X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Starania o maluszka, porady, - dla tych co dołączyli dopiero i jeszcze się nie znają
Odpowiedz

Starania o maluszka, porady, - dla tych co dołączyli dopiero i jeszcze się nie znają

Oceń ten wątek:
  • LILITH.P Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2016, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tuliska wrote:
    A wie któraś może co u Czarnulki? Bo w poniedziałek miała być u lekarza. Mam nadzieję że wszystko jest w porządku ♡

ja też czekam...

24 V - Michał Franciszek <3 3105 g 53 cm Miłości

0b52cec6da.png
  • Lubię_czekoladę Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2016, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tuliska wrote:
    Kochana pokrecilas troszkę bo Ewi ma na odwrót: fsh wyższa niż lh. U niej stosunek to 0,5 a u nas ponad 2.
    Poziom poniżej 1 może świadczyć o niewydolności przysadki a u nas to pco. ..

I guzik prawda, że czujesz owu to ją masz :/ ja czułam a nie miałam tak jak Lili mówi :* pokręcone to wszystko ale im dłużej tu jesteśmy tym więcej wiemy :D
    Masz racje... W druga strone, o cholera.. No to namieszalam :/

No mi tak pow ten lekarz.. Tylko powtarzam.. Tez myslalam, ze to nie jest mozliwe ale ten gosc mi tak powiedzial i zglupialam.. Zreszta napisalam to dzisiaj tez na grupie o in vitro i dziewczyny starajace sie w ten sposob nie byly zaskoczone tym co pisze..
    Co prawda napisaly, ze ten lekarz to buc i zebym uciekala ale to inna para kaloszy :)

Nie chcialam namieszac :(

Tuliska lubi tę wiadomość

atdcg7rfvm6x7lmu.png
    6 cykli stymulowanych- Aromek :(
    ICSI Maj 2017 :(
    IMSI Kwiecień 2018- Mamy jedną ❄️ :)
    FET 24.05 Ciąża biochemiczna :(
    IMSI Lipiec 2018- Mamy dwie ❄️❄️ :)
    FET 4BB 22.08 <3
  • mysia09 Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2016, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a bete hcg można zrobić popołudniu? Nie trzeba być na czczo? Bo chyba jutro pójdę po pracy bo szkoda moich nerwów:P

Kim87 lubi tę wiadomość

14.03.2017 - II kreseczki <3
    Córeczka <3
    p19ucsqvolueqdlw.png
  • Ewi28 Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2016, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LILITH.P wrote:
    Ewi ja bym skusiła się na Twoim miejscu na monitoring, dla pewności i dla samej siebie... taki poziom lh może świadczyć o niedomaganiu przysadki,ale NIE MUSI!!

Ja bym dla świętego spokoju poszerzyła diagnostykę o prolaktynę, dodatkowo może o prolaktynę z obciążeniem, na pewno progesteron

ja jak robiłam te hormony to machnęłam od razu cały pakiet :D

może się okazać, że będzie to po prostu wybryk w tym cyklu :D

Twoje wyniki pozwoliłam sobie skonsultować z koleżanką, która była u nas jakiś czas temu na forum, Gaduaa... i na tarczycy, hormonach się na pewno zna :)

stosunek - może nie ma się co nim nadto przejmować, ale po coś go wymyślono... a wartość poniżej 0,5 warto poszerzyć o dalszą diagnostykę - takie moje zdanie i Gadi <3

edit nie twierdzę, że Anula się nie zna, żeby nie było :D :D
    jak zawsze w życiu, jakaś alternatywa jest, można się pobawić w dalszą diagnostykę lub nie - wybór zawsze zależy od nas :)
    na pewno monitoring by Ci wiele dał <3

kochane dziekuje że się zainteresowaliście mną :) zrobię reszte badań ale i tak przed wizytą u gina nie zdąże chyba że w sobote bo niestety nie moge sobie juz na wiecej wolnego narazie pozwolić a pracuje od 6 rano do 14. Może gin wystawi mi skierowanie. cytałam że na niski stosunek lh i fsh pomaga co niektórym duphaston... nie wiem...pogadam z moim ginem, zobaczymy cco o tym sądzi. moja przyjaciółka ponad rok się starała zajść a gdy poszła do niego, bo ja jej go poradziłam to w 3 czy 4 cyklu juz sie udało i na dniach bedzie rodzić :) wiec wierze w tego lekarza :) męża mam od siebie młodszego wiec on jest chyba ok.

