Staraczki z rocznika 91
-
WIADOMOŚĆ
-
Marta..a wrote:Czujemy się dobrze i idziemy do domu dzisiaj
Tak to był 6cs u nas problemem były plemniki i morfologia 0% ale jak widać jeden żołnierz się znalazł
Oczywiście będę Was podczytywac ale i ze względu na cc i z naszej decyzji nie będziemy teraz się starać o rodzeństwo tylko gdzieś za 1,5-2 lata
Mały usciskany!
Cudowne wieści, gratulacje!!!27 lat
9cs -
Zrobiłam test, biel bije po oczach. Po powrocie do domu sunę do lekarza bo dalej nie mam normalnego okresu tylko bardziej plamienia. Okrutne żarty sobie robi mój organizm ze mnie
-
Mamba91 wrote:Zrobiłam test, biel bije po oczach. Po powrocie do domu sunę do lekarza bo dalej nie mam normalnego okresu tylko bardziej plamienia. Okrutne żarty sobie robi mój organizm ze mnie
Może to być jeszcze za wcześnie żeby test coś pokazał, mojej koleżance pokazał dopiero po ponad tygodniu od spodziewanej
@ Ale dobrze, że idziesz do lekarza, może coś się wyjaśni.
Aleksander 07.07.19r👶
3000g 🔹️54cm🔹️
1400 gram, 45 cm, dzielna mała Wojowniczka 💖
-
Robiłam ten czuły więc się nie łudzę, że za wcześnie pewnie przy okazji wojaży coś mi się poprzestawiało i taki tego efekt
-
nick nieaktualnyPoczekalnia kochana przed kolejną walką z IVF podsyłam CI listę badań które mogą pomóc w poznaniu problemu. TO są podstawy.
PO PIERWSZE I – hormony i ginekologia
w nawiasach podane adnotacje do norm, jeśli nic nie jest napisane to wystarczy, że wynik mieści się w normie
monitoring owulacji (jakie endo, jakiej wielkości pęcherzyki, kiedy pękają)
progesteron w 3-5 dc (jak najniższy) i 7-8 dpo (najlepiej ok. 20 ng/ml ale 10-15 też ujdzie)
LH i FSH w 3-5 dc (wyliczyć stosunek LH/FSH – optymalnie ok. 1)
estradiol w 3-5 dc, tuż przed owu (ok. 200 na 1 dojrzały pęcherzyk) i 7-8 dpo (min. połowę okołoowulacyjnego)
prolaktyna 3-5 dc (w połowie normy)
TSH (poniżej 2,5 a przy Hashi ok. 1)
AMH 3-5 dc
homocysteina (pomiędzy 6 a
kwas foliowy,
wit B12
aTPO
aTG
testosteron, w 3-5 dc
androstendion, w 3-5 dc
17OH progesteron w 3-5 dc
SHBG w 3-5 dc
test obciążenia glukozą z 3 pkt pomiarem glukozy i insuliny (insulina jednocyfrowa na czczo, Insulina po 1 h max 50, po 2h max 30 – jeśli więcej dieta i ew meta. Wyliczyć HOMA IR – najlepiej poniżej 1, 1-2 dietka; powyżej 2 meta+dieta)
profil krzepnięcia (co najmniej aptt, fibrynogen i d-dimery)
USG TV w 3-5 dc (sprawdzić czy jajniki czyste!);
PO PIERWSZE II – facet
badanie rozszerzone nasienia z morfologią
jeśli u M były jakieś odchylenia od normy w badaniu nasienia (aglutynacja, słaba ruchliwość, itp), to też ASA (z krwi) i test MAR
HBA czyli wiązanie do hialuronianu
przy wcześniejszych poronieniach fragmentacja DNA plemnika (jeśli nie było poronień to raczej nie ma sensu robić, ale czasem się zaleca)
JEŚLI dwa pierwsze punkty są ogarnięte (w miarę możliwości, tzn masz owulacje a parametry nasienia pozwalają na naturalne zapłodnienie) możesz podchodzić do HSG a dalej do IUI jeśli bardzo chcesz (wcześniej nie ma sensu)
***UWAGA: do HSG zaleca się wykonanie posiewu na bakterie tlenowe, beztlenowe i grzyby. Warto też wykonać badanie na obecność Mycoplasma, Ureaplasma, Chlamydia (tzw. MUChA), koniecznie met. PCR. W trójpaku/czteropaku wychodzi taniej niż pojedynczo
PO DRUGIE - geny
JEŚLI homocysteina, kwas foliowy lub B12 ALBO badania krzepliwości nie mieszczą się w normach to zrób panel badań mutacji na trombofilię z TESTDNA.PL
badanie kariotypów obojga partnerów (to robiłabym po poronieniach albo w zdecydowanie dalszej kolejności)
PO TRZECIE – zespół antyfosfolipidowy
przeciwciała antykardiolipinowe (stwierdzane klasie IgM lub IgG),
przeciwciała przeciwko β2- glikoproteinie (również wykrywane w klasie swoistości IgM lub IgG),
antykoagulant toczniowy (LA)
*jeśli chociaż 1 parametr wyjdzie dodatni, badanie należy powtórzyć po 12 tygodniach
*w przypadku wcześniejszych poronień wystarczy 1 kryterium laboratoryjne (2x pozytyw) żeby rozpoznać APS
PO CZWARTE – przeciwciała
przeciwciała przeciwjądrowe ANA (miano i typ świecenia) – jeśli dodatni, immunoblot dla 16 antygenów
przeciwciała przeciwplemnikowe ASA (NIE test PCT – bezsensowne badanie),
przy problemach z owulacją przeciwciała przeciwjajnikowe
przy wcześniejszych poronieniach – p. przeciw antygenom łożyska
Punkty od 2 do 4 robiłabym równolegle, w miarę możliwości finansowych
Jeśli do tej pory jest wszystko OK, to TERAZ można pokusić się o laparoskopię diagnostyczną i histeroskopię diagnostyczną (to drugie koniecznie z biopsją endo!)
