X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Starania o maluszka w 2020 roku ❤️
Odpowiedz

Starania o maluszka w 2020 roku ❤️

Oceń ten wątek:
  • ZielonaHerbata Autorytet

Wysłany: 6 maja 2020, 21:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bo właśnie wczoraj i dziś rano miałam pozytwyny test owulacyjny. I zastaniam się ,czy jak pójdę na monit w piątek ,to lekarz będzie mi mógł powiedzieć,czy owulacja się odbyła. Czy np. już nie będzie po niej śladu i nie będzie mógł stwierdzić,czy była czy nie.🤔

klz9df9hix7ly771.png

Wysłany: 6 maja 2020, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Enigvaa wrote:
    A myślałam,że to podpowiedź skąd takie coś 😂

W internecie mam sprzeczne info. Albo że spada,albo że zostaje i wspomaga produkcje innych hormonów. 🤔
    No cóż, i tak się wybieram do gina w następnym cyklu.. :)

No cos Ty 😁😁gdzieś kiedyś przeczytałam i luźno rzuciłam info :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 maja 2020, 21:51

klz9df9hix7ly771.png

Wysłany: 6 maja 2020, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A swoją drogą to też czytałam,że można mieć piękne jajniki i mieć pcos 😳😳 no po prostu oszaleć można i popasc w parwonje też można.
    Ostatnio też mi o tym lekarz mówił,ze często kobiety mają pcos mimo,że na USG jajniki wyglądają dobrze. Ale nie ciągnelam wtedy tematu. Ale może o to dopytam bo zaraz sobie sama zacznę wkręcać nowa chorobę 🤣

klz9df9hix7ly771.png
  • Enigvaa Autorytet

Wysłany: 6 maja 2020, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZielonaHerbata wrote:
    A swoją drogą to też czytałam,że można mieć piękne jajniki i mieć pcos 😳😳 no po prostu oszaleć można i popasc w parwonje też można.
    Ostatnio też mi o tym lekarz mówił,ze często kobiety mają pcos mimo,że na USG jajniki wyglądają dobrze. Ale nie ciągnelam wtedy tematu. Ale może o to dopytam bo zaraz sobie sama zacznę wkręcać nowa chorobę 🤣

Ja przez to czytanie to już chyba się rozkładam 😂 tyle tych chorób sobie wymyśliłam 😂

ZielonaHerbata lubi tę wiadomość

🔸28 lat

Wysłany: 6 maja 2020, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZielonaHerbata wrote:
    A co z Twoją infekcja/urazem ? Coś mówił gin ?

Nie rozmawialiśmy o tym bo wczoraj przy współczuciu nie było już problemu wiec nie wiem co to było wcześniej

DZIĘKI CI BOŻE ZA TE CUDA ❤️❤️
  • suzi1994 Autorytet

Wysłany: 6 maja 2020, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy pęcherzyk przed sama owulacja zawsze robi się bardziej okrągły? I czy może tak być ze on od wczoraj prawie nie urósł ..

DZIĘKI CI BOŻE ZA TE CUDA ❤️❤️

Wysłany: 6 maja 2020, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    suzi1994 wrote:
    Nie rozmawialiśmy o tym bo wczoraj przy współczuciu nie było już problemu wiec nie wiem co to było wcześniej
    No to dobrze,że przeszło. To możecie działać z przyjemnością 😁

klz9df9hix7ly771.png
  • KarolinaMaria Autorytet

Wysłany: 6 maja 2020, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZielonaHerbata wrote:
    Bo właśnie wczoraj i dziś rano miałam pozytwyny test owulacyjny. I zastaniam się ,czy jak pójdę na monit w piątek ,to lekarz będzie mi mógł powiedzieć,czy owulacja się odbyła. Czy np. już nie będzie po niej śladu i nie będzie mógł stwierdzić,czy była czy nie.🤔

Po owulacji ciałko żółte zostaje w jajniku i jeśli nie dojdzie do zapłodnienie ulega powolnej degradacji, ale myślę, że dobry lekarz określi ile jest dpo

🦄 2021 r.

Wysłany: 6 maja 2020, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolinaMaria wrote:
    Po owulacji ciałko żółte zostaje w jajniku i jeśli nie dojdzie do zapłodnienie ulega powolnej degradacji, ale myślę, że dobry lekarz określi ile jest dpo
    Czyli jeśli będzie widoczne cailko żółte to znaczy, że owulacja się odbyła ? Bo pęknięty pechrzyk przekształca się w ciałko żółte ?i to jest potwierdzenie odbytej owulacji Dobrze rozumiem ?

A może być tak,że nie będzie ciałka żółtego i to znaczy,że nie doszło do owulacji ?

klz9df9hix7ly771.png
  • Enigvaa Autorytet

Wysłany: 6 maja 2020, 22:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolinaMaria wrote:

Chyba,że to bardziej zawiła sprawa i LUF. :) ale to rzadkość, znam jedną osobę z forum, która ma stwierdzone :)

🔸28 lat

Wysłany: 6 maja 2020, 22:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZielonaHerbata wrote:

Tez tak słyszałam od lekarza i chyba jestem tego przykładem. Przy PCOS możesz mieć więcej pęcherzyków i one rosną wszystkie na raz i zamieniają się w cysty dlatego to się nazywa zespół policystycznych jajników. Wtedy ma się te jajniki powiększone. U mnie nie ma cyst tylko jest więcej pęcherzyków przed owu, które tak jakby znikają po owulacji albo przed @ jeśli do owulacji nie dochodzi. Mi żaden lekarz wcześniej nie mówił przy usg że mogę mieć PCOS a stwierdzone to miałam po badaniach hormonalnych w szpitalu po wykluczeniu innych przyczyn problemów w hormonami.

💊 pregna start
    💊 Metformax
    💊 Euthyrox

🏡 okolice Wrocławia

💔19.12.24 👼 Maksymilian 23 tydzień
    💔 05.04.25 cb

Wysłany: 6 maja 2020, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Enigvaa wrote:
    Chyba,że to bardziej zawiła sprawa i LUF. :) ale to rzadkość, znam jedną osobę z forum, która ma stwierdzone :)
    Chyba wolę nie sprawdzac co to znaczy LUF bo mi serio znowu prolaktyna skoczy 🤣🤣

klz9df9hix7ly771.png
  • Enigvaa Autorytet

Wysłany: 6 maja 2020, 22:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZielonaHerbata wrote:
    Chyba wolę nie sprawdzac co to znaczy LUF bo mi serio znowu prolaktyna skoczy 🤣🤣

Lepiej nie sprawdzaj 😂 bo wtedy to już w ogóle kręćka idzie dostać 😁

🔸28 lat

Wysłany: 6 maja 2020, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SylwiaG wrote:
    Tez tak słyszałam od lekarza i chyba jestem tego przykładem. Przy PCOS możesz mieć więcej pęcherzyków i one rosną wszystkie na raz i zamieniają się w cysty dlatego to się nazywa zespół policystycznych jajników. Wtedy ma się te jajniki powiększone. U mnie nie ma cyst tylko jest więcej pęcherzyków przed owu, które tak jakby znikają po owulacji albo przed @ jeśli do owulacji nie dochodzi. Mi żaden lekarz wcześniej nie mówił przy usg że mogę mieć PCOS a stwierdzone to miałam po badaniach hormonalnych w szpitalu po wykluczeniu innych przyczyn problemów w hormonami.

O mamuniu i czemu to wszytsko jest takie skomplikowane ? A pamiętasz jakie to były badania po których lekarz stwierdzil pcos u Ciebie ?

klz9df9hix7ly771.png

Wysłany: 6 maja 2020, 22:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Enigvaa wrote:
    Lepiej nie sprawdzaj 😂 bo wtedy to już w ogóle kręćka idzie dostać 😁
    Musimy dbać o swoje zdrowie psychiczne 😁

Malinka, Enigvaa, Mery92 lubią tę wiadomość

klz9df9hix7ly771.png
  • NikaVera Autorytet

Wysłany: 6 maja 2020, 22:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malinka wrote:
    Dzięki za odpowiedź. Może szybciej nie zwracałam na to uwagi ale nie kojarzę żebym tak miała. No ale tak to jest jak człowiek doszukuje się ciąży to widzi się wszystko 😄

Dokładnie, ja też wielu rzeczy do tej pory nie widziałam a teraz wszystko wydaje mi się takie podejrzane albo na ciążę albo na jakieś problemy.... w sumie mało co postrzegam jako pozytyw już teraz.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 maja 2020, 22:37

Starania wstrzymane do odwołania - rozstałam się z partnerem :( półtora tygodnia przed naszą rocznicą :( Dbam teraz tylko o swoje zdrowie.

Suple: 💊wit. D, A+E, Magnez B6, wit. z grupy B, len (ziarno i olej), Wiesiołek, MACA, Q10, Inofem
    Piję: Sok z granata i kiszonego buraka (nie każdego dnia ale w miarę regularnie)
    Fanka zdrowego odżywiania i aktywnego trybu życia (gupi wirus!)

