Pochwica, bolesne współżycie
-
WIADOMOŚĆ
-
Dzięki ide pod koniec marca do innego ginekologa, to moze tez coś podpowie👦 29 l.
- podstawowe wyniki nasienia ✅
- posiew (e.coli ) ❌
👩 30 l.
- bolesne stosunki - pochwica/endometrioza?
- AMH 0,85 (12.2023)
- Za niskie wyniki hormonów prog i estradiol
- D3 35 (04.2024) -> 89 (07.2024)✅
- TSH 0,95 (07.2024) ✅
-hiperprolaktynemia?
- bakterie w posiewie
03.2024: Naprotechnolog
+ Model Creightona
05/06. 2024:
Pierwszy cykl stymulowany -lametta (jest owulacja,7dpo estrdiol 76, prog 11,9, nie ma ciąży ❌)
06/07. 2024:
Drugi cykl stymulowany - lametta (3 pęcherzyki, 1 pękł, 7dpo estradiol 77, prog 12,6) nie ma ciąży ❌
07/08.2024
Trzeci cykl stymulowany - lametta (7dpo estradiol 98, ptogesteron 19,97) nie ma ciąży ❌
🔜 20.09 laparoskopia diagnostyczna ?
💊 Suplementy:
D3 (Vigantoletten)
Up Fertil Woman ( od 06.2024 )
Biosteron (04.2024 - 07.2024)
Olej z wiesiołka ( od 11.2023 do 04.2024 i w formie tabletek od 07.2024)
Koenzym Q10 + E ( od 07.2024)
NAC (od 07.2024)
💊 Leki:
Lametta
Dostinex
Glucophage -
Hej,
Widzę, że wątek już dość dawno nie poruszany...
@Lilinka, widzę że miałaś mieć laparoskopię diagnostyczną, jak się czujesz i czy coś już po niej wiadomo?
Pamiętam z któregoś wątku, że mieliście tylko doleczyć jakieś zakażenie.
U mnie też były bolesne stosunki, myślałam że to coś np. z moją głową nie tak, zaczęłam współżyć bardzo późno, byłam wychowana (chyba podobnie jak Ty) w wierze katolickiej i myślałam, że to mnie wszystko jakoś blokuje, nawet kiedy już mogę (tj. bez grzechu).... 🤔
Miałam laparoskopię teraz w niedzielę i wyszła mi endometrioza 1 stopnia 😓 Jestem teraz niemal pewna, że ten ból to było to. I w sumie poza bolesnym współżyciem, niemożnością zajścia w ciążę i może tym bólem całego brzucha przez jakieś 3 tygodnie po Ovitrelle - więcej objawów nie miałam. Miesiączki raczej spoko, jedna nospa, Apap a czasem i bez leków. Pms trochę dokuczał, ale to może być wina hormonów, za mało progesteronu...
I co mamy jeszcze wspólne - u mnie od prawie dwóch lat starania i nic, jakbyśmy nigdy nie ❤️, zero ⏸️, zero poronień nawet, raz biochem z betą niecałe 18. I tak to już uważam za jakiś cud, zwłaszcza teraz wiedząc, że mam Endo i jeden niedrożny jajowód 😮💨
Mam nadzieję, że u Ciebie sytuacja będzie lepsza i nie będziesz mieć takiej diagnozy... Aczkolwiek piszę po to, żebyś ewentualnie była na to przygotowana 🫣 ja nie byłam 😮💨
Serdecznie pozdrawiam 🥰Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 października, 09:02
👩🏻 38
PCOS, IO, hiper: androgeny & prolaktyna po MTC
dawniej nadwaga i problemy z tarczycą
MTHFR - homozygota, PAI 1 & V R2- heterozygota
AMH 2,31 (11.2023) -> 1,23 (11.2024)
posiewy, MUCHA - ok
Lewy jajowód niedrożny, endomenda 1 st, stan zapalny endometrium -> antybiotyki
👱🏻32
nasienie morfo 3%, wysokie pH i lepkość
ciężka oligospermia, bakterie & grzyby OK
IO, stan przedcukrzycowy (?) -> OGGT (11.2024)
stres oksydacyjny Wysoki; MAR HBA chromatyna OK
Rodzinka 👩🏻👱🏻 & 🐱
🤵👰 10.2022
Starania na luzie - 2023
Początek czerwca 2024 - cb (po niedrożnej stronie)
Lipiec 2024 - I stymulacja Clo + Ovitrelle nieudana+ złe samopoczucie
Sierpień-Wrzesień /Grudzień 2024 -> pogłębiona diagnostyka obojga -
Deyansu wrote:Hej,
Widzę, że wątek już dość dawno nie poruszany...
