Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 23 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Starania o Tęczowego Malucha 🌈💚
Odpowiedz

Starania o Tęczowego Malucha 🌈💚

Oceń ten wątek:
  • Butterfly23 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2023, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mira000 wrote:
    Odnośnie suplementacji męskiej podsyłam wam artykuł, gdzie wymienione są najważniejsze witaminy/związki/suple i ich wpływ na płodność męską. Dawałam go już przy temacie z HBA, ale mam nadzieję że i wam się przyda:
    https://journals.viamedica.pl/forum_medycyny_rodzinnej/article/view/61995/48645

Mój partner brał z tych wymienionych w nim właśnie: Astaksantyna (u nas chyba była kluczowa), NAC, selen, kwasy EPA i DHA, koenzym Q10, wit. D3, wit. E, wit. C, cynk i kwas foliowy.
    Ooo super info! Dzięki 😍

Mira000 lubi tę wiadomość

💔 8tc 👼 03.2023

01.2025🔜 ivf
  • Wron Kraa Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2023, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    syska wrote:
    Wron Kraa, robiłaś jeszcze test ? 🤞

Dzięki że pytasz:) udało mi się skoczyć na betę przed pracą, wyszla tak jak już wiecie 76:) i prog 31.

Nie miałam czasu napisać wszędzie wcześniej, @Buterrfly23 nie gniewaj się!

Z wrażenia jestem wykończona, głowa boli, z pracy jadę prosto spać:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 sierpnia 2023, 21:28

S.Roszpunka, Kadża, Jednorożec89, Butterfly23, Lia., Pinkflower lubią tę wiadomość

👗35l. AMH 2.2
    👖36l.

Pierwsza ciąża
    27.04.2023 💔 8tc

A teraz:
    1.08.2023 ⏸️ Beta 76
    3.08 Beta 308
    21.08 mamy ❤️ w 6t3d
    20.09 3.96 cm w 10t6d
    27.09 5.3 cm prenatalne - zdrowy brzdąc:)
    18.10/15.11 wszystko ok!
    6.12 459g naszego ☀️
    27.12 to 💓
    17.01 już 1300g 🌞
    7.02/28.02 wszystko ok!

19.03 Klara jest już z nami! 36i4, 53 cm, 2750g :)
  • S.Roszpunka Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2023, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Butterfly23 wrote:
    Ach kurczę dziewczyny. Jest mi trochę przykro, bo my tu równie mocno się wspieramy, kibicujemy każdej z nas, a jak przychodzi do ciąży, to wszystkie info jest pisane na wątku miesięcznym a o nas się trochę zapomina… Nie każda tam zagląda.

No ja na te miesięczne nie zaglądam, bo czuję się tam obco. Czekam na miesięczny ciążowy 😂 mnie w "staraniach" jest dobrze tu, a nie w miesięcznych.

Butterfly23, Pinkflower lubią tę wiadomość

17.09.2009 ❤ córka, 27 tc
    03.2023 💔
    09.2024 💔
  • Bezimienna Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2023, 23:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    S.Roszpunka wrote:
    No ja na te miesięczne nie zaglądam, bo czuję się tam obco. Czekam na miesięczny ciążowy 😂 mnie w "staraniach" jest dobrze tu, a nie w miesięcznych.
    Mam.tak samo, czasami się odezwę, ale rzadko. Odzywałam się częściej, w czerwcu, jak nie powstał ten wątek :D. Tu jest mi dobrze i już rozrosły się moje korzenie 😁😁😁😁. Teraz nawet na wolnego strzelca nie chce mi się wpisywać. 🤣

Butterfly23, S.Roszpunka, Pinkflower lubią tę wiadomość

• Butterfly23 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2023, 23:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bezimienna wrote:
    Mam.tak samo, czasami się odezwę, ale rzadko. Odzywałam się częściej, w czerwcu, jak nie powstał ten wątek :D. Tu jest mi dobrze i już rozrosły się moje korzenie 😁😁😁😁. Teraz nawet na wolnego strzelca nie chce mi się wpisywać. 🤣
    Ja się wpisałam, napisałam jedną wiadomość, że trzymam kciuki i tyle. Nie zamierzam się udzielać, od czasu do czasu podejrzę co tam słychać. Dla mnie wątek miesięczny wywiera za dużą presję. Spróbowałam i wiem, że to nie dla mnie 🙂

Pinkflower lubi tę wiadomość

💔 8tc 👼 03.2023

01.2025🔜 ivf
  • Lia. Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2023, 23:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wron Kraa wrote:
    Dzięki że pytasz:) udało mi się skoczyć na betę przed pracą, wyszla tak jak już wiecie 76:) i prog 31.

