Podwyższona prolaktyna a starania
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja zaszłam w ciążę bez problemu (brałam pół tabletki Dostinex przez 1,5 m-ca, ale dlatego, że miałam też podwyższoną prolaktynę bez obciążenia). Po tabletce miałam podwyższoną 16-krotnie.
W cyklu, w którym zaszłam miałam odstawiony Dostinex od dwóch miesięcy. -
Crochet wrote:Ja zaszłam w ciążę bez problemu (brałam pół tabletki Dostinex przez 1,5 m-ca, ale dlatego, że miałam też podwyższoną prolaktynę bez obciążenia). Po tabletce miałam podwyższoną 16-krotnie.
W cyklu, w którym zaszłam miałam odstawiony Dostinex od dwóch miesięcy.
A mogę spytać o ile miałaś podwyższona prolaktyne bez obciążenia? Ja właśnie tez jestem na Dostinex od ok. 6 tyg i zastanawiam się czy w trakcie brania leku można się starać (z tego co czytam na forum, to tak). Nie wiem tylko czy ma to sens, bo podwyższona prolaktyna jednak utrudnia proces zachodzenie w ciąże i podobno lepiej poczekać do jej obniżenia. -
Martqa wrote:A mogę spytać o ile miałaś podwyższona prolaktyne bez obciążenia? Ja właśnie tez jestem na Dostinex od ok. 6 tyg i zastanawiam się czy w trakcie brania leku można się starać (z tego co czytam na forum, to tak). Nie wiem tylko czy ma to sens, bo podwyższona prolaktyna jednak utrudnia proces zachodzenie w ciąże i podobno lepiej poczekać do jej obniżenia.
O tyle, że w udanym cyklu dostałam Castangus jako suplement dodatkowo. -
Crochet wrote:Ponad 800 mU/l. Od dwóch lekarzy usłyszałam, że mogę bez problemu się starać. Odstawiłam Dostinex, bo miałam robione badania hormonalne a później dostałam zalecenie, żeby znowu brać ale stwierdziłam, że spróbuję jeszcze bez leku i zacznę brać od kolejnego.
O tyle, że w udanym cyklu dostałam Castangus jako suplement dodatkowo.
Dziękuje No to ja miałam w pierwszym badaniu ponad 800, a w drugim ponad 1500 także trochę więcej. Teraz nie robiłam badania kontrolnego, ale muszę zrobić pod koniec tygodnia i zobaczyć jak działa na moja prolaktynę ten Dostinex. Poczytam o tym Castagnus jeszcze -
Hej, mi tez gin zaleciła brać castagnus na obniżenie prolaktyny ale w sumie go nie kupiłam bo brałam niepokalanek a tez podobno obniża prolaktyne. I chyba pomógł bo miałam 81, miesiąc później 16
Tylko miałam normalne pobranie krwi bez żadnego obciążenia -
Crochet wrote:Substancją czynną Castangusa jest wyciąg suchy z owocu niepokalanka 🙂
Ja też piłam łyżeczkę oleju z wiesiołka dziennie, ale tylko w pierwszej połowie cyklu, ponieważ wiesiołek może powodować mikroskurcze macicy.
Tez spróbuje w takim razie wiesiołka - zobaczymy czy pomoże muszę wdrożyć jakaś suplementację, bo wiek goniCrochet lubi tę wiadomość
-
Rozzzzi wrote:Hej, mi tez gin zaleciła brać castagnus na obniżenie prolaktyny ale w sumie go nie kupiłam bo brałam niepokalanek a tez podobno obniża prolaktyne. I chyba pomógł bo miałam 81, miesiąc później 16
Tylko miałam normalne pobranie krwi bez żadnego obciążenia
Też brałam niepokalanek i również pomógł mi obniżyć albo eliminacja najbardziej stresujących czynników (prolaktyna jest wrażliwa bardzo na stres i zmęczenie)♥ starania od 2021
♥ ja 26 lat, cykle zwykle 34-40 dni, lub dłuższe, na razie polecenie wyluzowania, z koleżanką prolaktyną różnie się dogadujemy, raczej nie jest przyjaźnie nastawiona
♥ mąż 29 lat, leczenie i suplementacja pod okiem androloga, teratozoospermia
♥11.08 beta 137,70
♥13.08 beta 446,20
-
Cześć,
Chętnie przycupnę w tym temacie.
Ja też zmagam się z wysoką prolaktyna. Na czczo ok 1100 przy normie do 496 po obciążeniu ponad 8k. Biorę na to bromocorn od 9.03, jutro idę na ponowne zbadanie prl, więc zobaczymy jak organizm zareagował na leki.
W ciąży jeszcze nigdy nie byłam, ale mam nadzieję, że niedługo mi się uda.
Po Waszych wpisach widzę, że warto mieć nadzieję♀️'94
♂️'93
Starania od 04.2022 -
Jejku a ja biorę pół roku bromocorn i dalej ciąży brak. W pierwszą zaszłam w pierwszym cyklu brania bromocornu. Ale wy chociaż mieliście zbadaną prolaktynę po obciążeniu a mi lekarz tak po prostu przepisał bromocorn bo miałam wydzielinę z piersi mimo że nie karmiłam i stwierdził że to mleko. Nie wiem już co robić czy zmienić lekarza czy zostać przy tym bo dzięki niemu w pierwszą ciążę szybko się udało. Oprócz tego brałam aromek a teraz pierwszy cykl będę brała clo.
-
Udało mi się zastosować kurację z niepokalanka i to rezultaty jakie otrzymałam:
Poziom prolaktyny:
- z dnia 21.03.2014 wynosił 32,5 ng/ml
- z dnia 19.04.2023 wynosił 31,2 ng/ml
- z dnia 12.08.2023 wynosi 25,7 ng/ml
Poziom hormonu spadł dokładnie o 5,5 jednostek!
Zmiana jest na tyle istotna, że odrzucam błąd pomiaru. Nic w moim życiu się nie zmieniło oprócz stosowania systematycznie i skrupulatnie suplementu. Nie pominęłam ani jednego dnia!
Zastosowałam: 1x 500mg Niepokalanek firmy Aliness
Kuracja trwała: 3 miesiące - od 10.05.2023 do... Prawdopodobnie będę jeszcze brać do końca roku.
Powtórzę badania w listopadzie i uzupełnię wpis.Daga121222, Niecierpliwie lubią tę wiadomość
-
Aktualizacja, bo zrobiłam kolejne badania.
Poziom prolaktyny:
- z dnia 21.03.2014 wynosił 32,5 ng/ml
- z dnia 19.04.2023 wynosił 31,2 ng/ml
- z dnia 12.08.2023 wynosił 25,7 ng/ml
- z dnia 21.10.2023 wynosi 17,3 ng/ml
Najmniejszy poziom jaki osiągnęłam w życiu.
Przypomnę, że po kuracji Dostinexem był wzrost do 47,7 ng/ml!
Kuracja trwała: od 10.05.2023 do... Prawdopodobnie będę jeszcze brać do końca roku.
Zastosowałam: 1x dziennie 500mg Niepokalanek firmy AlinessZosis, Niecierpliwie,, Biedronka@ lubią tę wiadomość
-
Zastanawiam się czy moja prolaktyna może być powodem do braku ciąży, norma do 26 z kawałkiem ja miałam 44 ale od leków antydepresyjnych podobno mogę mieć podwyższona, mimo to dostałam bromocorn na obniżenie, mimo wysokiej prolaktyny do owulacji dochodziło bo potwierdzona na USG, czekamy na badanie nasienia i bardzo się stresuje i zastanawiam co to będzie
-
Nn wrote:Zastanawiam się czy moja prolaktyna może być powodem do braku ciąży, norma do 26 z kawałkiem ja miałam 44 ale od leków antydepresyjnych podobno mogę mieć podwyższona, mimo to dostałam bromocorn na obniżenie, mimo wysokiej prolaktyny do owulacji dochodziło bo potwierdzona na USG, czekamy na badanie nasienia i bardzo się stresuje i zastanawiam co to będzie
Ja miałam prolaktynę sprawdzaną kilka razy, pierwszym razem 3DC- 68 ng/ml , miesiąc później w 3DC-47. Gin nie wiedział co z tym zrobić i odesłał do endokrynologa. Endokrynolog zlecił makroprolaktynę i prolaktynę po obciążeniu. Wyniki były następujące - prolaktyna przed obciążeniem 30,2, godzinę po obciążeniu - 360. Czyli hiperprolaktynemia czynnościowa. Generalnie nic mi na to nie przepisał, powiedział, że on wyniku nie będzie leczył, ponieważ miesiączkuje regularnie, mam owulację i nie mam objawów. Więc nie ma sensu leczenie w tej sytuacji. Jednocześnie zaznaczył , że ginekolodzy w przypadku braku ciąży leczą na ślepo i mogą przepisywać coś na obniżenie prolaktyny, mimo iż owulacja występuje.
Sama z siebie zaczęłam brać Castangus (kończę 3 miesiąc i wkrótce ponownie sprawdzę prolaktynę), ale skrócił mi tylko cykl do 26 dni i w tym cyklu żaden test owulacyjny nie wyszedł pozytywny. .. Więc coś chyba rozregulował.
W moim przypadku to raczej nie prolaktyna jest winowajcą, ale czynnik męski- słabe parametry nasienia.
Także doczekaj do wyników partnera. Czytałam wątki o prolaktynie regularnie, i sporo dziewczyn pisało , że po Bromergonie, Dostinexie czy Castangusie im się udało:)
Powodzenia
-
Cześć, zrobiłam w 4 dniu cyklu badanie prolaktyny.
Wynik 354mU/l norma według laboratorium to 127-637, mój ginekolog-endokrynolog skomentował wynik jako w normie. Zastanawiam się czy mimo wszystko nie jest zbyt wysoki jak na 4 dzień cyklu.