Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Nietolerancje pokarmowe
Odpowiedz

Nietolerancje pokarmowe

  • AUTOR
    WIADOMOŚĆ
    1 2
Oceń ten wątek:
  • sylwiunia Autorytet
    Postów: 893 318

    Wysłany: 10 sierpnia 2014, 12:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zrobiłam testy na nietolerancje pokarmowe i wyszła mi intensywna reakcja pozytywna na gluten, mleko krowie i jajka, umiarkowana na pszenicę i słaba reakcja pozytywna na kukurydzę, pszenicę durum, orzech nerkowca, czosnek, drożdże. Czas wyeliminować te produkty z diety, nie jest łatwo, ale trzeba się do tego przyzwyczaić i muszę nauczyć się żyć bez tych produktów.
    Może macie już jakieś doświadczenie z taką dietą? Proponuję podawać tutaj przepisy bez jaj, bez mleka, i bez glutenu

    "Nadzieja za­wiera w so­bie światło moc­niej­sze od ciem­ności, ja­kie pa­nują w naszych sercach".Jan Paweł II

    6es3onyx9001zu66.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 10 sierpnia 2014, 15:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochana wysłałam CI zaproszenie do przyjaciółek bo ja jestem na diecie od ponad 10 lat bezglutenowej,bezmlecznej,mam uczulenie na żółtko jajka ( ale od czasu do czasu jem całe jajka) jeżeli sie ma lekkie uczulenie na jajko to w chlebie czy w ciastach i tak ono jest ale nie uczula tak bardzo jak jak jajko nieprzetworzone. Mleko mozesz pic sojowe czy od kozy kupne - są bardzo smaczne te mleka,a inne mleczne tylko przetworzone np jogurty,czy biały ser żółty ser bardzo uczula.
    Jak chcesz to mohe CI podac na prov różne nazwy firm z jedzeniem bezglutenowym i niskobiałkowym oraz z przepisami ( tu za bardzo nie mozna bo to przecież reklama ;-) )
    Życze Ci zdrowia :) z tym da sie życ tylko lekka dieta a bedzie wszystko dobrze no i powinno sie szybciej zajsc wciaze :)

    sylwiunia lubi tę wiadomość

  • sylwiunia Autorytet
    Postów: 893 318

    Wysłany: 10 sierpnia 2014, 20:23

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziekuje Ci bardzo

    inessa lubi tę wiadomość

    "Nadzieja za­wiera w so­bie światło moc­niej­sze od ciem­ności, ja­kie pa­nują w naszych sercach".Jan Paweł II

    6es3onyx9001zu66.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 10 sierpnia 2014, 21:05

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też mam nietolerancję na gluten i laktozę, da się z tym żyć :)
    Polecam blogi smakoteriapi, wielkieżarcie i olgasmile, super przepisy!
    I przy okazji zapytać lekarza o suplementację wit B6

    sylwiunia, inessa lubią tę wiadomość

  • Paragonik_93 Przyjaciółka
    Postów: 118 32

    Wysłany: 11 sierpnia 2014, 10:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie robiłam testów, ale od jakiegoś czasu zmagam się z tym problemem obserwując co z jedzenia mi szkodzi. Mam zaparcia odkąd pamiętam i od jakiegoś czasu nie jem pszenicy i po jej odstawieniu nie trzeba żadnych tabletek na przeczyszczenie i załatwiam się codziennie. W każdym razie taka prosta rzecz (wyeliminowanie pszenicy) a jak się moje życie zmieniło:)

    Długo można by pisać na ten temat!!! Na razie po pierwszej wizycie u lekarza jestem na diecie bezglutenowej i przeciwgrzybicznej. Oczywiście, że się da żyć na takiej diecie i czuję się lepiej. Czasem tylko chce mi się czegoś słodkiego, ale radzę sobie z tym:)

    Powiedźcie czy warto zrobić test? i jaki test zrobiłyście?