l22nt5odvbtc685m.png
    qb3ckqi1trijedhi.png
  • AniaŁ123 Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2016, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewi28 wrote:
    lecze sie na niedoczynnosc juz od 7-8 lat, biore euthyrox 75 codziennie na czczo, ale gdy miałam takie niskie to endo kazała mi brac dalej tak jak biore czyli od pon do sooty euthyrox 75 na czczo a w nd naprzykład połowe tej tabletki 75 czyli 37 jakosz wyszlo,

To może wystarczyłoby abyś brała 75/6dni + 50/1 dnień ;) Skoro dawka niższa o 37 spowodowała wzrost o ok 2 jednostki, to może dawka niższa o 25 (od początkowej) ustawi TSH gdzieś pośrodku, czyli w okolicach 1,5-2 ;) Ale to taka matematyczna kalkulacja, a wiadomo, że w hormonach logiki nie widać ;)

preg.png

Starania od I 2020
    VII 2020 ciąża biochemiczna 😪
    3 II 2022 ➡️ 1 IUI 😔
    3 III 2022 ➡️ 2 IUI 😔
    V 2024 puste jajo 😭

Córka 24.07.2018
    O córkę starałam się 20 cykli
  • Lubię_czekoladę Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2016, 19:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mysia09 wrote:
    Dziewczyny a bete hcg można zrobić popołudniu? Nie trzeba być na czczo? Bo chyba jutro pójdę po pracy bo szkoda moich nerwów:P
    Mozna i nie trzeba :) ale nie kazde labo wykonuje pobrsnia popoludniu..

mysia09 lubi tę wiadomość

atdcg7rfvm6x7lmu.png
    6 cykli stymulowanych- Aromek :(
    ICSI Maj 2017 :(
    IMSI Kwiecień 2018- Mamy jedną ❄️ :)
    FET 24.05 Ciąża biochemiczna :(
    IMSI Lipiec 2018- Mamy dwie ❄️❄️ :)
    FET 4BB 22.08 <3
  • LILITH.P Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2016, 19:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mysia09 wrote:

nie musisz być ani na czczo, ani nie musisz robić rano, moze byc popołudniu :) poziom we krwi to coś innego niż w moczu ;)

mysia09 lubi tę wiadomość

0b52cec6da.png
  • LILITH.P Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2016, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewi28 wrote:
    kochane dziekuje że się zainteresowaliście mną :) zrobię reszte badań ale i tak przed wizytą u gina nie zdąże chyba że w sobote bo niestety nie moge sobie juz na wiecej wolnego narazie pozwolić a pracuje od 6 rano do 14. Może gin wystawi mi skierowanie. cytałam że na niski stosunek lh i fsh pomaga co niektórym duphaston... nie wiem...pogadam z moim ginem, zobaczymy cco o tym sądzi. moja przyjaciółka ponad rok się starała zajść a gdy poszła do niego, bo ja jej go poradziłam to w 3 czy 4 cyklu juz sie udało i na dniach bedzie rodzić :) wiec wierze w tego lekarza :) męża mam od siebie młodszego wiec on jest chyba ok.

jak masz zaufanego doktorka, to super :) powinien coś doradzić mądrego :)

0b52cec6da.png
  • AniaŁ123 Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2016, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LILITH.P wrote:
    Ewi ja bym skusiła się na Twoim miejscu na monitoring, dla pewności i dla samej siebie... taki poziom lh może świadczyć o niedomaganiu przysadki,ale NIE MUSI!!

Ja bym dla świętego spokoju poszerzyła diagnostykę o prolaktynę, dodatkowo może o prolaktynę z obciążeniem, na pewno progesteron

ja jak robiłam te hormony to machnęłam od razu cały pakiet :D

może się okazać, że będzie to po prostu wybryk w tym cyklu :D

Twoje wyniki pozwoliłam sobie skonsultować z koleżanką, która była u nas jakiś czas temu na forum, Gaduaa... i na tarczycy, hormonach się na pewno zna :)

stosunek - może nie ma się co nim nadto przejmować, ale po coś go wymyślono... a wartość poniżej 0,5 warto poszerzyć o dalszą diagnostykę - takie moje zdanie i Gadi <3

edit nie twierdzę, że Anula się nie zna, żeby nie było :D :D
    jak zawsze w życiu, jakaś alternatywa jest, można się pobawić w dalszą diagnostykę lub nie - wybór zawsze zależy od nas :)
    na pewno monitoring by Ci wiele dał <3

Ja nie uważam, że w takiej sytuacji nie należy poszerzać diagnostyki, kto jak kto, ale ja bardzo zalecam monitoring. Natomiast nie sądzę, aby trzeba było od razu straszyć dziewczynę niewydolnością przysadki, lub niską rezerwą jajników, bo z tego co się orientuję, żadna z nas tutaj nie jest lekarzem i nawet lekarz nie jest w stanie tego stwierdzić po tych wynikach. Polegamy tylko na własnych doświadczeniach, a każda też jest inna. Pozwoliłam sobie zabrać głos, bo sama byłam bardzo zdziwiona że ten stosunek tak bardzo się zmienił w ciągu kilku miesięcy i też powtarzam to co usłyszałam od moich specjalistów :D

preg.png

Starania od I 2020
    VII 2020 ciąża biochemiczna 😪
    3 II 2022 ➡️ 1 IUI 😔
    3 III 2022 ➡️ 2 IUI 😔
    V 2024 puste jajo 😭

Córka 24.07.2018
    O córkę starałam się 20 cykli
  • LILITH.P Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2016, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AniaŁ123 wrote:
    Ja nie uważam, że w takiej sytuacji nie należy poszerzać diagnostyki, kto jak kto, ale ja bardzo zalecam monitoring. Natomiast nie sądzę, aby trzeba było od razu straszyć dziewczynę niewydolnością przysadki, lub niską rezerwą jajników, bo z tego co się orientuję, żadna z nas tutaj nie jest lekarzem i nawet lekarz nie jest w stanie tego stwierdzić po tych wynikach. Polegamy tylko na własnych doświadczeniach, a każda też jest inna. Pozwoliłam sobie zabrać głos, bo sama byłam bardzo zdziwiona że ten stosunek tak bardzo się zmienił w ciągu kilku miesięcy i też powtarzam to co usłyszałam od moich specjalistów :D

we wcześniejszym poście właśnie pisałam, że nie jestem lekarzem i bazuje na tym, co słyszę od swojego endo i po rozmowie z Gadi :) napisałam też, że to może a nie musi oznaczać problemy z przysadką, a same badania po prostu tę kwestię rozwiążą :)

a co do rezerwy... przecież fsh nie jest niskie :) a głównie ono odpowiada za jej poziom :) jak i AMH, którego Ewi nie zrobiła :) (edit: nigdzie też nie napisałam, o ile się nie mylę, że problem dotyczy niskiej rezerwy jajnikowej :) )

i też zalecałam monitoring :) tylko jak owu nie będzie ( tfu tfu tfu tfu) to i tak badania trzeba będzie ogarnąć ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 listopada 2016, 19:16

0b52cec6da.png
  • ma_rtha Koleżanka

Wysłany: 28 listopada 2016, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny wcześniej obserwowałam troszeczkę wątek testowania ale jeżeli mnie przyjmiecie to bardzo chętnie do was dołączę to dopiero nasz 2 cs a ja już dostaje po głowie dziś powinna być @ a jej nie ma dwa dni temu mocny bol brzucha minął po OK 5 minutach gdy się położyłam koło południa brunatne plamienie jednorazowa myślałam ze @ rozpędza się przed czasem. Jednak po tym cisza jak chciałam zobaczyć szyjkę biały śluz z niteczka krwi. Od wczoraj zawroty głowy i uderzenia gorąca. Dziś test o czułości 25 negatywny popołudniowy. Co o tym myślicie jest jeszcze jakaś nadzieja

ma_rtha
  • mysia09 Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2016, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To mam jeszcze jedno pytanie: Owu według testów miałam od 17 do 19 dc z tym ze 19 dc były najmocniejsze kreski. Dzis mam 32 dc czyli nie cale dwa tygodnie...wedlug tego:
    - od 7 dnia po owulacji do 3. tygodnia po -> mniej niż 5 mIU/ml
    - 3 tydzień ciąży -> 5-50 mIU/ml
    - 4 tydzień ciąży -> 4 - 426 mIU/ml
    - 5 tydzień ciąży -> 19 - 7 340 mIU/ml
    To beta i tak wyjdzie mi poniżej 5 mIU/ml.
    Wiec poprostu musze być cierpliwa....!!!aaaaaaa!!!!!

14.03.2017 - II kreseczki <3
    Córeczka <3
    p19ucsqvolueqdlw.png
  • Tuliska Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2016, 19:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mysia09 wrote:
    To mam jeszcze jedno pytanie: Owu według testów miałam od 17 do 19 dc z tym ze 19 dc były najmocniejsze kreski. Dzis mam 32 dc czyli nie cale dwa tygodnie...wedlug tego:
    No niestety, jak każda z nas ;)
    Zwróć uwagę jeszcze na to że stężenie hcg w moczu jest znacznie nizsze niż w krwi i później się w moczu wogole pojawia :)

8p3ovfxm8uset94e.png
  • LILITH.P Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2016, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mysia09 wrote:

zależy kiedy była faktycznie owulacja, kiedy doszło do zagnieżdżenia, itp...

na swoim przykładzie beta po 15 dniach po owu -ponad 120 jednostek. Test pozytywny z 2 sikania, robiony w dniu @

0b52cec6da.png
  • Ewi28 Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2016, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AniaŁ123 wrote:
    To może wystarczyłoby abyś brała 75/6dni + 50/1 dnień ;) Skoro dawka niższa o 37 spowodowała wzrost o ok 2 jednostki, to może dawka niższa o 25 (od początkowej) ustawi TSH gdzieś pośrodku, czyli w okolicach 1,5-2 ;) Ale to taka matematyczna kalkulacja, a wiadomo, że w hormonach logiki nie widać ;)

bedę brała normalną dawkę chyba czyli cały czas 75. pójde do endo i wtedy zobaczymy co powie, musze miec recepte na euthyrox 50 a moja edno tylko raz w tyg przyjmuje i ma sporo pacjentek wiec nie wiem na kiedy mnie wciśnie w termin.

l22nt5odvbtc685m.png
    qb3ckqi1trijedhi.png
  • Kim87 Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2016, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ma_rtha wrote:
    Cześć dziewczyny wcześniej obserwowałam troszeczkę wątek testowania ale jeżeli mnie przyjmiecie to bardzo chętnie do was dołączę to dopiero nasz 2 cs a ja już dostaje po głowie dziś powinna być @ a jej nie ma dwa dni temu mocny bol brzucha minął po OK 5 minutach gdy się położyłam koło południa brunatne plamienie jednorazowa myślałam ze @ rozpędza się przed czasem. Jednak po tym cisza jak chciałam zobaczyć szyjkę biały śluz z niteczka krwi. Od wczoraj zawroty głowy i uderzenia gorąca. Dziś test o czułości 25 negatywny popołudniowy. Co o tym myślicie jest jeszcze jakaś nadzieja
    Zrób bete lepiej jak ci test nie wycjodzi

Mama aniołka 21.06 (*)4cs 30 lat
    6cs po poronieniu ROŚNIJ AMELKO <3 <3
    3jgxflw1867zd36k.png
  • nikola2877 Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2016, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przepraszam dziewczynki ze nie napisałam ale bylam u lekarza.

• nikola2877 Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2016, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    https://zapodaj.net/0f62e66b8a372.jpg.html

<3
    Chciałam wam wlasnie o tym powiedzieć.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 listopada 2016, 20:14

emidomi, mysia09, Violet146, Evelin, Bella_Bella lubią tę wiadomość

• Kim87 Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2016, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś

No kochana bo juz myślałam że pekne; *;* Gratuluje kochanie<3 <3

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 listopada 2016, 20:20

3jgxflw1867zd36k.png
  • Kim87 Autorytet

Wysłany: 28 listopada 2016, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To który kochanie dokładnie to tydzień 11?

3jgxflw1867zd36k.png
‹‹ 3720 3721 3722 3723 3724 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta Płodności w OvuFriend - jak otrzymać spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności?

Brak śluzu płodnego, endometrioza, nieregularne cykle, a może PCOS? Dieta Płodności w OvuFriend to spersonalizowane zalecenia dietetyczne i przepisy na koktajle płodności dopasowane idealnie do Ciebie i Twoich dolegliwości! Sprawdź instrukcję krok po kroku, jak otrzymać Dietę Płodności i zwiększyć szanse na zajście w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