Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Noworoczne postanowienie wszystkie jedno mamy✨ za 9 miesięcy będziemy mamami! 💖
Odpowiedz

Noworoczne postanowienie wszystkie jedno mamy✨ za 9 miesięcy będziemy mamami! 💖

Oceń ten wątek:
  • Nieprzejrzysta Autorytet

Wysłany: 26 stycznia, 08:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam pytanie odnośnie Fertisim, stosujecie go? Uregulował wam cykl? Jak macie z miesiączkami?
    Pytam, bo zastanawiam się nad kupnem, żeby mi wyregulował cykl jako tako.

-13.12-3 wizyta
    -22.11- 2 wizyta (6+2) mamy serduszko ❤️
    -14.11.- 1 wizyta(5+3)pęcherzyk ciążowy
    -8 ms ( 28 październik II kreski) 🌱🍀👣
    -7 ms (wrzesień) 💔 ciąża biochemiczna 💔
    -Podejrzenie Hashimoto, guzki na tarczycy,Niedowaga, od dzieciństwa problemy z serduchem 💔💉
    ASD II,arytmia od 2021r. anemia (Czerwiec 2024r.)
    👱‍♀️29🧑29
  • Malamia Autorytet

Wysłany: 26 stycznia, 08:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć wszystkim 🙋🏻‍♀️

Za chwilkę was nadrobię, chciałabym tylko zameldować, że biel mnie dziś oślepiła, także mimo, że miałam świadomość, że z tego cyklu nic nie wyjdzie to i tak smutno, czekam na @ ii.. daje na luz w lutym

19 cykl 😶

Starania od 07.2018.
    01.2019 💔
    7 cs szczęśliwy🍀
    5.04.2019. ⏸️
    25.04.19. ♥️
    26.11.2019. 👶🏻🩵

👩🏻’97 🧔🏻‍♂️’93
  • notsobadd Autorytet

Wysłany: 26 stycznia, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nieprzejrzysta wrote:
    Mam pytanie odnośnie Fertisim, stosujecie go? Uregulował wam cykl? Jak macie z miesiączkami?
    Ja pije 3 cykl (mam PCOS) i zauważyłam, że skraca mi cykl. Miałam zazwyczaj 36-39, a ostatnie 31-34. Teraz na monitoringu mam też rosnący pęcherzyk, ale nie wiem czy to dzięki Fertistim czy po prostu mam naturalnie owulacje, bo sprawdzam to pierwszy raz :)

Nieprzejrzysta lubi tę wiadomość

👩🏼 PCOS (ustabilizowane, są regularne owulacje), niedoczynność tarczycy
    drożność jajowodów✅ pasożyty✅ AMH 3,69✅
    MTHFR✖️ PAI-1 hetero✖️

👱🏻‍♂️ morfologia 3%, ale ładna ilość, lekko obniżona ruchliwość ✖️ stres oksydacyjny 3,4✖️
    posiew nasienia✅ HBA 80%✅ fragmentacja 10%✅

kilka cykli naturalnych ❌
    5 cykli stymulowanych letrozolem ❌
  • magdalena321 Autorytet

Wysłany: 26 stycznia, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny 👋🏼
    Ja chwilowo się odcięłam ale wracam, czuję potrzebę rozmawiania z kimś, z Wami, z kimś kto rozumie tą chęć posiadania dziecka i kto mnie nie „zleje” z tematem. Odbyłam poważne rozmowy z mężem, niby mnie rozumie, a raczej postara się zrozumieć, niestety ja tak mam że jak czuję frustrację czy jak jestem wkurzona to wszystko wyładowuję na nim. Niepotrzebnie bo nie mogę go też winić choć mógłby się też trochę postarać i wesprzeć mnie w tym wszystkim.
    A teraz takie moje pytania po rozmyślaniach, może pomożecie:
    1. Sugerujecie się jakimś internetowym kalkulatorem/kalendarzem dni płodnych? Ja zerkam czasami na jakiś ale każdy inaczej pokazuje. Stwierdziłam że nie będę już myśleć kiedy itd, tylko trzeba się spiąć i mniej więcej co 2 dni przytulać.
    2. Temat progesteronu mnie intryguje. Jak to jest, czy jeśli owulacja wystąpiła to on wzrasta i jego wzrost utrzymuje się? Wiem że przy moim ostatnim biochemie progesteron mega spadł poniżej 1.. Co robić żeby go podnieść i ewentualnie zapobiec kolejnej takiej sytuacji? Jest na to jakiś sposób?
    3. Suplementy. Kupiłam mama dha premium + póki co, coś prócz tego mogę jeszcze łykać?