@Lilinka, widzę że miałaś mieć laparoskopię diagnostyczną, jak się czujesz i czy coś już po niej wiadomo?
Pamiętam z któregoś wątku, że mieliście tylko doleczyć jakieś zakażenie.
U mnie też były bolesne stosunki, myślałam że to coś np. z moją głową nie tak, zaczęłam współżyć bardzo późno, byłam wychowana (chyba podobnie jak Ty) w wierze katolickiej i myślałam, że to mnie wszystko jakoś blokuje, nawet kiedy już mogę (tj. bez grzechu).... 🤔
Miałam laparoskopię teraz w niedzielę i wyszła mi endometrioza 1 stopnia 😓 Jestem teraz niemal pewna, że ten ból to było to. I w sumie poza bolesnym współżyciem, niemożnością zajścia w ciążę i może tym bólem całego brzucha przez jakieś 3 tygodnie po Ovitrelle - więcej objawów nie miałam. Miesiączki raczej spoko, jedna nospa, Apap a czasem i bez leków. Pms trochę dokuczał, ale to może być wina hormonów, za mało progesteronu...
I co mamy jeszcze wspólne - u mnie od prawie dwóch lat starania i nic, jakbyśmy nigdy nie ❤️, zero ⏸️, zero poronień nawet, raz biochem z betą niecałe 18. I tak to już uważam za jakiś cud, zwłaszcza teraz wiedząc, że mam Endo i jeden niedrożny jajowód 😮💨
Mam nadzieję, że u Ciebie sytuacja będzie lepsza i nie będziesz mieć takiej diagnozy... Aczkolwiek piszę po to, żebyś ewentualnie była na to przygotowana 🫣 ja nie byłam 😮💨
Serdecznie pozdrawiam 🥰
Dalej mbie niestety boli, lepiej jest w dni płodne, wtedy praktycznie bólu nie ma, uzywam żel fertilsafe plus, ale czasem tez piecze, więc pewnie zmienię na polecany ostatnio żel z Ten fertil, może to cos pomoże i może tez teraz po tej kuracji antybiotykiem bedzie lepiej, zobaczymy... niestety dwóch kresek jak nie było tak nie ma "👦 29 l.
- posiew (e.coli ) ❌
👩 30 l.
- AMH 0,85 (12.2023)
- TSH 0,95 (07.2024) ✅
-hiperprolaktynemia?
