Forum Starając się - ogólne Proszę o radę i wsparcie-11 miesięcy starań.
Odpowiedz

Proszę o radę i wsparcie-11 miesięcy starań.

  • AUTOR
    WIADOMOŚĆ
    1 2
Oceń ten wątek:
  • Smutnamiss Autorytet
    Postów: 781 327

    Wysłany: 31 sierpnia 2018, 19:35

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam wszystkich serdecznie.
    Staramy się z mężem od 11 miesięcy o dziecko.
    Chciałabym poprosić o interpretację mojego wykresu ponieważ obawiam się, że to problemy z owulacją są u mnie przyczyną braku poczęcia. Dodatkowo mąż pracuje w delegacji więc widujemy się raz na tydzień co z pewnością też nie pomaga. Jestem po ciąży biochemicznej (4 cykl starań), do lekarza mam zamiar się wybrać na badania (do tej pory nikt mnie nie skierował na te w kierunku płodności) ale chciałam najpierw poobserwować swój cykl.
    Dziś powinnam mieć dzień owulacji co teoretycznie wynika z aplikacji ineternetowej ale zrobiłam test owu i jest negatywny. Dodatkowo w tym miesiącu 3 dni temu skończyło mi się plamienie (trwało 2 dni) Czy to może być jakiś spadek progesteronu, plamienie było w dniach kiedy nastąpił wzrost temp. Śluz był płodny ale skoro test nic nie pokazuje to oznacza,że nie było owulacji?. Jestem już tym wszystkim zmęczona i zestresowana. Proszę o radę i pomoc.

    https://ovufriend.pl/graph/50a53b9d83c75e6686b51b7c8230f23b

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 sierpnia 2018, 19:40

    27a73b5519.png
  • Multiwitamina Autorytet
    Postów: 6565 3774

    Wysłany: 31 sierpnia 2018, 19:52

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cykl bez owulacyjny może się zdarzyć raz dwa razy w roku u zdrowej kobiety i jest to normalne.
    Testy owulacyjny, mierzenie temperatury i obserwacja temperatury nie dają 100% pewności że owulacja była. Najpewniej jest sprawdzić to monitoringiem i potwierdzić badaniem progesteronu w 6/7dni po owulacji kiedy jest najwyższy.
    W 3/5 tv wykonaj sobie podstawowe hormony. Prolaktyne, estradiol , tsh i cały panel tarczycowy( to wazne) lh, fsh ( dziewczyny o czym zapomniałam? )
    I udaj się do dobrego ginekologa, który ma dobre opinie nie tylko w prowadzeniu ciąży a z problemami z zajściem.
    Może musisz jakoś hormon zbić, może suplemetowac progesteron.
    Nie martw się. I tak długo wytrzymałaś bez lekarza. Teraz bym się udała na monitoring i zrobiła hormony podstawowe. Może nie pękają pęcherzyki, może czegoś brakuje. A może jest ok.
    Z dobrej strony ciąży biochemicznej ( przeszłam) jest to że przynajmniej jeden jajowod masz drożny. I w miarę sprawne nasienie. Ale mimo to mąż powinien zrobić badanie. Naprostowac mężczyznę to tylko jedno badanie i co najmniej 3 miesiące suplementacji żeby poprawić. A u kobiet jest to znacznie dłużej czasami.
    Nie martw się . Ważnie żebyś zrobiła ten pierwszy krok i poszła do dobrego ginekologa. Jeśli wyjdą Ci źle wyniki rozejrzyj się za endykrynologiem . Powodzenia

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 września 2018, 06:18

    czekamynadzidzie lubi tę wiadomość

    b9ec53f61f.png

    ♡♡♡ KORNEL ♡♡♡

    1a43acd3ca.png
    Czekamy na Ciebie Kruszynko , będzie dziewczynka (? )
  • Smutnamiss Autorytet
    Postów: 781 327

    Wysłany: 31 sierpnia 2018, 19:59

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    proszę o opinie czy takie pomiary temp jak mam na wykresie pod linkiem świadczą o tym cze cykl był bezowulacyjny. Czy mogłam za późno zrobic ten test.

    27a73b5519.png
  • Magda - mbc Autorytet
    Postów: 6538 4991

    Wysłany: 31 sierpnia 2018, 22:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 października 2019, 20:53

    Multiwitamina, czekamynadzidzie lubią tę wiadomość

    atdcl6d8afs9zxzu.png
  • Smutnamiss Autorytet
    Postów: 781 327

    Wysłany: 2 września 2018, 17:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Temperatura nie wzrosła a nawet spadła teraz mam 36.5 to jest 22 cyklu a mam cykle 34 dniowe. Wykres plaski byc może to wina termometra korzystalam ze zwykłego elektronicznego a podobno taki sie nie nadaje bo muszą byc dwa miejsca po kropce. Koło 14 dnia cyklu miałam plamienia śluz wyglądał na plodny tylko temp się nie zgadzała. Dziś zauważyłam śluz z nitkami krwi,czy to możliwe że to spóźniona owulacja? Czuje się okresowo nie wiem co myśleć:(

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 września 2018, 21:23

    27a73b5519.png
  • Smutnamiss Autorytet
    Postów: 781 327

    Wysłany: 3 września 2018, 12:09

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzis idę na progesteron,jakie inne badania powinnam wykonać w kierunku zdiagnozowania bezpłodności? Od czego zaczać?

    27a73b5519.png
  • Smutnamiss Autorytet
    Postów: 781 327

    Wysłany: 3 września 2018, 12:11

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smutnamiss wrote:
    Dzis idę na progesteron,jakie inne badania powinnam wykonać w kierunku zdiagnozowania bezpłodności? Od czego zaczać?
    Jakie suplemanty mogę łykać brałam miositogyn,mąż 2 miesiace parenton stosuje. Czy znacie jakieś dobre preparaty na owulację?

    27a73b5519.png
  • Magda - mbc Autorytet
    Postów: 6538 4991

    Wysłany: 3 września 2018, 13:20

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 października 2019, 20:53

    atdcl6d8afs9zxzu.png
  • juna Autorytet
    Postów: 1375 680

    Wysłany: 3 września 2018, 13:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smutnamiss wrote:
    Dzis idę na progesteron,jakie inne badania powinnam wykonać w kierunku zdiagnozowania bezpłodności? Od czego zaczać?

    Oprócz tego co napisała Multiwitamina możesz zbadać witaminę D, B12, kwas foliowy i homocysteinę (koniecznie wszystkie na czczo). No i przede wszystkim dobry lekarz ginekolog. Jeśli chcesz spróbować naturalnych wspomagaczy to polecam dong quai lub zioła ojca Sroki. Ewentualnie suplementy ale to dopiero po zbadaniu wyżej wymienionych.

    Magda - mbc, czekamynadzidzie lubią tę wiadomość

    l22nmg7ydnf5539r.png

    Fragmentacja DNA: 42%
    Wynik po 3 miesiącach suplementacji: 5% (!!!) 😊

    07.19r. Ruszamy z in vitro (krótki protokół)
    22.07 punkcja, zapłodnione 6 komórek
    27.07 ET blastocysty
    beta 2.08 (6dpt) 13,59
    beta 5.08 (9dpt) 65,87
    beta 7.08 (11dpt) 154,29
    21.08 (25dpt) mamy ❤️😍
    24.04.20 nasz Skarb jest już z nami 🥰

    ❄️❄️ Na zimowisku
  • wusia Koleżanka
    Postów: 95 12

    Wysłany: 3 września 2018, 13:53

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    myślicie, że te wszystkie badania robić od razu? Podstawowe mam aktualne, bo leżałam od lutego do maja dwa razy w szpitalu. Teraz zrobiłam LH FSH estradiol prolaktyne, progesteron zrobie po owulce, do tego TSH ft3 ft4.
    testosteron z rok temu

    Czy takie minimum na razie wystarczy?

