plemniczka, staraczka i tyśka
-
WIADOMOŚĆ
-
Cześć dziewczynki. Pamiętacie mnie jeszcze? Dawno nie pisałam, to troszkę teraz skrobnę. Rośniemy sobie z dzidziolem dalej. Póki co jestem na miesięcznym zwolnieniu lekarskim, bo miałam kiepskie wyniki krwi i za dużo stresu w pracy i w ogóle za dużo pracy. Od razu lepiej się czuję, jak wszystko na spokojnie jest i nie muszę tyle przed komputerem siedzieć.
Nasze dziecię bardzo lubi swoją prywatność i znowu nie pokazało kim będzie na ostatnim USG. Zaczynam myśleć, że dowiem się dopiero w dniu porodu
Chociaż zaczynam też mieć przeczucie, że to dziewczynka. Właśnie dobiłam do mojej wagi sprzed ciąży. Od jakiś 2 tygodni brzuszek zaczął rosnąć. Teraz już każdy widzi że noszę małą piłeczkę przed sobą
Bąbel strasznie się kręci, fika i kopie. Dopiero w 21 tyg. poczułam jak tam wierzga i teraz dokazuje każdego dnia coraz bardziej.
Starałam się nadrobić co u każdej, ale to chyba niemożliwe... Tyle tego jest...
Poczytam dzisiaj trochę więcej, może na jakieś późniejsze streszczenie się natknę?
Pozdrawiam serdecznie!!!
anka_a, AGA 30, sylwia1985, magdzia26, a-koczek, aisa, Libra, Kaja, Gunia, plemniczka, Sandraa, Effcia28, kiti, Strażaczka90, Rucia, mauysia lubią tę wiadomość
-
Hej dziewczyny!
Żbiku
Sylwia tak jest jak Magdzia pisze. Więc albo ryzykujesz i czekasz na nową umowę albo dajesz zaświadczenie a i tak musi Tobie pracodawca przedłużyć do dnia porodu. Potem płaci macierzyński ZUS (musisz im przesłać oryginał aktu urodzenia dziecka)i rejestracja w Urzędzie Pracy. Z doświadczenia wiem, że na pracodawcę nie można liczyć bo on patrzy TYLKO na swój zysk. Oczywiście gratuluję II trymestru
Cześć Muska! Już połowa za Tobą super! Fajnie, że maluszek wywija i dobrze się rozwija. Odpoczywaj ile wlezie!
Kaju niestety natura jest bezwzględna
Spero udanego wyjazdu i bezpiecznej podróży! Uwielbiam jeździć więc zazdroszczę...a najfajniej jeździ się samemu bo jak z M jeżdżę to jest najmądrzejszy i wie lepiej co doprowadza mnie do szału.
Aga zając fajny :)Jak będziesz robiła to zamawiam jednego. Przewalone masz z umową
Rucia z Leosiem masz "kolorowo" oby szybko wyrósł z marudzenia. Kinia to dzielna dziewczyna i na fajną wychowawczynię trafiła.
Magdzia powodzenia na wizycie!
Pismak ja no-spe forte brałam aż do ustąpienia lub zmniejszenia bólu. Jak dobrze pamiętam to maksymalnie wzięłam 4 w ciągu dnia.
Strażaczko trzymam kciuki za dobre gojenie się kolana.
Ja dziś zaczynam kolejny weekend wycięty z życia czyli kolejny zjazd na uczelni.. na szczęście to już końcówka i mega się już nie chce. Udanego i owocnego weekendu
Pismak, magdzia26, Dodi, Libra, aisa, Gunia, plemniczka, Strażaczka90, Rucia lubią tę wiadomość
-
Witam się i ja troszke dizs poźno ale zabiegana jestem.
Temp spadał jeszcze niżej wiec wieczór murowany ze stara koleżanką a szkoda bo nawet nie czuje zeby miała sie zblizac ale temp neistety na to wskazuje.
Muska wczoraj własnie myslałam co u Ciebie. miło ze wpadłas -
Już po wizycie
dostałam zwolnienie do następnej wizyty więc od poniedziałku zaczyna się znowu lenistwo
ogólnie wszystko ok miałam szybkie usg serduszko biło a dzidź siedział sobie w najlepsze na tyłku więc Pan doktor nie mógł podejrzeć co ma między nóżkami
no ale za dwa tyg idę na usg 4D więc mam nadzieję że wtedy coś zobaczymy
Pismak, Dodi, Libra, Kaja, sylwia1985, aisa, plemniczka, AGA 30, Effcia28, anka_a, kiti, Strażaczka90, mauysia lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnySylwia, to zależy jaki masz stosunek do pracodawcy... jeżeli nie robią Cię w trąbę i chcesz być wobec nich szczera, wiedząc, że Cie nie wysiudają z umową, to powiedz teraz... a wręcz mogłabyś ich poprosić o umowę na cały etat i po miesiący obiecać, że pójdziesz na zwolnienie (u nas np. tak pracodawca idzie na rękę ciężarnym) kwestia czy oni chcą się z Tobą w ogole dalszą umową związać? Jeżeli nie to im nic nie mówi i czekaj na rozwój wydarzeń - tak czy siak w najgorszym wypadku będziesz mieć do porodu umowę na 1/2 etatu i takiż też zasiłek macierzyński czy rodzicielskisylwia1985 wrote:U mnie w pracy jeszcze nie wiedza o wiwuczku a to moja trzecia umowa o prace na pol etatu konczaca sie ostatniego maja- hmm tez nie wiem co zrobic bo niby jak mi przedluza to powinnam miec na czas nieokreslony ale nie wiem czy mi taka dadza i zasranawiam sie czy czekac i zobaczyc jaka mi dadza a jesli mi nie przedluza co co wtedy? A jesli im powiem o wiwuczku to przedluza mi ta na czas okreslony i nie wiem jak lepiej mowic czy czekac.Wogole to bym chciala na caly etat miec bo tak pracuje ale te oszczednosci...szkoda slow wiec bede stratna na maciezynskim chic chce pracowac do kiedy bede mogla bo przyda sie kazda zlotowka
Gunia lubi tę wiadomość
-
Pismak wrote:Dzień dobry

Dziewczyny takie mam pytanie
Ile tabletek jednorazowo nospy można wziąć w ciąży ? Wiem, wiem głupie :p ale są takie które biorą 3x2 a są takie co tylko 1x1. Wczoraj bolał mnie trochę wieczorem brzuch bo się nałaziłam po sklepach i w końcu wzięłam jedną bo nie wiedziałam. Są też tacy co twierdzą że nospa szkodzi jednak. I tak dzisiaj sobie na ten temat rozmyślam...
Ja bralam nospy 3×1 od poczatku az do niedawna wiec możesz śmiało brać nie szkodzi !!
Pismak lubi tę wiadomość
-
magdzia26 wrote:Już po wizycie
dostałam zwolnienie do następnej wizyty więc od poniedziałku zaczyna się znowu lenistwo
ogólnie wszystko ok miałam szybkie usg serduszko biło a dzidź siedział sobie w najlepsze na tyłku więc Pan doktor nie mógł podejrzeć co ma między nóżkami
no ale za dwa tyg idę na usg 4D więc mam nadzieję że wtedy coś zobaczymy 
Hoho to będzie szaleństw leniwe hihi
magdzia26 lubi tę wiadomość
-
no wlasnie troche robia w trabe i szef glowny jest z Wawy i nie lubi ciezarnych- wkurza sie:( ogolnie to bedzie zalatwiane przez menagerke ktora jest niekumata i nie chce nikomu pomagac bo tylko ona najwazniejsza bo my z glownym szefem kontaktu nie mamy i przez 1,5roku widzialam go az 2 razyLibra wrote:Sylwia, to zależy jaki masz stosunek do pracodawcy... jeżeli nie robią Cię w trąbę i chcesz być wobec nich szczera, wiedząc, że Cie nie wysiudają z umową, to powiedz teraz... a wręcz mogłabyś ich poprosić o umowę na cały etat i po miesiący obiecać, że pójdziesz na zwolnienie (u nas np. tak pracodawca idzie na rękę ciężarnym) kwestia czy oni chcą się z Tobą w ogole dalszą umową związać? Jeżeli nie to im nic nie mówi i czekaj na rozwój wydarzeń - tak czy siak w najgorszym wypadku będziesz mieć do porodu umowę na 1/2 etatu i takiż też zasiłek macierzyński czy rodzicielski
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 kwietnia 2014, 16:00
-
przeciez nie moga mnie zwolnic a nie chce na L4 skoro jeszcze mam sile pracowac najwyzej wezme zaswiadczenie ze w ciazy jestem i im dam o ile gin takie cos wystawiaKaja wrote:Sylwia ja bym L4 szykowala , abys na lodzie nie została !!!
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 kwietnia 2014, 16:14
-
Oczywiście ze gin wystawia tylko $usisz powiedzieć ze chcesz zaświadczenie ze jesteś w ciazysylwia1985 wrote:przeciez nie moga mnie zwolnic a nie chce na L4 skoro jeszcze mam sile pracowac najwyzej wezme zaswiadczenie ze w ciazy jestem i im dam o ile gin takie cos wystawia
-
nick nieaktualnyto ja bym poczekała do końca umowy, jakby zaczęli kombinować i nie chcieli przedłużyć bądź zamienić na umowę zlecenie, to wyskoczylabym w ostatnim dniu ze zaświadczeniem o ciąży... Wtedy umowa przedłuża się do porodu... I spierniczylabym na zwolnieniesylwia1985 wrote:no wlasnie troche robia w trabe i szef glowny jest z Wawy i nie lubi ciezarnych- wkurza sie:( ogolnie to bedzie zalatwiane przez menagerke ktora jest niekumata i nie chce nikomu pomagac bo tylko ona najwazniejsza bo my z glownym szefem kontaktu nie mamy i przez 1,5roku widzialam go az 2 razy
Kaja, gocha04 lubią tę wiadomość
-
tylko ze oni maja zwyczaj dawania umowy z opoznieniem np ta co mam dostalam z miesiecznym opoznieniem ale w zusie bylam zgloszona i nie mam przerwy tylko ciagnelo mi sie. Oni z Wawy ja wysylaja i zanim to zrobia to troche czasu minieLibra wrote:to ja bym poczekała do końca umowy, jakby zaczęli kombinować i nie chcieli przedłużyć bądź zamienić na umowę zlecenie, to wyskoczylabym w ostatnim dniu ze zaświadczeniem o ciąży... Wtedy umowa przedłuża się do porodu... I spierniczylabym na zwolnienie
-
nick nieaktualnySylwia:) to tym bardziej czekaj:) skoro masz z nimi 3 umowę, to następna umowa musi być na czas nieokreślony, kwestia może się jedynie rozbijać o etat (czy nadal 1/2 czy może pełny)... a jak nie będą chcieli pakować się w umowę etatową i zaproponują Ci umowe zlecenie (np. na miesiąc czy dwa, by od nowa zacząć liczyć umowy), to pokażesz im zaświadczenie od ginekologa (najlepiej ginekologa poproś o takie zaświadczenie w maju - chyba będzie musiał podać tydzień ciąży, bo przedłużenie umowy dotyczy kobiet, które skończą 3 miesiąc ciąży przed końcem umowy). I powiem Ci jedno - jak będą kombinować, chcąc ludzi dobrze pracujących robić w ciula, to spieprzaj na zwolnienie! Nikt Ci medalu za pracę tam nie da!sylwia1985 wrote:tylko ze oni maja zwyczaj dawania umowy z opoznieniem np ta co mam dostalam z miesiecznym opoznieniem ale w zusie bylam zgloszona i nie mam przerwy tylko ciagnelo mi sie. Oni z Wawy ja wysylaja i zanim to zrobia to troche czasu minie
Na koniec mego wywodu wszystkim życzę dobrej nocy i miłego weekendu:)
Edit jeszcze:)
aż dziw bierze, że w dzisiejszych czasach człowiek miesiąc czeka na umowę. Rozumiem, że idzie to z Warszawy... ale miesiąc? rozumiem 3 dni... ale pierwszego dnia na nowej umowie, to chociaż mogli by skan podesłać... przecież istnieje coś takiego jak fax czy mailWiadomość wyedytowana przez autora: 11 kwietnia 2014, 22:25
magdzia26, Kaja, Gunia, anka_a, kiti, Strażaczka90 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyNo i dziewczyny uwaga UMOWĘ MI PRZEDŁUŻĄ NIE WIEM JESZCZE NA ILE ALE PRZEDŁUŻĄ

Ach wpadłam do biura dziś przed pracą i w bek że deprechy dostanę przez weeknd jak mi nie powiedzą co z umową
Babka się na mnei patrzy ja ryczę (udaję oczywiście ) n i się zlitowała zobaczyła na listę i powiedziała że mi przedłużą

Dobry bajer pół sukcesu
Dobranoc !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 kwietnia 2014, 23:00
Libra, aisa, Effcia28, Dodi, a-koczek, magdzia26, Kaja, Gunia, anka_a, kiti, Strażaczka90, Muska, Rucia, gocha04, mauysia lubią tę wiadomość
Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH

[/link]

[/url]