starajace sie prowadzące Działalność Gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
dużo naczytałam się o nowych ustawach itp. które ponoc mają wejść w życie i ukrócić wyciąganie z ZUS'u niezlej kaski poczatkowo w 2014r a dzis dopadlam artykul ze jednak w 2015 jupi!
prowdzę działalność już 2,5roku i zastanawiam się co zrobić ze składkami chorobowymi aby coś dostać od Państwa w tej chwili nie opłacam składek chorobowych bo czy jestem zdrowa czy nie to do pracy idę ale wiadomo inaczej bedzie jak przyjdzie ciąża... i co tu robic może któraś z was ma takie same przemyslenia wiec piszcie
PozdrawiamAnBe, Annushka lubią tę wiadomość
-
hej
Też prowadzę działalność i płaciłam ostatnio składki chorobowe, jak zaszłam w ciążę to przerwałam i po 30 dniach przerwy wróciłam i płaciłam już do najwyższej podstawy. Trzeba płacić przynajmniej 90 dni a potem przysługuje Ci chorobowe w całkiem niezłej sumce no i macierzyńskie
Niestety po przerwie opłaciłam tylko jeden miesiąc i wylądowałam w szpitalu w 23 tc i straciłam moje kochane Aniołeczki. Chorobowe mi nie przysługiwało ale macierzyński dostałam na 2 miesiące najwyższe.
Nie wiem czy chcesz pracować w ciąży czy nie musisz to przemyśleć i wtedy zapisać się do składki chorobowej i pamiętać że dopiero za 3 miesiące możesz iść na L4 Mam nadzieję że pomogłam -
Kaśka wrote:hej
Też prowadzę działalność i płaciłam ostatnio składki chorobowe, jak zaszłam w ciążę to przerwałam i po 30 dniach przerwy wróciłam i płaciłam już do najwyższej podstawy. Trzeba płacić przynajmniej 90 dni a potem przysługuje Ci chorobowe w całkiem niezłej sumce no i macierzyńskie
Niestety po przerwie opłaciłam tylko jeden miesiąc i wylądowałam w szpitalu w 23 tc i straciłam moje kochane Aniołeczki. Chorobowe mi nie przysługiwało ale macierzyński dostałam na 2 miesiące najwyższe.
Nie wiem czy chcesz pracować w ciąży czy nie musisz to przemyśleć i wtedy zapisać się do składki chorobowej i pamiętać że dopiero za 3 miesiące możesz iść na L4 Mam nadzieję że pomogłam
Kaśka bardzo mi przykro że straciłaś malenstwa rozumiem że to była ciąża bliźniacza?
U mnie chodzi o to że mi się kończy zlecenie w tym roku, na razie bez perspektyw na dalsza zlecenia (okres zimowy) i nie wiem czy zawieszać DG czy płacić nadal składki juz z chorobowym (i pytanie czy wysokie czy podstawowe?)... nie wiem kiedy uda się zajść w ciąże i to jest najgorsze w tym wszystkim, nie zamierzam pracować w ciąży, ewentualnie na początku, moja praca jest stresująca więc wolałabym nie ryzykować, tym bardziej po takim długim oczekiwaniu na maleństwo
Ważne że zmiany w ustawie mają wejść w 2015r, więc jeszcze trochę czasu zostało, może uda się coś dostać pieniążków chociaż za te wszystkie opłaty zus'u ppodatków itp które miałam przez cały okres prowadzenia DG -
weronika86 wrote:ja prowadze wlasna firme, ale w Anglii, jednak tez sie obawiam o macierzynskie itd...chyba bede musiala pracowac cala ciaze, bo nie ma mnie kto zastapic...no ale jak bede w ciazy to bede sie martwic powodzenia!
z tego co wiem to w anglii jest inaczej niz u nas... nie placi się tyle co miesiąc -
Hej dziewczyn
Ja tez prowadze własna dzialalnosc i zawsze zastanawialam sie jak to jest fajnie ze powstal ten watekAnnushka lubi tę wiadomość
-
Mnie dzisiaj zaproponowano w firmie, której mam zacząć pracę - założenie DG.
Ale kompletnie nie wiem z czym to się je, w momencie kiedy staram się o dziecko... Więc chetnie poczytam doświadczone koleżanki w tym temacie.LUF, Hiperprolaktynemia, Endometrioza III stopnia,
usunięty jajowód z wodniakiem
Ciężka oligozoospermia
****************************7 lat walki.
5 zarodków bardzo dobrej jakości.
Pierwsze ICSI po dwóch latach przerwy.
1 podana blastka
Mamy dwie kreski
CUDA się zdarzają
-
nick nieaktualnyWeronika jako self employed w Anglii na pewno mozesz starac sie o Maternity Allowance, nie wiem jakie kwoty wchodza w gre, ale kiedys prowadzilam ksiegowosc dziewczynie wlascicielce salonu kosmetycznego i ona dostawala co miesiac pieniazki gdy przeszla na urlop macierzynski.