    sylwiunia, inessa lubią tę wiadomość

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 11 sierpnia 2014, 10:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2015, 11:59

    sylwiunia lubi tę wiadomość

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 11 sierpnia 2014, 19:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    CO do kaszy jaglanej są różne opinie lekarzy dla osób z nietolerancja laktozy - najlepiej samemu,że tak powiem na sobie sprawdzić jak organzim reaguje.
    CZeściej polecają kasze gryczaną a i ta ma w sobie troche glutenu.
    Przy nietolerancjach pokarmowych powinno sie bardzo pilnować hemoglobine i zelazo - zwłaszcza już podczas stosowania diety i tak jak wyzej koleżanka powiedziała wit B ja ze wzgledu na jeszcze choroby tarczycy plus wlasnie celiakia ( to troszke wiecej niż nietolerancja glutenu) biore wit D bo mam niedobór.
    A test warto zrobić ale to juz niech kobietki sie wypowiedzą bo ja miałam badania robione w szpitalu ale to takie jak np kolonoskopia,gastroskopia i pobierane próbki chociaz z krwi również. Wiem,ze takie badania mozna zrobic w laboratoriach z krwi i poprosic na nietolerancje glutenu i mleka.
    Powodzenia Wam życze i szybkiego zazieleniania :D

    Paragonik_93 lubi tę wiadomość

  • Myszka-Minnie Autorytet
    Postów: 681 223

    Wysłany: 11 sierpnia 2014, 19:51

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak juz tak kobitki grzebienie w nietolerancje pokarmowa to warto zrobić również badanie na to czy posiada się w swoim organizmie jakieś bakterie, wirusy, grzyby, bo wiadomo ze te 3 rzeczy tez nie lubią co niektórych składników z pozywienia. A test z krwi na nietolerancje nie jest tak dokładnym badaniem.

    Paragonik_93 lubi tę wiadomość

    f2wl9vvj16detq98.png

    w57vlbetiy8u8flo.png
  • Paragonik_93 Przyjaciółka
    Postów: 118 32

    Wysłany: 11 sierpnia 2014, 21:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Test na celiakie zrobiłam i wyszedł negatywny. Zastanawiam się na testem food detective, bo taki mi zaproponowali w przychodni, ale kosztuje 400 zł i się trochę zastanawiam. Pójdę jeszcze do gastrologa to zobaczymy co powie, ale się zapisałam dopiero na wrzesień!!! Choć to zależy na jakiego lekarza trafię czy będzie ogarniał temat czy nie!

    Podejrzewam, że u mnie to pszenica głównie jest problemem a nie gluten w ogóle.

    Dostałam od lekarki dużo leków na grzybicę i zobaczymy. Jak na razie trzymam się od lipca na tej diecie.

  • malgorzata90 Nowa
    Postów: 1 1

    Wysłany: 30 października 2014, 13:44

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ostatnio miałam problemy pokarmowe. Nie będę dokładnie opisywała co i jak bo trochę się tego wstydzę, jednakże pomógł dopiero dietetyk. Gastrolog również może dużo pomóc, jednakże w moim wypadku obyło się bez. Skorzystałam z centrum medycznego z mojego miasta.

    Co do food detective to jednak 400 zł to dosyć drogo. Ale jeżeli nie masz innego wyjścia to na zdrowiu nie powinno się oszczędzać.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 października 2014, 13:44

    Paragonik_93 lubi tę wiadomość

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 21 kwietnia 2015, 20:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a probowala ktoras zrezygnowac z glutenu na np 2 tygodnie i bylo widac efekty? Ja sie nad tym zastanawiam. Mnie juz dobijaja wysypki na skorze - glownie plecy, dekolt i twarz (zalezy kiedy nieraz jest ok, a nieraz z dnia na dzien wysyp w tych miejscach, wyglada jakbym chorowala na jakas ospe wietrzna) - juz sama nie wiem od czego to, czy to moze od skokow insuliny (bo mam PCO) czy jednak moze od tego glutenu?

    Wyczytalam rowniez jak to gluten zle wplywa na plodnosc :/

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 kwietnia 2015, 20:29

  • zwei_kresken Autorytet
    Postów: 4338 5103

    Wysłany: 21 kwietnia 2015, 21:19

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anna255 wrote:
    Dziewczyny, a probowala ktoras zrezygnowac z glutenu na np 2 tygodnie i bylo widac efekty? Ja sie nad tym zastanawiam. Mnie juz dobijaja wysypki na skorze - glownie plecy, dekolt i twarz (zalezy kiedy nieraz jest ok, a nieraz z dnia na dzien wysyp w tych miejscach, wyglada jakbym chorowala na jakas ospe wietrzna) - juz sama nie wiem od czego to, czy to moze od skokow insuliny (bo mam PCO) czy jednak moze od tego glutenu?

    Wyczytalam rowniez jak to gluten zle wplywa na plodnosc :/

    Na 2 tygodnie nie wystarczy. Ja postanowiłam zrezygnować na 3 miesiące, po takim czasie już można zobaczyć efekty.
    Po 3 miesiącach zdecydowałam, że już do niego nie wrócę- samopoczucie dużo lepsze, zero wzdęć, brzuch nieco spadł, a do tego po kolejnych 3 miesiącach wyniki cholesterolu niskie jak nigdy w życiu [przy PCOS często cholesterol jest podwyższony]
    Niedługo minie półtora roku bez gluta :)

    Anna255 lubi tę wiadomość

    hashi, pcos, hiperinsulinemia, insulinooporność, trombofilia, 3 x biochemiczna
    pQUlp1.png
  • ara Autorytet
    Postów: 1345 1605

    Wysłany: 21 kwietnia 2015, 21:25

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja zrezygnowałam (nie na 100%, zdarza mi się jeszcze coś zjeść z glutenem) ponad dwa lata temu a zmianę zaobserwowałam dosłownie po kilku dniach od odstawienia - katar sienny, z którym męczyłam się praktycznie całe życie zniknął ;)

    Anna255 lubi tę wiadomość

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 21 kwietnia 2015, 22:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    musze i ja cos z tym zrobic - pewnie poczatki beda ciezkie - ale moze sie uda... tylko wiecie co dziewczyny, zastanawiam sie - czy po odtraceniu wiekszosci rzeczy - czy nie zabraknie mi jakichs witamin... na jednej ze str w necie czytalam, ze lepiej zasiegnac rad dietetyka, niz samemu zabierac sie za taka diete... korzystacie z jakichs specjalnych str z przepisami co jesc, a co nie, czy po prostu patrzycie na etykiety itd... jecie pieczywo bezglutenowe, czy w ogole z niego zrezygowalyscie... ja staralam sie piec chleb zdrowszy - ale to bylo z maki orkiszowej, wiec tez odpada... musze sprobowac zrobic z maki kukurydzianej - tam ponoc nie ma glutenu (moze zawierac tylko jakies tam sladowe ilosci)

    tez mam katar sienny, w sumie juz cos zaczynam kichac, dopiero w sierpniu pod koniec wakacji jakos puszcza - moze i by u mnie pomoglo - byloby super :)

    ja co prawda na poczatek ograniczylam biale pieczywo - ale jem chlebek wasa - wiadomo 50 % pszenicy... musze i z niego zrezygnowac...

    skoro takie pozytywne efekty u was sa, moze naprawde ten gluten ma mega wplyw na nasza plodnosc... ogolnie juz mam dosc wyszukiwania info na necie, idzie sie od samego czytania rozchorowac heh no ale czasem nawet lekarze rece rozkladaja, wiec jakos kazdy probuje sie ratowac... a przeciez tyle podobnych objawow mozna przypisac do wielu roznych schorzen... - i kolo sie zamyka <3

  • ara Autorytet
    Postów: 1345 1605

    Wysłany: 21 kwietnia 2015, 22:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    nie wydaje mi się aby gluten był konieczny do życia :P
    ja się mam dobrze a nawet lepiej niż w glutowym rozdziale mojego życia ;)
    aha i nie kupuję produktów bezglutenowych z nazwy, jest tyle produktów, które naturalnie nie zawierają glutenu, że nie widzę sensu aby płacić za np. mąkę oznaczoną jako bezglutenową kilkanaście zeta podczas gdy mogę sobie zrobić za kilka ;)
    tak właściwie, to ja żadnego problemu nie miałam z odstawieniem glutenu, nie szukam też zamienników np. pieczywa, nie muszę jeść bułeczek czy chleba ;) na śniadanie jem np. naleśniki z kaszy gryczanej, do pracy też na ogół biorę naleśnika np. z twarogiem, kiełkami i co mi się tam nawinie akurat z lodówki no i na tym moje zapotrzebowanie na produkty zastępujące gluten się kończy, bo ani do obiadu nic nie potrzebuję poza warzywami/mięsem/ryżem/kaszą/rybą ani do kolacji :)
    aha zamiast bułki tartej do kalafiora używam sezam ;) panierek też nie robię
    ps. nie jestem idealna - lubię machnąć jakieś ciasto, choć raczej nie używam mąki pszennej albo makaron (nie zawsze jem np. kukurydziany albo inny bezglut) czy piwo ale też nie mam celiakii (chyba hehe) więc na małe odstępstwa czasem sobie pozwalam