Jaka piękna beta jak na 12 dpo ❤️
    Odpoczywaj, miałaś dzień pełen wrażeń.

Dobranoc dziewczynki!

Wron Kraa lubi tę wiadomość

Ja (27):
    ☀️ AMH 3,26, NK 13%, ANA, antygen HPA-1, kariotyp, p.p/płytkowe, NK z krwi i maciczne, CD138, cytokiny - ok
    ⛈ PCO, IO, Kir AA, MTHFR i PAI-1 hetero, hiperhomocysteinemia
    Mąż (37):
    ☀️ ANA, aTPO, aTG, p. p/plemnikowe, fragmentacja, kariotyp, cytokiny - ok

Starania od czerwca '21
    marzec '22 - cb 💔
    listopad '22 - trzecia IUI - cb 💔
    14.01.2023 - ⏸️❤️ -> poronienie 8 tc. 💔 - córeczka 🥺
    styczeń '24 - 1 ICSI: 4BC - ❌
    luty '24 - 2 ICSI: 4CB - ❌
    październik '24 - 3 ICSI, Reprofit Ostrava: 19.10. transfer 2 blastek 4BC i 1B ⏳

❄️ 3BB
  • Butterfly23 Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2023, 23:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lia jak się masz?
    Echo ale Ci zazdroszczę wycieczek po tych wszystkich knajpkach 😁 mam nadzieję, że się dobrze bawisz 😍
    Izzy jak nas podczytujesz to daj znać jak urlop i jak się czujesz 🥰
    Roszpunka jaką macie pogodę?

Lia. lubi tę wiadomość

💔 8tc 👼 03.2023

01.2025🔜 ivf
  • Kadża Autorytet

Wysłany: 1 sierpnia 2023, 23:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny drugi dzień dziś wzięłam ten NAC 3x600 i czy to możliwe ze coś nie tak albo ma tak być że pobolewa mnie lekko lewy jajnik ?? Zacznę testować na ovu zgodnie z założeniem od ok 8 dc tylko zastanawiam się czy to dobrze że coś pobolewa czy może jednak za dużo łykam tego NAC

• 01lilibeth01 Ekspertka

Wysłany: 2 sierpnia 2023, 00:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie też pobolewały jajniki w trakcie brania NAC w poprzednim cyklu. Do tego dostałam mega bolesny okres. Nie wiem czy to wina NAC czy przypadek... Zastanawiam się też czy od 3 do 7 dc brać 1200 mg czy zwiększyć do 1800? A Wy jak bierzecie?

• S.Roszpunka Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2023, 00:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Butterfly23 wrote:
    Lia jak się masz?
    Echo ale Ci zazdroszczę wycieczek po tych wszystkich knajpkach 😁 mam nadzieję, że się dobrze bawisz 😍
    Izzy jak nas podczytujesz to daj znać jak urlop i jak się czujesz 🥰
    Roszpunka jaką macie pogodę?

W poniedziałek jak przyjechaliśmy to było super. Wczoraj cały dzień lało. Dopiero wieczorem wyszliśmy na spacer jak przestało padać.

03.2023 💔
    09.2024 💔
  • Elza1234 Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2023, 06:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    S.Roszpunka wrote:
    Zawędrowałam tam wczoraj z ciekawości tylko.
    Poza tym wchodzę tylko i wyłącznie na nasz wątek, bo tylko tu czuje się normalnie.
    Ostatnio powiedziałam mężowi, ze czuje się jak „zgniłe jajko” wśród znajomych. Nie wolno mnie dotknąć, żebym nie pękła i nie zaczęła śmierdzieć.
    Takiej samotności nie czułam chyba nigdy w życiu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 sierpnia 2023, 06:17

PCOS
    3 lata starań
    2 straty
    2024 - in vitro
    I transfer - ❌
    II transfer - 💔
    III transfer - ❌
    IV transfer
    10 dpt beta 448 🥹
    14 dpt beta 2396 🥳🥹❤️
    20 dpt zarodek z akcja serca ❤️‍🔥
    35 dpt 1.73 cm człowieczka

preg.png
  • Pinkflower Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2023, 07:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wron Kraa wrote:

Gratulacje 🤞❤

Wron Kraa lubi tę wiadomość

29🙋‍♀️ 31🙋‍♂️
    2023-2 💔

05.2024- powrót do starań

06.2024 stymulacja, clostilbegyt 5-9 dc
    13.07 ⏸️
    22.07 pęcherzyk w macicy
    31.07, 5+6 ❤️
    07.08, 6+6, CRL 9mm, ❤️ 138
    19.08 CRL 22mm bobusia🥰, ❤️ 176
    26.08 CRL 3 cm, ❤️ 178
    10.09 USG prenatalne, wszystko ok 🥳
    17.09 wyniki pappa, ryzyka niskie 🥰
    25.09 8.6 cm, 95 gram szczęścia 🥳
    16.10 205 gram księżniczki 🩷
    18.10 Veracity, ryzyka niskie ☘️🩷
    05.11 połówkowe, 360 g dziewczynki 👶
    18.11 544 g słodkiej 🍓

Zostań proszę 🙏🙏🙏
    Tak bardzo na Ciebie czekamy kochanie 🌈

Kir bx: brak implantacyjnych i kiry hamujące
    💉accofil, neoparin, encorton, acard, cyclogest, glucophage, euthyrox, norprolac
    Aktualnie: euthyrox 50, neoparin 0.6, cyclogest 2x400, acard 150

preg.png
  • Pinkflower Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2023, 07:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elza1234 wrote:
    Zawędrowałam tam wczoraj z ciekawości tylko.
    Poza tym wchodzę tylko i wyłącznie na nasz wątek, bo tylko tu czuje się normalnie.
    Ostatnio powiedziałam mężowi, ze czuje się jak „zgniłe jajko” wśród znajomych. Nie wolno mnie dotknąć, żebym nie pękła i nie zaczęła śmierdzieć.
    Takiej samotności nie czułam chyba nigdy w życiu.

Elza, tak mi przykro, że tak się czujesz. Kroi mi serce na kawałki 😭
    Ja mam takie głupie poczucie, że te osoby co wiedza co się stało może patrza na mnie jak na gorsza a te które nie wiedzą to wole się z nimi nie spotykać bo obawiam się, że ktoś palnie kiedy dziecko a ja sir wtedy posype. Więc wolę się nie spotykać i siedzieć w domu. A jak gdzieś już pójdę to jestem mocno wycofana żeby nie zwracać na siebie uwagi.
    Ostatnio mi maz powiedział, że ja sama traktuje siebie najgorzej

29🙋‍♀️ 31🙋‍♂️
    2023-2 💔

05.2024- powrót do starań

06.2024 stymulacja, clostilbegyt 5-9 dc
    13.07 ⏸️
    22.07 pęcherzyk w macicy
    31.07, 5+6 ❤️
    07.08, 6+6, CRL 9mm, ❤️ 138
    19.08 CRL 22mm bobusia🥰, ❤️ 176
    26.08 CRL 3 cm, ❤️ 178
    10.09 USG prenatalne, wszystko ok 🥳
    17.09 wyniki pappa, ryzyka niskie 🥰
    25.09 8.6 cm, 95 gram szczęścia 🥳
    16.10 205 gram księżniczki 🩷
    18.10 Veracity, ryzyka niskie ☘️🩷
    05.11 połówkowe, 360 g dziewczynki 👶
    18.11 544 g słodkiej 🍓

Zostań proszę 🙏🙏🙏
    Tak bardzo na Ciebie czekamy kochanie 🌈

Kir bx: brak implantacyjnych i kiry hamujące
    💉accofil, neoparin, encorton, acard, cyclogest, glucophage, euthyrox, norprolac
    Aktualnie: euthyrox 50, neoparin 0.6, cyclogest 2x400, acard 150

preg.png
  • JaMiNi Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2023, 08:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bo chyba tak jest ze same dla siebie jesteśmy najgorszym katem, ja po tym w pobycie w szpitalu czuje się tak fizycznie brzydko nieatrakcyjnie nawet mężowi mówię ze jak ostatni kaszalot 🫣
    Już nawet myśle ze może niepotrzebnie on był ze mną cały czas, nie mam żadnego poczucia atrakcyjności.

05.2023 👼🏻
    07.09 3,5 mm, mamy ♥️ zostań z nami okruszku 🫶
    19.09 1,79 cm 8+2 tc♥️
    02.10 3,33 cm 😍
    28.03.2024 35+2tc 2640g💙
    age.png
  • Jednorożec89 Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2023, 08:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elza, syska bardzo mi was żal że macie takie odczucia. Ludzie potrafią być okrutni ja mam zdanie że nie poruszam takich tematów chyba że ktoś sam zacznie się zwierzać. Nie każdy może mieć dzieci nie każdy chce i ja to rozumiem a poruszanie tego moze tylko kogoś niepotrzebnie zasmucić

Dawniej Biedrona89

11.2021- puste jajo płodowe 💔

17.07.2018 - Franio 💙💙

17.04.2021 - Jaś 💙💙

Kwas foliowy, Wit D3

Morfologia nasienia - ✅

HyCoSy - oba jajowodu drożne

Histeroskopia - stan zapalny i mikropolipowatość endometrium

Lipiec 2024 Wracamy do starań 😊 lametta+Ovitrelle+luteina
    "Póki Bóg nie raczy odsłonić przyszłości ludzkiej, cała ludzka mądrość będzie się mieścić w tych paru słowach: Czekać i nie tracić nadziei!" A.Dumas
  • Elza1234 Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2023, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie, to nie o to chodzi, ze ktoś mnie źle traktuje.
    Bardziej chodzi mi o to, ze nie wiedza jak się przy mnie zachowywać. Czy pytać, czy nie pytać, wiec lepiej unikać.
    Jednak moja bliska koleżanka jest w ciąży, po długich staraniach. I mimo, ze jej pisałam, ze nie jest mi z tym źle i cieszę się razem z nią to i tak widzę, ze przestała ze mną rozmawiać, bo pewnie „nie chce mi sprawiać przykrości”.
    A była moja jedyna ostoja, bo przechodziła to samo co ja..
    Boli mnie to.
    Moja bliska przyjaciółka, która znam ponad 20 lat, tez powiedziała, ze ona nie wie co ma mi powiedzieć.
    Wiec po prostu przestałam jej mówić, skoro czuje się z tym niekomfortowo, bo tak to zabrzmiało.

PCOS
    3 lata starań
    2 straty
    2024 - in vitro
    I transfer - ❌
    II transfer - 💔
    III transfer - ❌
    IV transfer
    10 dpt beta 448 🥹
    14 dpt beta 2396 🥳🥹❤️
    20 dpt zarodek z akcja serca ❤️‍🔥
    35 dpt 1.73 cm człowieczka

preg.png
  • S.Roszpunka Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2023, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam sie z Wami w sloneczną srodę.
    Ja przestałam nawet z mężem rozmawiać już o stracie. Z przyjaciółkami również nie rozmawiam o tym. Czy mi lepiej? Niekoniecznie. Bo od prawie tygodnia jestem psychicznie dętka. Źle reaguję na kobiety w ciąży gdy je widzę, źle reaguję na wózki dziecięce. Zaczynam po prostu płakać. Wiem, że znów minie, ale póki co jest źle.

Dobrego dnia Wam życzę! ❤️🤗

03.2023 💔
    09.2024 💔
  • Jednorożec89 Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2023, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja o mojej stracie bardzo malo rozmawiałam w ogóle. Wie o niej tylko bardzo waskie grono osób z najbliższej rodziny.
    Pamiętam że jak przylapalalm moją mamę jak o tym rozmawiała że swoja siostrą to jej zrobiłam awanturę bo wtedy to była dla mnie za bardzo intymna sprawa żeby rozpowiadac na prawo i lewo.
    Teraz o staraniach też nie mówię jak ktoś pyta to zbywam go jak mogę ale ja mam już dzieci to ludzie nie są natrętni myślą że dwójka mi wystarczy więc przewaznie nie wnikają.

Dawniej Biedrona89

11.2021- puste jajo płodowe 💔

17.07.2018 - Franio 💙💙

17.04.2021 - Jaś 💙💙

Kwas foliowy, Wit D3

Morfologia nasienia - ✅

HyCoSy - oba jajowodu drożne

Histeroskopia - stan zapalny i mikropolipowatość endometrium

Lipiec 2024 Wracamy do starań 😊 lametta+Ovitrelle+luteina
    "Póki Bóg nie raczy odsłonić przyszłości ludzkiej, cała ludzka mądrość będzie się mieścić w tych paru słowach: Czekać i nie tracić nadziei!" A.Dumas
  • Kadża Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2023, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JaMiNi i Eliza Syska przykro mi że się tak czujecie ale pamietajmy tez że nasi znajomi też nie wiedza jak maja się zachować a ci co nie wiedza to tym bardziej. Ja akurat miałam taka sytuacje że przede mna mną poroniła moja przyjaciółka. Sama pewnie jej plotłam głupoty a mąż mój powiedział wprost że nie wie co ma im mówić jak pocieszać .U znajomych inaczej przebiegało to wszystko bardzo długo krwawiła wiec w sumie ponad dwa tyg mówienie o trzymaniu kciuków że będzie dobrze etc. Później poronienie u nas ( a dodam że mega się cieszyła z mojej ciąży i była 1 osoba ze znajomych której powiedziałam ) aż mi było głupio przy niej że ona mnie tak wspiera a pewnie przez to co się dzieje ona przeżywa to ponownie :( a wiecie co ona mi powiedziała że trochę tak ale zupełnie inaczej bo inaczej to się wszystko działo ja szpital zabieg etc. Okazało sie że była dla mnie dużym wsparciem a ja odkryłam że wśród moich znajomych wiele osób przeżyło stratę. To tylko ja żyłam z mężem w takiej nie świadomości. Teraz zdążają sie sytuacje że ludzie piszą czy pytają jak sie mam z dzieckiem …. Odpowiadam krótko że niestety ale nie poszło najlepiej i kończę temat bo czasem jest ok a czasem mi sie wyć chce. Ostatnio niestety mam takie dni teraz że łapie dołki dlaczego nie wychodzi jak z poprzednimi ciążami było tak łatwo. I że może porywam sie z motyka na wiatr bo już wiek etc a i mąż on chce dziecka ale oddaje to woli Boga że jak będzie dziecko to będzie a jak nie to też jest ok. Że nie na siłę i ja tez tak chce jednak w środku czasem mnie dobija dlaczego nie może iść łatwo ?
    . Dodam tylko że przyjaciółka wie że sie staramy a i ona zaczęła sie tez brać za siebie ( ma problemy z hormonami) i tez chyba planują 🥰 bardzo bym chciała aby Mi jej i Wam sie udało 🤞🤞🤞
    Miłego dnia dziewczyny

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 sierpnia 2023, 09:04

Butterfly23, Pinkflower lubią tę wiadomość

• Butterfly23 Autorytet

Wysłany: 2 sierpnia 2023, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry!
    Syska Twój mąż ma racje. Niestety, ale to my jesteśmy dla siebie najgorsze. U mnie wiedziały najbliższe przyjaciółki i najbliższa rodzina. Ale ja nie mam potrzeby z nimi o tym rozmawiać. I nie obarczam też ich tym i nie wymagam, żeby pytali jak się czuje itp. Bo po co? Dla mnie ten temat jest zamknięty dla otoczenia. Noszę żałobę w sercu, nigdy nie zapomnę o moim aniołku, choćbym miała jeszcze piątkę dzieci. Mam w tel zdjęcia testów, często je przeglądam i nie czuje już żalu i pustki, a szczęście, że choć na chwile było mi dane nosić to maleństwo pod sercem. Z poronieniem jest tak samo jak ze śmiercią bliskiej osoby. Trzeba przejść przez wszystkie etapy żałoby. I powtórzę się. Dopóki nie pogodzicie się z tym, nie ruszycie dalej. Każdy kolejny miesiąc niepowodzeń będzie was przygniatał. Nie bójcie się sięgnąć po pomoc psychologa czy terapeuty. Wy macie potrzebę o tym rozmawiania. A ciężko jest znaleźć słuchacza. Bo ludzie nie wiedzą kompletnie jak się zachować. A ktoś was wysłuchać musi.
    Miłego dnia ☀️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 sierpnia 2023, 09:44

Pinkflower, Kadża lubią tę wiadomość

💔 8tc 👼 03.2023

01.2025🔜 ivf
‹‹ 211 212 213 214 215 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Śluz płodny a owulacja i dni płodne - jak prowadzić obserwacje?

Na rynku dostępnych jest wiele pomocy w wyznaczaniu dni płodnych. Większość z nich działa na podobnej zasadzie – rozpoznaje zmianę hormonów w ciele kobiety i na tej podstawie wskazuje dni płodne. Czy wiesz, że jedno z takich „narzędzi” masz już w sobie? Twój śluz płodny, który pojawia się w czasie dni płodnych, czyli przed wystąpieniem owulacji!

CZYTAJ WIĘCEJ