Starania o maluszka, porady, - dla tych co dołączyli dopiero i jeszcze się nie znają
-
WIADOMOŚĆ
-
Evelin wrote:No to przykro

Mam nadzieje ze dziewczynki testujace jeszcze w tym miesiacu ujrza dwie kreseczki :*
cóż począć, trzeba jeszcze nieco odczekać, najwidoczniej
i ja trzymam za resztę ekipy mocno kciuki
niech się Wam zieleni!!
Evelin lubi tę wiadomość
-
Takie info znalazłam, może przyda się komuś poza mną i Karolą:
Luteina, czyli progesteron, to hormon płciowy produkowany przez ciałko żółte w jajniku i łożysko w trakcie ciąży.
Stężenie luteiny zaczyna wzrastać tuż przed owulacją, a swój szczyt osiąga w 20-22 dniu cyklu. W przypadku, gdy nastąpiło zapłodnienie, wytwarzanie hormonu jest kontynuowane. Jeśli nie doszło do zapłodnienia, hormon działa jedynie przez kilka dni, po czym w ok. 27 dniu jego stężenie spada i pojawia się miesiączka. W związku z tym do głównych zadań luteiny należy m.in. regulacja cyklu menstruacyjnego.
Pełni kilka bardzo ważnych funkcji w czasie ciąży:
-przygotowuje błonę śluzowej macicy do implantacji, czyli zagnieżdżenia zapłodnionej komórki jajowej (dzięki niemu błona jest bardziej ukrwiona i grubsza niż zwykle)
-odpowiada za utrzymanie ciąży do czasu wytworzenia się łożyska (przez około 3 miesiące)
-hamuje skurcze macicy, a tym samym zapobiega poronieniu lub przedwczesnemu porodowi
Niedobór luteiny: objawy
-nieregularne miesiączki
-problem z zajściem w ciążę
-plamienia międzymiesiączkowe
-niewłaściwy wzrost temperatury w cyklu
Evelin lubi tę wiadomość
33 lata, 1 ciąża po 4,5 roku staran.
HSG: Niedroznosc jajowodow ;(
ICSI: za 1 razem udane

-
Gaduaaa wrote:Lili uda się w następnym cyklu.. który to Twój cykl starań ?
w następnym, czyli jak teraz @ zapuka, nie staramy się
mamy nieco wyjazdów, rozjazdów, wesele, picie alko 
3 cykl, także nie łamię się <jeszcze
>
Evelin lubi tę wiadomość
-
LILITH.P wrote:cóż począć, trzeba jeszcze nieco odczekać, najwidoczniej

i ja trzymam za resztę ekipy mocno kciuki
niech się Wam zieleni!!
Chyba przystopuje i przestane sie obserwowac.. daje sobie ostatnia szanse po @.. alee wszystko na spontana.. I potem badania, chociaz ten monitoring chyba se zrobie
)
Tyle ze nie wiem od ktorego dnia cyklu.. masakra

-
Gaduaaa wrote:ja Wam powiem,że na ten cykl nie mam ani jednego testu ciążowego kupionego... i kupie dopiero jak 24.06 nie dostanę @

ja stwierdziłam, że w czerwcu, ani nie sikam na owulacyjne, ani na ciążowe, bo to bez celu
i na ciążowe będę sikać tylko, gdy mi się spóźni @
Evelin lubi tę wiadomość
-
aaa no to dobrze, to dramatu nie maLILITH.P wrote:w następnym, czyli jak teraz @ zapuka, nie staramy się
mamy nieco wyjazdów, rozjazdów, wesele, picie alko 
3 cykl, także nie łamię się <jeszcze
>
goodi
Evelin lubi tę wiadomość
Fabian
Cyprian
Tymuś 
-
Gaduaa też fajnie. JA się też nie będę paliła do testowania. Poczekamy, pożyjemy- zobaczymy.
W sprawie tej lutki znalazłam tez, że oczywiście podnosi temp, bo tak właśnie działa progesteron, on powoduje tą wyższą fazę temperatur. Ale chyba ma sens mierzyć tak czy siak...
Evelin, Gaduaaa lubią tę wiadomość

