Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Pod choinką kreski dwie, latem bobas rodzi się 🎄🎁👣
Odpowiedz

Pod choinką kreski dwie, latem bobas rodzi się 🎄🎁👣

Oceń ten wątek:
  • Agata97 Przyjaciółka

Wysłany: 27 grudnia 2021, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratulacje dziewczyny!! :)

💏 - 06.06.2014 ➡️ 💒 15.09.2018
    👩‍🦰 - 24 l.
    starania o pierwsze 👶 od 07.2021
    ❌ PCO ➡️ PCOS
    ❌ AMH - 13.45 ng/mI
    ❌ progesteron w 22 dc. - 0.91 ng/mI
    ❌TSH - 3,61 -> endokrynolog -
    1. wizyta - USG tarczycy - idealne
    kolejna wizyta marzec 2022 r.
    ❌ testosteron - 48,66 ng/dl
    ❌ brak owulacji i menstruacji (luteina na wywołanie)
    ✔️ prolaktyna - 11,7 ng/mI
    ✔️ estradiol - 64,1 pq/mI
    ✔️ glukoza - 74 mg/dL
    ✔️ ATPO - 34,90 U/ml
    ✔️ SHBG - 64 nmol/l
    ❔ DHEA-S - 420,53 ug/dl
    Suplementacja: Prewenit Intensiv, OvulomedMax, witamina D3

🧑 - 30 l.
    ✔️ morfologia - 4%
    ✔️ ruchliwość
    ❌ ilość - 9,8 mln/ml
    od 02.2022 - FertilMan Plus

stymulacja zawieszona do marca - zbijamy TSH i poprawiamy nasienie

marzenia o 👨‍👩‍👧‍👦 🙏
  • Paulina666 Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2021, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emii wrote:
    Hej dziewczyny jak tam po świętach? Ja na dzisiaj umówiłam się na badanie drożności, stresuje się bo sporo naczytalam się na ten temat, niektóre piszą że bardzo bolesne badanie A inne że nie, wiem że to indywidualna sprawa, ale mimo wszystko niepokój jest. No ale chce mieć to z głowy jeszcze w starym roku.
    Ja miałam dwa razy ale zwykłe hsg

👱‍♀️-39
    4 lata starań
    PCOS,bielactwo,MTHFR(C677)-układ hetero
    MTHFR(A1298)-układ hetero,PAI-1 układ hetero,KIR-AA,HLAC-C1,C2❌
    Kariotyp✅
  • Aneta2506 Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2021, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Margolciaa wrote:
    Jak to u Was jest z piciem wody? 2l dziennie? Bez problemu?

Moja kula u nogi.. mogłabym cały dzień przechodzić bez picia 🤦‍♀️🤦‍♀️ Ale od dzisiaj walczę 🤗🤗 skoro działa na zwiększenie ilości śluzu płodnego 😁

Rozpisałam sobie godziny na butelce i na razie jestem na zwycięskiej pozycji :-D ale znając mój zapał to za 3 dni będę w punkcie zero 🙈🙈

A gdzie tam, jak wypije litr to jest max... Co innego latem... Na szczęście pije dużo rumianku, szałwi itp. więc trochę tym nadrabiam...

15 lat 👫 5 lata 👰🤵
    5 lat walki

👩 - 30
    Niedoczynność + Hashi ⏩ euthyrox
    Badania 3dc ⏩ FSH 10,24 🤯 reszta ok.
    AMH - 1,11 🥲 ⏩ styczeń 0,8 😪
    inne badania w normie
    🧔 - 32
    WSZYSTKIE WYNIKI W NORMIE 💚

💊 Stymulacja 💊
    (2 x letrozole) ❌

2023 klinika InVimed
    HSG (prawy jajowód nie do oceny)
    03.23r. IUI ❌
    04.23.r IUI odwołane - owu z prawego

IUI ODWOŁANE ➡️ NATURALNY CUD... ♥️

Nasze szczęście jest już z nami 🤍
    🤍 Franek 🤍 SN - 3200g, 52cm 🤍

age.png
  • Domi_naturelover Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2021, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratulacje bet dziewczyny, wspaniałe wieści!!! <3

Głos w ankiecie oddany ^^

Co do picia wody - no u mnie dramat, tak jak Ty Margolcia mogę cały dzień nie pić... :( 0,5l kubek + picie przez słomkę mi pomagają, ale nie zawsze wychodzi :c

Emi, czekamy na wyniki!

