Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne PLANOWANIE CIĄŻY, jakie badania, co gdzie jak?
Odpowiedz

PLANOWANIE CIĄŻY, jakie badania, co gdzie jak?

Oceń ten wątek:
  • KotkaPsotka Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2014, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja bym na twoim miejscu zrobila tylko te badania ktore sa potrzebne aby wykluczyc pozniejsze problemy w ciazy czyli rozyczka, chlaydie itd.
    Narazie nic wiecej, Dlaczego? Bo to jest niepotrzebne wprowadzanie stresu. Mowcie co chcecie ale takei ganianie po lekarzach, branie hormonow itd nie sprzyja psychice a ta jest wazna. Zrob najwyzej TSH do tego.
    Jestes dopiero na samym poczatku staran, 4 miesiac to nic i wcale nie znaczy ze wam sie nei udaje. Poprostu czasem nie zaskakuje za 1szym razem. Jesli wszystko z toba jest ok to nie ma kompletnei sensu sie stresowac mierzeniem temperatur, hormonami, endometriozami itp itd. Takie jet moje zdanie. Jesli mialabys pecha i musialabys sie starac dluzej to zobaczylabys ze im glebiej w las tym gorzej wiec nei pchaj sie tam gdzie narazie nie musisz.

Ida lubi tę wiadomość

9fca6f50a2283c6d700e791421c68616.png
  • Ania_84 Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2014, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kotka Psotka - nikt tu nie mowi o braniu hormonów.. bo to juz jest inna bajka - z tego co zrozumialm dziewczyny zapytaly sie co warto zbadac jesli po jakims czasie sie nie udaje..i mysle ze takie informacje uzyskaly .. :)

Bezplemnikowcy też mają dzieci ;) 35odc.
    1 podejście (31.12.15) - cb
    2 Podejście (24.05.16) :) 13dpo beta 66,72/ 15dpo 183,22 19dpo 1432,94
    74dii09kx3vbi21s.png
    Novum Wawa
  • jaskolka89 Ekspertka

Wysłany: 7 kwietnia 2014, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    We wszystkim ważny jest umiar i znajomość własnego ciała i organizmu. Ja starania zaczęłam od badań, bo czułam że dużo rzeczy jest nie tak. ,

Jeśli kobieta jest zdrowa, utrzymuje wagę ( nie chudnie i nie tyje ) czuje się dobrze, ma regularne cykle - to na początku swojej drogi do macierzyństwa wystarczy spokój, podstawowe okresowe badanie ginekologiczne, zdrowia dieta i chęć na <3 :)

Ale - jeśli kobieta czuje, że coś jest nie tak, w ciągu ostatnich 2 lat sporo przytyła, lub schudła, ma jakiekolwiek problemy zdrowotne, lub nieregularne miesiączki itp - to niestety od badań trzeba zacząć.

Jedna z dziewczyn poruszyła bardzo ważną kwestię: zęby. Nawet sobie nie wyobrażacie, że większość problemów żołądkowych, skórnych i neurologicznych to właśnie niewyleczone zęby.

Dlatego na pierwszym miejscu bym postawiła dentystę :)

Ania_84 lubi tę wiadomość

20141018620520.png
    200710173338.png
  • dkdk Koleżanka

Wysłany: 18 sierpnia 2023, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sama zastanawiam się co sprawdzić.

• Jankowski Debiutantka

Wysłany: 18 sierpnia 2023, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy w rodzinie wszyscy zdrowi? Ja bym zrobiła kariotypy jak masz chociaż 1 chora genetycznie osobę w rodzinie.
    Ogólnie dobrze byłoby to skonsultować z lekarzem ginekologiem. Ginekolog mógłby doradzić jakie badania powinnaś dodatkowo wykonać:
    https://rcmniepolomice.pl/

Daję Ci tutaj namiar na przychodnię w Niepołomicach - jest możliwość wykonania na miejscu badań.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 sierpnia 2023, 09:15

1 2 3
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