17.08.24) 2,29ng/ml
    ⁉️ Endometrioza? Objawy i czynnik genetyczny ze strony mamy.

📆 17/01/25 Pierwsza wizyta w klinice! 🍀 (+Biocenoza, MUCHa i co tam lekarz wymyśli)
    📆 01/25 Badanie na pasożyty
  • siesiepy Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2024, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PaulinKA wrote:
    https://ibb.co/17v85z4

O tako, chyba bez szału... tendencja spadkowa ale wolna ;) tak z dzien przed okresem temp zazwyczaj wraca do stanu wyjsciowego
    Apka wyliczyła owu dziej wcześniej niż ja.
    W 10dc wzięłam ovitrelle więc przyjęłam że "owulacja" - coś na jej kształt- była 11dc.
    Umówiłabym się na pewno na dodatkowy monitoring w tym wypadku, czy aby na pewno ten pęcherzyk nie opróżnił się do końca później. Ja we wrześniu tego nie zrobiłam i do tej pory nie wiem, co się zadziało, poza tym, że jeden ginekolog nazwał to ciałkiem żółtym, ale coś mu nie pasowało, a drugi powiedział, że coś się zadziało patrząc po przepływach. Tylko mi wzrosła temperatura dopiero dzień po tym, jak byłam na monitoringu, inna sprawa, że kazali załadować luteinę to posłuchałam jak ciele. Może też dlatego, że mi się nie chciało przedłużać.

PaulinKA lubi tę wiadomość

walka o pierwsze 🦕 od 7.2022

♀️29
    ◾PCOS - długie cykle, często bezowulacyjne;
    mała tarczyca;
    ◾01.2024 elektrokonizacja szyjki macicy (rak in situ 🦀 i HPV)
    ◾PAI hetero, MTHFR C677 hetero
    ◾8 stymulacji letrozolem ❌, 9⏳
    ◾07.2024 poronienie - puste jaja płodowe 💔💔
    ◾przewlekłe zapalenie błony śluzowej żołądka - predyspozycje do anemii złośliwej (APCa i Castle)

♂️ 33
    ◾HBA 49%

🔜 15.01.2025 wizyta kwalifikacyjna IVF

"I used to float, now I just fall down
    I used to know, but I'm not sure now
    What I was made for
    What was I made for?"
  • cysterka95 Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2024, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej widzę że tak jak ostatnio była fala dwóch kresek tak dziś fala 🩸 i bieli 🙈 uznajmy że to dla równowagi we wszechświecie i za chwilę trend znów będzie dwukreskowy :p Za wszystkie rozczarowania przytulam 🫂

karczoch321, almost.there, Siasi, Olo323 lubią tę wiadomość

👫 29 & 30
    ▪️starania na luzie od 01.2024
    ▪️z pomocą medyczną od 08.2024

👩🏻PCOS + IO + niedoczynność
    💊 Euthyrox + Glucophage + dieta z niskim IG
    ▪️naturalne cykle b. długie - 70 dni, częsty brak owulacji

🧔🏼obniżone parametry nasienia - listopad 2024:
    - łagodna oligospermia (10,61)
    - niska ruchliwość (a+b 13,5 ; a+b+c 23)
    - morfologia 0% 😑
    - pojedynczy żylak powrózka II st.
    - Pentohexal + wór supli

Badania I etapu ✅
    MUCHa, biocenoza - czysto ✅

stymulacja Lametta + Ovitrelle 💉 + duphaston + utrogestan

🔹1 cs (sierpień'24) - LUF
    🔹2 cs (wrzesień) - lametta + ovitrelle ❌
    🔹3 cs (październik) - lametta + ovitrelle ❌
    🔹listopad/grudzień - bezowulacyjny + przerwa na badania

📆 plan na styczeń:
    ▪️Drożność jajowodów
    ▪️Powtórka badań endo

suple:
    Fertistim, Sanprobi IBS, Prenatal Uno, Omega 3, Laktoferryna, NAC 1200 (5-9 dc), koenzym Q10, l-arginina, Magnez
  • Loraa Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2024, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julia24 wrote:
    A czy znasz długość swojej fazy lutealnej? 🤔 Jeśli masz dosyć szybko owulację to nie powinien być problem, ale jeśli masz bardzo krótką fazę lutealną, to warto zadbać o jej wydłużenie.
    Mniej więcej znam, jest te 14 dni. Ostatni cykl był jakiś dziwny, jakby @ przyszła szybciej. Tylko naczytałam się ostatnio, że jak się ma krótką fazę folikularną, to jajniki mogą nie zdążyć odpowiednio przygotować się do owulacji itd.

