niedoczynność tarczycy, choroba hashimoto a ciąża
-
WIADOMOŚĆ
-
Gabi. wrote:Lilirose - bardzo dziękuję za szybką i dużo wyjaśnianiącą odpowiedź!
Tak więc zrobię - odłożę starania do momentu unormowania tsh.
Lilirose - a ile u Ciebie trwało zbicie z 4,7 do do 2,1?
Jeśli , któraś z innych dziewczyn mogłaby też podać mi jak to było na jej przykładzie to będę wdzięczna
Zastanawiam się ile czasu zajmie mi normowanie wyniku, do tego poziomu aż będę mogła znowu rozpocząć starania...Gabi., nataliano lubią tę wiadomość
Szczęśliwy 3 cs, maluszku zostań z nami ♥
-
Tak czytam was i sie zastanawiam. W zeszłym tygodniu wyszedł mi test pozytywny a 2 tygodnie wcześniej odebrałam wyniki tsh i było ponad 5.15. Byłam u lekarzw i dostałam E25 i biore do tej pory. Czy to możliwe że przy tak wysokim tsh udało mi się zajść w ciaże. Bo normalnie mam wrażenie ze zły wynik mi podano.
-
nick nieaktualnyagatka196 wrote:Tak czytam was i sie zastanawiam. W zeszłym tygodniu wyszedł mi test pozytywny a 2 tygodnie wcześniej odebrałam wyniki tsh i było ponad 5.15. Byłam u lekarzw i dostałam E25 i biore do tej pory. Czy to możliwe że przy tak wysokim tsh udało mi się zajść w ciaże. Bo normalnie mam wrażenie ze zły wynik mi podano.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2015, 17:56
-
agatka196 wrote:Tak czytam was i sie zastanawiam. W zeszłym tygodniu wyszedł mi test pozytywny a 2 tygodnie wcześniej odebrałam wyniki tsh i było ponad 5.15. Byłam u lekarzw i dostałam E25 i biore do tej pory. Czy to możliwe że przy tak wysokim tsh udało mi się zajść w ciaże. Bo normalnie mam wrażenie ze zły wynik mi podano.Szczęśliwy 3 cs, maluszku zostań z nami ♥
-
nick nieaktualnyzwei_kresken wrote:TSH zbija się syntetyczną tyroksyną- odpwiednikiem hormonu T4. Do ustawienia dawki potrzebna jest więc wiedza o tym, jaka ilość wolnej tyroksyny, czyli FT4 , znajduje się w organizmie. To, że lekarze leczą wszystkich z automatu, nie patrząc na indywidualne cechy organizmu, to inna sprawa Dopiero po kilku badaniach po określonej dawce leku można sobie odpuścić badanie FT3 i FT4, kiedy widać, że przysadka i tarczyca reagują prawidłowo na lek i do kontroli dawki wystarczy samo TSH
Lepiej jest mieć te wyniki. Jesli możesz sobie Gabi na to pozwolić, zrób komplet badań. -
Maandragora wrote:a widzisz zwei_kresken nawet o tym nie wiedziałam a choruje już od 1,5 roku...jaki powinien być stosunek FT3 do FT4, bo chyba jakoś tak się sprawdza?
Powinno być ich mniej więcej tyle samo w układzie procentowym- wylicza się procent normy dla jednego i drugiego i jeśli FT4 wynosi np. 50% to FT3 powinno być też koło 50% Świadczy to o prawidłowej przemiańie T4 w T3. Dostarczamy tarczycy T4 w postaci leku, a organizm już ogarnia przemianę tego do T3. Jeśli nie ogarnia i FT4 rośnie, a FT3 rośnie wolniej albo spada, wtedy potrzebna jest suplementacja hormonem T3- norma na zachodzie, a w Polsce ciągle temat tabu.
1,5 roku leczenia to może być zbyt mało, żeby trafić do dobrego lekarza i być porządnie zdiagnozowanym
Choruję od 19 lat na niedoczynność, od 7 lat mam zdiagnozowane Hashi, a nadal szukam lekarza idealnego, czytam zagraniczne publikacje i fora, sama pomagam sobie dietą i suplementami.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2015, 21:21
Maandragora lubi tę wiadomość
-
agniesja wrote:Mój ginekolog powiedział, że wysokie tsh może powodować cykle bezowulacyjne oraz że jego wynik we wczesnej ciąży powinien wynosić nie więcej niż 1,5.
Ja już prawie miesiąc biorę Euthyrox 50, w piątek idę na powtórne badanie tsh, mam nadzieję, że spadło z 4,4
Sama jestem ciekawa jakie TSH teraz będę miała, bo biorę 75mg x 5 dni i 50mg x 2 dni. Endo nie chciała całkowicie dać 75mg, bo na moim etapie ciąży dziecko ma już tarczycę i z niedoczynności mogę wpaść w nadczynność.Szczęśliwy 3 cs, maluszku zostań z nami ♥
-
nick nieaktualnyzwei_kresken wrote:Powinno być ich mniej więcej tyle samo w układzie procentowym- wylicza się procent normy dla jednego i drugiego i jeśli FT4 wynosi np. 50% to FT3 powinno być też koło 50% Świadczy to o prawidłowej przemiańie T4 w T3. Dostarczamy tarczycy T4 w postaci leku, a organizm już ogarnia przemianę tego do T3. Jeśli nie ogarnia i FT4 rośnie, a FT3 rośnie wolniej albo spada, wtedy potrzebna jest suplementacja hormonem T3- norma na zachodzie, a w Polsce ciągle temat tabu.
1,5 roku leczenia to może być zbyt mało, żeby trafić do dobrego lekarza i być porządnie zdiagnozowanym
Choruję od 19 lat na niedoczynność, od 7 lat mam zdiagnozowane Hashi, a nadal szukam lekarza idealnego, czytam zagraniczne publikacje i fora, sama pomagam sobie dietą i suplementami.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2015, 21:33
-
Moje tsh jest na pozimie 11,4, fsh 141 (!!!) - od 5 dni biore E25. Wydaje mi się, że takie wysokie fsh sugeruje przedwczesne wygasanie czynnosci jajników. Mam 29 lat i chciałabym miec dziecko. Czy obniżenie tsh wpłynie jakoś na fsh? Czy w ogóle przy takich wynikach jest szansa na zajście w ciążę?
-
nick nieaktualnyCzesc wam;)) ja wam dam mala rade dodajcie do salatek olej z czarnuszki,jedzcie rzezuche,migdaly i powinno sie polepszac;))) pozdrawiam i wszystkiego najlepszego kobitki,zafasolkujcie wszystkie;*:*;*
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 marca 2015, 13:33
-