Progestoron:
    (kwi) - 0,342 ng/ml 😭
    (lip 2020 - po kuracju Duphastonem) - 25,80 ng/ml Dzięki Ci Boże! 😇🥳
    TSH - (kwi 2020) 1,731 μIU/ml (lip 2020) - 1,260
    FT3 - (kwi 2020) 3,32 pg/ml (lip 2020) 2,63
    FT4 - (kwi 2020)1,29 ng/dl (lip 2020) 1,06
    Estradiol - 281,40 pg/ml
    FSH - 3,23 mIU/ml
    LH - 11,23 mIU/ml
    Prolaktyna - 9,2 ng/ml
    Testosteron - 50 ng/dl

30-07-2020
    Sód - 140
    Potas - 4,42
    Żelazo - 89,1
  • KarolinaMaria Autorytet

Wysłany: 6 maja 2020, 22:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZielonaHerbata wrote:
    Czyli jeśli będzie widoczne cailko żółte to znaczy, że owulacja się odbyła ? Bo pęknięty pechrzyk przekształca się w ciałko żółte ?i to jest potwierdzenie odbytej owulacji Dobrze rozumiem ?

A może być tak,że nie będzie ciałka żółtego i to znaczy,że nie doszło do owulacji ?

Ciałko żółte powstaje z pęcherzyka Graffa, który 'wypluwa' jajeczko. Jak nie będziesz miała ciałka, to pewnie będziesz jeszcze przed owu, wtedy powinien widzieć pęcherzyk dominujący w jajniku. Nie wiem jak wygląda obraz przy cyklu bezowulacyjnym.

🦄 2021 r.
  • NikaVera Autorytet

Wysłany: 6 maja 2020, 22:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZielonaHerbata wrote:

PLASK! weź Ty się już kochana nie nakręcaj bo wiesz, że i mi się zaraz udzieli! Dbaj proszę i o moją prolaktynę okejjjj! ;-D

Starania wstrzymane do odwołania - rozstałam się z partnerem :( półtora tygodnia przed naszą rocznicą :( Dbam teraz tylko o swoje zdrowie.

Suple: 💊wit. D, A+E, Magnez B6, wit. z grupy B, len (ziarno i olej), Wiesiołek, MACA, Q10, Inofem
    Piję: Sok z granata i kiszonego buraka (nie każdego dnia ale w miarę regularnie)
    Fanka zdrowego odżywiania i aktywnego trybu życia (gupi wirus!)

Progestoron:
    (kwi) - 0,342 ng/ml 😭
    (lip 2020 - po kuracju Duphastonem) - 25,80 ng/ml Dzięki Ci Boże! 😇🥳
    TSH - (kwi 2020) 1,731 μIU/ml (lip 2020) - 1,260
    FT3 - (kwi 2020) 3,32 pg/ml (lip 2020) 2,63
    FT4 - (kwi 2020)1,29 ng/dl (lip 2020) 1,06
    Estradiol - 281,40 pg/ml
    FSH - 3,23 mIU/ml
    LH - 11,23 mIU/ml
    Prolaktyna - 9,2 ng/ml
    Testosteron - 50 ng/dl

30-07-2020
    Sód - 140
    Potas - 4,42
    Żelazo - 89,1

Wysłany: 6 maja 2020, 22:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia a co u Ciebie ? Coś dawno się nie odzywałaś.

Vera ja o Twoją prolaktynę to dbam jak o swoją 🥰🤣🤣

NikaVera lubi tę wiadomość

klz9df9hix7ly771.png

Wysłany: 6 maja 2020, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KarolinaMaria wrote:
    Ciałko żółte powstaje z pęcherzyka Graffa, który 'wypluwa' jajeczko. Jak nie będziesz miała ciałka, to pewnie będziesz jeszcze przed owu, wtedy powinien widzieć pęcherzyk dominujący w jajniku. Nie wiem jak wygląda obraz przy cyklu bezowulacyjnym.

Dzięki ☺️no nic, pójdę w piątek na ten "monitoring" i zobaczymy co mi babeczka powie bo patrząc na owulaki to będę już po owulce i jestem ciekawa,czy mi potwierdzi że wszytsko się odbyło tak jak książka pisze 😁

klz9df9hix7ly771.png
‹‹ 489 490 491 492 493 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zwiększyć szansę na ciążę? Poznaj badanie PGT wykorzystywane w leczeniu in vitro.

Starania o dziecko dla wielu par stanowią najważniejszy i najbardziej emocjonalny etap w życiu. Gdy naturalne poczęcie okazuje się trudne lub niemożliwe z pomocą przychodzi medycyna. Dzięki nowoczesnym technologiom i coraz lepszemu zrozumieniu mechanizmów genetycznych specjaliści są w stanie nie tylko wspierać proces zapłodnienia pozaustrojowego, ale także zapobiegać potencjalnym trudnościom. Coraz większą rolę w leczeniu niepłodności odgrywa diagnostyka genetyczna zarodków – a jednym z najbardziej przełomowych narzędzi w tym obszarze jest badanie PGT (Preimplantation Genetic Testing).

CZYTAJ WIĘCEJ

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