Werka_28 a jak tam z Twoją owulacją? Ja tak naprawdę od początku starań podjęłam diagnostykę, bo wiedziałam, że mam problemy z owulacją :/ I uważam, że dobrze, bo tak, to już pół roku się diagnozuję/leczę/szukam lekarza. Mój Narzeczony zrobił miesiąc temu badanie nasienia i USG i to też była dobra decyzja, bo zaraz mija miesiąc jak łyka suple i odstawił alkohol, cukier. Tyle jesteśmy do przodu.
    Ale jeśli owu ładnie występuje (zawsze możesz wspomóc się testami LH), nie było nigdy problemów z hormonami, jecie zdrowo itd. to po 3 miesiącach bym zaczęła dokładną obserwację cyklu (śluz, temp) i branie witamin prenatalnych ;) Wyznaczyłabym sobie granicę 6 miesięcy i ewentualne potem ruszyła ;)

Milixx, werka_28 lubią tę wiadomość

💁‍♀️24,💁🏼‍♂️28
    ❌Długie cykle, problemy z owu, AMH 1,55, słabe endo, obustronna niedrożność jajowodów
    ❌Słabe parametry nasienia-> suple od 12.21
    24.03.22 -histerolaparoskopia, udrożnienie jajowodów pod wysokim ciśnieniem, diagnoza: adenomioza😩

28.03.2022 Ciąża po 8 miesiącach starań. Nasz CUD pokonał wszystkie przeciwności i przetrwał zabieg histerolaparoskopii <3 Historia wyjątkowa również dla lekarzy

age.png
  • Ani0nka Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2021, 14:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do do picia wody u mnie dramat. Rano pije kakao do śniadania- tak kakao nie kawę 🤣🤣🤣 no i od czasu do czasu łyk wody wezmę ale to może szklanka się uzbiera 😕

Aleksander ur.17.10.2019 ❤️
    Nadia ur. 1.06.2023 🩷
    age.png

Sierpień 22 Ciąża biochemiczna 💔
    25.01.22 Poronienie zatrzymane 6w6d💔Nikodem👼poronienie farmakologiczne
  • Margolciaa Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2021, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak dobrze, że nie tylko ja mam z tym problem 🤣

Zobaczymy jak patent z pisaniem godzin na butelce na mnie zadziała 🤣🤣

Starania o pierwszego bobasa od 06.2021
    03.22 - poronienie 7tc 💔

👩 28
    AMH - 4,61
    Hashimoto, owulacje są potwierdzone.

10.22 Drożność jajowodów ✅
    Od 11.22 3x IUI ❌

03.2023 IVF - Ovaleap 125, Orgalutran, Gonapeptyl, IMSI +HBA
    27.03 punkcja - 12 komórek (6 zapł., 6 mrozimy).

🧑 29
    Hormony, USG jąder, posiewy ✅
    Morfologia : 2.22 0% --> 5.22 1% --> 12.12 0%
  • Milixx Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2021, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Margolciaa wrote:

Oj ciężko u mnie z tym piciem wody 🙈 W pracy pije dużo herbaty ☕ Czy to się liczy? 🤣

age.png

13.12.22➡ Alicja już z nami 🧡

Córka 2017 (8cs)👧🏼
    Syn 2019 (1cs)👦🏼
    11.2021 - (5tc) cb💔
    Córka 2022 (7cs)👶🏼
  • Margolciaa Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2021, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milixx wrote:
    Oj ciężko u mnie z tym piciem wody 🙈 W pracy pije dużo herbaty ☕ Czy to się liczy? 🤣

U mnie 2-3 kawy to bez problemu 😁😁 jeszcze jakąś Meliske na wieczór - no problem. Ale wode? Pff

03.22 - poronienie 7tc 💔

👩 28
    AMH - 4,61

Od 11.22 3x IUI ❌

🧑 29
  • Blond27 Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2021, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milixx wrote:
    Dziewczyny w linku ankieta z propozycjami na tytuł styczniowy. Proszę, zagłosujcie ✍🏼🥰 Ankieta wielokrotnego wyboru (max 3 odpowiedzi), możecie również dać swój tytuł w propozycji. Wybiorę jeden z największą ilością głosów 😊 Daje Wam czas na głosowanie do jutra do północy 🕛😄 Będę się upominać o głosowanie 🤣 To ma być nasz wspólny wybór.

https://forms.gle/sTeDeU5w6uhYepKb9
    Zaglosowane 😀😀😀😀

Milixx lubi tę wiadomość

Ona&On: 1993 r.
    Starania od : czerwca 2021 r.

30 i 31.03.2022 r. - ⏸🙏
    12.05.2022 r. - poronienie zatrzymane, zabieg w 9tc [*]🦋👼
    21.02.23 - ⏸🤭🙏

09.11.2023 - 3500 g / 56 cm Franka 💙 nagła CC.

Termin porodu ➡️ OM: 02/11; USG: 07/11 ✊
  • Lexia Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2021, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też mam problem z piciem (wody 😝). Ale z tego co czytałam, to do bilansu należy wliczyć wszystko, co na bazie wody spożywamy- soki, zupy, herbatę czy nawet kawę.
    Też w sumie kilka razy się nad tym zastanawiałam... I w sumie uważam, że organizm sam się powinien "upomnieć" - przecież jest coś takiego jak uczucie pragnienia. Nie ma dla mnie sensu picie na siłę i dla zasady, mimo że nie mam na to zupełnie ochoty. To tak jak jeść nie będąc głodnym, no ale przecież jest pora obiadu, to trzeba.

👱🏼‍♀️&👨🏼‍🦱'94
    Rodzinka 🤰🏼+🧑🏻‍🦱+👧🏼+🐈+🐈+🐈‍⬛

Pierworodna (4cs):
    event.png

Rodzeństwo (1cs):
    23.08.24: ⏸️
    24.08.24(3+4): Beta HCG: 16.8 🍀
    26.08.24: Powtórka: 75.3 ❤️🥹
    11.09.24(6+1): Pęcherzyk ciążowy z pęcherzykiem żółtkowym i echem mikrozarodka z mikroserduszkiem ❤️
    16.09.24(6+6): Jest zarodek o CRL ok. 1cm (7+1) i pięknie bijącym ❤️
    07.10.24(9+6): Alienik ma prawie 3cm i już coraz bardziej przypomina człowieka :P Karta ciąży założona.
    28.10.24(12+6): USG genetyczne: wszystkie parametry prawidłowe. Ku zaskoczeniu matki, najpewniej druga córka 🩷
    06.11.24: wizyta
    preg.png

Wysłany: 27 grudnia 2021, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lexia wrote:
    Też mam problem z piciem (wody 😝). Ale z tego co czytałam, to do bilansu należy wliczyć wszystko, co na bazie wody spożywamy- soki, zupy, herbatę czy nawet kawę.
    Też w sumie kilka razy się nad tym zastanawiałam... I w sumie uważam, że organizm sam się powinien "upomnieć" - przecież jest coś takiego jak uczucie pragnienia. Nie ma dla mnie sensu picie na siłę i dla zasady, mimo że nie mam na to zupełnie ochoty. To tak jak jeść nie będąc głodnym, no ale przecież jest pora obiadu, to trzeba.
    Ja kiedyś czytałam coś takiego, że uczucie pragnienia, to już pierwszy stopień odwodnienia :o bo właśnie organizm musi się domagać uzupełnienia płynów.
    Ale jak ja mam takie dni, że piję faktycznie 1.5-2l to latam do kibelka CO GODZINĘ, jak nie częściej 😂 Nic fajnego, widać, że mój organizm nie jest przyzwyczajony do takiego nawadniania 🤣

Britta, milam lubią tę wiadomość

💁‍♀️24,💁🏼‍♂️28
    ❌Długie cykle, problemy z owu, AMH 1,55, słabe endo, obustronna niedrożność jajowodów
    24.03.22 -histerolaparoskopia, udrożnienie jajowodów pod wysokim ciśnieniem, diagnoza: adenomioza😩

28.03.2022 Ciąża po 8 miesiącach starań. Nasz CUD pokonał wszystkie przeciwności i przetrwał zabieg histerolaparoskopii <3 Historia wyjątkowa również dla lekarzy

age.png
  • werka_28 Debiutantka

Wysłany: 27 grudnia 2021, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina1994 wrote:
    U mnie się sprawdziło mierzenie temperatury i testy owu. Udało się wstrzelić w owulacje. Próbowałaś ?
    Nie mierzyłam i chyba zacznę. A w ogóle to można od tak rozpoznać, że dany cykl jest bezowulacyjny? Czy potrzeba wykonać test?

• Paulina1994 Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2021, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    conte wrote:
    wizytę miałam na 30.12 ale zamieniłam właśnie na 4.01 no i ja robiłam badanie w diagnostyce :)

Ja mam wizytę na 28.12 ale to dlatego ze biorę duphaston i mi się kończy. Nie wiem czy mam odstawić czy da receptę i brać dalej 🤷🏼‍♀️

conte lubi tę wiadomość

3jgxyx8dp7opu05y.png
  • Paulina1994 Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2021, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    werka_28 wrote:
    Nie mierzyłam i chyba zacznę. A w ogóle to można od tak rozpoznać, że dany cykl jest bezowulacyjny? Czy potrzeba wykonać test?

