Tydzień dla Płodności   

Nie przegap swojej szansy!
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Tylko do 30 listopada   
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Straraczki rocznik 87' - pierwsze dziecko :)
Odpowiedz

Straraczki rocznik 87' - pierwsze dziecko :)

Oceń ten wątek:
  • Monika87 Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2020, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    believer wrote:
    Monika to tez mozna ale chyba najlepiej badanie nasienia ogolne zrobic zeby zobaczc czy jest ok wstepnie. Bardziej dokladne to z kolei fragmentacja DNA plemnikow. A lekarz od nasienia to androlog wiec moze do niego warto sie umowic.
    Dziękuję, na razie zobaczymy co u mnie. Jeśli przez v ten czas nie będzie wychodzic pójdziemy o krok dalej. Mój mąż razem ze mną ogarnia te starania nawet teraz już kubeczek podaje 🤣😁

thgfyx8dsqgcpg35.png
  • Monika87 Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2020, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jeszcze pytanie sie naczytałam tutaj tych artykułów itp. i nie wiedziałam że starając się o dziecko nie można brać ibuprofenu bo może to hamować owulację a ja podczas @ tylko tabletki z ibuprofenem 😭
    No i jeszcze podobno witamina c też nie działa dobrze a ja łykam 3 tabletki dziennie 😔
    Czytam i potem chodzę i się zastanawiam co mogę a czego nie ..
    Czym się suplemetujecie ? Ja biorę kwas foliowy,Wit D , tran i właśnie rutinoscorbin, nic więcej .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 listopada 2020, 17:35

thgfyx8dsqgcpg35.png
  • Trini87 Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2020, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika87 wrote:
    Trini to już u Was trochę to trwa 😔
    Ale z tego co odpisujesz to ten lekarz w tej klinice jakoś nie za bardzo się Wami opiekuje albo ja takie mam odczucia po Twoim opisie. Mam wrażenie że takie trochę naciąganie... Mogę się oczywiście mylić ale na pierwszy rzut taka miałam myśl.
    Niestety... Właśnie tez mam takie wrażenie a mój facet mowi, żeby nie skakać tak po klinikach i na spokojnie. Tyle, że ja już nie umiem na spokojnie. Nie wiem co robić. Jak czytam o ilości kasy jaką dziewczyny wydawały to szoku doznaję.

Natomiast Ty się tak nie przejmuj bo trochę panikujesz a na to jest za wcześnie. Idz do lekarza i podpytaj jakie leki można, czym się suplementować itp.

Ehh jak przypomnę sobie, że kiedyś bałam się wpadki to mnie to zaczyna śmieszyć.

Leczenie od 2018 roku.
    #2023 - 2kolejne histeroskopie, usunięte zrosty i potwierdzony brak stanu zapalnego macicy (CD138)
    #2021 - 2histeroskopie. Przegroda zlikwidowana w 80%
    #11.2021 Hiperinsulinemia (dieta 🥗 + leki💊)
    #Endometrioza
    #Mutacje: G20210A, 4G/5G, C677T, A1298C 🧬🧬
    #Kariotypy ok
    #Ferrytyna dolna granica
    #Homocysteina 9/12
    #DHEAS nieznacznie powyżej normy
    #Ana2-słabo dodatni

#B.niskie parametry nasienia, kiepskie wiązanie z hialuronianem 😔 Tabletki nic nie dają. Prawdopodobnie genetyka.

#Witaminy💊 i meta

1IV - tylko 2 ❄❄ 5dniowe (2BB i 3BB, PICSI)
    2IV - 3 ❄❄❄3.2.3, 4.2.3, 1.2.3, wykorzystane 😓 (PICSI)
    3IV -2 ❄️❄️ 5.2.2., 5.2.3 (prawidłowe) - Embriogen, IMSI. Został 1...

Cross-match 57%, Allo-mlr 41,9%
    Cytokiny- atak zarodka
    Braki KIR: 2DL5 (grupa 1), 2DS1, 2DS3, 2DS5, 3DS1, 3DP1var
  • Janinka Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2020, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika87 wrote:
    Dziewczyny jeszcze pytanie sie naczytałam tutaj tych artykułów itp. i nie wiedziałam że starając się o dziecko nie można brać ibuprofenu bo może to hamować owulację a ja podczas @ tylko tabletki z ibuprofenem 😭
    No i jeszcze podobno witamina c też nie działa dobrze a ja łykam 3 tabletki dziennie 😔
    Czym się suplemetujecie ? Ja biorę kwas foliowy,Wit D , tran i właśnie rutinoscorbin, nic więcej .
    Hej, co do Ibuprofemu nie mam pojęcia. Co do suplementów mam Prenatal Uno. Dokupiłam teraz omega3, bo mam wrażenie, że chyba trochę mało robię pod względem suplementów w stosunku do innych 😂

Monika87 lubi tę wiadomość

14cs CP, ostał się 1 jajowód
    2cs po operacji
  • Syla87 Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2020, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trini87 wrote:
    Niestety... Właśnie tez mam takie wrażenie a mój facet mowi, żeby nie skakać tak po klinikach i na spokojnie. Tyle, że ja już nie umiem na spokojnie. Nie wiem co robić. Jak czytam o ilości kasy jaką dziewczyny wydawały to szoku doznaję.

Natomiast Ty się tak nie przejmuj bo trochę panikujesz a na to jest za wcześnie. Idz do lekarza i podpytaj jakie leki można, czym się suplementować itp.

Ehh jak przypomnę sobie, że kiedyś bałam się wpadki to mnie to zaczyna śmieszyć.

Chyba każda z nas teraz wpadkę uznałaby za błogosławieństwo, tez właśnie rozmawialysmy ostatnio z koleżanka która stara się od 2,5 roku ze byłyśmy głupie bojąc się wpadki ale kto to wiedział ze życie się tak potoczy 😏

Sophi lubi tę wiadomość

Starania od 08.2019
    👩🏼
    drożność 03.2021 - oba niedrożne, prawy udrożniony,
    Laparoskopia jajowodów 07.2021 - usunięcie zrostów, oba jajowody drożne
    👨🏻 20.11.2020 morfologia 2% reszta parametrów ok

Trzy nieudane IUI
    29.04.2022 punkcja
    IVF ❄️❄️❄️❄️❄️ na zimowisku
    04.05.2022 transfer 5 dniowej blastki 5.1.1.
    7 dpt cień cienia
    8 dpt beta 122
    10 dpt beta 318
    12 dpt beta 702
    14 dpt beta 1543
    19 dpt (23.05.2022) pecherzyk ciążowy beta 7661 prog 231
    29 dpt (02.06.2022) 6+4 jest echo zarodka ❤️ CRL 0,67
    08.07.2022 I prenatalne wszystko ok
    13.07.2022 drugie prenatalne u innego lekarza tez ok
    30.08.2022 II połówkowe, będzie mała bejbisia 👨‍👩‍👧
    02.11.2022 III prenatalne 🍀
    10.01.2023 - urodziła się nasza córeczka 🥰🥰🥰
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 listopada 2020, 18:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika87 wrote:

Witamina C w rozsądnych dawkach pomaga, ale jak bierzesz 3 tys. jednostek dziennie to za dużo.

Witamina C może zakwaszać śluz, a tego by nikt nie chciał.

U faceta z kolei działa pobudzająco na plemniki.

Ja biorę metylowany kompleks witamin z grupy B i w tym metylowany kwas foliowy, mio-inozytol, witaminę D, kwasy omega3, magnez.

Czasami łyknę witaminę E. Brałam też jakiś czas cholinę i cynk.

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 listopada 2020, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trini87 wrote:

Ja się bez problemu umówiłam na histeroskopię na NFZ. Potrzebne jest tylko skierowanie.

Ja będę mieć diagnostyczną, ale na operacyjną też się spokojnie umówisz do szpitala.

• nick nieaktualny

Wysłany: 15 listopada 2020, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na badanie nasienia nie trzeba skierowania. Dzwonisz do jakiejś kliniki i mówisz, że chcesz umówić męża czy też mąż sam dzwoni na badanie nasienia. Najlepiej od razu powiedzieć, że chce się też posiew na bakterie tlenowe i beztlenowe.

Jedzie się, płaci się, oddaje próbkę i czeka na wyniki - my otrzymaliśmy na e-maila. Robiliśmy badanie nasienia metodą komputerową CASA plus posiew. Na początku zupełnie to wystarczy.

• Trini87 Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2020, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kitka_87 wrote:
    Ja się bez problemu umówiłam na histeroskopię na NFZ. Potrzebne jest tylko skierowanie.

Ja będę mieć diagnostyczną, ale na operacyjną też się spokojnie umówisz do szpitala.
    W takim razie muszę dodzwonić się do szpitala o terminy. Nie chcę czekać pół roku. :/

Leczenie od 2018 roku.
    #2023 - 2kolejne histeroskopie, usunięte zrosty i potwierdzony brak stanu zapalnego macicy (CD138)
    #Endometrioza
    #Kariotypy ok
    #Ferrytyna dolna granica
    #Homocysteina 9/12
    #Ana2-słabo dodatni

#B.niskie parametry nasienia, kiepskie wiązanie z hialuronianem 😔 Tabletki nic nie dają. Prawdopodobnie genetyka.

#Witaminy💊 i meta

Cytokiny- atak zarodka
  • Trini87 Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2020, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Janinka wrote:
    Hej, co do Ibuprofemu nie mam pojęcia. Co do suplementów mam Prenatal Uno. Dokupiłam teraz omega3, bo mam wrażenie, że chyba trochę mało robię pod względem suplementów w stosunku do innych 😂
    Ja się praktycznie niczym nie suplementuje prócz wit.D co któryś dzień po tym jak okazalo się, że nic z tego. Także ja mało robię ;)

Leczenie od 2018 roku.
    #Endometrioza
    #Kariotypy ok
    #Ferrytyna dolna granica
    #Homocysteina 9/12
    #Ana2-słabo dodatni

#Witaminy💊 i meta

Cytokiny- atak zarodka
  • Trini87 Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2020, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Syla87 wrote:
    Chyba każda z nas teraz wpadkę uznałaby za błogosławieństwo, tez właśnie rozmawialysmy ostatnio z koleżanka która stara się od 2,5 roku ze byłyśmy głupie bojąc się wpadki ale kto to wiedział ze życie się tak potoczy 😏
    Ja jestem po rozwodzie. Jednak z ex mieć nic do czynienia nie chce :D Wolę dziecko z obecnym

Leczenie od 2018 roku.
    #Endometrioza
    #Kariotypy ok
    #Ferrytyna dolna granica
    #Homocysteina 9/12
    #Ana2-słabo dodatni

#Witaminy💊 i meta

Cytokiny- atak zarodka
  • Monika87 Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2020, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trini87 wrote:

Tak, wlasnie zrobię :) pewnie mnie ten gin wyśmieje na tej wizycie pod koniec listopada 😔 ale co ja poradzę jak nie chce tracić czasu.
    Nie wiem czy już mówiłam czy nie ale jakoś tak w tym cyklu obawiam się że owulacji ni było. Robiłam testy( pierwszy raz w życiu ) 2-3 dni tak jak zawsze przewidywałam że miałabym owulke tak wyszły negatywne :( no i jakies tam kłucie w jajnikach miałam, a w tym miesiącu nic ... Śluzu też u siebie nie zaobserwowałam.. no nic okaże się pod koniec miesiąca 😉
    Dziś poszłam przewietrzyc umysł i zgubić trochę tłuszczu czyt. Pobiegać 😁 dawno tego nie czyniłam a waga już maskara przez te pracę zdalną 😭😭

thgfyx8dsqgcpg35.png
  • Monika87 Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2020, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kitka_87 wrote:
    Witamina C w rozsądnych dawkach pomaga, ale jak bierzesz 3 tys. jednostek dziennie to za dużo.

Witamina C może zakwaszać śluz, a tego by nikt nie chciał.

U faceta z kolei działa pobudzająco na plemniki.

Ja biorę metylowany kompleks witamin z grupy B i w tym metylowany kwas foliowy, mio-inozytol, witaminę D, kwasy omega3, magnez.

Czasami łyknę witaminę E. Brałam też jakiś czas cholinę i cynk.
    Ja przegielam w tym miesiącu z witamina c ... 😔 Nie wiedziałam że to ma takie skutki... Mam nadzieję że można to szybko naprawić i w przyszłym cyklu już będzie ok. Nie wiem czy przestać całkiem brać czy brać po jednej tabletce.
    Ja od niedawna co 2-3 dni na nic łykam cynk na noc i mój mąż też. Wyczytałam gdzieś że po cynku nie powinno się dużo pić dlatego na noc.

thgfyx8dsqgcpg35.png
  • Monika87 Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2020, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A w ogóle to jak pracujecie dziewczyny ? Ja zdalnie i czasem to już tym rzygam... Lubiłam chodzić rotacyjnie tydzień stacjonarnie tydzień zdalnie ale znów kazali iść całkowicie na zdalną.
    Przez to 4 liter nie chce mi się nigdzie ruszyć .. a maluje się od święta.😁
    Tak to coeiek wyszedł trochę świata zobaczył odpicował się a teraz... ? Jakieś rozciągnięte dresy i siedzę w domu bez make up 😁

thgfyx8dsqgcpg35.png
  • Trini87 Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2020, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika87 wrote:
    A w ogóle to jak pracujecie dziewczyny ? Ja zdalnie i czasem to już tym rzygam... Lubiłam chodzić rotacyjnie tydzień stacjonarnie tydzień zdalnie ale znów kazali iść całkowicie na zdalną.
    Tak to coeiek wyszedł trochę świata zobaczył odpicował się a teraz... ? Jakieś rozciągnięte dresy i siedzę w domu bez make up 😁
    Zdalnie całkowicie od marca. Dla mnie ok, moj pies za to wariuje jak wyjde.
    Fakt - dres code jest 😝 i tez mi się malowac nie chce. Chodze jedynie na ćwiczenia na plecy ale to rehabilitacja.

Skad jesteście?

Leczenie od 2018 roku.
    #Endometrioza
    #Kariotypy ok
    #Ferrytyna dolna granica
    #Homocysteina 9/12
    #Ana2-słabo dodatni

#Witaminy💊 i meta

Cytokiny- atak zarodka
  • Janinka Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2020, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika87 wrote:
    Hej, ja od połowy marca byłam w biurze tylko kilka dni. Praca zdalna tylko. Żałuję, bo motywacja zupełnie inna. Praca oczywiście w dresie, no make up. Wiadomo, wszystko ma ja plusy i minusy 🤔

14cs CP, ostał się 1 jajowód
    2cs po operacji
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 listopada 2020, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika87 wrote:
    Ja przegielam w tym miesiącu z witamina c ... 😔 Nie wiedziałam że to ma takie skutki... Mam nadzieję że można to szybko naprawić i w przyszłym cyklu już będzie ok. Nie wiem czy przestać całkiem brać czy brać po jednej tabletce.
    Ja od niedawna co 2-3 dni na nic łykam cynk na noc i mój mąż też. Wyczytałam gdzieś że po cynku nie powinno się dużo pić dlatego na noc.

Spokojnie nie zrobiłaś nic złego, po prostu trzeba łykać z głową 🙂

Cynk wskazany, szczególnie dla mężczyzn, ale dla nas także.

• Joasia 🌞 Przyjaciółka

Wysłany: 16 listopada 2020, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Monika ,
    Kurcze przepraszam za moja nieobecność ,ale niestety mnie tez dopadła Korona , na szczęście już zdrowa , i nawet dobrze ze nie byłam w ciąży... w tym miesiącu starań ciąg dalszy 🙂
    Jak czytam historie Twoja , i innych rówieśniczek to bardzo podobna do mojej , także poznałam mojego męża kilka lat temu , tak się życie potoczy czasem , wszystkie koleżanki dzieci maja , a ja taka inna ... ale na szczęście nie sama , bo jest tu więcej 33 latek które się starają o pierwsze maleństwo 😉

A pracy ... także mi brakuje pracy , narazie jestem kurą domowa ponieważ pracowałam w lotnictwie a ze względu na to ze nic na razie nie lata jestem bezrobotna 😪 i tez siedzę często w dresach na tapczanie bez make up , ale od czasu do czasu pomaluje się , ładnie ubiorę i zrobie kolacyjkę mężowi , żeby nie było ze jestem leniwa 😂😂

Monika87 wrote:

Starania od września 2019 z przerwami
    👱🏻‍♀️Ja -wszystkie badania w normie
    AMH 21,8
    Mały torbiel na prawym jajniku ,
    👱🏻‍♂️On-wszystkie badania w normie
    Wyniki nasienia b.dobre
    Wrzesień 2021 klinika płodności
    -Nie znaleziono powodu
    1 IUI ❇01.12.2021 Gonal f+ovitrelle
  • believer Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2020, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika87 wrote:
    Ja tez pracuje zdalnie tydzien a tydzien normalnie, to jest bardzo dobry system. Caly czas siedziec w domu wcale nie jest tak fajnie w co bym kiedys nie uwierzyla jakby mi ktos powiedzial ze bede miec prace zdalna ;) ale moja siostra tez zdalnie od marca pracuje i poleca umyc sie, ubrac i wyszykowac jak do wyjscia i siedziec przy stole lub biurku w czasie pracy. Moze sprobujcie, taka namiastka normalnosci.

starania od 04.2018 r.
    Ja: rocznik '87,AMH 0,02-> IVF z KD
    MTHFR hetero, PAI-1 homo, kariotyp Bx (bez 2DS5,3DS1), histeroskopia ok,
    On: rocznik '88, fragmentacja 27,1 % (norma <25%)

10 transferów nieudanych
    11 transfer - udany na chwilę - 7 tc -poronienie zatrzymane 💔
  • Monika87 Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2020, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trini jakiego psiaka macie ? 🙂
    Ja z Wawy a Ty?

W marcu jak nas wywali na zdalną to siedziałam jak ten łach przed kompem 🤣 teraz inaczej już się ubiorę w lepszy dres :D uczesze, stanik założę 🤣🤣
    Tak czy siak praca troche tak trochę tak jest spoko :) ale też myślałam,że w życiu tego nie powiem że chce wrócić do biura 😉

Joasia no to widzę że ten rocznik tak ma, że musialyśmy swoje przejść zeby trafic na odpowiednią osobę. Ja mam chlopa do rany przyłóż .. choć czasem mnie wkurza 😁😁😁 ale skłamałabym gdybym coś złego na niego powiedziała 🥰

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 listopada 2020, 21:22

thgfyx8dsqgcpg35.png
‹‹ 7 8 9 10 11 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