PO PIĄTE – immunologia cd
subpopulacje limfocytów (test IMK – najważniejszę to %NK poniżej 12, a cd4/cd8 ok. 1 – szczególnie przy dodatnich ANA)
ocena równowagi cytokin (test CBA – najważniejsze to, żeby IFN, TNF i IL-2 były nisko, a IL-10 jak najwyżej)
obecność Helicobacter pylori i Borrelia burgdorferi u obojga partnerów (przeciwciała z krwi)
przy poronieniach dodatkowo test limfocytotoksyczny LCT
w dalszej kolejności KIR"Poczekalnia lubi tę wiadomość
-
Harmina wrote:Dziewczyny mam już wielką ochotę testować. Piersi nic a nic nie bolą przyjmuje to za zły znak niestety. Za 6 dni okaże się na 100% eh
Lepiej chyba zaczekać z testowaniem do dnia spodziewanej @, ale nie ma co się negatywnie nastawiać, każdy może mieć inne objawy, albo i wcale, więc to że piersi nie bolą, to jeszcze nic nie znaczy dużo cierpliwości i pozytywnego myślenia!27 lat
9cs -
Co u Was dziewczyny? Ktoś testuje w najbliższym czasie? Ja pojutrze 7dpo byłam na prog i jest 26! Najładniejszy wynik od kiedy kontroluję ale absolutnie sie nie nastawiam z tego powodu.
Izaw, karakorum lubią tę wiadomość
17 cs
euthyrox 75/100, dostinex, B complex, wit D3, acard, Glucophage 1500, neoparin po owulacji
maj 2018 HSG - jest drożność
po leczeniu immunosupresyjnym (październik 2018) -
Faktycznie ładny wynik! trzymam kciuki
Mnie pewnie od środy będzie kusić haha Ale zatestuję jak będzie wysoka temperatura w piątek będzie 13dpo i 14 po zastrzyku, 1wszy cykl z clo15.07.2020 ❤️ 37+0 ❤️ 2750g ❤️ 53cm ❤️ G ❤️
16.02.2023 ❤️ 40+2 ❤️ 3740g ❤️ 56cm ❤️ Z ❤️
-
meggire wrote:Co u Was dziewczyny? Ktoś testuje w najbliższym czasie? Ja pojutrze 7dpo byłam na prog i jest 26! Najładniejszy wynik od kiedy kontroluję ale absolutnie sie nie nastawiam z tego powodu.
Piękny wynik Ja idę jutro na betę, ale bardziej dla formalności, przed odstawieniem duphastonu... Nastawiam się psychicznie na kolejny cykl27 lat
9cs -
Izaw wrote:Piękny wynik Ja idę jutro na betę, ale bardziej dla formalności, przed odstawieniem duphastonu... Nastawiam się psychicznie na kolejny cykl
No właśnie mam podobnie, bo jutro biorę ostatni duphaston i się zastanawiam czy w środę by się nie przydałoby przejść, żeby sprawdzić czy odstawić czy brać dalej.15.07.2020 ❤️ 37+0 ❤️ 2750g ❤️ 53cm ❤️ G ❤️
-
W sumie u mnie w środę będzie 12 dni po zastrzyku, raczej nie będzie po nim śladu, więc pewnie też się przejdę. Beta zawsze pewniejsza niż test, ale jeszcze zobaczę jak temperatura przez te 2 dni
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 sierpnia 2018, 20:46
Izaw lubi tę wiadomość
15.07.2020 ❤️ 37+0 ❤️ 2750g ❤️ 53cm ❤️ G ❤️
-
U mnie delikatnie, ale spada. Tylko ja nie śledziłam przez cały cykl, zaczęłam dopiero po owulacji. W nowym cyklu mam zamiar zobaczyć jak tam wygląda moja temperatura
Teraz masz fajną temperaturę? Jakieś inne objawy? Może akurat to Twój szczęśliwy cykl27 lat
9cs -
Możesz podejrzeć mój wykres Miałam spadek 4dpo i dzisiaj o 0.15. Z objawów to standardowo piersi strasznie bolą, ale jajniki inaczej czuję. Nie wiem, w sumie nie czuję się na @, ale też nie tak, że się udało nadzieja zawsze jest
A jak u Ciebie?15.07.2020 ❤️ 37+0 ❤️ 2750g ❤️ 53cm ❤️ G ❤️
-
No to w sumie bardzo podobnie u mnie też piersi bardzo bolą, jajniki również czułam, nie kojarzę żebym tak wcześniej miała przed okresem, dzisiaj ogólnie jakieś lekkie ćmienie w podbrzuszu, ale kompletnie nie czuję że mogłoby się udać, bardziej na @.
Ale 3mam mocno kciuki żeby u Ciebie to już! masz rację, dopóki @ się nie pokaże to jest nadzieja27 lat
9cs -
Może 13 okaże się szczęśliwa dzisiaj temperatura leciutko w górę, zobaczymy jeszcze jutro
Trzymam kciuki za Twoją betę, żeby zrobiła Ci niespodziankę daj znać jaki wynik15.07.2020 ❤️ 37+0 ❤️ 2750g ❤️ 53cm ❤️ G ❤️