Skok temperatury i utrzymujące się wyższe temperatury oznaczają, ze owulacja była.
    Nie da się wykryć kiedy będzie, ale po fakcie widać, ze była. Zobacz sobie np mój wykres. Przed skokiem temp miałam owulacje

werka_28 lubi tę wiadomość

3jgxyx8dp7opu05y.png
  • Margolciaa Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2021, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tym siusianiem to prawda. Co chwile biegam 🙈🙈 ale podobno po jakimś czasie organizm się przyzwyczaja i wszystko się normuje 😁

03.22 - poronienie 7tc 💔

👩 28
    AMH - 4,61

Od 11.22 3x IUI ❌

🧑 29
  • Paulina1994 Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2021, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie picie wody to tragedia …
    We wrzesniu trafiłam do szpitala z kamieniami w nerkach i dalej nic mnie to nie nauczyło…. Mam ogromny problem z piciem wody

3jgxyx8dp7opu05y.png
  • Pani Miśka Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2021, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2022, 18:32

Wysłany: 27 grudnia 2021, 15:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    werka_28 wrote:
    Jeśli chodzi o takie „domowe” sposoby:
    1) Mierzenie temperatury -codziennie o tej samej porze, od razu po przebudzeniu się, najlepiej dopochwowo. Termometr z dwoma miejscami po przecinku (np Microlife). Pomiar po min 5h nieprzerwanego snu, PRZED wstaniem z łóżka - możesz trzymać termometr obok na szafce/pod poduszką.
    Po owulacji następuje skok temperatury, pięknie go widać na wykresie.
    2)Obserwacja śluzu (tutaj OvuFriend mega pomaga - najbardziej płodny to ten rozciągliwy, przezroczysty, ewentualnie wodnisty)
    3) Inne symptomy takie jak kłucie jajników, ból piersi itp
    Generalnie wprowadzaj wszystko do apki, ona wie jakie objawy mogą sprzyjać owulacji.
    4) Testy owulacyjne - wskazują pik LH, czyli hormonu wytwarzanego tuż przed owulacją.
    5) Po owulacji w celu jej potwierdzenia - można zbadać progesteron lub iść na USG :)

werka_28 lubi tę wiadomość

💁‍♀️24,💁🏼‍♂️28

age.png
  • werka_28 Debiutantka

Wysłany: 27 grudnia 2021, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi_naturelover wrote:
    Jeśli chodzi o takie „domowe” sposoby:
    1) Mierzenie temperatury -codziennie o tej samej porze, od razu po przebudzeniu się, najlepiej dopochwowo. Termometr z dwoma miejscami po przecinku (np Microlife). Pomiar po min 5h nieprzerwanego snu, PRZED wstaniem z łóżka - możesz trzymać termometr obok na szafce/pod poduszką.
    Po owulacji następuje skok temperatury, pięknie go widać na wykresie.
    2)Obserwacja śluzu (tutaj OvuFriend mega pomaga - najbardziej płodny to ten rozciągliwy, przezroczysty, ewentualnie wodnisty)
    3) Inne symptomy takie jak kłucie jajników, ból piersi itp
    Generalnie wprowadzaj wszystko do apki, ona wie jakie objawy mogą sprzyjać owulacji.
    4) Testy owulacyjne - wskazują pik LH, czyli hormonu wytwarzanego tuż przed owulacją.
    5) Po owulacji w celu jej potwierdzenia - można zbadać progesteron lub iść na USG :)
    Dzięki bardzo za pomoc 😊
    Mam kłucia w jajniku, po owulacji zaczynają mnie stopniowo boleć piersi. Ale zacznę mierzyć temperaturę.

Blond27 lubi tę wiadomość

• milam Autorytet

Wysłany: 27 grudnia 2021, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Margolciaa wrote:

Moja kula u nogi.. mogłabym cały dzień przechodzić bez picia 🤦‍♀️🤦‍♀️ Ale od dzisiaj walczę 🤗🤗 skoro działa na zwiększenie ilości śluzu płodnego 😁

Rozpisałam sobie godziny na butelce i na razie jestem na zwycięskiej pozycji :-D ale znając mój zapał to za 3 dni będę w punkcie zero 🙈🙈

Trzymam kciuki, regularne picie to mój odwieczny problem. Nigdy się tego nie nauczyłam mimo różnych trików

Margolciaa lubi tę wiadomość

🧒 2013
    🧒 2016
    648f824a16.png
‹‹ 235 236 237 238 239 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Przyczyny niepowodzenia in vitro - jakie?

Procedura in vitro to niekiedy jedyna szansa dla par bezskutecznie starających się o dziecko i walczących z niepłodnością. Choć skuteczność metody jest wysoka, niestety nie zawsze kończy się sukcesem... Jakie są najczęstsze przyczyny niepowodzeń przy IVF?

CZYTAJ WIĘCEJ

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