Forum Starając się - ogólne Sierpniowe testowanie - pamiątki z wakacji :)
Odpowiedz

Sierpniowe testowanie - pamiątki z wakacji :)

Oceń ten wątek:
  • takczynie Przyjaciółka
    Postów: 102 43

    Wysłany: 10 sierpnia 2019, 13:01

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julka wrote:
    Dziewczyny ktore biora duphaston,ile bierzecie dziennie od 16dc?
    Ja biorę od 20dc bo mi test owu pokazal pozytyw w 18dc, po jednej tabletce.

    Julka lubi tę wiadomość

  • Angela Autorytet
    Postów: 619 248

    Wysłany: 10 sierpnia 2019, 13:02

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nona wrote:
    O a robiła prolatyke i progesteron tylko. Mąż nie robił nasienia. Muszą ogarnąć dzięki.
    Czyli Angelius Pro Vita lub Invimed lepiej.
    Myślę że lepiej. Chociaż to nie jest tak że uważam że lekarze są beznadziejni bo ja moja Panią doktor lubię i podobno godny polecenia jest tez doktor Mercik ale ostatnio strasznie się wkurzyłam że wzgledu na badania ale to długa historia i bardziej wina zaniedbania ze strony recepcji niż lekarzy.

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 sierpnia 2019, 13:18

    Nona lubi tę wiadomość

    27l
    02.2019 Sono Hsg - jajowody drożne
    O2.2019 IUI nieudana
    07.2019 Histeroskopia-usuniecie polipa endometrialnego
    06.08.19 2IUI
    09.2019 3IUI
    Macica dwurożna lub lukowata?
    AMH -0.92

    Mała ilość plemnikow i morfologia 1%
  • Justyna1719 Autorytet
    Postów: 4000 1692

    Wysłany: 10 sierpnia 2019, 13:03

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ej ale powiem wam że zauważyłam że ten Inofem przyspiesza owulacje 😊 zawsze miałam koło 16-17dc... A teraz? W tamtym cyklu 13 dnia, a w tym wychodzi ze dziś czyli 14 dc 😊

    LaBellePerle lubi tę wiadomość

    Ja - 31 lat, mąż - 36 lat

    Starania od czerwca 2018
    Ja: badania ok.
    Mąż: (w dzieciństwie zabieg na wedrujace jądro)
    🔻17.01.2020 wyniki nasienia - brak plemników w spermie ☹️ - jeden plemnik nieruchomy po odwirowaniu..
    🔻23.02 wyniki hormonow:
    Estradiol 33,06 (0-25)
    Fsh 20,69 (0,9-7,0)
    Lh 17,56 (1,4-7,7)
    Prolsktyna 36,16 (3,0-16,5)
    Testosteron 6,20 (2,27-9,76)
    Tsh 1,819 (0,55-4,78)
    🔻07.02.2020 USG jąder - małe jądra:(
    🔻17.02.2020 azospermia, posiew ok
    🔻03.03 wizyta u androloga, jest nadzieja 😊 jądra prawidłowo umieszczone, żylaków nie ma.
    🔻 17.03 badanie kariotypu
    🔻Kariotyp męski nieprawidłowy - zespół klinefeltera
    🔻28.07 powtórka badań - bez zmian
    🔻Konsultacja wyników z dr Wolskim-szans raczej brak
    😭 Stoimy w martwym punkcie, brak jakichkolwiek działań 😭
  • takczynie Przyjaciółka
    Postów: 102 43

    Wysłany: 10 sierpnia 2019, 13:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzis endo kazała zrobić test za 5 dni, bo mimo tego, ze caly czas bralam euthyrox 50 i tsh bylo ustabilizowane nagle sie podnioslo. Nie wiem jak wytrzymam te 5 dni 😮

  • nick nieaktualny

    Wysłany: 10 sierpnia 2019, 13:15

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 października 2019, 18:32

    Angela lubi tę wiadomość

  • Nieznajoma_n Autorytet
    Postów: 415 180

    Wysłany: 10 sierpnia 2019, 13:46

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyna1719 wrote:
    Ej ale powiem wam że zauważyłam że ten Inofem przyspiesza owulacje 😊 zawsze miałam koło 16-17dc... A teraz? W tamtym cyklu 13 dnia, a w tym wychodzi ze dziś czyli 14 dc 😊
    To może przez niego miałam w tym miesiącu tak wcześnie, to by się zgadzało, zawsze miałam w połowie czyli ok 12-13 dnia a teraz test wyszedł 8-9. Zobaczymy kupiłam inne testy jeśli na tym też wyjdzie negatywny znaczy, że jednak owulacja była wcześniej niż zawsze

    Justyna1719 lubi tę wiadomość

    Czekam na fasolkę od lipca 2018
    Leki: kwas foliowy, inofem, magnez
    Morfologia partnera 4% edit 0%
    Ilość plemników w ejakulancie ml 40.32(poniżej 39) 2018r
    Ilość plemników w ml 11,2 (poniżej 15)2018r
    Test HBA 82% edit 88,5%(poniżej 80)
    Partner oporny dieta i suplementacje
    Asthenoteratozoospermiarogesteron
    Mar pozytywny podejrzenie niepłodności immunologicznej
    IgG 80-81%
    IgA 36-37%

    7dpo 27.00 (norma fazy lutealnej 1,84-23,9)
    AMH 3,33 (normy 5-95)
    Lat 29 l
    Wrzesień 2019 hsg jajowody drożne
    Październik 2019 hsp wycięty polip endometrialny szyjki macicy
    24.01 - IUI 🍷(cykl stymulowany od 3 DC pół tabletki clo do 8 DC) teraz duphaston 2x1
  • Justyna1719 Autorytet
    Postów: 4000 1692

    Wysłany: 10 sierpnia 2019, 13:50

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nieznajoma_n wrote:
    To może przez niego miałam w tym miesiącu tak wcześnie, to by się zgadzało, zawsze miałam w połowie czyli ok 12-13 dnia a teraz test wyszedł 8-9. Zobaczymy kupiłam inne testy jeśli na tym też wyjdzie negatywny znaczy, że jednak owulacja była wcześniej niż zawsze
    No u nie przyspieszył o przynajmniej 3-4 dni 😊

    Ja - 31 lat, mąż - 36 lat

    Starania od czerwca 2018
    Ja: badania ok.
    Mąż: (w dzieciństwie zabieg na wedrujace jądro)
    🔻17.01.2020 wyniki nasienia - brak plemników w spermie ☹️ - jeden plemnik nieruchomy po odwirowaniu..
    🔻23.02 wyniki hormonow:
    Estradiol 33,06 (0-25)
    Fsh 20,69 (0,9-7,0)
    Lh 17,56 (1,4-7,7)
    Prolsktyna 36,16 (3,0-16,5)
    Testosteron 6,20 (2,27-9,76)
    Tsh 1,819 (0,55-4,78)
    🔻07.02.2020 USG jąder - małe jądra:(
    🔻17.02.2020 azospermia, posiew ok
    🔻03.03 wizyta u androloga, jest nadzieja 😊 jądra prawidłowo umieszczone, żylaków nie ma.
    🔻 17.03 badanie kariotypu
    🔻Kariotyp męski nieprawidłowy - zespół klinefeltera
    🔻28.07 powtórka badań - bez zmian
    🔻Konsultacja wyników z dr Wolskim-szans raczej brak
    😭 Stoimy w martwym punkcie, brak jakichkolwiek działań 😭
  • Twinsowa Autorytet
    Postów: 445 422

    Wysłany: 10 sierpnia 2019, 14:29

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiedzcie mi, z testów wynika że owulka była wczoraj bądź na granicy wczorajszego/dzisiejszego dnia.
    Jeśli wczoraj miałam 14c to brać luteine od 16 dc? Dwa dni wystarcza odstępu?

    Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 sierpnia 2019, 14:30

    30 lat
    01.2012 - 37tc bliźniaki, synusie ❤️

    17.12.2017-6tc* Aniołek

    17.12.19 - beta hcg 16.99
    27.12 - beta 144.60 💔
    28.12 - beta 55 🍷
    30.12 ciąża pozamaciczna nieznanego położenia, łyżeczkowanie 🥺
  • LaBellePerle Autorytet
    Postów: 1442 1568

    Wysłany: 10 sierpnia 2019, 15:32

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyna1719 wrote:
    No u nie przyspieszył o przynajmniej 3-4 dni 😊


    U mnie nie przyspieszył, ale dopiero po nim miałam tak na max pozytywny test owulacyjny 😊

    Ania:)) lubi tę wiadomość

    8kf50tsdbdtg5c1w.png

    l22njw4zjr9wbahe.png

    27.09 0:55 - Wiktoria, 1150g, 36 cm

    "Nie ma takiego cierpienia, którego miłość nie byłaby w stanie uleczyć"

    22.04.2020 - II 🍀 (2cs)
    27.04.2020 - beta 279 (15 dpo)
    29.04.2020 - beta 646 (17dpo)
    09.05.2020 - jest 💓

    9.10.2018 biochem.
    10.02.2019 18tc (*) Oliwia
    3.10.2019 20tc (*) Gabriela

    Zespół antyfosfolipidowy.
    Starania - Acard
    Ciąża - heparyna
  • Justyna1719 Autorytet
    Postów: 4000 1692

    Wysłany: 10 sierpnia 2019, 15:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    LaBellePerle wrote:
    U mnie nie przyspieszył, ale dopiero po nim miałam tak na max pozytywny test owulacyjny 😊
    No ja w tym cyklu właśnie nie wyspałam 100% pozytywu.. Ale liczę po prostu ze nie zdążyłam wylapac... Żelu używałam... Zobaczymy co z tego będzie 😊

    Ja - 31 lat, mąż - 36 lat

    Starania od czerwca 2018
    Ja: badania ok.
    Mąż: (w dzieciństwie zabieg na wedrujace jądro)
    🔻17.01.2020 wyniki nasienia - brak plemników w spermie ☹️ - jeden plemnik nieruchomy po odwirowaniu..
    🔻23.02 wyniki hormonow:
    Estradiol 33,06 (0-25)
    Fsh 20,69 (0,9-7,0)
    Lh 17,56 (1,4-7,7)
    Prolsktyna 36,16 (3,0-16,5)
    Testosteron 6,20 (2,27-9,76)
    Tsh 1,819 (0,55-4,78)
    🔻07.02.2020 USG jąder - małe jądra:(
    🔻17.02.2020 azospermia, posiew ok
    🔻03.03 wizyta u androloga, jest nadzieja 😊 jądra prawidłowo umieszczone, żylaków nie ma.
    🔻 17.03 badanie kariotypu
    🔻Kariotyp męski nieprawidłowy - zespół klinefeltera
    🔻28.07 powtórka badań - bez zmian
    🔻Konsultacja wyników z dr Wolskim-szans raczej brak
    😭 Stoimy w martwym punkcie, brak jakichkolwiek działań 😭
  • Malediwy2020 Przyjaciółka
    Postów: 108 98

    Wysłany: 10 sierpnia 2019, 16:12

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyna1719 wrote:
    Ej ale powiem wam że zauważyłam że ten Inofem przyspiesza owulacje 😊 zawsze miałam koło 16-17dc... A teraz? W tamtym cyklu 13 dnia, a w tym wychodzi ze dziś czyli 14 dc 😊

    A od kiedy dokładnie bierzesz inofem ?? Bo ja od początku tego cyklu i tez mam wrażenie ze wszystko się skróciło przyspieszyło. Czytałam ze bardzo dużej ilości dziewczyn ładnie skracał cykle - moja wieczna zmora po 33-34 dni nawet :/

