X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Staraczki z Niemiec
Odpowiedz

Staraczki z Niemiec

Oceń ten wątek:
  • karakorum Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2017, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BV biorą średnią z ostatnich trzech miesięcy :)

A. - 03.18 ❤️
    V. - 05.19 💜
    O. - 10.22 🩷
  • Ewelina_90 Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2017, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pysia89 a z jakiego swojego zawodu robiłaś uznanie ?
    Też mam to w planie. I dlaczego nie pracujesz w tym swoim zawodzie?
    czy to nie lepsze niż praca w Altersheim ?

Starania od 2015
    ♡A <3 2019 (ivf)
    2020 start kolejnej procedury ivf - dzień przed wizytą poz. wynik testu (ciąża naturalna) 😮❤️

atdci09kusoye8ux.png

3i49df9h3dp9sviw.png
  • Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2017, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karakorum o widzisz to juz wszystko wiadomo i potwierdza sie ze w kupie moc i mozna wszystkiego sie dowiedziec... a jak ty sie czujesz?

Ewelina wiem ze jestem wariatka ale nie ma lepszej pracy jak Altenheim :P ja pracujac w swoim zawodzie w biurze narzylam o powrocie do AH hehe...
    Jak twoje przygitowania? Wielki dzien tuz tuż...

Pysia ja mieszkam tutaj od 3,5 roku i odnajduje sie bardzo dobrze jak nie swietnie... nie tesknie nie chce wracac nawet jezdze do pl rzadko (max raz w roku jesli nie ma jakis extra okazji typu wesele itp)... a co donpracy to nie ukrywam jest ciezko i nie ma co koloryzowac bo to jest praca cholernie ciezka psychocznie i fizycznie ale mnie oddzial demencyjny tak jakby nakrecal... wylaczam wszystkie problemy wszystkie mysli i jestem dla nich... no i zespol tez ma znaczenie w jakim sie pracuje...

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
    Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    3xIUI :(
    1 ICSI
    ->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3
    -> 18.08.2018 (40+0) córeczka <3

-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
    -> 25.08 start Cyclo Progynova
    -> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3
    -> 16.06.2021 (39+5) synek <3

⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
    http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1
  • karakorum Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2017, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cierpliwa, u mnie super. Tzn u nas ;) W zeszly poniedzialek bylam na wizycie, to byl 6+1, widac bylo zarodzik w pecherzyku. Powoli pojawiaja sie mdlosci. Mimo, ze poki co nie mam powodow, by sie matwic, i na usg wszystko wyglada dobrze, strach mnie nie opuszcza. Bardzo sie ciesze, ze pracuje lżej, mimo, ze kosztem tego, ze wszyscy wiedza o wczesnej ciazy. No ale juz olać to. Jak wariatka ciagle sprawdzam, czy nie plamie. Boje sie i oddalabym wszystko, by byl juz 12 tydzien, albo najlepiej bylo po porodzie i maluch z nami :P

A Ty jak sie czujesz? Jak starania, kontynuujecie dotychczasowy plan?

A. - 03.18 ❤️
    V. - 05.19 💜
    O. - 10.22 🩷
  • Ewelina_90 Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2017, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cierpliwa może i masz rację, w sumie każda praca jest inna i każda z nas jest inna , dla każdej z nas co innego jest dobre. Może nawet praca z takimi ludźmi jest wiele lepsza niz by się miało siedzieć i przyjmować w okienku "zdrowych" humorzastych petentow :/ Tak jak mówisz, odetniesz się, nie myślisz o problemach dnia codziennego a zajmujesz się tylko nimi.. ja sama sobie czasem myślę czy warto mi się starać?! W PL się staralam , studia , praca w sądzie bo to moje marzenia, ale po pół roku tej pracy z taką "bardzo dobra sędzia" sprawiło, że mam teraz taki hamulec .. już mi się nie chce , boję sie, że mnie będą ponizac psychicznie tak jak tam i może zostanę na tej produkcji.. już mi się po prostu nie chce czasem starać..
    A jeszcze jak słyszałam ostatnio , że jak się w tej firmie gdzie teraz jestem dobrze robi to się szybko dostaje umowę pod firmą, można się spod pośrednika wydostać..
    A przygotowania idą idą ;)
    Jeszcze 2 miesiące a stres codziennie coraz większyyyyy :O

Starania od 2015
    ♡A <3 2019 (ivf)
    2020 start kolejnej procedury ivf - dzień przed wizytą poz. wynik testu (ciąża naturalna) 😮❤️

atdci09kusoye8ux.png

3i49df9h3dp9sviw.png
  • Ewelina_90 Autorytet

Wysłany: 16 lipca 2017, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny wiecie ile sie czeka na pierwszy termin do KWZ około?
    Myślę czy już sobie nie zrobić terminu ?