Najlepiej zadzwonic do hmrc i o wszystko wypytac. -
tak to była ciąża bliźniacza moja pierwsza i wyszła za pierwszym starankiem ale cóż życie
Może zawieś DG Odkładaj pieniążki i jak zajdziesz w ciąże to się odwieś i zapłać przez 3 miesiące składki i wtedy na wolne a do pracy nie musisz chodzić pytanie tylko czy dasz radę finansowo. Kurde zamiast nam pomagać to same kłopoty nam tworzą na DG taki kraj -
Kochane rozeznałam się w temacie, i faktycznie aby iść na zwolnienie w czasie ciąży trzeba płacić 90dni, można np. płacić podstawową kwotę czyli coś ok 50zł/m-c za składkę chorobową, a później przerwać na 31dni a następnie wskoczyć na wysokie składki (ok. 3,5tys/m-c) opłacać przez 90 dni i siup na chorobowe ja nie muszę robić przerwy bo do tej pory nie płaciłam chorobowego wiadomo ZUS od razu nie wyplaci pieniążków tylko wszystko dokładnie weryfikuje z tego co się zorientowałam lepiej nie płacić wysokich składek jak ma się np. ok 3 tys. przychodu, bo od razu dla ZUS'u jest to podejrzane i sprawdzają wszystko, pod kątem czy nie jest to firma fikcyjna, czy nie jest to próba wyłudzenia od zusu kasy itp. Warto więc wystawić fakturkę na wysoką kwotę przez te 3 m-ce, opłacić wysokie składki i do końca macierzyńskiego dostawać kaskę czyli biorąc np pod uwagę, że idziemy na chorobowe w 4 miesiącu to wychodzi na to, że 17 miesięcy dostaniecie kasę z ZUS jak wszystko pójdzie tak jak trzeba. Większość ludzi traktuje to jako wyłudzanie pieniędzy z ZUS'u, z czym ja się nie zgadzam. Skoro jest taka możliwość to dlaczego nie skorzystac? poza tym płacę już 2,5 roku niezłe pieniążki dla naszego panstwa! Nowa ustawa ma wejść ograniczając takie "triki" ale póki co nic nie weszło, więc dziewczynki do roboty! najpierw ładnie zajść w ciąże a później kombinować za "waciki" hehehe
Annushka lubi tę wiadomość
-
hela wrote:Kochane rozeznałam się w temacie, i faktycznie aby iść na zwolnienie w czasie ciąży trzeba płacić 90dni, można np. płacić podstawową kwotę czyli coś ok 50zł/m-c za składkę chorobową, a później przerwać na 31dni a następnie wskoczyć na wysokie składki (ok. 3,5tys/m-c) opłacać przez 90 dni i siup na chorobowe ja nie muszę robić przerwy bo do tej pory nie płaciłam chorobowego wiadomo ZUS od razu nie wyplaci pieniążków tylko wszystko dokładnie weryfikuje z tego co się zorientowałam lepiej nie płacić wysokich składek jak ma się np. ok 3 tys. przychodu, bo od razu dla ZUS'u jest to podejrzane i sprawdzają wszystko, pod kątem czy nie jest to firma fikcyjna, czy nie jest to próba wyłudzenia od zusu kasy itp. Warto więc wystawić fakturkę na wysoką kwotę przez te 3 m-ce, opłacić wysokie składki i do końca macierzyńskiego dostawać kaskę czyli biorąc np pod uwagę, że idziemy na chorobowe w 4 miesiącu to wychodzi na to, że 17 miesięcy dostaniecie kasę z ZUS jak wszystko pójdzie tak jak trzeba. Większość ludzi traktuje to jako wyłudzanie pieniędzy z ZUS'u, z czym ja się nie zgadzam. Skoro jest taka możliwość to dlaczego nie skorzystac? poza tym płacę już 2,5 roku niezłe pieniążki dla naszego panstwa! Nowa ustawa ma wejść ograniczając takie "triki" ale póki co nic nie weszło, więc dziewczynki do roboty! najpierw ładnie zajść w ciąże a później kombinować za "waciki" hehehe
-
Alllll wrote:Hej mam prozbe, gdzie czytalas artylul ze ma to wejsc w 2015? Bo teraz trabia ze jednak w styczniu 2014
znalazlam w wyszukiwarce bodajże to był ten artykuł:
http://www.gazetaprawna.pl/artykuly/747428,koniec-wysokich-zasilkow-macierzynskich-dla-kobiet-placacych-maksymalne-skladki-tuz-przed-porodem.html
Myślę, że styczeń 2014 nie ma mowy, bo to trochę trwa i zanim wprowadzą to w życie to trochę minie - oby!
tu znalazlam coś na ten temat:
http://www.temidajestkobieta.pl/2013/11/21/zmiany-w-zasilkach-dla-prowadzacych-firmy/
poki ustawa nie wejdze w zycie obowiazuja chyba te zasady:
http://www.pit.pl/aktualnosci-podatkowe/2209-mlode-mamy-chorujac-zarobia-85-tys-zl-10585/
z tym że składki już inne wysokości maja
-
Ja również prowadzę działalność gospodarczą. W sumie to wiem, że coś mi się od państwa należy, zastanawia mnie tylko, kto będzie za mnie pracował bo nikogo nie zatrudniam, pracujemy z mężem sami, a obawiam się, że moje kochanie sobie sam nie poradzi... Ale cóż, będę się martwić jak się nam uda... bo jak narazie to wszystko pod górę....
hela lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny