Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Pod choinką kreski dwie, latem bobas rodzi się 🎄🎁👣
Odpowiedz

Pod choinką kreski dwie, latem bobas rodzi się 🎄🎁👣

Oceń ten wątek:
  • Blondyna.B Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2021, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tylko_czytam wrote:
    😍🥺
    CA615-C9-F-15-DF-456-D-81-D8-B777153-E5723.jpg

Trochę ten progesteron mnie niepokoi 🧐
    Super ❤️
    Progesteron powtórz z betą w poniedziałek, mogłaś złapać dołek albo odbije. Najlepiej to z lekarzem skonsultuj już ☺️

Na kiedy wpisać ⏸️ bo w sumie nie wpisałas się przez negatyw na koniec grudnia😁

Blond27 lubi tę wiadomość

👩🏼28 lat
    👦🏻28 lat

👶🏼11.12.2022 Noemi ❤️

09.01.2021 - Terminacja w 23tc, rozległy rozszczep kręgosłupa z wodogłowiem
    05.2021 - ciąża biochemiczna
    09.2021 - poronienie zatrzymane ciąża bliźniacza
    02.2022 - ciąża biochemiczna

age.png
  • Blondyna.B Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2021, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ovu mnie coraz bardziej zadziwia 😅
    Wpisałam śluz i krzyczy, że wpisałam płodny śluz poza przewidywaną płodną fazą i link do odróżnienia śluzu płodnego od tego z podniecenia 😂
    Jestem w okolicy DC gdzie zwykle jest owulacja a aplikacja wzięła przede wszystkim pod uwagę cykl poprzedni który był przedłużony jeszcze przez komplikacje po poronieniu

👩🏼28 lat
    👦🏻28 lat

👶🏼11.12.2022 Noemi ❤️

age.png
  • Kasik85 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2021, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneta2506 wrote:
    Piękne 😊😊😊 ja mam zawieszkę do auta z napisem " Tatusiu zwolnij, ja też jestem w drodze pamiętaj! "

Zanim mi przyszła niestety stało się najgorsze, ale czeka w pudeleczku na odpowiedni czas 😊
    Też super pomysł 🙃 życzę żeby szybko została wyciągnięta z pudełka...✊

Aneta2506, Marchewka lubią tę wiadomość

💏Razem 9 lat
    ♀️36
    ♂️41

Starania o Nasze cudo ❤od lipca 2020 tak na luzie....
    Styczeń 2022 zaczynamy starania tak na 100%...
  • Domi_naturelover Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2021, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneta2506 wrote:
    Ojejcia!
    Ja nie byłam z mężem nigdzie, w sensie jeszcze nigdzie..
    Długo staralismy się o dzidzie, ale w końcu się udało, ale myślę że jak długo potrwają teraz starania to udamy się gdzie trzeba, żeby i jego przebadać.

Powiedz mi, wy macie zalecenia od lekarza na taka suplementacje?
    Odpowiem zbiorowo :D
    Ja wiem, że ta ilość robi wrażenie 😂 Ale wiecie, to też dlatego, że zdecydowaliśmy się brać wszystko osobno, a nie np Fertilman + 2 inne tabletki.
    Póki co jedyna opinia lekarska była „No, można brac suplementy” :P
    Ja korzystałam z Celinowego notesu (❤️), poniższej grafiki i stron medycznych oraz przede wszystkim własnych obserwacji (widzę jakie mój 💁🏼‍♂️ je produkty, widzę czego dostarcza sporo z dietą, a czego zupełnie nie). U Nas jest kilka wyników poniżej normy, dlatego trzeba porządnie to poprawić. Oczywiście dawki nie są jakieś chore, nie chcę mu zrobić krzywdy 😂❤️ Ale no łyka póki co wszystko pięknie i ma zapowiedziane, że jakby się gorzej czuł to ma dawać znać 😇
    EB165506-82-B8-4-FDC-99-A2-13-DCBBA09-EE9.png

milam lubi tę wiadomość

💁‍♀️24,💁🏼‍♂️28
    ❌Długie cykle, problemy z owu, AMH 1,55, słabe endo, obustronna niedrożność jajowodów
    ❌Słabe parametry nasienia-> suple od 12.21
    24.03.22 -histerolaparoskopia, udrożnienie jajowodów pod wysokim ciśnieniem, diagnoza: adenomioza😩

28.03.2022 Ciąża po 8 miesiącach starań. Nasz CUD pokonał wszystkie przeciwności i przetrwał zabieg histerolaparoskopii <3 Historia wyjątkowa również dla lekarzy

age.png
  • Lexia Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2021, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blondyna.B wrote:
    Ovu mnie coraz bardziej zadziwia 😅
    Wpisałam śluz i krzyczy, że wpisałam płodny śluz poza przewidywaną płodną fazą i link do odróżnienia śluzu płodnego od tego z podniecenia 😂
    Jestem w okolicy DC gdzie zwykle jest owulacja a aplikacja wzięła przede wszystkim pod uwagę cykl poprzedni który był przedłużony jeszcze przez komplikacje po poronieniu

Na mnie krzyczy, że nie wpisuję objawów takich jak ból krzyża albo ból brzucha. I co ja mam biednej poradzić, jak mnie jakoś zwyczajnie nie boli 😝 ale to tylko appka, niech se pogada 😁

Co do informowania o ciąży męża w fajny sposób, to ja jeszcze przed staraniami ułożyłam piękne wiersze (mam do tego dryg)- dla męża, a na późniejszy czas też dla najbliższej rodziny. Kupiłam też jedną z polecanych książek Juula i bodziaka z herbem ulubionego klubu... No i tak sobie leży w szafie w pudełku, a wiersz (też już przepisany na papeterię) czeka z pustym miejscem po "Do zobaczenia w..." 🤷🏼‍♀️

👱🏼‍♀️&👨🏼‍🦱'94
    Rodzinka 🤰🏼+🧑🏻‍🦱+👧🏼+🐈+🐈+🐈‍⬛

Pierworodna (4cs):
    event.png

Rodzeństwo (1cs):
    23.08.24: ⏸️
    24.08.24(3+4): Beta HCG: 16.8 🍀
    26.08.24: Powtórka: 75.3 ❤️🥹
    11.09.24(6+1): Pęcherzyk ciążowy z pęcherzykiem żółtkowym i echem mikrozarodka z mikroserduszkiem ❤️
    16.09.24(6+6): Jest zarodek o CRL ok. 1cm (7+1) i pięknie bijącym ❤️
    07.10.24(9+6): Alienik ma prawie 3cm i już coraz bardziej przypomina człowieka :P Karta ciąży założona.
    28.10.24(12+6): USG genetyczne: wszystkie parametry prawidłowe. Druga córka?!
    06.11.24(14+1): 100g Bambosza. Płeć dalej niepotwierdzona.
    02.12.24(17+6): Wizyta
    preg.png
  • Aneta2506 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2021, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja swojego 🧔 nie mogę zachęcić do zdrowszego trybu życia 😣.

Pracuje w warunkach gdzie niestety smar i dużo potu, ruch ma taki że wiecznie go nie ma w domu a tu komuś musi pomóc, a tu jakiś remont u sąsiadów a tu trzeba coś naprawić i w sumie na jakiś sport nie ma czasu. Śpi po 5-6 h.
    Nie ma problemów z waga itp., ale zmusić go do warzyw na parze i ogólnie zdrowego jedzenia graniczy z cudem 🙈

Oczywiście 🍺 po pracy musi być...
    13 lat z nim walczę i nie ma efektu 🙈🙈🙈

15 lat 👫 5 lata 👰🤵
    5 lat walki

👩 - 30
    Niedoczynność + Hashi ⏩ euthyrox
    Badania 3dc ⏩ FSH 10,24 🤯 reszta ok.
    AMH - 1,11 🥲 ⏩ styczeń 0,8 😪
    inne badania w normie
    🧔 - 32
    WSZYSTKIE WYNIKI W NORMIE 💚

💊 Stymulacja 💊
    (2 x letrozole) ❌

2023 klinika InVimed
    HSG (prawy jajowód nie do oceny)
    03.23r. IUI ❌
    04.23.r IUI odwołane - owu z prawego

IUI ODWOŁANE ➡️ NATURALNY CUD... ♥️

Nasze szczęście jest już z nami 🤍
    🤍 Franek 🤍 SN - 3200g, 52cm 🤍

age.png
  • Iskra444 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2021, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    conte wrote:
    Dziewczyny, Helpunku, mój stary byl dziś na badaniach... Ja się kompletnie nie znam ale wydaje mi się, że słabo jest 🤔

https://ibb.co/C50snGf

Jest trochę do poprawy, ale ogólnie nie jest źle. Przy takiej ilosci całkowitej 2% prawidłowych daje już ponad 3mln wiec spoko. Warto sięgnąć po suple i inne porady z wątku męskiego typu luźne majty, sport, brak papierosów, używek i energetyków ;)

Tylko czytam, gratulacje :)

Iskierka - 2018👧🏼
    11.2020 - cb
    02.2021 - cb
    03.2021 - diagnostyka 🧔🏻- teratospermia, asentospermia, testosteron⬇️ - rozpoczęcie leczenia
    07.2021 - ⏸ 💖
    Iskiereczka - 2022😍

f2w3skjodu7e6olv.png
  • Milkana Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2021, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasik85 wrote:
    Znalazłam przez przypadek...chciałabym żeby mi się przydał...🥰 zobaczymy jak będzie

Screenshot-20211204-174622-Facebook.jpg[/url]
    Ale super 😍 a możesz napisać gdzie znalazłaś taki kubek?

Starania o drugie dziecko od 10/2020 na luziku
    od 01/2021 starania z testami owu i dokładną obserwacją
    Cykle regularne co 32 dni

13.09- beta 147 :)

gannvfxm94uozd8n.png
  • milam Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2021, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneta2506 wrote:
    Ja swojego 🧔 nie mogę zachęcić do zdrowszego trybu życia 😣.

Pracuje w warunkach gdzie niestety smar i dużo potu, ruch ma taki że wiecznie go nie ma w domu a tu komuś musi pomóc, a tu jakiś remont u sąsiadów a tu trzeba coś naprawić i w sumie na jakiś sport nie ma czasu. Śpi po 5-6 h.
    Nie ma problemów z waga itp., ale zmusić go do warzyw na parze i ogólnie zdrowego jedzenia graniczy z cudem 🙈

Oczywiście 🍺 po pracy musi być...
    13 lat z nim walczę i nie ma efektu 🙈🙈🙈

Mój też z tym piwem prawie codziennie, czasami myślę że to się już ociera o alkoholizm. Androlog kazał mu ograniczyć to może to przyniesie efekt

🧒 2013
    🧒 2016
    648f824a16.png
  • Emii Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2021, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi_naturelover wrote:
    Conte, nie jest źle! Ilość i ruchliwość działa na Waszą korzyść 😃
    Mój 💁🏼‍♂️ już zajada suple. Jestem z niego bardzo dumna, stosuje się do wszystkich moich płodnych zaleceń, wyrabia sobie nawyk picia soku pomidorowego z czaruszką i kurkumą, zero alkoholu, ograniczył kawę.
    Spędziłam kilka wieczorów by dobrać suplementy, dawki, rozpisać na pory dnia, by nie było żadnych niepożądanych interakcji między suplami, by było jak najtaniej 😅 no i lecimy 💪🏼

Patrzcie jak ładnie rozplanowane, by chłopa nie obciążać - ma tylko wyciągnąć z okienka i połknąć 😁
    D692-EE4-A-9859-4710-BE91-3-F87-EA604245.jpg
    Woow szacunek Ja mojemu muszę przypominać żeby brał 2x2 tabletki Tenfertil On 🤦‍♀️

• tylko_czytam Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2021, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blondyna.B wrote:
    Super ❤️
    Progesteron powtórz z betą w poniedziałek, mogłaś złapać dołek albo odbije. Najlepiej to z lekarzem skonsultuj już ☺️

Na kiedy wpisać ⏸️ bo w sumie nie wpisałas się przez negatyw na koniec grudnia😁

W życiu bym się nie spodziewała ze będę jeszcze testowac w grudniu 😁
    Możesz wpisać na dziś 😀

Aneta2506, Blondyna.B, Zagadka919, Milixx, Gravity lubią tę wiadomość

Ix2Tp2.png
    14.02- beta 674🥰
    15.03 - 1,9cm bejbika ❤️
    26.03 - 3,6cm ❤️
    12.04- 6,7 cm ❤️ USG prenatalne Ok
    22.04 - wyniki NIFTY- ryzyka niskie / babyGIRL🥰💖
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 grudnia 2021, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tylko_czytam wrote:
    😍🥺

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia 2022, 20:27

Wysłany: 4 grudnia 2021, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emii wrote:
    Woow szacunek Ja mojemu muszę przypominać żeby brał 2x2 tabletki Tenfertil On 🤦‍♀️
    Mój się zawziął baaardzo. Stwierdził, że podchodzi do tego zadaniowo - potomstwo jest dla Niego najważniejsze i że to jest jego motywacja, może łykać wszystko. Oczywiście musi dodać, że te suple to pewnie nic nie dadzą no i jojczy mi co drugi dzień jakby on się piwa napił i ile dni zostało do końca 3 miesięcznej abstynencji XD

Co do zachęcenia do diety i aktywności - Akademia Płodności ma podcasty na ten temat, może spróbujcie puścić swoim partnerom. Czasami przedstawienie naukowych faktów też przemawia. Ja czasami muszę użyć kilku mądrych, naukowych sformułowań i już jestem wiarygodniejsza i działa! 😂 Co do zdrowego trybu życia - to jest potrzebne zawsze, nie tylko przy staraniach, warto uświadamiać i pokazywać, że zdrowe jedzonko, to także pyszne jedzonko, a ruch i aktywność fizyczna ma wieeele form, każdy jest w stanie znaleźć coś dla siebie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 grudnia 2021, 21:41

Aneta2506 lubi tę wiadomość

💁‍♀️24,💁🏼‍♂️28
    ❌Długie cykle, problemy z owu, AMH 1,55, słabe endo, obustronna niedrożność jajowodów
    24.03.22 -histerolaparoskopia, udrożnienie jajowodów pod wysokim ciśnieniem, diagnoza: adenomioza😩

28.03.2022 Ciąża po 8 miesiącach starań. Nasz CUD pokonał wszystkie przeciwności i przetrwał zabieg histerolaparoskopii <3 Historia wyjątkowa również dla lekarzy

age.png
  • Aneta2506 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2021, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    milam wrote:
    Mój też z tym piwem prawie codziennie, czasami myślę że to się już ociera o alkoholizm. Androlog kazał mu ograniczyć to może to przyniesie efekt

Myślę że jakiś lekarz też musiałby powiedzieć mojemu 🧔 parę słów itp. i dopiero chyba by zrozumiał 🤔.

Dlatego zobaczymy co najbliższy czas przyniesie i jak coś to nie odpuszczę i szeroką diagnostyka przed nami...

15 lat 👫 5 lata 👰🤵
    5 lat walki

👩 - 30
    inne badania w normie
    🧔 - 32

💊 Stymulacja 💊
    (2 x letrozole) ❌

2023 klinika InVimed
    03.23r. IUI ❌

age.png
  • Emii Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2021, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi_naturelover wrote:
    Mój się zawziął baaardzo. Stwierdził, że podchodzi do tego zadaniowo - potomstwo jest dla Niego najważniejsze i że to jest jego motywacja, może łykać wszystko. Oczywiście musi dodać, że te suple to pewnie nic nie dadzą no i jojczy mi co drugi dzień jakby on się piwa napił i ile dni zostało do końca 3 miesięcznej abstynencji XD

No właśnie i tak powinno być jeśli ma się cel to warto do niego dążyć Ja ostatnio nie wytrzymałam i wygarnelam swojemu że Łatwo mówić że staramy się itd A oprócz tego że zmusiłam go do badania nasienia gdzie tez oczywiście było marudzenie to na wizytę u urologa umawia się już kilka miesiecy, co ja chce go zapisać to akurat mu nie pasuje termin albo lekarz. Wiec powiedziedzialam ze dla mnie też nie są komfortowe te wszystkie wizyty badania, pilnowanie leków Ale skoro ma się udać to warto

• Blondyna.B Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2021, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas to ja obecnie przesuwam w czasie badanie nasienia, bo prawdopodobnie zaczynają się płodne dni (nawet M dziś zauważył że mam inny śluz 😅) a nie chcę ich przegapic przez abstynencję przed badaniem, poczekam i wyślę go w okolicy terminu 🐵 😁

Fajne dziewczyny macie gadżety 😍 trochę Wam zazdroszczę bo u nas długo nie będzie radości ale cieszcie się jak tylko możecie ❤️

Marchewka, Nati94 lubią tę wiadomość

👩🏼28 lat
    👦🏻28 lat

👶🏼11.12.2022 Noemi ❤️

age.png
  • Aneta2506 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2021, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blondyna.B wrote:
    U nas to ja obecnie przesuwam w czasie badanie nasienia, bo prawdopodobnie zaczynają się płodne dni (nawet M dziś zauważył że mam inny śluz 😅) a nie chcę ich przegapic przez abstynencję przed badaniem, poczekam i wyślę go w okolicy terminu 🐵 😁

Fajne dziewczyny macie gadżety 😍 trochę Wam zazdroszczę bo u nas długo nie będzie radości ale cieszcie się jak tylko możecie ❤️

No ja też mam cały czas nadzieję że mimo dluuuugiego starania w końcu się udało, a wiadomo diagnostyka to też jest stres i troszkę trzeba poczekac ze staraniami, a ja wciąż mam nadzieje.

Jeżeli chodzi o mój gadżet to był kupiony jeszcze w czasie mojej pierwszej ciąży, ale nie pokazany 🧔, myślę że jak zajde to poprostu zostanie zawieszony w aucie, ale te dwie kreski które ujrzę teraz nie będą wyglądać tak jak za pierwszym razem.. Pewnie będzie strach, łzy a później dopiero szczęście...

15 lat 👫 5 lata 👰🤵
    5 lat walki

👩 - 30
    inne badania w normie
    🧔 - 32

💊 Stymulacja 💊
    (2 x letrozole) ❌

2023 klinika InVimed
    03.23r. IUI ❌

age.png

Wysłany: 4 grudnia 2021, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emii wrote:
    Domi_naturelover wrote:

No właśnie i tak powinno być jeśli ma się cel to warto do niego dążyć Ja ostatnio nie wytrzymałam i wygarnelam swojemu że Łatwo mówić że staramy się itd A oprócz tego że zmusiłam go do badania nasienia gdzie tez oczywiście było marudzenie to na wizytę u urologa umawia się już kilka miesiecy, co ja chce go zapisać to akurat mu nie pasuje termin albo lekarz. Wiec powiedziedzialam ze dla mnie też nie są komfortowe te wszystkie wizyty badania, pilnowanie leków Ale skoro ma się udać to warto

Czasami do faceta trzeba powiedzieć prosto z mostu, bo ciężko czasami wychodzi domyślanie się. Ja powiedziałam jak jest - kobieca diagnostyka jest szersza i bardziej bolesna. To My (mówiąc brzydko) rozkładamy nogi przed lekarzami nawet kilka razy w miesiącu, latamy ciągle na badania krwi, krzywe, glukozy, u niektórych jest już etap zastrzyków, badania drożności. Więc jojczenie na wizytę u urologa, bezbolesne USG i połykanie garści tabletek jest nie na miejscu jeśli gramy do jednej bramki 👶🏼 Ja uświadomiłam od początku i wydaje mi się, że to było potrzebne. My kobitki siedzimy w tych naszych badaniach, znamy ścieżki diagnozy nawet z forum, a nasze chłopy - no niekoniecznie. Więc ja jestem #teamrozmowa i uświadomienie niektórych rzeczy :D
    Wiem, że to bywa ciężkie, dlatego życzę powodzenia i cierpliwości dziewczyny ❤️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 grudnia 2021, 22:24

Blond27, Aneta2506, Okinny, Marchewka, Emii lubią tę wiadomość

💁‍♀️24,💁🏼‍♂️28

age.png
  • Zagadka919 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2021, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tylko_czytam wrote:
    😍🥺

Gratulacje kochana ❤️❤️❤️

🤰👱‍♂️🐕
    -20 kg, 5 lat starań o 👶
    02.04.2024 ⏸️
    Szczęśliwy 63 cykl starań o pierwsze♥️
    Cudzie trwaj 😭♥️
    Igusia 🧚🩷
    Szyjka pod obserwacją ⚠️
    22.11.2024 wizyta

PTP 13.12.2024 piątek 😃

preg.png
  • Zagadka919 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2021, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasik85 wrote:
    Znalazłam przez przypadek...chciałabym żeby mi się przydał...🥰 zobaczymy jak będzie

Screenshot-20211204-174622-Facebook.jpg[/url]
    Jaki piękny, gdzie znalazłaś 😊?

🤰👱‍♂️🐕
    -20 kg, 5 lat starań o 👶
    02.04.2024 ⏸️
    Szczęśliwy 63 cykl starań o pierwsze♥️
    Cudzie trwaj 😭♥️
    Igusia 🧚🩷
    Szyjka pod obserwacją ⚠️
    22.11.2024 wizyta

PTP 13.12.2024 piątek 😃

preg.png
‹‹ 39 40 41 42 43 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