Smacznej kawusi i miłego dnia dla Was choć pogoda za oknem nie sprzyja kompletnie 🥲🙂

Chmurka21 lubi tę wiadomość

• MummyYummy Autorytet

Wysłany: 26 stycznia, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej 🙂

Tulę za biele i 🐒.

Ja też zrobiłam dziś test, 11dpo, negatyw, ale.njxsego innego się nie spodziewałam i nie czuje jakiegoś rozczarowania. Tylko u mnie to jest dopiero początek 1 cs, w dodatku po AH, także nic dziwnego, że tym razem się nie udało

Niemniej rozumiem doskonale Wasze rozczarowanie... To jest przykre, a jeszcze jak nie ma wsparcia wokół, to też jest trudniej. Trzymam kciuki za Was wszystkie ♥️✊

preg.png
  • farfalla92 Ekspertka

Wysłany: 26 stycznia, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewka9090 wrote:
    Cześć Dziewczyny 🥰 trzymajcie proszę 🤞🤞 żebym jutro na USG mogła zobaczyć ❤️ Maleństwa.
    Najdłużej ciągnące się dwa tygodnie... I już od wczoraj ze stresu mam problem ze snem...
    Zobaczysz! ❤ Ja byłam 6+4 i już było serduszko ❤❤❤ Jak się w ogóle czujesz? Mnie już dopadaja powoli mdłości :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 stycznia, 09:00

Ewka9090 lubi tę wiadomość

08.2021 <3
    07.2023 <3

Starania o 3 dzieciątko <3

12.2023 - 1cs

06.1.2024 - II kreski!
    08.1.2024 - Beta HCG: 481 U/l
    10.1.2024 - Beta HCG: 808 U/l
    11.1.2024 - Pęcherzyk ciążowy 5mm!
    19.1.2024 - Dzidziuś 3,6mm z serduszkiem! <3
    08.2.2024 - Wizyta
    07,3.2024 - Niskie ryzyka, dziewczynka <3

Wysłany: 26 stycznia, 09:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    notsobadd wrote:
    Ja pije 3 cykl (mam PCOS) i zauważyłam, że skraca mi cykl. Miałam zazwyczaj 36-39, a ostatnie 31-34. Teraz na monitoringu mam też rosnący pęcherzyk, ale nie wiem czy to dzięki Fertistim czy po prostu mam naturalnie owulacje, bo sprawdzam to pierwszy raz :)

Super! Napawa to optymizmem 😊
    Z owulacjami raczej nie mam problemów, bo mam spoko progesteron. Ale męczą mnie długie cykle :/ Jak by nie patrzeć uciekają mi średnio 3 cykle w roku... No i wiadomo, że całe to czekanie na dni płodne, na testowanie się mega dłuży.
    Pijesz to przez cały cykl czy z przerwami?

-13.12-3 wizyta
    -Podejrzenie Hashimoto, guzki na tarczycy,Niedowaga, od dzieciństwa problemy z serduchem 💔💉
    👱‍♀️29🧑29
  • Prezesoowa Autorytet

Wysłany: 26 stycznia, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ultramaryna_ wrote:
    Kochane, jestem po wizycie i z nowymi zaleceniami.
    Mam femSense, aby dokładnie pomierzyć cykl. Po 20dc mam zbadać progesteron w dwóch najbliższych cyklach, jak będzie za niski, to wdroży luteinę. Od dwóch kresek, nawet cienia kresek, odrazu Clexane i Acard, mam już receptę. Jak się nie uda przez najbliższe dwa-trzy cykle, to będziemy analizować, co jeszcze zbadać, dodać, zmienić itd.