    28 lat
    • starania od stycznia 2019
    • ciąża biochemiczna marzec 2019
    • inofolic
    • femibion zero planowanie ciąży
    • Vigantoletten 2000mj x 2kaps.
  • Justyna1719 Autorytet
    Postów: 4000 1692

    Wysłany: 10 sierpnia 2019, 16:14

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malediwy2020 wrote:
    A od kiedy dokładnie bierzesz inofem ?? Bo ja od początku tego cyklu i tez mam wrażenie ze wszystko się skróciło przyspieszyło. Czytałam ze bardzo dużej ilości dziewczyn ładnie skracał cykle - moja wieczna zmora po 33-34 dni nawet :/
    No ja biorę od poprzedniego cyklu już. Wtedy mi się owulacja przyspieszyła i teraz też 😊

    Ja - 31 lat, mąż - 36 lat

    Starania od czerwca 2018
    Ja: badania ok.
    Mąż: (w dzieciństwie zabieg na wedrujace jądro)
    🔻17.01.2020 wyniki nasienia - brak plemników w spermie ☹️ - jeden plemnik nieruchomy po odwirowaniu..
    🔻23.02 wyniki hormonow:
    Estradiol 33,06 (0-25)
    Fsh 20,69 (0,9-7,0)
    Lh 17,56 (1,4-7,7)
    Prolsktyna 36,16 (3,0-16,5)
    Testosteron 6,20 (2,27-9,76)
    Tsh 1,819 (0,55-4,78)
    🔻07.02.2020 USG jąder - małe jądra:(
    🔻17.02.2020 azospermia, posiew ok
    🔻03.03 wizyta u androloga, jest nadzieja 😊 jądra prawidłowo umieszczone, żylaków nie ma.
    🔻 17.03 badanie kariotypu
    🔻Kariotyp męski nieprawidłowy - zespół klinefeltera
    🔻28.07 powtórka badań - bez zmian
    🔻Konsultacja wyników z dr Wolskim-szans raczej brak
    😭 Stoimy w martwym punkcie, brak jakichkolwiek działań 😭
  • nick nieaktualny

    Wysłany: 10 sierpnia 2019, 16:18

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy ktoras jest tez 3 dpo?☺

  • KalaW Autorytet
    Postów: 565 134

    Wysłany: 10 sierpnia 2019, 16:22

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już mam strasznie płodny śluz - w sumie jak nigdy, a to dopiero 9dc i dopiero we wtorek idę na monit. Mam nadzieję, że nie przegapimy momentu, żeby wywołać owulację.

    PCOS - stwierdzone w 16 r.ż.
    MTHFR A1298C C/C homozygotyczne
    20210 G-A heterozygotyczne
    prawie 4lata od odstawienia antykoncepcji - 10 cykli stymulowanych / wypróbowane CLO, Mensinorm, Ovaleap, Puregon

    10.2018 - CB
    01.2019 - CB + Ektopowa (dwa jajeczka)
    16.06.19 - HyCoSy - jajowody drożne, jeden z opóźnieniem
    08.2019 - CB
    01.2020 - C ektopowa
    07.2020 - C ektopowa
  • Malediwy2020 Przyjaciółka
    Postów: 108 98

    Wysłany: 10 sierpnia 2019, 16:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyna1719 wrote:
    No ja biorę od poprzedniego cyklu już. Wtedy mi się owulacja przyspieszyła i teraz też 😊

    Fajnie dziala ten inozytol ja już pisałam wcześniej ze pokładam w nim wielka nadzieje 😀 jedynie martwię się ze nie czułam pracy jajników w zasadzie nigdy nie czuje, i jak czytam ze macie objawy owulacji to ja nawet przy 3 pęcherzykach które ładnie same pękły nic nie czułam

    28 lat
    • starania od stycznia 2019
    • ciąża biochemiczna marzec 2019
    • inofolic
    • femibion zero planowanie ciąży
    • Vigantoletten 2000mj x 2kaps.
  • Evelle28 Autorytet
    Postów: 2544 2777

