starajace sie prowadzące Działalność Gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyOczywiscie, tak to dziala, ale przepisy mieli zmieniac wlasnie dlatego zeby kasy od niech nie pobierac i nie wiem od kiedy te przepisy zmieniaja bo w necie o tym duzo i sprzeczne info bo raz pisza ze przepisy juz sie zmienily, gdzie indziej ze dopiero w 2015 i badz tu mądry. A do ZUS dzwonic i pytac kiedy przepisy zmieniaja to troche kicha
-
cześć - jestem tu nowa - ale interesuje mnie dokładnie to co was.. mam działalność gosp. - myślimy o drugim dziecku - nie oczekuję kokosów ale chciałabym żeby mi choć na pracownika wystarczyło i coś zostało.. póki co płacę najniższy zus i wiem że dostawałabym grosze - moja księgowa powiedziała tylko żeby przyjść jak tylko będę w ciąży ale póki co nie jestem ...
-
hela i jak aktywowałaś już chorobowe?
Ja mam działalność od września, przez pierwsze dwa miesiące pałaciłam składkę chorobową, od grudnia już tego nie robię. Moja księgowa powiedziała mi, że jak tylko dowiem się, że jestem w ciąży, ona ma być drugą osobą, po mężu, której przekaże nowinę i ona popędzi do ZUSU zgłosić mnie jak najszybciej. Wtedy ZUS nie będzie miał pretensji, że czekałam tylko na ostatnie 3 miesiące... Nawet gdybym musiała zapłacić 4 składki większe to i tak się opłacaWiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2014, 17:07
-
Fajny wątek. Właśnie moja koleżanka ma podobne dylematy do Waszych.
Nie ma jej na ovu, więc pytam w jej imieniu.
Ma od i wielu miesięcy płaci najniższy ZUS (z dobrowolnym chorobowym), zaszła w ciążę i chciałaby podwyższyć składkę. Jak ją wyliczyć, są gdzieś sprawdzone wzory wyliczeń, które możecie polecić? Ona nie ma księgowej. I czy rzeczywiście ZUS patrzy na przychód, na wysokość wystawianych FV czy po prostu interesuje ich tylko kwota opłaconych składek?Mama najcudowniejszych skarbów -
dokladnie, ja bym na szybkiego znalazla dobra ksiegowa na ten okres, bo jednak one wiedza wiecej niz my matylda mysle ze musialaby zrobic przerwe w oplacaniu chorobowego minimum 31dni i znow zadeklarowac od wyzszej podstawy. Ja zapisałam sie na dobrowolne chorobowe od stycznia, przychodami sie nie martwie bo mam dobre wynagrodzenie, oplacę teraz skladki,w zaleznosci od tego jak praca i zdrowie mi pozwoli to bede pracowac, a na zwolnienie pojde dopiero jak bedzie trzeba
Matylda36 lubi tę wiadomość
-
Dzięki hela, dużo dobrych i jasnych informacji jest w tym linku, który podesłałaś.
Z księgową nie jest tak łatwo na szybko, tym bardziej w styczniu, bo wszystkie mają mnóstwo pracy by zamknąć rok i jak najbardziej chcą się podjąć zadania, ale każą dzwonić do siebie dopiero w lutym, więc moja koleżanka do tego czasu chciała się sama zorientować jak to wygląda, ale nie jest łatwo jednak zdobyć informacje na forach.
Mama najcudowniejszych skarbów -