Proszę o radę i wsparcie-11 miesięcy starań.
-
WIADOMOŚĆ
-
Witam wszystkich serdecznie.
Staramy się z mężem od 11 miesięcy o dziecko.
Chciałabym poprosić o interpretację mojego wykresu ponieważ obawiam się, że to problemy z owulacją są u mnie przyczyną braku poczęcia. Dodatkowo mąż pracuje w delegacji więc widujemy się raz na tydzień co z pewnością też nie pomaga. Jestem po ciąży biochemicznej (4 cykl starań), do lekarza mam zamiar się wybrać na badania (do tej pory nikt mnie nie skierował na te w kierunku płodności) ale chciałam najpierw poobserwować swój cykl.
Dziś powinnam mieć dzień owulacji co teoretycznie wynika z aplikacji ineternetowej ale zrobiłam test owu i jest negatywny. Dodatkowo w tym miesiącu 3 dni temu skończyło mi się plamienie (trwało 2 dni) Czy to może być jakiś spadek progesteronu, plamienie było w dniach kiedy nastąpił wzrost temp. Śluz był płodny ale skoro test nic nie pokazuje to oznacza,że nie było owulacji?. Jestem już tym wszystkim zmęczona i zestresowana. Proszę o radę i pomoc.
https://ovufriend.pl/graph/50a53b9d83c75e6686b51b7c8230f23bWiadomość wyedytowana przez autora: 31 sierpnia 2018, 19:40
-
Cykl bez owulacyjny może się zdarzyć raz dwa razy w roku u zdrowej kobiety i jest to normalne.
Testy owulacyjny, mierzenie temperatury i obserwacja temperatury nie dają 100% pewności że owulacja była. Najpewniej jest sprawdzić to monitoringiem i potwierdzić badaniem progesteronu w 6/7dni po owulacji kiedy jest najwyższy.
W 3/5 tv wykonaj sobie podstawowe hormony. Prolaktyne, estradiol , tsh i cały panel tarczycowy( to wazne) lh, fsh ( dziewczyny o czym zapomniałam? )
I udaj się do dobrego ginekologa, który ma dobre opinie nie tylko w prowadzeniu ciąży a z problemami z zajściem.
Może musisz jakoś hormon zbić, może suplemetowac progesteron.
Nie martw się. I tak długo wytrzymałaś bez lekarza. Teraz bym się udała na monitoring i zrobiła hormony podstawowe. Może nie pękają pęcherzyki, może czegoś brakuje. A może jest ok.
Z dobrej strony ciąży biochemicznej ( przeszłam) jest to że przynajmniej jeden jajowod masz drożny. I w miarę sprawne nasienie. Ale mimo to mąż powinien zrobić badanie. Naprostowac mężczyznę to tylko jedno badanie i co najmniej 3 miesiące suplementacji żeby poprawić. A u kobiet jest to znacznie dłużej czasami.
Nie martw się . Ważnie żebyś zrobiła ten pierwszy krok i poszła do dobrego ginekologa. Jeśli wyjdą Ci źle wyniki rozejrzyj się za endykrynologiem . Powodzenia
Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 września 2018, 06:18
czekamynadzidzie lubi tę wiadomość
♡♡♡ Kornel ♡♡♡ 1.04.2019
♡♡♡Klaudia♡♡♡17.01.2021 -
Temperatura nie wzrosła a nawet spadła teraz mam 36.5 to jest 22 cyklu a mam cykle 34 dniowe. Wykres plaski byc może to wina termometra korzystalam ze zwykłego elektronicznego a podobno taki sie nie nadaje bo muszą byc dwa miejsca po kropce. Koło 14 dnia cyklu miałam plamienia śluz wyglądał na plodny tylko temp się nie zgadzała. Dziś zauważyłam śluz z nitkami krwi,czy to możliwe że to spóźniona owulacja? Czuje się okresowo nie wiem co myśleć
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 września 2018, 21:23
-
Smutnamiss wrote:Dzis idę na progesteron,jakie inne badania powinnam wykonać w kierunku zdiagnozowania bezpłodności? Od czego zaczać?
-
Smutnamiss wrote:Dzis idę na progesteron,jakie inne badania powinnam wykonać w kierunku zdiagnozowania bezpłodności? Od czego zaczać?
Oprócz tego co napisała Multiwitamina możesz zbadać witaminę D, B12, kwas foliowy i homocysteinę (koniecznie wszystkie na czczo). No i przede wszystkim dobry lekarz ginekolog. Jeśli chcesz spróbować naturalnych wspomagaczy to polecam dong quai lub zioła ojca Sroki. Ewentualnie suplementy ale to dopiero po zbadaniu wyżej wymienionych.Magda - mbc, czekamynadzidzie lubią tę wiadomość
Fragmentacja DNA: 42%
Wynik po 3 miesiącach suplementacji: 5% (!!!) 😊
07.19r. Ruszamy z in vitro (krótki protokół)
22.07 punkcja, zapłodnione 6 komórek
27.07 ET blastocysty
beta 2.08 (6dpt) 13,59
beta 5.08 (9dpt) 65,87
beta 7.08 (11dpt) 154,29
21.08 (25dpt) mamy ❤️😍
24.04.20 nasz Skarb jest już z nami 🥰
❄️❄️ Na zimowisku -
myślicie, że te wszystkie badania robić od razu? Podstawowe mam aktualne, bo leżałam od lutego do maja dwa razy w szpitalu. Teraz zrobiłam LH FSH estradiol prolaktyne, progesteron zrobie po owulce, do tego TSH ft3 ft4.
testosteron z rok temu
Czy takie minimum na razie wystarczy?Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 września 2018, 13:54
3 cs o I myszkę
PCOS
Długie nieregularne cykle, faza lutealna 12-14 dni.
Tsh 0,895 norma 0,350-4,94
Ft3 2,75 norma 1,71-3,71
Fr4 1,04 norma 0,7-1,47
Fsh 4,96 norma 3,03-8,08
Lh 9,74 norma 1,8-11,78
Estradiol 35 norma 21-251
Prolaktyna 12,33 norma 1,2-29,93
Testosteron robiłam rok temu- w normie -
Ja na początku nie myślałam że będe miec problemy,mąż pracuje w delegacji i sadziłam po prostu że nie trafiamy,chociaż zazwyczaj raz w tyg staramy sie żeby bylo to zbliżenie dopiero temperatura i płaski wykres mnie przeraził kupiłam termometr microlife mam nadzieję ze to była wina sprzętu. Czekam na wyniki progesteronu bo to moglam zrobic od reki i dzień cyklu chyba odpowiedni (23)
-
Smutnamiss wrote:Mam diagnoze:policystyczne jajniki w tym miesiącu było bez owulacji. Zaczynam tracic wiarę ze bede mama
Magda - mbc lubi tę wiadomość
♡♡♡ Kornel ♡♡♡ 1.04.2019
♡♡♡Klaudia♡♡♡17.01.2021