- bakterie w posiewie
+ Model Creightona
05/06. 2024:
Pierwszy cykl stymulowany -lametta (jest owulacja,7dpo estrdiol 76, prog 11,9, nie ma ciąży ❌)
06/07. 2024:
Drugi cykl stymulowany - lametta (3 pęcherzyki, 1 pękł, 7dpo estradiol 77, prog 12,6) nie ma ciąży ❌
07/08.2024
Trzeci cykl stymulowany - lametta (7dpo estradiol 98, ptogesteron 19,97) nie ma ciąży ❌
💊 Suplementy:
D3 (Vigantoletten)
NAC (od 07.2024)
💊 Leki:
Lametta
Dostinex
Glucophage -
Dzięki 🥰
To trzymam mocno kciuki, po pierwsze za spokojny okres, a potem żeby wyniki były już dobre i żebyś mogła spokojnie podejść do dalszych badań 🤞🏻🤗
I tak, laparo jest inwazyjne, ale niestety jeśli podejrzewasz lub lekarz podejrzewa u Ciebie endometriozę, to jest to jedno z niewielu badań, które mogą to potwierdzić. Inną metodą jest też, ewentualnie, USG, na którym lekarz porusza tą głowicą i sprawdza ruchomość macicy, jajowodów itd wobec siebie, ale to może tylko w pewien sposób dać znać, że są jakieś zrosty, unieruchomienie przydatków, ale Endo na 100% nie potwierdzi ani nie wykluczy.... Oczywiście są jeszcze tomografie, rezonans, ale to już bardziej zaawansowana diagnostyka. Zresztą jest mało specjalistów od endomendy, i to nie w naszych rejonach 😮💨
Idę 9 października do mojej ginekolog i zapytam Jej, czy ona w ogóle coś podejrzewała u mnie, skoro pierwotnie to miała być drożność jajowodów właśnie, a ostatecznie wystawiła mi skierowanie na laparoskopię 🤔
Trzymaj się ciepło ❤️Lilinka lubi tę wiadomość
👩🏻 38
posiewy, MUCHA - ok
👱🏻32
Rodzinka 👩🏻👱🏻 & 🐱
🤵👰 10.2022
Starania na luzie - 2023
Deyansu wrote:Dzięki 🥰
To trzymam mocno kciuki, po pierwsze za spokojny okres, a potem żeby wyniki były już dobre i żebyś mogła spokojnie podejść do dalszych badań 🤞🏻🤗
I tak, laparo jest inwazyjne, ale niestety jeśli podejrzewasz lub lekarz podejrzewa u Ciebie endometriozę, to jest to jedno z niewielu badań, które mogą to potwierdzić. Inną metodą jest też, ewentualnie, USG, na którym lekarz porusza tą głowicą i sprawdza ruchomość macicy, jajowodów itd wobec siebie, ale to może tylko w pewien sposób dać znać, że są jakieś zrosty, unieruchomienie przydatków, ale Endo na 100% nie potwierdzi ani nie wykluczy.... Oczywiście są jeszcze tomografie, rezonans, ale to już bardziej zaawansowana diagnostyka. Zresztą jest mało specjalistów od endomendy, i to nie w naszych rejonach 😮💨
Idę 9 października do mojej ginekolog i zapytam Jej, czy ona w ogóle coś podejrzewała u mnie, skoro pierwotnie to miała być drożność jajowodów właśnie, a ostatecznie wystawiła mi skierowanie na laparoskopię 🤔
Trzymaj się ciepło ❤️Deyansu lubi tę wiadomość
👦 29 l.
- posiew (e.coli ) ❌
👩 30 l.
- AMH 0,85 (12.2023)
- TSH 0,95 (07.2024) ✅
-hiperprolaktynemia?
- bakterie w posiewie
+ Model Creightona
05/06. 2024:
06/07. 2024:
07/08.2024
💊 Suplementy:
D3 (Vigantoletten)
NAC (od 07.2024)
💊 Leki:
Lametta
Dostinex
Glucophage -
Tzn. u mnie ta endometrioza jest już niestety potwierdzona, zobaczę co powie ta moja lekarka. Jeszcze raz trzymam kciuki 🥰 trzymaj się 😘👩🏻 38
posiewy, MUCHA - ok
👱🏻32
Rodzinka 👩🏻👱🏻 & 🐱
🤵👰 10.2022
Starania na luzie - 2023
czesc dziewczyny
jakbym czytała o sobie! co do laparoskopii to spokojnie - ja miałam już dwie! w pierwszej lekarz wogole nic nie widział, w drugiej usunięto endometriozę I stopnia. miałam ogniska w jamie. z bólem po operacji było lepiej (tylko jeden lekarz był stanie badniem palcem znaleźć bolący punkt!!) i tylko jeden rodzaj bólu zniknął (z tych ognisk). mimo to nadal podczas stosunku mam uczucie jakbym tam miała jakaś rane (nie wiem czy szyjka macicy jest taka wrażliwa?) i u nas jest tylko jedna pozycja.. do tego tyłozgięcie macicy... ogólnie tez jestem raczej ciasna i musze oddechem się rozluźniać. póki co to dość bolesne zbliżenia.