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 września 2018, 13:54

    3 cs o I myszkę
    PCOS
    Długie nieregularne cykle, faza lutealna 12-14 dni.
    Tsh 0,895 norma 0,350-4,94
    Ft3 2,75 norma 1,71-3,71
    Fr4 1,04 norma 0,7-1,47
    Fsh 4,96 norma 3,03-8,08
    Lh 9,74 norma 1,8-11,78
    Estradiol 35 norma 21-251
    Prolaktyna 12,33 norma 1,2-29,93
    Testosteron robiłam rok temu- w normie
  • Magda - mbc Autorytet
    Postów: 6538 4991

    Wysłany: 3 września 2018, 19:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 października 2019, 20:53

    atdcl6d8afs9zxzu.png
  • Smutnamiss Autorytet
    Postów: 781 327

    Wysłany: 3 września 2018, 19:27

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na początku nie myślałam że będe miec problemy,mąż pracuje w delegacji i sadziłam po prostu że nie trafiamy,chociaż zazwyczaj raz w tyg staramy sie żeby bylo to zbliżenie dopiero temperatura i płaski wykres mnie przeraził kupiłam termometr microlife mam nadzieję ze to była wina sprzętu. Czekam na wyniki progesteronu bo to moglam zrobic od reki i dzień cyklu chyba odpowiedni (23)

    27a73b5519.png
  • Magda - mbc Autorytet
    Postów: 6538 4991

    Wysłany: 3 września 2018, 19:41

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 października 2019, 20:53

    czekamynadzidzie lubi tę wiadomość

    atdcl6d8afs9zxzu.png
  • Smutnamiss Autorytet
    Postów: 781 327

    Wysłany: 3 września 2018, 20:04

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam wynik progesteron 0.90 ng/ml czy jest to bardzo zły wynik?

    27a73b5519.png
  • Magda - mbc Autorytet
    Postów: 6538 4991

    Wysłany: 3 września 2018, 21:55

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 października 2019, 20:53

    atdcl6d8afs9zxzu.png
  • Smutnamiss Autorytet
    Postów: 781 327

    Wysłany: 3 września 2018, 22:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Faza folikularna:0,15-1,4
    Środek cyklu:0,48-1,72
    Faza lutealna: 3,34-25,56
    Środek fazy lutealnej: 4,44-28,03
    Po menopauzie < 1


    Chyba czas się leczyć jeszcze w tym tyg ginekolog i badania

    27a73b5519.png
  • Magda - mbc Autorytet
    Postów: 6538 4991

    Wysłany: 4 września 2018, 11:13

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 października 2019, 20:53

    atdcl6d8afs9zxzu.png
  • Smutnamiss Autorytet
    Postów: 781 327

    Wysłany: 4 września 2018, 20:38

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam diagnoze:policystyczne jajniki w tym miesiącu było bez owulacji. Zaczynam tracic wiarę ze bede mama

    27a73b5519.png
  • Wróbel Autorytet
    Postów: 2606 2066

    Wysłany: 4 września 2018, 22:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Są na to leki, nie trać wiary. Jest tu dużo dziewczyn z takim problemem i zachodzą po leczeniu.

    Magda - mbc lubi tę wiadomość

    uvA0p2.png
  • Multiwitamina Autorytet
    Postów: 6565 3774

    Wysłany: 5 września 2018, 06:06

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smutnamiss wrote:
    Mam diagnoze:policystyczne jajniki w tym miesiącu było bez owulacji. Zaczynam tracic wiarę ze bede mama
    Spokojnie odpowiednie leki i stymulacja i będzie dobrze. To się da wyprowadzić. I nie jest wyrokiem

    Magda - mbc lubi tę wiadomość

    b9ec53f61f.png

    ♡♡♡ KORNEL ♡♡♡

    1a43acd3ca.png
    Czekamy na Ciebie Kruszynko , będzie dziewczynka (? )
1 2
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie kalendarza owulacji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego