X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Prolaktyna
Odpowiedz

Prolaktyna

• AUTOR
    WIADOMOŚĆ
    1 2
Oceń ten wątek:
  • Rub Debiutantka

Wysłany: 21 listopada 2013, 08:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Kobitki z podwyższoną prolaktyną. Powiedzcie proszę czy wynik 688,7 mU/l to dużo? Dziś lekarz powiedział że z takim poziomem się nic nie robi, że więcej z tym zachodu.... A oczytałam się, że to za wysoko jednak i już sama nie wiem co o tym myśleć. Leczycie czy nie????

może kiedyś wreszcie się uda....
  • Rub Debiutantka

Wysłany: 21 listopada 2013, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze, ktoś coś odpowie, podpowie???

• Dorotucha Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2013, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej ja kilka lat temu (poszukałam wyniki ;))miałam podaną prolaktynę w innych jednostka prl=64ng/ml (norma 1,9-25,0) było to za wysoko i obniżałam to Castagnusem. W jednostce którą Ty masz podaną mU/l normy jakie znalazłam to: 40-470 mU/l. Dziwię się że lekarz nic z tym nie chce robić. Podwyższona prolaktyna utrudnia zajście w ciążę dlatego poszłabym do innego ginka żeby skonsultować te wyniki i ewntualnie podjąć leczenie. Trzymaj się i owocnych starań. :D

https://www.maluchy.pl/li-69459.png
    2nn3dqk3jjvpzuar.png
  • Rub Debiutantka

Wysłany: 21 listopada 2013, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję Ci baaaardzo za odpowiedz. Wydawałoby się że lekarz dobry, no ale różnie to bywa. W przeliczeniu na ng/ml u mnie jest 34,40. W Invi-Medzie bo tam robiłam badanie norma jest do 637 mU/l. Więc jakieś spore te rozbieżności w normach.
    Pewnie skonsultuje to jeszcze z innym lekarzem.
    Jeszcze raz dziękuję za odpowiedz i pozdrawiam serdecznie:-)

• Macierzanka:) Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2013, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć. Masz trochę podwyższoną. Ja podwyższoną prolaktynę miałam odrazu leczoną bromergonem. Jeżeli normy są podawane w ng/ml, to najczęściej tak jak pisała Dorotucha. Natomiast już powyżej 20 ng/ml mówi się o łagodnej hyperprolaktynemii, powyżej 25 w góre to hyperprolaktynemia. Idź do innego lekarza, bo z takim poziomem może i się nic nie robi jak się nie starasz, ale jeżeli się starasz o dziecko to wysoka prolatyna może to utrudniać. I jeszcze dodam przelicznik 1ng/ml = 1mlU/I. Powodzenia!

"Niepłodność to nie kara, uzdrowienie to nie czary"
    1237397y6kr97ild4.gif
  • rewelka Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2013, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, ja też mam podwyższoną w sumie nie znacznie bo za pierwszym razem mi wyszło 36 na 26, za drugim 29 na 26, ale lekarz dał mi od razu bromek na zbicie, bo z taką prolaktyną to nie ma co próbować, i później o pusty pęcherzyk ciążowy łatwiej :\
    Mi od razu też luteinę dał aby pomogło, i szybciej żeby się udało :)

23-02-2013 [*] 8 tc
    211xj44j3k4hck0m.png
  • linka220 Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2013, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Ja w 8dc mam 27,8 ng/ml A norma to 5-35 Moja Gin powiedziała że jest w normie ale wydaje mi się ze jest zbyt wysoki poziom... tak bynajmniej wszędzie jest napisane hmmm

hchy3e3km5dqv62g.png
    relganlipvgw9clp.png
  • kfeva Ekspertka

Wysłany: 21 listopada 2013, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podłączę się do tego wątku z moim pytaniem. Jak to jest z tą zbyt wysoką prolaktyną - ona może utrudniać zajście w ciążę poprzez blokowanie owulacji, tak? A jeśli mimo zbyt wysokich poziomów prolaktyny cykle są owulacyjne, to nie ma co się martwić podwyższonym jej poziomem? Czy jak to jest? Zapomniałam zapytać wczoraj na wizycie u gina :(

Poziom mojej prolaktyny lubi się wahać, raz jest za wysoki, raz jest w normie, biorę Bromergon na zbicie. Ale owulacja występuje. I teraz nie wiem - denerwować się tą prolaktyną czy nie? ;)

c23e0907819853810232b578cae40af0.png
    82doe6yds8nhwups.png
  • linka220 Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2013, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Rub Czytałam że przelicznik z mU na ng to 20 Czyli licząc 688/20 to masz ok 34ng U nas w lab norma jest do 35 więc miescisz się w normie :-)

hchy3e3km5dqv62g.png
    relganlipvgw9clp.png
  • rewelka Autorytet

Wysłany: 21 listopada 2013, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gdzieś kiedyś wyczytałam że najlepiej mieć prolaktynę na poziomie 10-13, jeżeli jest za wysoka to może ciałko żółte niedomagać i to może stwarzać problemy.
    Mam pierwszy miesiąc z bromkiem, na razie się nie nastawiam, wczoraj powinnam mieć owulację, ale jakoś przemęczeni byliśmy, więc wątpię aby coś z tego wyszło