Starania od 2015
    ♡A <3 2019 (ivf)

atdci09kusoye8ux.png

3i49df9h3dp9sviw.png
  • Pysia89 Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2017, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry

Karakorum- 3mc to krótki ten czas do wyliczenia,ale nie nam prawo ustalać.

Gratuluję Ci ciąży, super że się udało i trzymam kciuki żeby wszystko poszło pomyślnie.To Twoje pierwsze?

Ewelina, jestem z wykształcenia Pl fizjoterapeutka, ale bez uznania nie mogę pracować.Zreszta teraz po już 3 latach od zrobienia studiów mam pustkę i wrażenie zmarnowanego czasu. Przyjeżdżając tutaj zdawałam sobie sprawę że będę robić coś innego jeśli nie uda się z uznaniem,więc rozczarowanie mniejsze.Ale wciąż myślę czego bym chciała w życiu w sensie co robić zawodowo.
    Praca w Altenheimie jest ok ale patrzę na moje koleżanki które pracują tam ponad 10 lat i widzę że psychika szwankuje im,stąd te urlopy w klinikach psychiatrycznych.
    Wszyscy pewnie chcieliby przyjemnej pracy,tylko jak rozwinąć się samemu w sobie ci to mogłoby być i próbować sił.Bariera jest też język bo sorry certyfikat B2 jest dla mnie kiepska znajomością języka.A Ty czym się zajmujesz?Skąd jesteś?

Cierpliwa, dobre podejście do pracy.Gdzie teraz mieszkasz?
    Mogę z ciekawości spytać ile w waszym rejonie dostają opiekunki za godzinę pracy?
    W naszym oscylują od 10,20 do 14,50 na stanowisku Pflegeasisstentin.

Dziewczyny znacie jakiś sposób żeby okres przyszedł? Spóźnia mi się piąty dzień i tylko ból brzucha dokucza a @ brak.Test negatywny.Wiem że głupio to zabrzmi ale nie chce iść do gina z dziećmi i się dosłownie tam otwierać.

• akilegna♥ Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2017, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pysia witaj

Mi na wywołanie okresu właśnie pomagał test, krótko po zrobieniu franca się pojawiała ;) no ale widzę że u ciebie nie poskutkowało. Może poczekaj jeszcze kilka dni

Cccierpliwa jak sytuacja u ciebie?

Dziewczyny co u was? Monika, Maoam, Brave, Bożka? Gdzie się wszystkie podziewacie?

U mnie bez zmian, nadal odpoczywam :)

Miłego dnia

1usai09kktksp1u6.png
    74dianlikkw71sia.png
    ICSI 09.2020 -> 7❄
    Crio 10.2020 -> 🤰
    3❄
  • Maoam6 Przyjaciółka

Wysłany: 17 lipca 2017, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pysia89 Po studiach na jakimś uniwerku w PL z dyplomem nie powinno być chyba aż tak trudno uznać tego. To chyba działa tak jak lekarze, farmaceuci itp. czytając w Necie nie widzę jakichś ekstra wymagań nawet masz wymagane B2. Z językiem to przyjdzie albo z czasem albo trzeba włożyć w to trochę pracy. Mój mąż 3 lata temu władał góra A2 a teraz jest spoko mówi całkiem komunikatywnie :) Jak czujesz sie niepewnie to obejrzyj sobie ofertę goethe institut oni robią całkiem dobre kursy.

A z tym testem po 5 dniach to może poczekaj bo może późno było zagnieżdżenie. A wywoływanie okresu może się równać poronieniem

oar8rjjg22qc16oe.png
    PCOS
  • Pysia89 Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2017, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej

Maoam a jednak było,wydałam blisko 2 tys euro żeby przekonać się o nie uznaniu zawodu,tłumaczenia,wnioski itp.Nic na to nie poradzę niestety.A studiowanie jeszcze raz to nie dla mnie.

Nie realne żebym była w ciąży, serduszko było ok 5 dni przed statystyczna owulacja.

Może przez ostatnie stresy tak się spóźnia albo coś mi jet np torbiele....
    Chciałbym żeby już przyszedł bo moje ciało całe obolałe i ten trądzik okropieństwo.

• Maoam6 Przyjaciółka

Wysłany: 17 lipca 2017, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jaki podali powód? Chyba że uczelnia na której to kończyłaś nie jest uznawana :/

Ja osobiście nie potrafiłabym pracować w zawodzie którego nie lubię. Studia tu w Niemczech były zupełnie innym doświadczeniem niż te w PL i to zarówno innym jak dzienne i zaoczne :) Mój mąż np żałuje że nie wyjechał wcześniej bo jego kariera mogła by teraz zupełnie inaczej wyglądać i posiadałby zupełnie inne doświadczenie zawodowe niż po studiach w PL. Ale to wszystko zależy od kierunku.

Moja statystyczna owulacja totalnie rozmiajała się z praktyczną ;] Testy owulacyjne, monitoring w KiWu i moje samopoczucie sie zgrywały prawie tydzień później niż ta kalendarzowa owulacja.

oar8rjjg22qc16oe.png
    PCOS
  • Pysia89 Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2017, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powód zbyt duże różnice programowe.

Czym się zajmujesz? I co studiowałas w De?
    Jakie różnice dostrzeglas?

Pewnie że ważne jest robić to co się lubi,ale często nie ma się wyjścia, a żyć trzeba.

Jakie odychyly w spóźniającego się @ są dopuszczalne?
    Tak myślę że chyba jeszcze z tydzień poczekam i może dostanę a jak nie to pójdę do gina.

• Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2017, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karakorum najwazniejsze ze wszystko ok

Ewelina nie ma co sie atresowac na pewno wszystko bedzie ok...

Pysia ja mieszkam w NRW a co do stawek to tez jakos tak by chyba wyszlo ale pewna nie jestem bo u nas godzinowej nie.podaja ;)

Co do uznania to kuzyn mojego meza tez jest fizjoterapeuta i jak tutaj przyjechali i uznawal wszystko to tez musial dodatkowo szkole robic chyba rok czy dwa lata wiem ze dosc dlugo to robil zeby mogl pracowac... takze widac sa zawody gdzie roznica w nauce jest na tyle duza ze nie chcą dawac uznania bez douczenia :/

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    1 ICSI
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3

-> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3

• Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2017, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u mnie opor na stymulacje bylo ciezko to ogarnac i dalej szalu nie ma no ale jutro iui...

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    1 ICSI
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3

-> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3

• Maoam6 Przyjaciółka

Wysłany: 17 lipca 2017, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja studiowałam/ studiuję tłumaczenia PL-DE. Muszę jeszcze kiedyś im oddać magisterkę napisaną ale obecnie złożyłam o urlop macierzyński itp. (co niby jest logicznym powodem a praktycznym jest to że nie mam czasu bo mama za dużo zleceń...)

W PL studiowałam we Wrocławiu zaocznie licencjat też tłumaczenia i było spoko chociaż znajomi we Wrocku na dziennych duuuużo więcej robili na zajęciach.

Mgr zaczęłam na Jagiellonce też zaocznie ale była masakra. Profesorowie nie ogarniali i ogólnie w porównaniu do licencjatu to był okropny regres.
    Jedynym plusem studiów zaocznych w PL było to że cały czas pracowałam w sprzedaży, w eksporcie i zajmowałam się marketingiem na rynki niemieckojęzyczne. Więc się rozwijałam językowo, tłumaczyłam i było nawet ok.

Na semestr przed końcem mojej magisterki wyprowadziliśmy się do Niemiec i złożyłam tutaj papiery na kilka uczelni. Stwierdziłam że skoro mam okazję a mąż ma na tyle wporzo pracę że jakoś to przebiedujemy to postudiuję tutaj tą magisterkę. Papiery złożyłam na germanistykę z gospodarką do Mannheim, do Heidelbergu i do do Mainz (właściwie Germersheim) na studia strickte tłumaczeniowe. Dostałam się wszędzie ale wybrałam tłumaczenia. Minusem był dojazdy bo prawie 80 km codziennie. Ale spoko. Potem zrobiłam specjalizacje z ekonomii i kilka zajęć pod tłumaczenia prawnicze i fajne praktyki z tłumaczeń ustnych.

Studia wyglądają tu nieco inaczej. Plan układa się samodzielnie co na początku mnie przerażało i skończyło sie np tym że Egzamin modułowy który miałam zdawać po 3 semestrach zdałam po pierwszym bo źle się zapisałam (I źle i dobrze bo potem miałam z głowy jeden dupny egzamin, który o dziwo zdałam na 1,7) Podobnie było z częścią prac zaliczeniowych :) W ostatnim semestrze chodziłam w sumie tylko na ekonomię bo resztę przedmiotów już upchnęłam w poprzednich semestrach co było fajne bo miałam czas na działalność i nie musiałam już codziennie jeździć na uczelnię. Pracuje się sporo samodzielnie w PL dużo rzeczy dostaje się na tacy i po macoszemu. Tu nad tekstami siedzieliśmy dłuuużej i potrafili dokładnie wyjaśnić czemu tak a nie inaczej. Jest dużo większy dostęp do literatury, biblioteki w Niemczech są cudowne. Polecam każdemu kto zwiedza Heidelberg żeby tam chociaż wszedł (pisząc pracę semestralną włączyłam sobie tracker w telefonie i po samej bibliotece zrobiłam 11km)

Ja osobiście polecam. Fajne doświadczenie, można się bardzo duużo nauczyć i nie tylko materiału programowego ale poznawać ludzi, dojścia. A i bycie studentem w Niemczech ma wiele korzyści finansowych :)

oar8rjjg22qc16oe.png
    PCOS
  • Pysia89 Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2017, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cierpliwa-bardzo trzymam kciuki żeby Ci się udało.Powaznie nie tęsknisz do Polski?
    Rety...ja mam takie doły czasami z tego powodu.Tesknie bardzo.

Maoam- tylko cieszyć się że Ci się tak ładnie udało wszystko.

Zazdroszczę pozytywnie ludziom którzy wiedzą od początku czego chcą i potrafią do tego dążyć.

Kiedyś myślałam że będę artystką, malowałam i szkicowalam sporo....ale coz życia zweryfikowalo mnie inaczej.

• Ewelina_90 Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2017, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maoam ty rzeczywiście twardo stapasz po ziemi. Masz wiedzę i wiesz czego chcesz. Podziwiam :)
    Nie orientujesz się jak jest z Zarządzaniem w Administracji tutaj z uznaniem tak przy okazji zapytam ;)
    Ja niestety już "latam na miotle" bo jak to mówią, kobieta jest aniołem dopóki jej nie podetna skrzydeł :D wtedy lata na miotle :P
    Też miałam kiedyś tyle zapału, w PL go zaczęłam gubic, próbuję go czasem odnaleźć ale ciężko to idzie ..

Pysia, ja studiowalam Zarzadzanie w Administracji Samorządowej i nawet zdążyłam trochę popracować w zawodzie , a mianowicie byłam protokolantka w Sądzie.. gdzie właśnie obrzydzono mi ten wymarzony zawód.
    Chciałam tutaj robić Ausbildung , ale cały czas sie waham, język dopiero B1 zrobiłam i właśnie ta obawa , że nie mam już sił walczyć od nowa , bo to prawie jak od nowa .. coraz częściej myślę sobie, co mi szkodzi zostać na tej produkcji , przyzwyczajam się :)

A jestem z Rudy Śląskiej ;)

Starania od 2015
    ♡A <3 2019 (ivf)

atdci09kusoye8ux.png

3i49df9h3dp9sviw.png
  • Ewelina_90 Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2017, 22:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pysia a tu w DE mieszkam niedaleko Frankfurtu nad Menem :)

Starania od 2015
    ♡A <3 2019 (ivf)

atdci09kusoye8ux.png

3i49df9h3dp9sviw.png
  • Cccierpliwa Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2017, 00:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina teraz mi sie przypomnialo ze pytalas o kwz zadzwon najlepiej i zapytaj... ja na pierwsza wizyte chyba miesiac czekalam...
    A na ta calkiem puerwsza ktora musialam odwolac ok 6 tygodni...

Pysia nie ani troche nie tesknie... w zeszlym roku bylam w pl w sumie 5,5 dnia ;) po jednym dniu u kazdego w odwiedzinach i do domu... ja uwielbiam tutaj mieszkac zawsze wiedzialam juz od dziecka ze chce tu wyjechac...
    Pamietam jak sie tutaj przenieslismy i pojechalismy na Boze Narodzenie do pl... jak wrocilismy po nowym roku to pamietam to blogie uczucie mowiace nareszcie w domu... od tej pory na zadne BN wiecej nie jechalam do pl... zazwyczaj jestem tylko raz w roku w okolicach jesieni na kilka dni... tyle z pl mi starcza... teraz maz planuje caly czas ze we wrzesniu pojedziemy na kilka dni a mi ten pomysl srednio lezy...

Vf81p2.pngvqiep2.png

Instagram
    @invitro.mama

Rozpakowane mamusie

Starania start -> 2013
    [*] 10tc (2015)
    [*]8tc (2018)
    1 ICSI
    ->27.11 transfer 🐣🐣
    ->14dpt beta 1700
    ->21dpt beta 10275
    ->31dpt biją <3 <3
    -> 39dpt bije <3

-> 14.09 💉
    -> 25.09 Punkcja
    -> 29.09 Transfer 🐣
    -> 14dpt beta 1700
    -> 23dpt <3

• Ewelina_90 Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2017, 05:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Cierpliwa zadzwonię ;)
    w sumie mnie też coraz mniej ciągnie do pl , kiedyś bardziej..
    Też jak wracam stamtąd to czuję że wracam do domu , do siebie..

Starania od 2015
    ♡A <3 2019 (ivf)

atdci09kusoye8ux.png

3i49df9h3dp9sviw.png
‹‹ 334 335 336 337 338 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