Dziękuję za całe wsparcie 😘 To była wizyta, której nigdy nie chciałam przechodzić. Ale czuję się lepiej z nowym planem.

Przytulam Cię mocno kochana!
    Nie sądzę, żeby Cię to pocieszyło w tym momencie, ale mój gin twierdzi, że występowanie ciąży biochemicznej jest naturalne, a co najważniejsze świadczy, że możliwe jest naturalne zapłodnienie, a to kluczowe, bo zatrzymanie ciąży jest "łatwiejsze" niż doprowadzenie do naturalnego zapłodnienia jeśli występuje z tym problem.

Chmurka21, Pati2804 lubią tę wiadomość

When life knocks you down, stand the fuck up and say "you hit like a bitch".
  • Prezesoowa Autorytet

Wysłany: 26 stycznia, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nieprzejrzysta wrote:

Ja stosuje. U mnie wydłużył cykle, ale miałam krótkie 23-24 dni. On nie działa uniwersalnie u każdego tak samo, tylko zależy od tego, w czym leży "problem" :)

Nieprzejrzysta lubi tę wiadomość

• Ewka9090 Ekspertka

Wysłany: 26 stycznia, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    farfalla92 wrote:
    Zobaczysz! ❤ Ja byłam 6+4 i już było serduszko ❤❤❤ Jak się w ogóle czujesz? Mnie już dopadaja powoli mdłości :/

Ja dziś mam równo 7tc, więc ogromnie liczę na ❤️.
    Ja cały czas mam uczucie jak miałabym zaraz 🤢 i trzyma mnie to cały dzień nie tylko rano. Co zjem, a nawet jak wypiję rano tylko szklankę wody to mnie podbija. I jestem bardzo zmęczona.. myślałam że jak zobaczę ⏸️ to będę tryskać energią a jest kompletnie na odwrót 🙈
    Gorzej, że od tygodnia coś czuję że moje serducho coś nie gra jak trzeba a wizytę u mojego kardiologa mam 27lutego. Zobaczę może mój ginekolog coś dziś zaleci.
    A Ty jak się czujesz, oprócz mdłości? 🙂

Dropsik, Truskawka18 lubią tę wiadomość

🧑 33 l. 🧔33 l.
    👩‍❤️‍👨 09.2020r. 💒 06.2022r.

Starania od 01.2023r.
    05.01 ⏸️ 13cs
    05.01 beta 147mlU/ml próg 23,1ng/ml
    08.01 beta 902mlU/ml
    10.01 4+5 pęcherzyk 3.8 😍
    26.01 7+0 Mamy ❤️ 1,67cm Szczęścia
    01.03 kolejna wizyta i USG płodu
  • notsobadd Autorytet

Wysłany: 26 stycznia, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nieprzejrzysta wrote:
    Super! Napawa to optymizmem 😊
    Z owulacjami raczej nie mam problemów, bo mam spoko progesteron. Ale męczą mnie długie cykle :/ Jak by nie patrzeć uciekają mi średnio 3 cykle w roku... No i wiadomo, że całe to czekanie na dni płodne, na testowanie się mega dłuży.
    Pijesz to przez cały cykl czy z przerwami?
    Też mnie te długie cykle strasznie denerwują, chociaż przed staraniami mega cieszyły 🙈 Pierwszy cykl jeszcze czasem mi się zapominało, ale 2 ostatnie już piłam przykładnie 2 saszetki dziennie. I czekam na efekty :) Czytałam różne opinie, że po 3 cyklach powinno się robić przerwę, że można pić rok bez przerwy… A lekarz ostatnio mi powiedział, że jak mi to smakuje to mam sobie pić, bo jego zdaniem ani specjalnie pomoże ani zaszkodzi. Więc pije sobie dalej 🤪

