Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Straraczki rocznik 87' - pierwsze dziecko :)
Odpowiedz

Straraczki rocznik 87' - pierwsze dziecko :)

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 listopada 2020, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Janinka wrote:
    Kitka_87, tak sobie gdybam czy badać immunologię w ogóle na tym etapie, skoro w ciąży byłam - beta doszła do ponad 5000 jednostek, niestety w tym momencie nastąpiło cięcie.
    Czy robiłaś badani gdzieś w Poznaniu? Jesteś w stanie jakieś miejsce polecić?

Bardzo ma to sens, bo pamiętam, że pisałaś, że masz chorobę autoimmunologiczną (dobrze pamiętam?).

Immunologia działa to 12 tygodnia ciąży. Późniejsze straty raczej nie są związane z tą dziedziną.

U nas na grupie Bożenek mamy też dziewczyny, które zaszły w ciążę, straciły, a teraz okazuje się, że nie mają ciekawych wyników immunologicznych. Immunologia jest istotna, bardzo często jednak poruszana na szarym końcu po wielu straconych latach.

Ja robiłam badania w APC w Łodzi i w Medgen w Warszawie (ale to wysyłkowo - KIRy).

Możesz natomiast podpytać na grupach na FB:

Starając się z pomocą doktora "P" (Paśnik)
    Starając się z pomocą doktora "M" (Malinowski)

• believer Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2020, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kitka_87 wrote:
    Jeszcze na żadnym w sumie. Póki co się na nie namyśliłam. Jednak wyznaczyłam sobie, że nim do nich podejdę muszę sprawdzić Kariotypy oraz Histero. Wygląda na to, że załatwię te dwie sprawy do końca roku.

Chciałam umówić się na styczeń do Paśnika ma konsultację pod szczepienia. Będąc w APC mam zamiar zrobić wtedy cross match, bo na to się krótko czeka, a specjalnie jechać mi się nie chce.

Zastanawiam się natomiast czy powtarzać cytokiny (mam z maja) czy umówić się lepiej na allo mlr, którego nie robiłam w ogóle, a moja ostatnia i najwyższa beta to ponad 200, więc to allo jakieś powinno być, choć minimalne.
    Aha, dzieki za info. No ja jutro u prof. Malinowskiego sie dowiem czy bede je robic ale mysle ze tak to sie bedziemy wymieniac doswiadczeniami :) Co do cytokin to chyba nie ma potrzeby, ja mam z zeszlego roku i mi prof. Malinowski nie kazal powtarzac. A z allo mlr to powiem Ci ze najpierw po 2 nieudanych transferach Pasnik nie kazal robic bo niby jak sie nie bylo w ciazy to moga byc 0 ale po kilku kolejnych transferach powiedzial zeby zrobic bo nawet po samych przygotowaniach do transferu nie powinno byc 0 🤦‍♀️ Zrobiłam i wyszlo mi 14,5 %. No a Ty w sumie w ciazy bylas chwile wiec moze lepiej zrobic zeby sie nie okazalo za pare miesiecy tak jak u mnie ze trzeba zrobic.

starania od 04.2018 r.
    Ja: rocznik '87,AMH 0,02-> IVF z KD
    MTHFR hetero, PAI-1 homo, kariotyp Bx (bez 2DS5,3DS1), histeroskopia ok,
    On: rocznik '88, fragmentacja 27,1 % (norma <25%)

10 transferów nieudanych
    11 transfer - udany na chwilę - 7 tc -poronienie zatrzymane 💔
  • Janinka Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2020, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kitka_87 wrote:
    Bardzo ma to sens, bo pamiętam, że pisałaś, że masz chorobę autoimmunologiczną (dobrze pamiętam?).

Immunologia działa to 12 tygodnia ciąży. Późniejsze straty raczej nie są związane z tą dziedziną.

U nas na grupie Bożenek mamy też dziewczyny, które zaszły w ciążę, straciły, a teraz okazuje się, że nie mają ciekawych wyników immunologicznych. Immunologia jest istotna, bardzo często jednak poruszana na szarym końcu po wielu straconych latach.

Ja robiłam badania w APC w Łodzi i w Medgen w Warszawie (ale to wysyłkowo - KIRy).

Możesz natomiast podpytać na grupach na FB:

Starając się z pomocą doktora "P" (Paśnik)
    Starając się z pomocą doktora "M" (Malinowski)
    Kitka87, dzięki za komentarz i wskazówki! :)
    Mam toczeń.

14cs CP, ostał się 1 jajowód
    2cs po operacji
  • Monika87 Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2020, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trini87 wrote:
    Czlowiek taki stary a nie wie takich rzeczy 🤣

Zmieniam chyba lekarza. Umówiłam sie na wizyte do poleconego przez koleżankę lekarza na poniedzialek. Zobaczymy co mi powie...
    Hej Trini jesteś z Warszawy - podpowiedz lekarza, zawsze warto mieć namiary na kogoś sprawdzonego 🙂

thgfyx8dsqgcpg35.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 listopada 2020, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    believer wrote:
    Aha, dzieki za info. No ja jutro u prof. Malinowskiego sie dowiem czy bede je robic ale mysle ze tak to sie bedziemy wymieniac doswiadczeniami :) Co do cytokin to chyba nie ma potrzeby, ja mam z zeszlego roku i mi prof. Malinowski nie kazal powtarzac. A z allo mlr to powiem Ci ze najpierw po 2 nieudanych transferach Pasnik nie kazal robic bo niby jak sie nie bylo w ciazy to moga byc 0 ale po kilku kolejnych transferach powiedzial zeby zrobic bo nawet po samych przygotowaniach do transferu nie powinno byc 0 🤦‍♀️ Zrobiłam i wyszlo mi 14,5 %. No a Ty w sumie w ciazy bylas chwile wiec moze lepiej zrobic zeby sie nie okazalo za pare miesiecy tak jak u mnie ze trzeba zrobic.

Malinowski wdrożył szczepienia w PL, więc na pewno zleci szczepienia.

Właśnie z tych powodów co podałaś chodzi mi po głowie, żeby allo zrobić, bo powinien być jakiś ślad, że coś się u mnie zadziało.

Robiłaś allo w APC?

O od ilu dni po transferach testowałaś? Może coś tam się bardzo delikatnie działo tylko nie było wyłapane?

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 listopada 2020, 17:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Janinka wrote:
    Kitka87, dzięki za komentarz i wskazówki! :)
    Mam toczeń.

Zacznij sobie od KIRów. Zamówić możesz pakiet wysyłkowy, sama nanosisz krew do badania z palca na specjalnie przygotowaną bibułkę. Odsyłasz, a wyniki przychodzą na emaila.

KIRy to antenki komórek NK więc są bardzo istotne z punktu widzenia ciąży. Tym bardziej, że KIRy ti układ stały w organiźmie.

Subpopulacje limfocytów zrobisz w Diagnostyce, ale trzeba popytać, bo nie w każdym punkcie wykonują. Najgorzej będzie z cytokinami, ale może na grupie ktoś podpowie bądź wyszukasz przez lupkę.

• Renia Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2020, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny! Mogę dołączyć? Też mam 33 lata i staram się o pierwsze dziecko, właściwie to dopiero pierwszy cykl starań:)

• Syla87 Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2020, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Renia wrote:
    Cześć dziewczyny! Mogę dołączyć? Też mam 33 lata i staram się o pierwsze dziecko, właściwie to dopiero pierwszy cykl starań:)

Cześć Renia 😊 o jeśli pierwszy cykl to życzę Ci powodzenia i złotego strzału 😉

Starania od 08.2019
    👩🏼
    drożność 03.2021 - oba niedrożne, prawy udrożniony,
    Laparoskopia jajowodów 07.2021 - usunięcie zrostów, oba jajowody drożne
    👨🏻 20.11.2020 morfologia 2% reszta parametrów ok

Trzy nieudane IUI
    29.04.2022 punkcja
    IVF ❄️❄️❄️❄️❄️ na zimowisku
    04.05.2022 transfer 5 dniowej blastki 5.1.1.
    7 dpt cień cienia
    8 dpt beta 122
    10 dpt beta 318
    12 dpt beta 702
    14 dpt beta 1543
    19 dpt (23.05.2022) pecherzyk ciążowy beta 7661 prog 231
    29 dpt (02.06.2022) 6+4 jest echo zarodka ❤️ CRL 0,67
    08.07.2022 I prenatalne wszystko ok
    13.07.2022 drugie prenatalne u innego lekarza tez ok
    30.08.2022 II połówkowe, będzie mała bejbisia 👨‍👩‍👧
    02.11.2022 III prenatalne 🍀
    10.01.2023 - urodziła się nasza córeczka 🥰🥰🥰
  • Monika87 Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2020, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Renia wrote:
    Hej Renia ! 🙂 U mnie w pierwszym się nie udało ale mam nadzieję że Tobie się uda !! Trzymam kciuki za złoty strzał. Ja 2 cykl starań 😁

Swoją drogą kończy mi się kwas foliowy i poszłam do apteki i oczywiście nie mogłam kupić tego samego tylko wpadłam w dyskurs z Panią farmaceutką wskazała mi dwa kompleksy witamin albo pregnastart albo femibion.. no i wzięłam femibion. Dodatkowo kupiłam omega 3. Przegielam... Muszę te wszystkie tableteczki skonsultować z ginem.
    A Wy co łykacie ? 😁

thgfyx8dsqgcpg35.png
  • Renia Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2020, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika87 wrote:
    Hej Renia ! 🙂 U mnie w pierwszym się nie udało ale mam nadzieję że Tobie się uda !! Trzymam kciuki za złoty strzał. Ja 2 cykl starań 😁

Swoją drogą kończy mi się kwas foliowy i poszłam do apteki i oczywiście nie mogłam kupić tego samego tylko wpadłam w dyskurs z Panią farmaceutką wskazała mi dwa kompleksy witamin albo pregnastart albo femibion.. no i wzięłam femibion. Dodatkowo kupiłam omega 3. Przegielam... Muszę te wszystkie tableteczki skonsultować z ginem.
    A Wy co łykacie ? 😁

Dzięki dziewczyny! Na złoty strzał nie liczę choć byłaby to miła niespodzianka:) ja narazie biorę tylko kwas foliowy- tak od dwóch miesięcy ale widziałam właśnie bardzo dobre opinie o femibionie i też się zastanawiam nad zakupem jak mi się kwas skończy :)

• Trini87 Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2020, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika87 wrote:
    Hej Trini jesteś z Warszawy - podpowiedz lekarza, zawsze warto mieć namiary na kogoś sprawdzonego 🙂
    Na razie od usg - dr.Malinowski. Dobre opinie ma, wszystko mowi i odpowiada na pytania, tłumaczy. Poza tym - nie mogę innego obecnie w 100% polecić, bo mój ostatni mam wrażenie, że olewa. Także sama szukam.

Leczenie od 2018 roku.
    #2023 - 2kolejne histeroskopie, usunięte zrosty i potwierdzony brak stanu zapalnego macicy (CD138)
    #2021 - 2histeroskopie. Przegroda zlikwidowana w 80%
    #11.2021 Hiperinsulinemia (dieta 🥗 + leki💊)
    #Endometrioza
    #Mutacje: G20210A, 4G/5G, C677T, A1298C 🧬🧬
    #Kariotypy ok
    #Ferrytyna dolna granica
    #Homocysteina 9/12
    #DHEAS nieznacznie powyżej normy
    #Ana2-słabo dodatni

#B.niskie parametry nasienia, kiepskie wiązanie z hialuronianem 😔 Tabletki nic nie dają. Prawdopodobnie genetyka.

#Witaminy💊 i meta

1IV - tylko 2 ❄❄ 5dniowe (2BB i 3BB, PICSI)
    2IV - 3 ❄❄❄3.2.3, 4.2.3, 1.2.3, wykorzystane 😓 (PICSI)
    3IV -2 ❄️❄️ 5.2.2., 5.2.3 (prawidłowe) - Embriogen, IMSI. Został 1...

Cross-match 57%, Allo-mlr 41,9%
    Cytokiny- atak zarodka
    Braki KIR: 2DL5 (grupa 1), 2DS1, 2DS3, 2DS5, 3DS1, 3DP1var
  • Monika87 Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2020, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trini87 wrote:
    Na razie od usg - dr.Malinowski. Dobre opinie ma, wszystko mowi i odpowiada na pytania, tłumaczy. Poza tym - nie mogę innego obecnie w 100% polecić, bo mój ostatni mam wrażenie, że olewa. Także sama szukam.
    Dzięki za info. Ja chodzę do Macieja Błońskiego ma sporo fajnych opini na znany lekarz - na jedej wizycie potrafi Ci zrobić USG transwaginalne, cytologię i USG piersi. :) Muszę z nim jezcze parę rzeczy na najbliższej wizycie pokonsultować , może przepisze jeszcze kilka badań.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 listopada 2020, 20:31

thgfyx8dsqgcpg35.png
  • believer Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2020, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kitka_87 wrote:
    Malinowski wdrożył szczepienia w PL, więc na pewno zleci szczepienia.

Właśnie z tych powodów co podałaś chodzi mi po głowie, żeby allo zrobić, bo powinien być jakiś ślad, że coś się u mnie zadziało.

Robiłaś allo w APC?

O od ilu dni po transferach testowałaś? Może coś tam się bardzo delikatnie działo tylko nie było wyłapane?
    Tak robilam w APC. Robia tylko w srody po wczesniejszym zapisaniu, ewentualnie jak jest duzo ludzi to tez we wtorek pobieraja. Tylko drogo bo 680 zl, w innych miejscach taniej chyba jest. Testowalam po transferach tak jak zalecali albo ciut wczesniej, najwczesniej w 9 dniu po transferze blastki. Mi sie wydaje ze mogło sie cos zadziac w pierwszym transferze bo w 13 dniu po transferze 3dniowego zarodka mialam bete 4,06 ale lekarze nie biora tego pod uwage bo beta ponizej 5 to nie ciaza no ale wg mnie -dlaczego nie byla 0,1 albo np. <2 a akurat 4,06? No ale to moje domysly tylko

starania od 04.2018 r.

10 transferów nieudanych
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 listopada 2020, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    believer wrote:
    Tak robilam w APC. Robia tylko w srody po wczesniejszym zapisaniu, ewentualnie jak jest duzo ludzi to tez we wtorek pobieraja. Tylko drogo bo 680 zl, w innych miejscach taniej chyba jest. Testowalam po transferach tak jak zalecali albo ciut wczesniej, najwczesniej w 9 dniu po transferze blastki. Mi sie wydaje ze mogło sie cos zadziac w pierwszym transferze bo w 13 dniu po transferze 3dniowego zarodka mialam bete 4,06 ale lekarze nie biora tego pod uwage bo beta ponizej 5 to nie ciaza no ale wg mnie -dlaczego nie byla 0,1 albo np. <2 a akurat 4,06? No ale to moje domysly tylko

Na 100% coś zaskoczyło. Taka tknięta beta świadczy, że musiał zacząć się hormon wytwarzać, ale coś go zahamowało.

Jest dużo kobiet, co twierdzą, że nigdy w ciąży nie były. I może to i prawda, ale nie wiedzą na pewno czy do zapłodnienia i dotarcia do macicy nie doszło.

Ja przy drugiej cb wyłapałam dodatni test w dniu @. Fakt faktem dzień przed nie testowałam. Kreska była blada, ale w zasadzie z południowego moczu była dobrze widoczna. Następnego dnia była już @. Nie byłam w labo, bo była to sobota, a u mnie nieczynne jest wtedy. Moja gin stwierdziła, że to nie ciąża, że test się zapaprał (niby czym...?) i stąd dwie kreski. Tyle, że ja zrobiłam testy z trzech różnych firm i wierzę, że niska, bo niska, ale beta jakaś wtedy u mnie była.

• Trini87 Autorytet

Wysłany: 19 listopada 2020, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak tam?
    Warto kupić te testy owulacyjne dla świeżaka?

Leczenie od 2018 roku.
    #2023 - 2kolejne histeroskopie, usunięte zrosty i potwierdzony brak stanu zapalnego macicy (CD138)
    #2021 - 2histeroskopie. Przegroda zlikwidowana w 80%
    #11.2021 Hiperinsulinemia (dieta 🥗 + leki💊)
    #Endometrioza
    #Mutacje: G20210A, 4G/5G, C677T, A1298C 🧬🧬
    #Kariotypy ok
    #Ferrytyna dolna granica
    #Homocysteina 9/12
    #DHEAS nieznacznie powyżej normy
    #Ana2-słabo dodatni

#B.niskie parametry nasienia, kiepskie wiązanie z hialuronianem 😔 Tabletki nic nie dają. Prawdopodobnie genetyka.

#Witaminy💊 i meta

1IV - tylko 2 ❄❄ 5dniowe (2BB i 3BB, PICSI)
    2IV - 3 ❄❄❄3.2.3, 4.2.3, 1.2.3, wykorzystane 😓 (PICSI)
    3IV -2 ❄️❄️ 5.2.2., 5.2.3 (prawidłowe) - Embriogen, IMSI. Został 1...

Cross-match 57%, Allo-mlr 41,9%
    Cytokiny- atak zarodka
    Braki KIR: 2DL5 (grupa 1), 2DS1, 2DS3, 2DS5, 3DS1, 3DP1var
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 listopada 2020, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli nie wiesz kiedy masz owulację to mogą Cię nakierować, więc warto.

• believer Autorytet

Wysłany: 20 listopada 2020, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kitka bylam wczoraj u prof. Malinowskiego. Bede miec szczepienie od meza i razem z nimi pullowane od razu, pierwsze juz w przyszlym tygodniu a kolejne 2 w grudniu 😲 takze dzieje sie

Kitka_87 lubi tę wiadomość

starania od 04.2018 r.

10 transferów nieudanych
  • Sophi Koleżanka

Wysłany: 20 listopada 2020, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny! Dawno mnie nie było, ale śledzę wasze wpisy :)
    Ja dziś po wizycie w klinice u gin i jestem jakaś rozbita... Zobaczyła moje wyniki i na pocieszenie powiedziała mi coś w stylu, że jest źle, ale nie tragicznie bo mam w KIR Bx itp... :D haha. Kazała jechać do immunologa - także dobrze, że już dużo wcześniej się umówiłam, tylko nie wiem jak przeżyje do tego 18 grudnia- to będzie wieczność.
    Po wizycie kazała się zgłosić, żeby zobaczyć jakie leczenie zlecił immuno i potem prawdopodobnie pierwsza moja inseminacja bo mój śluz jest wrogi i myślę, że chyba lepiej najpierw tego spróbować.. a potem in vitro ?

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 listopada 2020, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sophi wrote:
    Hej dziewczyny! Dawno mnie nie było, ale śledzę wasze wpisy :)
    Ja dziś po wizycie w klinice u gin i jestem jakaś rozbita... Zobaczyła moje wyniki i na pocieszenie powiedziała mi coś w stylu, że jest źle, ale nie tragicznie bo mam w KIR Bx itp... :D haha. Kazała jechać do immunologa - także dobrze, że już dużo wcześniej się umówiłam, tylko nie wiem jak przeżyje do tego 18 grudnia- to będzie wieczność.
    Po wizycie kazała się zgłosić, żeby zobaczyć jakie leczenie zlecił immuno i potem prawdopodobnie pierwsza moja inseminacja bo mój śluz jest wrogi i myślę, że chyba lepiej najpierw tego spróbować.. a potem in vitro ?

Sophi wrzuć wyniki - ogarniemy 🙂

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 listopada 2020, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    believer wrote:
    Kitka bylam wczoraj u prof. Malinowskiego. Bede miec szczepienie od meza i razem z nimi pullowane od razu, pierwsze juz w przyszlym tygodniu a kolejne 2 w grudniu 😲 takze dzieje sie

No to świetnie! Pullowane są często skuteczniejsze, więc fajnie, że od razu tak założył 🙂 czyli będziesz mieć co 2 tygodnie, też bym tak chciała, bo po drugim chyba już można działać jeśli chodzi o starania naturalne.

Trzymam za Ciebie kciuki i liczę, że niedługo pochwalisz się tu Allo Mlr ponad 40% 🤩

‹‹ 9 10 11 12 13 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