23-02-2013 [*] 8 tc
    211xj44j3k4hck0m.png
  • Rub Debiutantka

Wysłany: 22 listopada 2013, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczynki:-) Bardzo wam dziękuję za odpowiedzi:-). Właśnie jakoś tak dziwnie z tymi normami prolaktyny. W internecie piszą max 25 ng/ml, u mnie w laboratorium 32, u linki 35... Więc już sama nie wiem. Wczoraj jak powiedziałam do męża o swoich obawach i że chyba będę musiała iść do innego doktora to powiedział żebym nie była mądrzejsza od lekarza hahahaha. No cóż tak już mam, że zawsze analizuje wyniki badań w googlach:-) Swoją drogą to już nawet stawiałam u siebie diagnozę niedomogi ciałka żółtego ze względu na plamienia przed miesiączką - również podparte lekarzem googl:-) No nic zobaczymy jak będzie z moją owulacją. Idę w poniedziałek na kolejny monitoring.

• Rub Debiutantka

Wysłany: 22 listopada 2013, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tak w ogóle to chyba sobie powtórzę na własną rękę tą prolaktynę. i zobaczymy co wyjdzie...

• Rub Debiutantka

Wysłany: 22 listopada 2013, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja myślę, że od pigułek antykoncepcyjnych, brałam je długo i odkąd ostawiłam to właściwie prolaktyny nie sprawdzałam, aż do teraz... Oby nie gruczolaki przysadki mózgowej, bo to już brzmi dużo poważniej:-(

Wysłany: 22 listopada 2013, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To prawda, normy w różnych laboratoriach są różne. Ja badam prolaktynę co dwa miesiące i w moim laboratorium i tam norma to 4,10-28,90 ng/ml. Raz badałam w innym i tam było 1,3-25,0 ng/ml. Ale w ogólnych źródłach podaje się tak, że najlepiej gdy jej poziom jest 3-15ng/ml, 15-20ng/ml wynik dobry, a powyżej 25 to już podwyższona.

Prolaktyna to dość specyficzy hormon, bo podnosi się chociażby z takiego powodu jak stres, albo po współżyciu. Jak jest podwyższona to hamuje wydzielanie FSH i LH i tym samym zaburza owulację. To tak w skrócie.
    Przed badaniem trzeba na chwilę usiąść i odpocząć, a nawet do 3 dni wstecz nie serduszkować, bo dzień przed to na pewno, bo to podwyższa jej poziom :)

1237397y6kr97ild4.gif

Wysłany: 22 listopada 2013, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dodam jeszcze, że ja też mam plamienia przed @ i dzięki temu, że sama doczytałam o tym na necie, że to może być przez podwyższoną prolaktynę, lub niski progesteron poszłam sama zrobić badania, po czym się z wynikam wybrałam do lekarza i tak oto leczę hyperprolaktynemię czynnościową.

1237397y6kr97ild4.gif
  • kfeva Ekspertka

Wysłany: 22 listopada 2013, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też mam plamienia przed @. W tej chwili to mój drugi cykl na Bromergonie i Luteinie. W pierwszym cyklu leki nie pomogły, plamienie i tak się pojawiło. Nie wiem, może taka moja uroda?

c23e0907819853810232b578cae40af0.png
    82doe6yds8nhwups.png
  • binia29 Przyjaciółka

Wysłany: 22 listopada 2013, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babeczki mam pytanie. W którym dc badałyście prolaktynę?

• Majka86 Ekspertka

Wysłany: 22 listopada 2013, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi lekarz zalecił zbadać w 3 dc

Beta 2.01 - 4120 (19dpo)
    Beta 4.01 - 8317 (21dpo)
  • Rub Debiutantka

Wysłany: 22 listopada 2013, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a mój lekarz twierdzi, że nie ma znaczenia dzień cyklu przy badaniu prolaktyny - tak też czytałam w necie. Ja osobiście robiłam w piątym dniu cyklu.

• pola4 Koleżanka

Wysłany: 22 listopada 2013, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny też miałam podwyższona prolaktynę norma była do 26 ja miałam 38. lekarz nic sobie z tego nie zrobił kazał mierzyć temp. nie zbijałam jej a w ciąże zaszłam bez tabletek. nie ma co się nakręcać. lekarz wie co robi. trzeba zaufać i nie stresować się. to badanie jest jakieś taki dziwne że byle co zawyży ten poziom.

1 2
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Śluz szyjkowy, śluz z podniecenia, wydzielina z pochwy, upławy - jak odróżniać?

Śluz szyjkowy to bardzo ważny wskaźnik kobiecej płodności. Jak odróżniać poszczególne rodzaje śluzu? Czym różni się naturalny śluz szyjkowy od śluzu wynikającego z podniecenia? Czym są upławy i kiedy warto zgłosić się do lekarza? Jak zapisywać poszczególne rodzaje śluzu w aplikacji OvuFriend? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