👩🏼 PCOS (ustabilizowane, są regularne owulacje), niedoczynność tarczycy
    drożność jajowodów✅ pasożyty✅ AMH 3,69✅
    MTHFR✖️ PAI-1 hetero✖️

👱🏻‍♂️ morfologia 3%, ale ładna ilość, lekko obniżona ruchliwość ✖️ stres oksydacyjny 3,4✖️
    posiew nasienia✅ HBA 80%✅ fragmentacja 10%✅

kilka cykli naturalnych ❌
    5 cykli stymulowanych letrozolem ❌
  • Malamia Autorytet

Wysłany: 26 stycznia, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @Majuna, ja bym właśnie chciała pracować tak systematycznie. Co prawda pracuję w turnusie, także dniówka, nocka, dwa dni wolne, ale ten system pon-pt plus, wszystkie święta wolne chyba do mnie bardziej przemawia.

@Maniaaa. wow! Piękna różowa krecha!

@Zimozielona trzymam kciuki, po takim mordowaniu męża nie może się nie udać 🤞

@tralalina pisałaś o suszy przedokresowej, chyba nie ma na to reguły, ja miałam kremowy śluz i niestety się nie udało

@Ultramaryna 😭😭😭 tak mi przykro 🫂 super, że jest nowy plan, to na pewno też bardziej motywuje

@Rosalia przytulam 🫂
    Trzymam kciuki za badanie męża. No i nie może się nie udać w czasie takiego super wyjazdu 🤞 to właśnie dlatego do tej pory nie wychodziło 😀

@telefon_w_rosole no i super, jest plan to najważniejsze, owocnych starań 🥰

@notspobadd witaj ☺️

@Alysa współczuje bólu głowy 🫂 i zgadzam się, nie znoszę tej pogody i chociaż w mojej pracy zimy się nie lubi to ja już wolę konkretną zimę niż tą ciapę - chlapę, choróbska w pakiecie i wichury

@Ewka9090 kciuki zaciśnięte 🤞

@koktajlowa, tak zdarzyło się i to właśnie w tym cyklu.. i mam do niego o to straszny uraz. Może nie powinnam, ale gdzieś tam głębiej to we mnie siedzi. Także rozumiem cię doskonale. Tacy już ci nasi Panowie są nienośni niekiedy 🤷🏻‍♀️

@KarolinaJ0702 te obawy są zrozumiałe ❤️ mimo wszystko życzę ci dużo spokoju i nudy w ciąży ☺️

Ewka9090, koktajlowa lubią tę wiadomość

19 cykl 😶

Starania od 07.2018.
    01.2019 💔
    7 cs szczęśliwy🍀
    5.04.2019. ⏸️
    25.04.19. ♥️
    26.11.2019. 👶🏻🩵

👩🏻’97 🧔🏻‍♂️’93
  • Prezesoowa Autorytet

Wysłany: 26 stycznia, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magdalena321 wrote:
    Hej dziewczyny 👋🏼
    Ja chwilowo się odcięłam ale wracam, czuję potrzebę rozmawiania z kimś, z Wami, z kimś kto rozumie tą chęć posiadania dziecka i kto mnie nie „zleje” z tematem. Odbyłam poważne rozmowy z mężem, niby mnie rozumie, a raczej postara się zrozumieć, niestety ja tak mam że jak czuję frustrację czy jak jestem wkurzona to wszystko wyładowuję na nim. Niepotrzebnie bo nie mogę go też winić choć mógłby się też trochę postarać i wesprzeć mnie w tym wszystkim.
    1. Sugerujecie się jakimś internetowym kalkulatorem/kalendarzem dni płodnych? Ja zerkam czasami na jakiś ale każdy inaczej pokazuje. Stwierdziłam że nie będę już myśleć kiedy itd, tylko trzeba się spiąć i mniej więcej co 2 dni przytulać.
    2. Temat progesteronu mnie intryguje. Jak to jest, czy jeśli owulacja wystąpiła to on wzrasta i jego wzrost utrzymuje się? Wiem że przy moim ostatnim biochemie progesteron mega spadł poniżej 1.. Co robić żeby go podnieść i ewentualnie zapobiec kolejnej takiej sytuacji? Jest na to jakiś sposób?
    3. Suplementy. Kupiłam mama dha premium + póki co, coś prócz tego mogę jeszcze łykać?

Smacznej kawusi i miłego dnia dla Was choć pogoda za oknem nie sprzyja kompletnie 🥲🙂

Hej :)
    Co do 1 pytania - mam aplikacje Zdrowie i Ovufriend, które na podstawie historycznych, wprowadzanych danych określa kiedy może dojść do owulacji, ale są to tylko dane statystyczne, nie gwarantuje to owulacji w konkretnym dniu.

Co do progesteronu, najlepiej porobić badania i znaleźć przyczynę spadku progesteronu, bo jakaś przyczyna jest. Usunięcie przyczyny rozwiąże problem.

Co do suplementów to podstawą jest witamina D, kwas foliowy w formie folianów i magnez. A cała reszta zależy od niedoborów, więc kluczowe są badania krwi. Sama zażywam mama dha premium + i zażyję do końca opakowania, ale zwróć uwagę, że ten preparat posiada dwie formy kwasu foliowego: syntetyczną i foliany, które wzajemnie kiepsko na siebie wpływają obniżając wchłanialność składnika.

• Prezesoowa Autorytet

Wysłany: 26 stycznia, 09:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny :)

Przytulam za wszystkie biele, @ i kiepskie wiadomości :*

Trzymam kciuki za wizyty i badania :)

Mam ostatnio problemy z nagłymi spadkami energii, ledwo wczoraj wróciłam do domu, musiałam chwilę poleżeć, a i tak zrobienie listy zakupów z mężem to był wyczyn godny wejścia na Mount Everest zimą :( nie wiem co się ze mną dzieje.. No cóż dziś piątek, wiec odliczanie czas zacząć :D

Ewka9090 lubi tę wiadomość

• Joll213 Autorytet

Wysłany: 26 stycznia, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny,
    Jak myślicie dopiero dziś jest pik?
    Screenshot-2024-01-26-09-25-39-36-c117003b601ff3debd1e6b91429968c5.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 stycznia, 09:29

Ona 28
    On 31
    Pierwsza ciąża , córeczka w niebie.😇

23.06 ||
    21.02.23 Franek 3130, 54cm 💙

Kwiecień 2024 lekarz mówi że z męża wynikami nie mamy szans. Zapisuje nas na czerwiec na invitro.

24.04.24 cud! Dwie kreski 🫣
    25.04. beta 27,89
    27.04 beta 61,34 💙💙
    7.05 poronienie samoistne 😭

05.06 udana kwalifikacja do invitro
    09.06 🏥 zaczynamy procedurę 💗💙
    27.06 transfer 💜💜
    06.07 beta >0.10 😭
    .....
    20.07 transfer 5.1.1
    24.07 || 😱
    25.07 beta 20.370 🥹🥹🥹 trzymaj się kropeczku ❤️
    27.07 102,800 😱😱🥹🥹
    29.07 409,400 💜🔥
    31.07 986,400 💜
    08.08 USG 🏥 mamy pęcherzyk ❤️
    16.08 26dpt mamy serduszko i 8mm człowieka ❤️❤️

❄️❄️ Czekają na swoją kolej..
  • MonReve96 Autorytet

Wysłany: 26 stycznia, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny. Ja po kilkudniowym dołku wracam do trybu działania. Przecież kiedyś musi wyjść słońce prawda?

Mam do was pytanie. Orientujecie się czy heparyna w ciąży jest refundowana?

🙋🏼‍♀️28
    🙋🏻‍♂️27
    Razem od 2011💕

08.2023 ⏸️
    10.2023 💔

19.02.2024 ⏸️
    19.02.2024 - Beta 140,94, prog 34,43
    21.02.2024 - Beta 360,79
    23.02.2024 - Beta 890.85
    🤞🤞🤞

🌈🩷
    Czekamy na Ciebie malutka!

07.11.2024 r. - Już jesteś! 🩷🩷🩷

(PAI-1 homo)

age.png
  • Prezesoowa Autorytet

Wysłany: 26 stycznia, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonReve96 wrote:
    Hej dziewczyny. Ja po kilkudniowym dołku wracam do trybu działania. Przecież kiedyś musi wyjść słońce prawda?

Mam do was pytanie. Orientujecie się czy heparyna w ciąży jest refundowana?

Hej hej :) Słońce już wychodzi, trzeba mu tylko troszkę pomóc :)

Tak heparyna jest w ciąży darmowa :)

MonReve96 lubi tę wiadomość

Wysłany: 26 stycznia, 09:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prezesoowa wrote:
    Ja stosuje. U mnie wydłużył cykle, ale miałam krótkie 23-24 dni. On nie działa uniwersalnie u każdego tak samo, tylko zależy od tego, w czym leży "problem" :)

Czyli w drugą stronę też działa. Mam nadzieję, że mi nie wydłuży cyklu 😅 Mam nadzieję, że mi szybko pomoże 😊 Dzięki za informację 😀

-13.12-3 wizyta
    👱‍♀️29🧑29
  • tralalina Ekspertka

Wysłany: 26 stycznia, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdalena hej :) stosuję apki - Flo i Premom. Tam mam wpisane kilkanaście cykli, w Premom dodatkowo dodaje zdjęcia testów owulacyjnych i apka sama je analizuje. Polecam.

Mikea - mam to samo. Nie lubię mechanicznego seksu.
    Ewka, badaj badaj i trzymaj rękę na pulsie. Obyś w drugim trymestrze dostała więcej energii :)

Prezesowa, pewnie Twój organizm tak reaguje na stres. Znam to. Rób dla siebie tyle ile możesz, rozpieszczaj się jak nigdy. Same przyjemności!

Ja czuję jakby @ miała przyjść lada chwila… zobaczymy… jeszcze parę dni do terminu @…

Mikea, Prezesoowa, Ewka9090, KarolinaJ0702 lubią tę wiadomość

age.png

age.png
  • Mikea Autorytet

Wysłany: 26 stycznia, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magdalena321 wrote:
    Hej dziewczyny 👋🏼

1. Ja od kilku lat korzystam z Flo i on na podstawie danych, które wprowadzałam przez wszystkie wcześniejsze cykle oblicza mi kiedy dni płodne, kiedy @ itd. I w tym cyklu jak byłam na monitornigu to jego przewidywania się sprawdziły co do dnia. Od dwóch cykli korzystam z premom, ale on się dopiero "uczy" mojego cyklu.

2. Gdy w jajnikach dorastają pechęrzyki, jeden z nich jest dominujący i to właśnie on w dniu owulacji wypuszcza komórkę jajową. I kiedy komórka się kula jajowodem na spotkanie z plemnikami, ten pękniety pęcherzyk pod wpływem hormonu LH zmienia się w ciałko żółte. To ciałko zaczyna produkować progesteron, który jest bardzo potrzebny do zagnieżdzenia się zarodka w macicy. Jeśli ciałko niedomaga (jest za mało progesteronu) to błona śluzowa macicy nie jest w stanie przygotować się na przyjęcie zarodka a organizm nie może utrzymać ciąży. Prowadzi to do nawracających poronień w pierwszych tygodniach ciąży.
    Taka sytuacja, gdy progesteronu jest za mało, nazywa się niedomogą lutealną.
    Jeśli chodzi o sposoby na podniesienie, to są farmakologiczne - czyli branie hormonów w formie tabsów. Albo ziołowe - zioła na II fazę, pite od owulacji. Albo też dietetyczne - jedzenie tych produktów, które sprzyjają progesteronowi.

3. Wszystko zależy od indywidualnego przypadku. Bo można sobie nieodpowiednimi suplami zaszkodzić niż pomóc.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 stycznia, 09:44

Starania od 07.23
    👩🏻 '88 👨🏻'89
‹‹ 185 186 187 188 189 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