inne pytanie: czy w dni płodne stosujecie np. ślinę jako lubrykant..? z moim śluzem bywa różnie, ale na start tak na sucho chociażby u męża to nie bardzo... macie jakieś doświadczenia co jest naturalne i nie wpływa na reprodukcje?
pozdrawiam gorąco! -
maddiee wrote:czesc dziewczyny
jakbym czytała o sobie! co do laparoskopii to spokojnie - ja miałam już dwie! w pierwszej lekarz wogole nic nie widział, w drugiej usunięto endometriozę I stopnia. miałam ogniska w jamie. z bólem po operacji było lepiej (tylko jeden lekarz był stanie badniem palcem znaleźć bolący punkt!!) i tylko jeden rodzaj bólu zniknął (z tych ognisk). mimo to nadal podczas stosunku mam uczucie jakbym tam miała jakaś rane (nie wiem czy szyjka macicy jest taka wrażliwa?) i u nas jest tylko jedna pozycja.. do tego tyłozgięcie macicy... ogólnie tez jestem raczej ciasna i musze oddechem się rozluźniać. póki co to dość bolesne zbliżenia.
inne pytanie: czy w dni płodne stosujecie np. ślinę jako lubrykant..? z moim śluzem bywa różnie, ale na start tak na sucho chociażby u męża to nie bardzo... macie jakieś doświadczenia co jest naturalne i nie wpływa na reprodukcje?
pozdrawiam gorąco!
U mnie niedawno z posiewu wyszla w pochwie bakteria zapalenia pluc i nie mam pojecia skad moglaby sie wziąć, bo nie chorowalam i dlatego myslę, ze to moglo byc wtedy gdy raz na szybko zamiast lubrykantu chcialam uzyc ślinę, teraz bralam antybiotyk na to padkudztwo, wiec najlepiej lubrykant ja juz chyba wszystkie przetestowalam - mucovagin, laktacyd, feminum, bai fem, teraz uzywam fertilsafe plus, ale one nic mi nie pomagaly najlepiej mimo wszystko naturalny sluz w dni płodne - pij/zazywaj olej z wiesiolka i NAC to poprawilo mo wydzielanie sluzu i teraz w dni płodne jest o wiele lepiejDeyansu lubi tę wiadomość
👦 29 l.
- posiew (e.coli ) ❌
👩 30 l.
- AMH 0,85 (12.2023)
- TSH 0,95 (07.2024) ✅
-hiperprolaktynemia?
- bakterie w posiewie
+ Model Creightona
05/06. 2024:
06/07. 2024:
07/08.2024
💊 Suplementy:
D3 (Vigantoletten)
NAC (od 07.2024)
💊 Leki:
Lametta
Dostinex
Glucophage -
Wiem, że to może zabrzmieć okrutnie, ale u mnie w przypadku pochwicy i bólu podczas stosunku pomogła.... zmiana partnera.
Nie wiem jak to jest, ale we wcześniejszej relacji miałam duże problemy łóżkowe. Problem "z wejściem", bólem podczas stosunku, ogólny dyskomfort... Mówiłam o problemie lekarzom, ale uważali, że ze mną jest wszystko w porządku, moja budowa jest prawidłowa i ewentualnej pomocy mogę szukać u psychologa. Do psychologa się nie udałam. Problem zniknął po zmianie partnera no i również po tej zmianie dowiedziałam się w końcu czym jest orgazm.
Może to brzmi absurdalnie, ale według mnie jest coś w tym, że czasami po prostu pomiędzy dwoma osobami "nie klika" i to nie jest to.