    Anna255, Malenq lubią tę wiadomość

  • zwei_kresken Autorytet
    Postów: 4338 5103

    Wysłany: 22 kwietnia 2015, 04:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anna255, poczytaj sobie moje wpisy sprzed kilku miesiecy, co prawda na wątku o innej tematyce, ale akurat wtedy ktoś podjął temat ;) :
    https://ovufriend.pl/forum/starajac-sie-ogolne/tsh-z-jakim-wynikiem-udalo-sie-wam-zajsc-w-ciaze,172,56.html
    Jest ich na tej konkretnej stronie wątku kilka, 4 czy 5, ale może naświetlą Ci trochę sprawę i pomogą nie zabrnąć w ślepą uliczkę :)


    Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 kwietnia 2015, 04:55

    Anna255 lubi tę wiadomość

    hashi, pcos, hiperinsulinemia, insulinooporność, trombofilia, 3 x biochemiczna
    pQUlp1.png
  • tygrys73 Autorytet
    Postów: 3126 1036

    Wysłany: 22 kwietnia 2015, 17:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widzę, że też się borykacie z nietolerancją laktozy. Mnie najbardziej irytuje, że laktoza jest w prawie każdych tabletkach no i że nie mogę jeść jogurtów. Macie coś na zastępstwo oprócz mleka sojowego? Te diety dają po portfelach...

    Marcelek <3
    30c3b21b0f.png
    e93ba11571.png
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 22 kwietnia 2015, 18:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    ara wrote:
    nie wydaje mi się aby gluten był konieczny do życia :P
    ja się mam dobrze a nawet lepiej niż w glutowym rozdziale mojego życia ;)
    aha i nie kupuję produktów bezglutenowych z nazwy, jest tyle produktów, które naturalnie nie zawierają glutenu, że nie widzę sensu aby płacić za np. mąkę oznaczoną jako bezglutenową kilkanaście zeta podczas gdy mogę sobie zrobić za kilka ;)
    tak właściwie, to ja żadnego problemu nie miałam z odstawieniem glutenu, nie szukam też zamienników np. pieczywa, nie muszę jeść bułeczek czy chleba ;) na śniadanie jem np. naleśniki z kaszy gryczanej, do pracy też na ogół biorę naleśnika np. z twarogiem, kiełkami i co mi się tam nawinie akurat z lodówki no i na tym moje zapotrzebowanie na produkty zastępujące gluten się kończy, bo ani do obiadu nic nie potrzebuję poza warzywami/mięsem/ryżem/kaszą/rybą ani do kolacji :)
    aha zamiast bułki tartej do kalafiora używam sezam ;) panierek też nie robię
    ps. nie jestem idealna - lubię machnąć jakieś ciasto, choć raczej nie używam mąki pszennej albo makaron (nie zawsze jem np. kukurydziany albo inny bezglut) czy piwo ale też nie mam celiakii (chyba hehe) więc na małe odstępstwa czasem sobie pozwalam


    ja wlasnie poki co zaczynam czytac po etykietach heh, mowilam wczoraj swojemu o swoich spostrzezeniach, czy moze by nie odstawic - a on bedac w sklepie zakupil mi parowki drobiowe bezglutenowe hehe :)

    a z czego robisz sobie ta make - bo mnie zaciekawilas :) wczoraj jedna z dziewczyn pisala mi ze w Kauflandzie znalazla jakas bezglutenowa az za 13 zl!

    kalafior + sezam - nie probowalam, ale brzmi niezle... u mnie problem w tym, ze od malego zywiona jestem typowo polska kuchnia - kotlety smazone, ziemniaki, biale pieczywo, golabki, pierogi itd <3 a tu nagle trzeba sie "przeorganizowac" - to jakby rzucenie jakiegos nalogu... dzis zjadlam troszke "bake rolls" doslownie troszke - a taka mam zgage, jakby jakas kwasota ogarnela moj zoladek - ale paskodztwo...

    nalesniki z kaszy gryczanej? pierwsze slysze... az sprawdzilam na necie - moze byc taki przepis? chyba sproboje :) ty to widze pomyslowa dziewczyna jestes, w zyciu bym na to nie wpadla :P

    http://www.dietawarzywnoowocowa.pl/2014/01/nalesniki-z-kaszy-gryczanej.html

    piwo czasem tez lubie wypic... wlasnie znalazlam taka wypowiedz na innym forum:

    "Już od roku dostępne jest w Polsce piwo bezglutenowe marki Estrella Daura. Piwo posiada certyfikat poświadczający parametry produktu. Zgodnie z certyfikatem zawartość glutenu w Estrella Daura wynosi mniej niż 6 ppm, podczas gdy norma dopuszcza zawartość poniżej 20 ppm. Importerem jest John King Polska"

    no ale tak jak mowisz - czasem mozna sie skusic :)

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 22 kwietnia 2015, 18:16

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    zwei_kresken wrote:
    Anna255, poczytaj sobie moje wpisy sprzed kilku miesiecy, co prawda na wątku o innej tematyce, ale akurat wtedy ktoś podjął temat ;) :
    https://ovufriend.pl/forum/starajac-sie-ogolne/tsh-z-jakim-wynikiem-udalo-sie-wam-zajsc-w-ciaze,172,56.html
    Jest ich na tej konkretnej stronie wątku kilka, 4 czy 5, ale może naświetlą Ci trochę sprawę i pomogą nie zabrnąć w ślepą uliczkę :)

    kochana jestes - na pewno zajrze do watku... ciezko tak wydobyc z forum akurat jakas konkretna rozmowe, wiec tym bardziej dzieki za namiar :)

    na pewno nie bedzie to mega latwe dla mnie i raczej stopniowo bede sie starac eliminowac produkty zawierajace gluten, ale to zawsze bedzie jakis progres :)

  • ara Autorytet
    Postów: 1345 1605

    Wysłany: 22 kwietnia 2015, 19:43

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anna naleśniki robię podobnie, nie dodaję soli.
    Mąkę możesz zmieszać z różnych bezglutenowych - ryżowa, kukurydziana, gryczana, orzechowa, jaglana. Do słodkich rzeczy używam głównie ryżową, orzechową oraz skrobię ziemniaczaną (zmieszane ze sobą). Wiem, że chleb można zrobić na mące gryczanej, kiedyś robiłam bułeczki z jakiegoś przepisu właśnie z mąką gryczaną ale na co dzień nie jem pieczywa więc nie piekę żadnych bułek ani chleba.
    Generalnie staram się jeść w miarę nieprzetworzone rzeczy (nie kupuję gotowców) i nie szukam zamienników stricte bezglutenowych. Pisałam Ci o mące, parówek też nie szukam bezglutenowych - po prostu nie jem parówek. Jak mam ochotę na parówkę to kupuję ze sklepiku z wędlinami tradycyjnymi kiełbaskę do której poza majerankiem, czosnkiem i solą nic nie dodają. Wybór mają taki, że 3 rodzaje kiełbas na krzyż ale przynajmniej wiem, że żadnego dziadostwa w składzie nie ma ;)
    Net jest kopalnią przepisów - masz smakoterapię, jadłonomię i inne blogi, z których wyłowisz ciekawe przepisy :) Najważniejsze to podjąć decyzję, nie bać się i przede wszystkim nie szukać zamienników "normalnego" żarcia ;) Przeorganizuj swoje życie aby w miejsce kanapek zjeść naleśnika/sałatkę/leczo a wyjście na pizzę było od święta a nie jako normalny obiad raz w tygodniu ;) Z czasem zacznij coraz bardziej eliminować pseudo jedzenie z Twojej diety, nie musisz tego robić od razu na 100% ;)
    powodzenia! :)
    ps. a do gołąbków nie mam zastrzeżeń ;)

    Anna255 lubi tę wiadomość

1 2
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