Noworoczne postanowienie wszystkie jedno mamy✨ za 9 miesięcy będziemy mamami! 💖
-
WIADOMOŚĆ
-
ultramaryna_ wrote:Wydaje mi się, że łącznie 800 mg. Kwas foliowy i folian to nie uzupełnienie, ale pełnowartościowy suplement, więc dawka 1200 może być za duża. Sprawdzałaś poziom we krwi? I homocysteinę?
Dziewczyny, na wiesiołka też zwracajcie uwagę, bo ponoć lubi wysuszać 😉 Na jedne działa dobrze, na inne odwrotnie jak powinien 🫣
Nie, nie, właśnie nie sprawdzałam, a wychodzi na to, że chyba warto 🤭
Kilka razy właśnie spotkałam się z takimi opiniami, natomiast u mnie gorzej już chyba nie będzie 😂😂😂 Zobaczymy, zacznę właśnie od standardowej dawki, tak jak pisała Prezesoowa i będę obserwować.
A niedawno był temat nawilżenia przy staraniach i już wiele razy zdarzyło mi się przeczytać, że polecany jest Conceive Plus. Nie próbowałam (choć jak wiesiołek nie pomoże, to chyba nie będzie wyjścia 😁), ale cieszy się dobrymi opiniami. -
Olo323 wrote:Czytałam ostatnio artykuł, właśnie o tym że „standardowe używanie” to są tak małe ilości, że naprawdę można bez strachu używać..
w mojej rodzinie wśród „babć” siemię lniane to złoty lek na wszystko
U mnie w rodzinie (zwłaszcza w starszym pokoleniu) bardzo poeca się go na zaparcia i ogólnie poprawę metabolizmu, także chyba coś w tym jest 😉Olo323 lubi tę wiadomość
-
MummyYummy wrote:Oooo, hahahaha! ♥️ Podoba mi się, chyba mamy podobne poczucie humoru 😁
Jeju, jak tak czytam o tych suplementach, to już wyższa kombinatoryka 😮 Według Pana Tabletki Mama DHA Premium+ to dobry preparat, ale ciekawe, czy w statystykach uwzględnione wszystko szczegóły.
Nie mam pojęcia, słyszałam o tym Panu Tabletce, ale nigdy go nie oglądałam. Mój gin mi polecał Pregna Start, a tam też są dwie formy kwasu foliowego. Jednak wszyscy dietetycy kliniczni, których obserwuje podkreślają, że jednak dobra forma kwasu foliowego, który jest tak kluczowy, to podstawa i tak mi się przykleiłoWhen life knocks you down, stand the fuck up and say "you hit like a bitch". -
Olo323 wrote:Cześć Dziewczyny❤️
Przepraszam, że tak zniknęłam, ale mój Maluch złapał RSV i wycięło nas z ostatnich dwóch tygodni 😵💫
Jak tylko przyszła choroba już skreśliłam ten miesiąc, ale jakoś się człowiek łudził… ale no dziś 🐒 przyszła.. także… wszystko jasne 🤷♀️
Współczuję choroby synka, RSV teraz szaleje. Życzę dużo zdrówka! ♥️ Udało się bez szpitala?Olo323 lubi tę wiadomość
-
Erdene wrote:Ja kupuję Norsan w formie oleju rybnego. Aczkolwiek nie jest to tania opcja, a do tego ten smak...
-
Maniaaa. wrote:A jakie polecacie kwasy omega 3 ? Szukam jakichś dobrych i ciężko mi coś znaleźć
Tu możesz znaleźć różne preparaty w kapsułkach z ocenami:
https://www.badamysuplementy.pl/omega-3/
A najlepszy to jednak w formie oleju, ale to też dużo większy wydatekWhen life knocks you down, stand the fuck up and say "you hit like a bitch". -
Ja biorę wiesiołek w kapsułkach od Aliness, 3000 mg na dzień (3 kapsułki), od 1 dnia cyklu do owulacji. U mnie efekt był od pierwszego miesiąca stosowania - śluzu było na pewno więcej i mega rozciągliwy, jak pajęczyny u spidermana
co do siemienia, to ja sobie na kanapki miele, bo zawiera dobre kwasy tłuszczowe
https://drlifestyle.pl/dietetyka/siemie-lniane-jakie-ma-zalety-ktore-wybrac-jak-stosowac/
bardzo ważne jest, żeby samemu mielić, bo gotowe mielone mogą być przesuszone lub już zwietrzałe
jeśli chodzi o omega 3, to ja biorę Tran Hasco, bo jest lekiem OTC, więc mam pewność co jest w środku. Ale zastanawiam się nad tymi od Prenacaps, bo chyba mają większe dawki.
Co do kwasu foliowego to do tej pory brałam Folik, który też jest lekiem OTC, ale właśnie im dłużej się jest na forum tym się wiecej wie, więc będę z niego rezygnować na cześć folianów.
Aczkolwiek czytałam, że najlepiej to sobie zbadać homocysteinę i na tej podstawie decydować.
Jeśli wynosi ok 7 to znaczy, że przyswajasz nawet ten syntetyczny kwas i można go brać. Ale jeśli jest wyższa niż 7 to znaczy, że twój organizm słabo przyswaja wit B i wtedy lepszą opcją jest branie form metylowanych (folianów), bo są łatwiej przyswajalnePrezesoowa lubi tę wiadomość
Starania od 07.23
👩🏻 '88 👨🏻'89 -
Maniaaa. wrote:A jakie polecacie kwasy omega 3 ? Szukam jakichś dobrych i ciężko mi coś znaleźć
Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 stycznia, 15:26
Olo323 lubi tę wiadomość
👩🏻 34l 🧔🏻 36l
🤵♂️👰♀️21.08.2020
👶 11.2018
Starania o drugie 👶
od: 04.23
👩 ➡️ Wit d3, kwasy omega-3,, kwas foliowy Naturell, b12 Naturell, , Resweratrol, NAC, Inosytol, wit.C sanprobi IBS, acard75
🧑 ➡️ wit d3, kwasy omega-3, selen, konezym q10, inozytol, kompleks wit b, cynk, Inosytol, NAC, wit gr.B., wit.C
❌️MTHFR_1298A- hetero
❌️PAI-1 4G hetero
❌️AMH- 0,711
✅️ MUCHA- negatywna 25.03.24
✅️ Morfologia 2% 🧔🏻nasienie ok
✅️ Białko wolne s 78,2 %
✅️PPJ ANA 1 ujemne
✅️Komórki NK 9%
✅️Zespół antyfosfolipidowy - ujemny
✅️ Trombofilia wrodzona- ujemne
✅️Kariotyp - prawidłowy XX XY
08.23- poronienie , puste jajo płodowe 💔
12.23 cb 💔
07.24 Aniołek 9+1 ( zatrzymany 6+3) 💔
09.24 cb💔 -
Dziewczyny mam pytanie, czy warto robić badanie progesteronu? A jeśli tak to po co?
Może to głupie pytania, ale mój gin stwierdził że nie widzi konieczności. Jutro byłby 7 dpo i się zastanawiam czy iść czy nie..
notsobadd lubi tę wiadomość
👶 02.2016 moje największe szczęście ♥️
07.2023 - walczymy o rodzeństwo
🧑 36 🧒38
22.07.2024 IUI ❌
17.08.2024 IUI ❌
09.10.2024 punkcja -
Do mnie właśnie zawitała 🐒, szczerze dzisiaj się jej nie spodziewałam. Wszystko wskazuje na to, że moja faza lutealna miała max. 12 dni, a od dwóch dni były małe plamienia, także hmm kiepsko to wygląda 🙈
-
Alesiamum wrote:Dziewczyny mam pytanie, czy warto robić badanie progesteronu? A jeśli tak to po co?
Może to głupie pytania, ale mój gin stwierdził że nie widzi konieczności. Jutro byłby 7 dpo i się zastanawiam czy iść czy nie..Alesiamum lubi tę wiadomość
👩🏼 PCOS (ustabilizowane, są regularne owulacje), niedoczynność tarczycy
drożność jajowodów✅ pasożyty✅ AMH 3,69✅
MTHFR✖️ PAI-1 hetero✖️
👱🏻♂️ morfologia 3%, ale ładna ilość, lekko obniżona ruchliwość ✖️ stres oksydacyjny 3,4✖️
posiew nasienia✅ HBA 80%✅ fragmentacja 10%✅
kilka cykli naturalnych ❌
5 cykli stymulowanych letrozolem ❌ -
Badanie proga jest ważne. Jeśli staracie się już jakiś czas, dobrze wykluczyć niedomogę lutealną. Bez odpowiedniego poziomu progesteronu nie utrzymacie ciąży, każdą poronicie.
Ja teraz miałam 10,5 i doktorek mówił, że to dolna granica normy, koniecznie mam zbadać w tym i następnym cyklu, bo to może być jedna z przyczyn biochemicznej i trzeba wykluczyć.
Omegę obecnie biorę z Mollers, ale przechodzę niedługo na Prenacaps 🙂Alesiamum, notsobadd, Prezesoowa, KejtKa lubią tę wiadomość
Starania o drugie 👶 od 12.2023 / 25.01. 💔cb
16.05. ⏸️ beta 9(10dpo) - beta 43 (12dpo) - beta 134 (14dpo)
💊 Euthyrox, Clexane
6.06. 4mm i ❤️ (6+5)
28.06. 3cm 🐨 (9+6)
23.07. 8cm, ryzyka niskie i 90% 🩷 (13+3)
20.08. 220g dziewczynki 💕 (17+3)
17.09. Połówkowe, 490g klusi 🤭 (21+3)
14.10. 850g foszka 🥰 (25+2)
12.11. 1430g złośnicy 🤭 (29+3)
23.11. III prenatalne, 1713g 👌 (31+0)
🩺 3.12.
-
ultramaryna_ wrote:Badanie proga jest ważne. Jeśli staracie się już jakiś czas, dobrze wykluczyć niedomogę lutealną. Bez odpowiedniego poziomu progesteronu nie utrzymacie ciąży, każdą poronicie.
Ja teraz miałam 10,5 i doktorek mówił, że to dolna granica normy, koniecznie mam zbadać w tym i następnym cyklu, bo to może być jedna z przyczyn biochemicznej i trzeba wykluczyć.
Omegę obecnie biorę z Mollers, ale przechodzę niedługo na Prenacaps 🙂
Dzięki za odp, w takim razie nie zaszkodzi zrobić i sprawdzić. Czy 7 dpo będzie odpowiedni czy powinno to być w innym czasie?👶 02.2016 moje największe szczęście ♥️
07.2023 - walczymy o rodzeństwo
🧑 36 🧒38
22.07.2024 IUI ❌
17.08.2024 IUI ❌
09.10.2024 punkcja -
Polecam Omegę z Norsan. Są bardzo dobrej jakości i nie zawierają metali ciężkich 🙂👩🏻 27
👦🏻 33
Starania od 08.2023 🤞🏼
Podstawowe badania w normie.
Badania nasienia dobre
Jajowody drożne
Suplementujemy- wit. D 4000, inozytol, NAC, magnez, cynk, B complex, metylowany kwas foliowy, olej z czarnuszki, estrovita, tran. -
Alesiamum wrote:Dzięki za odp, w takim razie nie zaszkodzi zrobić i sprawdzić. Czy 7 dpo będzie odpowiedni czy powinno to być w innym czasie?
7dpo jest idealnieAlesiamum lubi tę wiadomość
When life knocks you down, stand the fuck up and say "you hit like a bitch". -
A ja musiałam sobie zrobić kilka dni oddechu, bo spóźniona 2 dni przyszła 🐒. Poziom wkurzenia, ze znów się nie udało pomimo, że idealnie trafiliśmy w dni, był monitoring itd osiągnął stan krytyczny 😅
Plusem w całej sytuacji jest fakt, że wczoraj przyszły wyniki badania nasienia męża i są dobre, morfologia 6% ruchliwe. Może po prostu nie mamy szczęścia?
W każdym razie zapisałam się na marzec do dr Brązerta w Poznaniu, był polecany na innym wątku. Niech sprawdzi wszystko 😊👩🏻 27
👦🏻 33
Starania od 08.2023 🤞🏼
Podstawowe badania w normie.
Badania nasienia dobre
Jajowody drożne
Suplementujemy- wit. D 4000, inozytol, NAC, magnez, cynk, B complex, metylowany kwas foliowy, olej z czarnuszki, estrovita, tran. -
Kobietki, właśnie wyszłam od gina. Owulacja potwierdzona monitoringiem, z tego co czułam i co też mówi lekarz była w niedzielę. Endometrium słabo, 6,7mm… dostałam Duphaston, ale nie wiem czy to nie za późno. Myślicie że cykl na 100% stracony? 🥹👩🏼 PCOS (ustabilizowane, są regularne owulacje), niedoczynność tarczycy
drożność jajowodów✅ pasożyty✅ AMH 3,69✅
MTHFR✖️ PAI-1 hetero✖️
👱🏻♂️ morfologia 3%, ale ładna ilość, lekko obniżona ruchliwość ✖️ stres oksydacyjny 3,4✖️
posiew nasienia✅ HBA 80%✅ fragmentacja 10%✅
kilka cykli naturalnych ❌
5 cykli stymulowanych letrozolem ❌