Oczywiście nie namawiam tu nikogo do rozwodów czy rozstań, opisuję tylko jak było w moim przypadku. 😊👩🏻 28 | 👨🏻 29
📆 08/2023 ➡️ Dwie kreseczki - poronienie 8 tc 💔
📆 12/2023 ➡️ Laparoskopia, udrożnienie jajowodu ✅
📆 04/2024 ➡️ Dwie kreseczki - poronienie 6 tc 💔
📆 05/2024 ➡️ Ciąża biochemiczna 💔
📆 07/2024 ➡️ Dwie kreseczki - poronienie 7 tc 💔
📆 10/2024 ➡️ Dwie kreseczki (10.10)… 🤞🏻
📆 10/2024 ➡️ Konsultacja u doktora P. Mamy nadzieję 🩷💙🩷
2025 r. będzie Nasz. 💙
-
Lilinka wrote:Raz próbowalam ślinę i zdecydowanie nie polecam -w jamie ustnej jest bardzo duzo bakterii!!!
U mnie niedawno z posiewu wyszla w pochwie bakteria zapalenia pluc i nie mam pojecia skad moglaby sie wziąć, bo nie chorowalam i dlatego myslę, ze to moglo byc wtedy gdy raz na szybko zamiast lubrykantu chcialam uzyc ślinę, teraz bralam antybiotyk na to padkudztwo, wiec najlepiej lubrykant ja juz chyba wszystkie przetestowalam - mucovagin, laktacyd, feminum, bai fem, teraz uzywam fertilsafe plus, ale one nic mi nie pomagaly najlepiej mimo wszystko naturalny sluz w dni płodne - pij/zazywaj olej z wiesiolka i NAC to poprawilo mo wydzielanie sluzu i teraz w dni płodne jest o wiele lepiej
ojej przykro mi.. ja tez ostatnio mialam bole ale infekcji zadnej nie stwierdzili 🤷🏼♀️
jaka dawke NAC i wiesiolka uzywasz? Ja NAC od poczatku cyklu biore 2x600 i wiesiolek w tabletkach 3000. bierzesz caly cykl czy tez tylko do owulacji? -
maddiee wrote:ojej przykro mi.. ja tez ostatnio mialam bole ale infekcji zadnej nie stwierdzili 🤷🏼♀️
jaka dawke NAC i wiesiolka uzywasz? Ja NAC od poczatku cyklu biore 2x600 i wiesiolek w tabletkach 3000. bierzesz caly cykl czy tez tylko do owulacji?maddiee lubi tę wiadomość
👦 29 l.
- posiew (e.coli ) ❌
👩 30 l.
- AMH 0,85 (12.2023)
- TSH 0,95 (07.2024) ✅
-hiperprolaktynemia?
- bakterie w posiewie
+ Model Creightona
05/06. 2024:
06/07. 2024:
07/08.2024
💊 Suplementy:
D3 (Vigantoletten)
NAC (od 07.2024)
💊 Leki:
Lametta
Dostinex
Glucophage -
Lilinka wrote:Biorę NAC od aliness wedlug zaleceń na opakowaniu 1/2 tabletki dziennie, biorę do owulacji i olej z wiesiolka dwie kapsułki zazwyczaj
-
czekajacanacud1 wrote:Kurcze tak sobie czytam u mnie też wysoka prolaktyna, mam już jedno dziecko i zaszłam w 3 cyklu. Teraz chciałam kolejna ciążę najpierw wyszła mi zła cytologia szok bo zawsze super, potem miałam całą diagnostykę itd dostałam zielone światło na starania (pod warunkiem cytologii co pół roku) i kurde ciągle coś infekcję itd a wcześniej nie miałam nigdy może raz w ciąży (8lat temu) teraz ciągle mnie coś męczy najpierw candida w posiewie i dodatni gbs. Dostałam tabletki na grzybicę doustne i dopochwowoy jakis gynalgin , powtórzyłam posiew i znów gbs dodatni (gin podejrzewa że jestem nosicielem) i teraz wyszło wcięło w posiewie ale podobno jak nie daje objawów to się nie leczy. Sama już nie wiem, ciągle mam wrażenie dyskomfortu i ciągle boję się że infekcja wróci
hey, a mąż przeleczony? bierzesz probiotyki? moze jakis stan zapalny endometrium jest -