Pytanie nie na temat dzieci ale może ktoś mi pomoże ;* Nie krzyczcie na mnie ;)
-
WIADOMOŚĆ
-
Livia przez 4 miesiące;/
Ja nigdy nie miałam żadnego wypadku, nigdy nie musiałam jechać do szpitala, na pogotowie ale wolę chuchać na zimne tym bardziej, że zima idzie, będzie ślisko no i różnie może być, bezpieczniej się czuję jak mam to ubezpieczenie
Walczymy o dobre nasienie i regulację hormonów
Od lipca 2014 na ovufriend. -
małaMyszka wrote:Prywatne ubezpieczenie nie jest brane pod uwagę przez placówkę medyczną, w takim przypadku można jedynie starać się o zwrot kosztów leczenia.
Ubezpieczyciel ma podpisaną umowę chociażby z jedną placówką medyczną, np. LuxMed, więc za takie wizyty nie trzeba nic płacić, ale trzeba je zgłosić do ubezpieczyciela lub zarejestrować się na wizytę za pośrednictwem ubezpieczyciela Nie wiem tylko, jak to jest w przypadku leczenia szpitalnego... Musiałabym poczytać warunki u mojego ubezpieczyciela, ale w ZUS-ie również jestem ubezpieczona, więc nawet gdyby coś mi się stało, mogę skorzystać z nieodpłatnego leczenia. -
nick nieaktualny
-
Isia93 wrote:Livia przez 4 miesiące;/
Ja nigdy nie miałam żadnego wypadku, nigdy nie musiałam jechać do szpitala, na pogotowie ale wolę chuchać na zimne tym bardziej, że zima idzie, będzie ślisko no i różnie może być, bezpieczniej się czuję jak mam to ubezpieczenie
Dlaczego 4 miesiące? Jak byłam w UP to babka wyraźnie mi mówiła, że jak się nie stawię na termin to zostaje skreślona ale przez miesiąc jeszcze jestem ubezpieczona a później przez 3 nie mogę znowu się zarejestrować, wiec wynika, że nie masz ubezpieczenia przez 3 miesiące...
A co do bycia w ciąży:
Według ustawy z dnia 24 sierpnia 2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych (Dz.U. nr 210, poz. 2135 z późn. zm.) bezpłatna opieka medyczna przysługuje każdej kobiecie w ciąży (przez cały okres jej trwania) oraz przez pierwsze sześć tygodni połogu. Nie istotne jest czy posiada ona ubezpieczenie zdrowotne czy też nie.
-
nick nieaktualnyJa byłam ubezpieczona też pod ojca ale tylko do momentu nauki. Jak skończyłam studia urząd pracy wita.
I tylko w związku małżeńskim partner może ubezpieczyć partnerkę jeśli chodzi o NFZ bo prywatni ubezpieczyciele to różnie pewnie ale prawodpodobnie wiąże się to z tym, że w takim ubezpieczeniu można korzystać tylko z prywatnych placówek z którymi ubezpieczyciel ma umowę - nie publicznych, chociaż mogę się mylić.
I z Urzędem Pracy to jest tak, że jeśli jesteś wykreślona z listy z powodu niewstawienia się na termin to przez 30 dni można jeszcze korzystać z ubezpieczenia z UP. Taki info znalazłam na stronach Urzędu Pracy ( ja jeszcze słyszałam jeszcze wersje, że ubezpieczenie zdrowotne obowiązuje jeszcze 3 miesiące po wykreśleniu z listy bezrobotnych aby zachować ciągłość ale nie znalazłam potwierdzenia tego w necie). Tak czy siak po tym terminie trzeba nie chorować
albo wykupić prywatnie z NFZ na te 2 miesiące czy trzy.
-