👱‍♀️❤️👨28&37

Starania o pierwsze 👶

4 cs 🤞🍀

17.01.2025🩺

👱‍♀️
    Podejrzenie endometriozy
  • siesiepy Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2024, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dailydamn, apropos, britta przecież wysikała kreski 16dpo. Ponoć na świeżo 15dpo było biało, dopiero po czasie wyszła kreska jak wygrzebała test z kosza. Czy wcześniej miała biele to niestety nie wiem.

Britta, jeśli jesteś i podczytujesz to mam nadzieję, że u Ciebie wszystko ok? :)

dailydamn, Loraa, Siasi, Olo323 lubią tę wiadomość

walka o pierwsze 🦕 od 7.2022

♀️29
    ◾PCOS - długie cykle, często bezowulacyjne;
    mała tarczyca;
    ◾01.2024 elektrokonizacja szyjki macicy (rak in situ 🦀 i HPV)
    ◾PAI hetero, MTHFR C677 hetero
    ◾8 stymulacji letrozolem ❌, 9⏳
    ◾07.2024 poronienie - puste jaja płodowe 💔💔
    ◾przewlekłe zapalenie błony śluzowej żołądka - predyspozycje do anemii złośliwej (APCa i Castle)

♂️ 33
    ◾HBA 49%

🔜 15.01.2025 wizyta kwalifikacyjna IVF

"I used to float, now I just fall down
    I used to know, but I'm not sure now
    What I was made for
    What was I made for?"
  • cysterka95 Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2024, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie dostałam wyniki wymazów:
    - biocenoza - wszystko ok, 1 w skali Nugenta
    - bakterie tlenowe, beztlenowe, grzyby drożdżopodobne, Neisseria gonorrhoeae - wszystko ujemne
    - Chlamydia, Mycoplasma genitalium i hominis, Ureaplasma - nie wykryto

Chyba tylko się cieszyć? Ulżyło mi trochę bo bałam się że coś wyjdzie i zabierze nam kolejny miesiąc. Ale czekam jeszcze na wyniki cytologii 🤞🏻

Suzie, Kaliope, DreamBee, Loraa, almost.there, Nadziejka@, Finch11, Pacynka, Anka96, Siasi, Slava, Olo323 lubią tę wiadomość

👫 29 & 30
    ▪️starania na luzie od 01.2024
    ▪️z pomocą medyczną od 08.2024

👩🏻PCOS + IO + niedoczynność
    💊 Euthyrox + Glucophage + dieta z niskim IG
    ▪️naturalne cykle b. długie - 70 dni, częsty brak owulacji

🧔🏼obniżone parametry nasienia - listopad 2024:
    - łagodna oligospermia (10,61)
    - niska ruchliwość (a+b 13,5 ; a+b+c 23)
    - morfologia 0% 😑
    - pojedynczy żylak powrózka II st.
    - Pentohexal + wór supli

Badania I etapu ✅
    MUCHa, biocenoza - czysto ✅

stymulacja Lametta + Ovitrelle 💉 + duphaston + utrogestan

🔹1 cs (sierpień'24) - LUF
    🔹2 cs (wrzesień) - lametta + ovitrelle ❌
    🔹3 cs (październik) - lametta + ovitrelle ❌
    🔹listopad/grudzień - bezowulacyjny + przerwa na badania

📆 plan na styczeń:
    ▪️Drożność jajowodów
    ▪️Powtórka badań endo

suple:
    Fertistim, Sanprobi IBS, Prenatal Uno, Omega 3, Laktoferryna, NAC 1200 (5-9 dc), koenzym Q10, l-arginina, Magnez
  • Malamia Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2024, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, przytulam za biele i łączę się z wami - melduję dzisiaj @, ale poproszę o wpisanie na 31 grudnia. Nie mogę się wkręcić z powrotem w forum, ale dostałam kolejną szansę, żeby to nadrobić 😅

almost.there, siesiepy, Księgowa, DreamBee lubią tę wiadomość

21 cykl 😶

Starania od 07.2018.
    01.2019 💔
    7 cs szczęśliwy🍀
    5.04.2019. ⏸️
    25.04.19. ♥️
    26.11.2019. 👶🏻🩵

👩🏻’97 🧔🏻‍♂️’93
  • PaulinKA Ekspertka

Wysłany: 3 grudnia 2024, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    siesiepy wrote:
    Umówiłabym się na pewno na dodatkowy monitoring w tym wypadku, czy aby na pewno ten pęcherzyk nie opróżnił się do końca później. Ja we wrześniu tego nie zrobiłam i do tej pory nie wiem, co się zadziało, poza tym, że jeden ginekolog nazwał to ciałkiem żółtym, ale coś mu nie pasowało, a drugi powiedział, że coś się zadziało patrząc po przepływach. Tylko mi wzrosła temperatura dopiero dzień po tym, jak byłam na monitoringu, inna sprawa, że kazali załadować luteinę to posłuchałam jak ciele. Może też dlatego, że mi się nie chciało przedłużać.

no to ja zrobilam to samo, muszę się trochę 'nauczyć' asertywności i samodzielnego myślenia w temacie starań bo ginekologowie często lecą schematem niestety...

siesiepy lubi tę wiadomość

♀️&♂️ 29; Starania od 1.2024
    👱‍♀️:LUF, problemy z tarczycą, hashimoto, endometrioza?, torbiel, która nie chce zniknąć
    Lekarstwa: Novothyral, Dostinex, Utrogestan, Lametta, Ovitrelle + suplementy, zioła...
    🧑: przebadany, ✅

⏳styczeń- kwalifikacja do HSG, badania na pasożyty/luty- HSG
    ⏳styczeń- Lametta, 2x 3-5dc +Ovitrelle? ; Utrogestan
  • Irynka Debiutantka

Wysłany: 3 grudnia 2024, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pelasia wrote:
    Mam betę - 205! :) Dziś chyba 14 dpo. Progesteron wyszedł 20,50.

TSH wyszło wspaniałe, bo 1,94, ale chyba nie ma co na nie patrzeć bo nie byłam na czczo i jeszcze brałam euthyrox. :)

Jasmin - gratulacje! Teraz jutro powtórka.

Gratulacje za betę!

euthyrox nie wpływa na TSH, tylko na FT4
    jedzenie wpływa tylko na jakość pobierania krwi
    więc TSH jest super!

pelasia lubi tę wiadomość

👩🏻35 🧔🏻‍♂️41

🍀 Początek starań 09.2024

👩🏻 Hashimoto, niedoczynność tarczycy
  • Paulines Debiutantka

Wysłany: 3 grudnia 2024, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja czekam na @ i się nie mogę doczekać dziś 31 dc i nawet nie czuje jakby miała nadejść 🙄
    Owu była 18 lub 19. Test robiłam wczoraj i biel nad bielami wiec tym bardziej mnie to wkurza

Rozpoczynamy 4cs 💪

27,30 🐶🩷

Omega norsan, magnez, jod, colostrum, femme complex,Nac,wit D, ziola ojca sroki, olej z wiesiołka.
  • Loraa Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2024, 14:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam jeszcze pytanie do dziewczyn, które mają endometriozę, jaki były wasze typowe lub nietypowe objawy?

Ja dziś 5 DC i brzuch boli jak na 🐒, a nigdy już go w 5 dniu nie czułam, plamienie po okresie już znikome. Także ten cykl chyba też będzie stracony :(

W ogóle mam wrażenie, że jak się nie staraliśmy to wszytko "działało" u mnie super. Zaczęliśmy się starać, a organizm mówi: chyba żartujesz, teraz ja sobie poświruje 😂

👱‍♀️❤️👨28&37

Starania o pierwsze 👶

4 cs 🤞🍀

17.01.2025🩺

👱‍♀️
    Podejrzenie endometriozy
‹‹ 37 38 39 40 41 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