    Wysłany: 10 sierpnia 2019, 16:30

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyna1719 wrote:
    To ja bym robiła tak że codziennie o 4:40bym mierzylam przed wstaniem 😊 jeśli masz druga zmianę ustaw sobie budzik.. Zmierz tempke i idź dalej spać 😊 ja tak robię 😊
    9.08 o godz 13 wylapalas pik LH więc owulacja dziś bądź jutro :) moim zdaniem :)

    Justyna1719 lubi tę wiadomość


    „Dalej. Otwórz drzwi, o których mówiono, że nie da się ich otworzyć. Tam czeka życie.” ❤️

    Mthfr 1298a-c Homo
    Pai 1 4G Homo
    Morfologia ✔️
    LH-14,4⬆️
    FSH-10,4 ⬆️
    Tsh : 0,97 ✔️
    Ft 3 : 3,00 ✔️
    Ft 4 : 1,01 ✔️
    Kwas foliowy : 15,2 ng/ml ✔️
    Wit b 12 : 397pg/ml⬇️
    Homocysteina : 6.67umol/L✔️
    Białko C : 78% ✔️
    Bialko S: 85%✔️
    Ferrytyna : 38,3 ng/ml ✔️
    Anty Tg : 2,57 IU /ml ✔️
    Anty Tpo : 0,29 IU/ml ✔️
    DHEA-s : 210,2 ug/dl ✔️
    Prolaktyna : 17,44 ng/ml ⬆️
    Wit D3 : 48,8 ng/ml ✔️
    Antykoagulant tocznia : ujemny ✔️
    ANA 3 ➕

    24 CYKL STARAŃ

    Mama Aniołków:
    27.01.2018[*]💔
    23.11.2019 [*] 💔
  • Evelle28 Autorytet
    Postów: 2544 2777

    Wysłany: 10 sierpnia 2019, 16:33

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie plamienia ☹️☹️ więc moje kreski to albo biochem albo znowu testy oklamaly


    „Dalej. Otwórz drzwi, o których mówiono, że nie da się ich otworzyć. Tam czeka życie.” ❤️

    Mthfr 1298a-c Homo
    Pai 1 4G Homo
    Morfologia ✔️
    LH-14,4⬆️
    FSH-10,4 ⬆️
    Tsh : 0,97 ✔️
    Ft 3 : 3,00 ✔️
    Ft 4 : 1,01 ✔️
    Kwas foliowy : 15,2 ng/ml ✔️
    Wit b 12 : 397pg/ml⬇️
    Homocysteina : 6.67umol/L✔️
    Białko C : 78% ✔️
    Bialko S: 85%✔️
    Ferrytyna : 38,3 ng/ml ✔️
    Anty Tg : 2,57 IU /ml ✔️
    Anty Tpo : 0,29 IU/ml ✔️
    DHEA-s : 210,2 ug/dl ✔️
    Prolaktyna : 17,44 ng/ml ⬆️
    Wit D3 : 48,8 ng/ml ✔️
    Antykoagulant tocznia : ujemny ✔️
    ANA 3 ➕

    24 CYKL STARAŃ

    Mama Aniołków:
    27.01.2018[*]💔
    23.11.2019 [*] 💔
  • Nieznajoma_n Autorytet
    Postów: 415 180

    Wysłany: 10 sierpnia 2019, 16:47

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malediwy2020 wrote:
    A od kiedy dokładnie bierzesz inofem ?? Bo ja od początku tego cyklu i tez mam wrażenie ze wszystko się skróciło przyspieszyło. Czytałam ze bardzo dużej ilości dziewczyn ładnie skracał cykle - moja wieczna zmora po 33-34 dni nawet :/
    Biorę już od hm chyba gdzie 2 miesiący tak reguralnie, wcześniej to było od przypadku do przypadku. Cykle teraz mam co 26 dni wcześniej miałam trochę dłuższe o rzeczywiście jak pije go to zawsze miesiączkę mam dzień przed terminem, no i teraz jak widać też wpłynął bo owulacja wcześniej o plus minus 3 dni chyba.

    Justyna1719 lubi tę wiadomość

    Czekam na fasolkę od lipca 2018
    Leki: kwas foliowy, inofem, magnez
    Morfologia partnera 4% edit 0%
    Ilość plemników w ejakulancie ml 40.32(poniżej 39) 2018r
    Ilość plemników w ml 11,2 (poniżej 15)2018r
    Test HBA 82% edit 88,5%(poniżej 80)
    Partner oporny dieta i suplementacje
    Asthenoteratozoospermiarogesteron
    Mar pozytywny podejrzenie niepłodności immunologicznej
    IgG 80-81%
    IgA 36-37%

    7dpo 27.00 (norma fazy lutealnej 1,84-23,9)
    AMH 3,33 (normy 5-95)
    Lat 29 l
    Wrzesień 2019 hsg jajowody drożne
    Październik 2019 hsp wycięty polip endometrialny szyjki macicy
    24.01 - IUI 🍷(cykl stymulowany od 3 DC pół tabletki clo do 8 DC) teraz duphaston 2x1
  • Tysia150 Autorytet
    Postów: 655 394

    Wysłany: 10 sierpnia 2019, 16:49

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evelle28 wrote:
    U mnie plamienia ☹️☹️ więc moje kreski to albo biochem albo znowu testy oklamaly
    Skąd ja to znam 🙄 :(

  • Justyna1719 Autorytet
    Postów: 4000 1692

    Wysłany: 10 sierpnia 2019, 16:57

    Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malediwy2020 wrote:
    Fajnie dziala ten inozytol ja już pisałam wcześniej ze pokładam w nim wielka nadzieje 😀 jedynie martwię się ze nie czułam pracy jajników w zasadzie nigdy nie czuje, i jak czytam ze macie objawy owulacji to ja nawet przy 3 pęcherzykach które ładnie same pękły nic nie czułam
    Wydaje mi się że to zależy od organizmu 😊 więc myślę że nie masz się czym martwić 😊

    Ja - 31 lat, mąż - 36 lat

    Starania od czerwca 2018
    Ja: badania ok.
    Mąż: (w dzieciństwie zabieg na wedrujace jądro)
    🔻17.01.2020 wyniki nasienia - brak plemników w spermie ☹️ - jeden plemnik nieruchomy po odwirowaniu..
    🔻23.02 wyniki hormonow:
    Estradiol 33,06 (0-25)
    Fsh 20,69 (0,9-7,0)
    Lh 17,56 (1,4-7,7)
    Prolsktyna 36,16 (3,0-16,5)
    Testosteron 6,20 (2,27-9,76)
    Tsh 1,819 (0,55-4,78)
    🔻07.02.2020 USG jąder - małe jądra:(
    🔻17.02.2020 azospermia, posiew ok
    🔻03.03 wizyta u androloga, jest nadzieja 😊 jądra prawidłowo umieszczone, żylaków nie ma.
    🔻 17.03 badanie kariotypu
    🔻Kariotyp męski nieprawidłowy - zespół klinefeltera
    🔻28.07 powtórka badań - bez zmian
    🔻Konsultacja wyników z dr Wolskim-szans raczej brak
    😭 Stoimy w martwym punkcie, brak jakichkolwiek działań 😭
‹‹ 88 89 90 91 92 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zainteresują Cię również:

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z płodnością, brak owulacji? 3 przepisy na koktajle wspierające owulację.

Sprawdź jak pyszne i łatwe do zrobienia koktajle, mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę. Działaj kompleksowo i wspieraj swoje starania w naturalny sposób. Poznaj 3 propozycje przepisów na pyszne koktajle propłodnościowe. 

CZYTAJ WIĘCEJ
Fundusze Europejskie: Inteligentny Rozwój Narodowe Centrum Badań i Rozwoju Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego