Staraczki z Niemiec
-
WIADOMOŚĆ
-
Ygi super ze sie odezwalas!
Zostajecie jednak w de?
Wozek i dostawka, zarowno moje jak i Eweliny znalazlam na ebay kleinanzeige
A co do maluszka, moze poprostu bedzie malutki jesli nie odbiega jakos bardzo od wieku ciazy to jest dobrze plus dzieci rosna skokowo i na jednym usg moze byc dziecko 5 dni mlodsze, na innym 4 dni starsze
Mysle, ze jak lekarka nic nie mowila, ze jest zle, to nie masz sie czym martwic
Co do wagi, ja tez nie tyje, wrecz w poniedzialek okazalo sie u diabetologa, ze mam kilogram na minusie😂 tylko brzuszek rosnie😂 ale z Mia tez zeszczuplalam...
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
Paulina2993 wrote:Ewelina_90 dziękuje za polecenie, a jeszcze mam pytanie, bo z tego co wyczytałam to na pierwsze spotkanie oboje musimy mieć skierowania do kinderwunschzentrum od ginekologa ? Czy dobrze zrozumiałam ?
Tak my potrzebowaliśmy, dostałam od gina dla nas obojga -
Do lekarzy trzeba mieć albo szczęście, albo mieć na prawdę dobrego poleconego przez kogoś, kto jest mega zadowolony według mnie.. Co z tego, że z polki ginekolog przeszłam na Niemkę jak ta wydaje się być gorsza od poprzedniczki. 🤷♀️
Moje wizyty trwają tak krótko, że czasem myślę czy zdejmować kurtkę w ogóle 🥴
Ostatnie usg trwało 10 min (a żeby choć tyle) i było dopochwowo, kiedy to ja już o tym czasie powinnam mieć przez brzuch.
Gdybym nie miała tak daleko do poprzedniej w Seeheim to bym do niej wróciła, ta mi nawet nie zmierzyła fałdu karkowej dziecka bo miałam I Prenatalne u jej kolegi za dwie stówy, ostatnia wizyta też zaczęła się od pytań czy mam pendrive, który sljest płatny i będę miała dzięki niemu usg co wizytę i czy mam termin na 2 Prenatalne za kolejne 2 i pół stówy.. Także...
Teraz mam 8 lutego kolejna wizytę u niej i jeżeli nie zrobi mi usg, nie zmierzy malucha, najpierw zapytam ja dlaczego i z jakiej racji to tak a po wyjściu zapisze się na kolejny raz do innej lekarki.. Przysięgam!!!! 😠 -
Ewelina na tym etapie co ty u niej ostatnio bylas juz sie nie mierzy przeziernoaci karkowej to tez dlategi ci nie zmierzyla (zmien suwaczek bo mi sie twoje tygodnie pier....)
A na kolejnej nie wiem w ktorym tc akurat bedziesz, ale jesli ona idzie, ze tylko usg placone przez kk i od siebie nic nie dodaje, to moze ci nie zrobic usg... pytanie jak do tego podchodzi... bo na kk tak normalnie, jak se lekarz nie wymysli jakiegos tam powodu przysluguje tylko po 8tc jedno, po 18tc i pozniej kolo 30tc, nie pamietam teraz dokladnie zakresow od ktorego do ktorego tc musi byc wykonane... reszta jest albo dodatkowo platna albo lekarz sobie jakis tam powod wymysli i w karte wpisze... u mnie ma latwo, bo ivf heparyna, cukrzyca ciazowa... to jest cos z czym zadna kk nie ma co dyskutowac, bo w takich przypadkach musi kontrolowac i stan lozyska i przeplywy, czy sa dobre i wzrost dziecka czy cukrzyca mu nie szkodzi... wiec sie nawet wysilac nie musi zeby szukac powodow, czemu zrobil mi kolejne usg😂
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
nick nieaktualnyHej Dziewczynki, ale się rozhulalyscie. Ja mam znowu dużo pracy, waracm do domu padnięta, Maxik jeszcze doprawi więc wieczorem padam 😅 do tego wczoraj głowa mnie mega bolała, już o 20 leżałam z dzieckiem w łóżku, myślę że przez te pogodę bo znowu ciepło przyszło.
Co do skierowań do KWZ to u nas dla męża wystawiał Hausarzt i jeśli się nie mylę to i dla kobiety może wystawić. Nie musi być gin ani urolog, może być Hausarzt.
I też z perspektywy czasu i z doświadczenia potwierdzam, że szkoda czasu na ginów, którzy nie mają pomysłu na Was. Skoro przez rok czy dwa się nie udało to mało prawdopodobne że uda się za miesiąc, choć nie wykluczone 🤗😉 Ja podczas pierwszych staran trochę czasu straciłam ale to z własnej winy bo broniłam się rękami i nogami przed kwz. Najpierw gin skierował mnie do ginekologa-endokrynologa, ten stymulował dobrych 5 cykli, potem zrobił insemjnacje i wtedy stwierdziłam że nie ma co się bawić w kotka I myszkę, wróciłam do mojego gina i poprosiłam o skierowanie do KWZ i w ciągu dwóch tygodni byłam w ciąży. Tym razem po 3 cyklach stymulowanych clo poszłam do gina i poprosiłam o skierowanie do KWZ bo już mi się nie chciało starać miesiącami. W pierwszym cyklu stymulowanym w kwz zaszłam w ciążę. Cierpliwa się śmiala, że mnie wystarczy pójść do KWZ by zaciążyć 😜😂
Co do zmiany lekarza w ciąży tak jak Cierpliwa pisze, może być to problematyczne. U mnie było tak, że do lekarki do której chciałam zmienić mogłam tylko w nowym kwartale, pasowało bo akurat w grudniu zdecydowanie powiedziałam że mój gin to nie ten więc na kolejną wizytę umówiłam się na styczeń już do nowej lekarki. Czy wszędzie i zawsze tak jest, tego nie umiem powiedzieć...
Ewelina tak jak Cierpliwa pisze, generalnie na kk przysługują tak naprawdę 3 usg w ciąży. W poprzedniej ciąży wykupiłam sobie pakiet więc na każdej jednej wizycie miałam usg. Tym razem myślałam że może wykupie ten pakiet z racji 3d ale podczas jednej wizyty położna powiedziała mi, że ten lekarz robi na każdej wizycie usg a ten pakiet to tylko po to by robił dodatkowo 3d/4d plus dostaje się płytkę to doszłam do wniosku że mogę sobie darować bo usg będzie a te 3d czy 4d i tak zrobi od czasu do czasu. Od znajomej wiem, że moja obecna lekarka też robiła jej na każdej wizycie i nie musiała płacić więc liczę na to i ja, zwłaszcza że dosyć sie mną przejęła gdy jej opowiedziałam moja historie. Więc okaże się w przyszłości czy będę mieć co wizytę usg. Jak nie co wizytę to też przeżyje, wazne by od czasu do czasu zaglądnąć co tam u malucha.
Ygiywi a jak mały jest Wasz mały? Moja na ostatnim usg w 18+5 "wyważona" na 270 gram.
I nowość, rozbrykalo się dziewczę na całego 😂😂
-
Cierpliwa no teraz to już się domyślam, że mi nie badała tej przeziernosci karkowej bo było za późno, ale wcześniej mogła to zrobić, tamta jaka była taka była, ale wtedy kiedy miała ona być badana na wtedy ustalała mi termin i badała 🥴
A suwaczek próbowałam zmienić i coś mi nie szło 🤣 -
Ewelina, jaki piekny suwaczek🤪🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Zawsze do uslug😂😂😂
A co do lekarki, mysle, ze ona nie mierzyla bo pewnie ani uprawnien ani sprzetu odpowiedniego, zeby bylo wszystko wyraznie widac... a ryzyka bez uprawnien i tak by ci nie wyliczyla za nic...
Lepiej tak, niz mialaby zle pomierzyc i cie jeszcze gorzej zestresowac
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Mamaxa, super, ze mala sie rozszalala juz! Kamien z serca hak sie cos rusza😂
Moje tez juz szaleje na maxa! We wtorek sie rano ruszalo a pozniej do 21:30 nic a ze wiezadla mega ciagnely to stres troche byl, ale pozniej sie do 2 w nocy nie moglo uspokoic😂
Xa to od srody mam wrazenie, ze w brzuchu osmiornice mam🤣
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
Dziękuje bardzo za wszystkie odpowiedzi, choć mam jeszcze jedno pytanie czy może ktoś jednak polecić jakieś Kinderwunschzentrum w Frankfurcie nad Menem?? Niestety ale od kilku dni próbuje dodzwonić się do Darmstadt i liczy to się z cudem.... próbowałam już o każdej porze i niestety ale cały czas wszyscy pracownicy są zajęci. Może jednak w Frankfurcie jest jakaś godna polecenia. Mamy tyle samo km co do Darmstadt wiec pod tym względem jest to obojętne.
-
nick nieaktualnyPaulina ja niestety nie pomogę bo to w ogóle nie moje strony... Może ktoś inny coś wie...
Cieprliwa no ulga jak się rusza. Póki co czuje bardzo delikatnie ale ciągle, więc spoko. Nieraz siedzę w pracy i się sama do siebie pod nosem uśmiecham bo mnie zaczepia 🤗😉
W piątek tydzień temu miałam telefoniczna Entwicklungsgespräch z przedszkola i pod koniec mówię pani, że Maxiu w czerwcu będzie miał rodzeństwo. Ona mówi, że nic nie widać więc mówię że w sumie zima to kurtka itd. Wczoraj odbierała Maxia rano inna opiekunka z jego grupy, on wszedł do środka a ona do mnie mówi, że ładny brzuszek 😂 dzisiaj gdy po niego przyszłam to przyprowadziła go ta opiekunka, z którą w piątek te rozmowę miałam I mówi, że jak tak patrzy to widać 😂
O co chodziło z tym suwaczkiem Eweliny??? -
Paulina2993 wrote:Dziękuje bardzo za wszystkie odpowiedzi, choć mam jeszcze jedno pytanie czy może ktoś jednak polecić jakieś Kinderwunschzentrum w Frankfurcie nad Menem?? Niestety ale od kilku dni próbuje dodzwonić się do Darmstadt i liczy to się z cudem.... próbowałam już o każdej porze i niestety ale cały czas wszyscy pracownicy są zajęci. Może jednak w Frankfurcie jest jakaś godna polecenia. Mamy tyle samo km co do Darmstadt wiec pod tym względem jest to obojętne.
W samym Frankfurcie nie wiem, wiem tylko ze są, bo szukałam w internecie, ale jak z opiniami to nie mam pojęcia. Do Darmstadt spróbuj trochę przed zamknięciem, mnie się tak najczęściej udawało 😅 nie wiem czemu tam jest taki problem, raz pani mi mówiła, że mają problemy z personelem 🤷♀️Starania od 01.2019
Wiek 34 lata
-
Mamaxa, nooo super jak maluszki tak nas zaczepiaja😍
Ja ostatnio leze w wannie i czuje, ze sie tam kotluje, a akurat internety przegladalam i nagle jak mi nasz ktosiek zasadzil, to malo telefon mi donwody nie wlecial🙈 zupelnie sie takiego kopniaczka nie spodziewalam...
Juz mnie wkurza troche przyznam szczerze, ze nadal plci nie znam napewno pewnie, ze wszystko mi jedno, ze najwazniejsze, ze zdrowo rosnie, ale kurcze tak mi dziwnie, ze czuje juz ruchy, pojawiaja sie mocniejsze kopniaczki itp, a ja nadal mowie o maluszku tak bezosobowo...
Mamaxa, wybraliscie juz imie dla coreczki?
A z suwaczkiem od Eweliny, to takaz oto zabawna historia, ze ona sie bez moich uslug obejsc nie moze🤣🤣🤣🤣
Tak sobie ustawiala suwaczek, ze jej caly czas wyskakiwalo, ze termin juz minął 🤣 wkoncu ja jej musialam ustawic i link wyslac zeby sobie wkleila na forum🤣
I tak sie dzis usmialysmy, bo jak trwoga, to do...
Ewelina sie smiala, ze moj smiech az u niej slychac🤣
Ale znalazlam jej niedaleko niej dostawke, znalazlam wozek, to i suwaczek ustawie🤪
A tyle razy jej powtarzam, zeby sie blizej przeprowadzila🤣
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 stycznia 2021, 19:23
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
nick nieaktualnyHaha Cierpliwa, jeszcze nie wszystko stracone. Jak Ewelinie mieszkanie poszukasz to może się przeprowadzi 😜
Cierpliwa, ja ostatnio przeczytałam na tym wyniku testu nipt że mimo wszystko mogą się pomylić w płci więc niby wiem, że dziewczynka ale biorę pod uwagę, że któregoś dnia na ugs może się okazać coś innego. Ostatnio lekarka oglądała na USG i mówiła, że na 100% by jeszcze nie potwierdziła dziewczynki ale na chłopca jej to nie wyglądało 😅
Imię niby mamy, Nina. Ale czy przy tym zostaniemy to jeszcze się okaże. Wybrał Maxik, ale ostatnio mąż coś zaczął marudzić. Jeszcze mamy trochę czasu.
A Wy macie już imię?
Kiedy macie dziewczyny wizyty jakieś? Ja już w ten wtorek mam te Feindiagnostik. Zleciało jak nie wiem. -
Mamaxa bo ze mnie taka 👜, że nie umiem sobie nawet suwaczka ustawić 🤣🤣🤣
Nie wiem co bym bez tej Cierpliwej zrobiła 🤣❤️ ale na swoją obronę powiem, że datę dobrze i w dobrej rubryce wpisywałam 🤣 eeeeh złośliwość rzeczy martwych co ja mogę hihi, co mieli zakłócenia na stronie pewnie i u Cierpliwej było dobrze a u mnie, że termin mi już minął 🤣🤣🤣🤷♀️
Ale jest 😁
Śmiałam się z mężem kiedyś, że jak będzie rozwód to napisze do Cierpliwej, żeby mi tam jaka dobra ofertę na sympatii. Pl znalazła bo w znajdowaniu ofert to ona mistrzyni jest 😁😁😁
A ja wczoraj i przed wczoraj też już powoli takie leciutkie smyrania czułam i to w dole brzucha (nie jak ostatnio koło pępka 🤣🤦♀️) więc to chyba już mała ❤️
Paulina2993
Ja znam tylko Kwz Darmstadt, we Frankfurcie nie znam, ale powiem szczerze, że na 100 % te problemy z odbieraniem tel u nas w kwz są swpowodowane koroną.. Jak my byliśmy w 2018 starać się o malucha to wszystko było perfekt..Mamaxa lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Mamaxa, to chyba ty pierwsza masz wizyte
Mysle, ze na feindiagnostik juz ci potwierdza jak mala bedzie wspolpracowac
Ale raczej o pomylce w plci mimo wszystko to jeszcze po nipt nie slyszalam, wiec oby tak zostalo🙏
U nas imie jest i nie ma w zaleznosci od plci...
Jesli to bedzie chlopczyk, to mamy od wielu lat wybrane i od zawsze wiedzielismy, jeszcze przed staraniami (tzn ja wiedzialam a mezowi odrazu sie spodobalo) ze jak bedzie kiedys synek to bedzie Nathan/Nathaniel (nie namyslilam sie jeszcze czy odrazu krotkie, czy pelna forma i do Nathana skracana)...
No ale jesli corka, to pojecia nie mam, czy do porodu jakies wybierzemy🤣
Ja mam u mojego gina to duze usg we wtorek, tydzien po tobie, 2.02, a 8.02 mam w tym centrum prenatalnym feindiagnostik dodatkowe jeszcze...
W międzyczasie mam w przyszly czwartek hematologa, 01.02 mam diabetologa i juz na 99% dostane insuline, a 2.02 rano mam spotkanie u poloznej, a pod wieczor gina...
Musze na te dwa lutowe dni wpisac mala na liste do przedszkola na notbetreuung
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
nick nieaktualnyRzeczywiście, Nathan. Pamiętam jeszcze ze starań o pierwsze jak się poznałysmy na forum, że już wtedy pisałaś o Nathan 😊
O widzisz, to fajnie. To też zleci do wizyty. Też już się nie mogę doczekać, aż Ci potwierdza płeć. Śmiesznie się czyta te twoje posty bo niby chcesz napisać bezpłciowo ale ja widzę tam przebłyski siusiaka w tych postach 😊😅 Ja 4.02 mam znowu u mojej ginki. Niby ostatnio mówiła do zobaczenia za 4 tygodnie ale nie wiem czy babki na Empfangu coś pomyliły czy co ale wizyta wyszła za 3 tygodnie. Ale już się nie dopominałam. Mnie to pasuje 😜 Potem mam znowu 4 tygodnie przerwy i wtedy Zuckertest.
Ja z kolei we wtorek wtedy kiedy mam te Feindiagnostik wzięłam wolne w pracy więc zostawię Maxia w domu i tylko na czas badania zaprowadzę go do niani 😊 -
Mamaxa, tak, juz wtedy wiedzialam, ze bedzie Nathan, jeszcze przed tym nim wpadlismy na dziewczynke Mie, wiedzielismy jakie napewno dla chlopca...
No jakos tak samo wychodzi, bo nawet jak sie napisze ze dzidzius, to odmiana jakas taka bardziej meska🤣 ale jakos tez sie zaczelam przyzwyczajac do mysli, ze raczej synek...
Ja Mie tez zawsze na czas wizyty w zasadzie zaprowadzam, jak wracam, to szybkie zakupy jak jakies pieczywo czy cos mi potrzeba i po nia... dobrze, ze mam w ogole ta mozliwosc bo byloby kiepsko...
Feindiagnostik mam godzine drogi od domu, ale dopiero wieczorem na 18:30 wiec zdazy maz wrocic 5 razy🤣
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700