Starania 7msc i nic
-
WIADOMOŚĆ
-
Cześć,
Mam 31 lat w tym roku. Staramy się już 7msc. Zaczynam się martwić i stresować tym. Powiedzcie czy iść gdzieś do specjalisty przebadać sienie i męza?
Gdzie zgłosic się w pierwszej kolejności? Do rodzinnego? Do ginekologa swojego? Czy iść na wizytę sama czy zapisać się i iść z mężem?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 stycznia, 22:08
-
Takatam wrote:Cześć,
Mam 31 lat w tym roku. Staramy się już 6msc. Zaczynam się martwić i stresować tym. Powiedzcie czy iść gdzieś do specjalisty przebadać sienie i męza?
Gdzie zgłosic się w pierwszej kolejności? Do rodzinnego? Do ginekologa swojego? Czy iść na wizytę sama czy zapisać się i iść z mężem?
Rok czasu jest na starania po roku mówimy i niepłodności
Czy mierzy Pani temperaturę albo robi testy owulacyjne? -
Takatam wrote:Robiłam testy owulacyjne przez 3 cykle ale mimo pozytywnych ciazy brak. Jeśli chodzi o temp. To nie mierzyłam
Zdecydowanie 6 msc to nie jest porażka. -
Okres za jeden dzień. 3 dni temu test negatywny.
A dziś czuje ból w podbrzuszu jak na okres i bardzo obrzmiale piersi, bardziej niż zwykle. Czy takie objawy jak na miesiączkę też są w ciąży w tym okresie? Pytam bo jak dostaje takich objawów to już tracę nadzieje że okres nie przyjdzie:( -
Takatam wrote:Okres za jeden dzień. 3 dni temu test negatywny.
A dziś czuje ból w podbrzuszu jak na okres i bardzo obrzmiale piersi, bardziej niż zwykle. Czy takie objawy jak na miesiączkę też są w ciąży w tym okresie? Pytam bo jak dostaje takich objawów to już tracę nadzieje że okres nie przyjdzie:(
-
ConteBis wrote:Za mało danych. Jakieś choroby, leki na stałe? Najlepiej zapisz się na wątek miesięczny, tam dziewczyny Cie pokieruja i masz też listę badań na pierwszej stronie.
Zdecydowanie 6 msc to nie jest porażka.
Żadnych chorób i żadnych leków jedynie suplementacja dla przyszłych rodziców.
Dziekuje, jestem tu też po to żeby usłyszeć waszą opinię
czy to już długi czas I trochę nabrać wiary -
Takatam wrote:Żadnych chorób i żadnych leków jedynie suplementacja dla przyszłych rodziców.
Dziekuje, jestem tu też po to żeby usłyszeć waszą opinię
czy to już długi czas I trochę nabrać wiary -
ConteBis wrote:A robiłaś jakiekolwiek badania? Brałaś tabletki i jestes po odstawieniu? Wiele czynników ma wpływ na cykl.
Tak rodzinny mnie skierował na badania pod kątem planowania staran o dziecko, było wszystko w normie.
Antykoncepcji nigdy nie brałam, zawsze stosowaliśmy stosunku przerywany -
ConteBis wrote:Każda kobieta ma inne pierwsze objawy ciąży ale to zdecydowanie za wcześnie by się jakichś doszukiwać. Piersi są nabrzmiałe z powodu progesteronu, to też świadczy o wystąpieniu owulacji a to już duży plus. Zrob test w dniu spodziewanej miesiączki lub beta hcg.
Dopytam z ciekawości
Bo pierwszy raz słyszę coś takiego
Jeśli piersi "bola i są nabrzmiale " to znaczy, że owulacja wystąpiła?
Mam tak co miesiąc przed @ a sluzu plodnego prawie wcale -
Takatam wrote:Tak rodzinny mnie skierował na badania pod kątem planowania staran o dziecko, było wszystko w normie.
Antykoncepcji nigdy nie brałam, zawsze stosowaliśmy stosunku przerywany -
Staraczka233 wrote:Dopytam z ciekawości
Mam tak co miesiąc przed @ a sluzu plodnego prawie wcaleWiadomość wyedytowana przez autora: 22 stycznia, 22:25
-
ConteBis wrote:Rodzinny na badania pod kątem starań? 🤨 a do ginekologa chodzisz?
-
Takatam wrote:Tak rodzinny mnie skierował na badania pod kątem planowania staran o dziecko, było wszystko w normie.
Antykoncepcji nigdy nie brałam, zawsze stosowaliśmy stosunku przerywanywalka o pierwsze 🦕 od 7.2022
♀️29
◾PCOS - długie cykle, często bezowulacyjne;
mała tarczyca;
◾01.2024 elektrokonizacja szyjki macicy (rak in situ 🦀 i HPV)
◾PAI hetero, MTHFR C677 hetero
◾8 stymulacji letrozolem ❌, 9⏳
◾07.2024 poronienie - puste jaja płodowe 💔💔
◾przewlekłe zapalenie błony śluzowej żołądka - predyspozycje do anemii złośliwej (APCa i Castle)
♂️ 33
◾HBA 70,5% ↗️🎉
◾łagodna oligospermia ↘️
◾MSOME: 0% - 1 stopień, 1% - 2 stopień 😬
✨IVF💉
Stymulacja 🔜luty?
IMSI?
"I used to float, now I just fall down
I used to know, but I'm not sure now
What I was made for
What was I made for?" -
Takatam wrote:Tak chodzę, po prostu w pierwszej kolejności poprosiłam rodzinnego o skierowanie na badania, chciałam już z wynikami udać sie do gin. Jak byłam na wizycie u gin to skierował mnie jeszcze na 3 badania i też bylo ok. Ale miałam cytologia niejasną więc dostałam leki na stan zapalny i ponowilam cytologia ju płynna ale wyszła dobrze
-
ConteBis wrote:Heh, no tak najprościej to wytłumaczyć. Progesteron to hormon wytwarzany w fazie lutealnej czyli PO owulacji i w ciazy. Im jego stężenie wyższe, tym bardziej nabrzmiale i bolące piersi.
Dziękuję bo piersi zawsze z tydzień /dwa przed okresem bolą
A już miałam załamka ze mogę nie mieć owulacji ...
Bo sluzu jak bialko nie mam tylko taka "woda" leci -
Staraczka233 wrote:Dopytam z ciekawości
Mam tak co miesiąc przed @ a sluzu plodnego prawie wcale
Niekoniecznie. Najlepszą opcją byłaby kontrola progesteronu z krwi, 7 dni po potencjalnej owulacji, tu już byś wiedziała, mniej więcej. Warto pomyśleć o monitoringu cyklu, w ogóle podstawowych badaniach hormonalnych, nie tylko morfologia, tego trochę jest, dobrze dziewczyny doradzają, żebyś weszła na inny wątek, masz rozpisane, od czego zacząć. 7 miesięcy to nie jest długo, ale też warto dowiedzieć się czegoś więcej o swoich hormonach, ogólnym stanie zdrowia.