-
aa niby to tylko zabawa takie testowanie przed @ ale wiadomo na swój sposób jakoś się to zawsze przeżywa... a dwa to szkoda kasy na te testy.. i tak nigdy nic nie wychodziKasia1987 wrote:Gaduaa też fajnie. JA się też nie będę paliła do testowania. Poczekamy, pożyjemy- zobaczymy.
W sprawie tej lutki znalazłam tez, że oczywiście podnosi temp, bo tak właśnie działa progesteron, on powoduje tą wyższą fazę temperatur. Ale chyba ma sens mierzyć tak czy siak...
bynajmniej mi...
Evelin lubi tę wiadomość
Fabian
Cyprian
Tymuś 
-
Evelin wrote:Chyba przystopuje i przestane sie obserwowac.. daje sobie ostatnia szanse po @.. alee wszystko na spontana.. I potem badania, chociaz ten monitoring chyba se zrobie
)
Tyle ze nie wiem od ktorego dnia cyklu.. masakra
Evelin, z moich bliskich znajomych, nikt nie sikał na testy, nie badał temp. jedynie wcinanie kwasu foliowego
na spontana, bez spiny i nie wiem, czy to nie jest dobry pomysł 
pewnie jak się jeszcze doda do tego spore ilości wina w tle, to kto wie
lepsze krążenie
Evelin lubi tę wiadomość
-
Gaduaaa wrote:aa niby to tylko zabawa takie testowanie przed @ ale wiadomo na swój sposób jakoś się to zawsze przeżywa... a dwa to szkoda kasy na te testy.. i tak nigdy nic nie wychodzi
bynajmniej mi... 
Też tak uważam. Nerwy przy tym u mnie większe i rozczarowanie większe niż na @, bo @ to jakby już nowa nadzieja i nowy rozdział, a taki negatywny test zostawia nas z niczym... Pieniądze to kolejna sprawa. Drogie te wszystkie testy. Taniej wychodzi cierpliwość
Evelin, Gaduaaa lubią tę wiadomość

-
Gaduaaa wrote:aa niby to tylko zabawa takie testowanie przed @ ale wiadomo na swój sposób jakoś się to zawsze przeżywa... a dwa to szkoda kasy na te testy.. i tak nigdy nic nie wychodzi
bynajmniej mi... 
zgadzam się, człowiek robi i mówi "a to tylko tak dla sprawdzenia, bo może już będzie kreseczka", a jak przychodzi co do czego, to już od 2 dni przed @ łazi i smutkuje
nikola2877, Evelin, Gaduaaa lubią tę wiadomość
-
LILITH.P wrote:Evelin, z moich bliskich znajomych, nikt nie sikał na testy, nie badał temp. jedynie wcinanie kwasu foliowego
na spontana, bez spiny i nie wiem, czy to nie jest dobry pomysł 
pewnie jak się jeszcze doda do tego spore ilości wina w tle, to kto wie
lepsze krążenie 
No chyba tak zaczne robic, bo szkoda kasy na te testy, zreszta mi wychodza pozytywne te co nie powinny
zaczyna sie lato, dlugie wieczory
przestaje sie spinac
jak to mowi moj " wyluzuj posladki" 
Wiec dziewczynki luzujemy :*
Ehh dobrze ze jestescie, przestalam sie smucic

-
LILITH.P wrote:Największy plus starań to częste

Dokładnie
Jest taka fajna bliskość jak się pragnie dziecka i nic ludzi nie dzieli, jak kiedyś gumka, czy stres przed wpadką, czy inne rzeczy. Teraz czuję, ze jest jak powinno być
Evelin lubi tę wiadomość

-
Kasia1987 wrote:Dokładnie

Jest taka fajna bliskość jak się pragnie dziecka i nic ludzi nie dzieli, jak kiedyś gumka, czy stres przed wpadką, czy inne rzeczy. Teraz czuję, ze jest jak powinno być
oj to prawda, to jest jednak mega cudowne uczucie
kiedy się chce, jak często można 
myślę,że z tej bliskości trzeba się cieszyć i nią ładować baterie
Evelin lubi tę wiadomość
Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH