X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Styczeń❄️, wino🍷 i kebaby 🌯 to jest przepis na dwa szkraby 👨‍👩‍👧‍👦
Odpowiedz

Styczeń❄️, wino🍷 i kebaby 🌯 to jest przepis na dwa szkraby 👨‍👩‍👧‍👦

Oceń ten wątek:
  • Maiora Autorytet

Wysłany: 10 marca 2023, 18:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sara30 wrote:
    Powiem wam, dzisiaj byłam z młodą u psychiatry... Wizyta 300 zł tylko po to by wziąć papierek. A po co?
    Złożyłam papiery bo młodej skończyło się orzeczenie o niepełnosprawności. Wysłałam im teczkę dokumentów, zaświadczeń i opinii, kart wypisowych od neurologa, kardiologa, genetyka, laryngologa, audiologa, psychiatry, ortopedy, okulisty, hematologa + opinie z przedszkola i poradni psychologiczno pedagogicznej. Co dostałam w odpowiedzi? Że nie będzie orzekania bez świeżej opinii psychiatrycznej (dostarczona przeze mnie miała 8 miesięcy 😂😂😂).
    No to pojechałam do psychiatry (zna Tolkę od dawna) i opowiedziałam jej o co chodzi. Oczywiście była zażenowana i stwierdziła, że "chyba im się nudzi"... Nasmarowała mi taką opinię, że bez gadania orzekną mi w trymiga 😂
    Trochę ją aż poniosło ale użyła takiego pięknego słownictwa a na końcu nasmarowała drukowanymi, że dziecko WYMAGA OPIEKI I OBSLUGI OSOBY DOROSLEJ W CELU ZAPEWNIENIA PODSTAWOWEJ EGZYSTENCJI I TERAPII 😬
    Mam nadzieję, że to im wystarczy i przestaną mnie ganiać z papierami bo to się wlecze od grudnia 😤
    Polska i opieka nad osobami niepełnosprawnymi to jest jakiś żart...

👩 30l.👦 33l.

Razem od 2012
    Ślub 2019

age.png

Kochamy Cię Synku❤️🙏
  • Niuśka Ekspertka

Wysłany: 10 marca 2023, 19:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Noo mam głuchych rodziców, wiem coś o tym, szok żeby na cały szpital ani jedna osoba nie potrafiła rozmawiać w języku migowym, mam wrażenie że w szpitalach ich sie boją a uważam że moi rodzice są dość kontaktowi i wystarcza kartka i długopis. Jeśli chodzi o urzędy tam nie ma problemu....

preg.png

👱🏼‍♀️ 22
    🧑🏽23

31.01⏸🤞🏼
    01.02 beta: 12.52 ❤
    03.02 beta:52.85🤯
    24 02 mamy ❤
    5.04 badania prenatalne 6.5 cm do Kochania 🥰
  • Sara30 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2023, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maiora dla mnie największym nieporozumieniem jest to, że dziecko z wadą genetyczną ma orzeczenie o niepełnosprawności na... 2 lata 🤣
    No bo wiesz, może mu minie 🤣

Niuśka to jest paranoja aby w szpitalu nie było tłumacza języka migowego 🙄
    moja córka jest i na 99% będzie niemowiąca i staramy się uczyć ją komunikacji mowikiem. Ma specjalny tablet, na którym oczywiście tablice dostosowuje się do poziomu intelektualnego właściciela :) w tej chwili młoda ma kilka symboli typu jeść, pić, kot, pies itp ale znam dzieci, które nie mówią a są w normie intelektualnej i dzięki mowikowi mogą normalnie "rozmawiać" bo komunikator mówi.
    Ale czy ona się nauczy komunikacji? Szczerze, nie liczę na to. Ale samo sygnalizowanie nam mowikiem głodu czy pragnienia będzie ogromnym krokiem :)

💁🏻‍♀️33
    🙋🏻‍♂️38
    👩🏻🩷9 E 👦🏻🩵8 E 👧🏻🩷6 T 👶🏻 L:
    age.png

Szalona rodzina z 4 szalonych dzieci 🤪
    Szalona matka córki z niepełnosprawnościami 👻
  • Sara30 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2023, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, co mogę brać w ciąży bezpiecznego bez recepty na ZUM?

Boli mnie podbrzusze i zaczęło piec przy sikaniu :/ mam zajebistą skłonność do ZUM i przez taką pierdole urodziłam przedwcześnie Tolę...

Myślę, że rano zawiozę mocz do luxmedu i jeśli będzie słaby wynik to ogarnę jakaś receptę on-line ale chcę się dzisiaj poratować.

Mam chyba tylko urosept i furagine :/

💁🏻‍♀️33
    🙋🏻‍♂️38
    age.png

• RiverS Autorytet

Wysłany: 10 marca 2023, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sara30 wrote:

Boli mnie podbrzusze i zaczęło piec przy sikaniu :/ mam zajebistą skłonność do ZUM i przez taką pierdole urodziłam przedwcześnie Tolę...

Myślę, że rano zawiozę mocz do luxmedu i jeśli będzie słaby wynik to ogarnę jakaś receptę on-line ale chcę się dzisiaj poratować.

Ja dostałam info żeby urosept brać w razie czego, siostra tez całą ciąże na urosepcie, bo mamy obie kamice, także może sprobuj?

26
    hashimoto + niedoczynność
    marzec 2022 usunięta torbiel jajnika 8 cm

👩🏼‍🍼 Tosia 🤍
  • Pucz Autorytet

Wysłany: 10 marca 2023, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sara30 wrote:

U mnie dr zaleciła właśnie urosept, jak wyszły leukocyty w moczu 🙃

07.22 - stymulacja lametta
    11.22 - badanie drożności ✅
    11.22 - stymulacja do IUI - lametta + gonal ❌
    12.22 - stymulacja do IUI - lametta + gonal ❌
    06.01.23 - ⏸ 🙏😍
    07.01.23 - ⏸ beta - 71.58 prog - 27.78 🥰 🙏
    09.01.23 beta - 333.02 prog 51.02 😍
    11.01.23 beta - 770.34
    14.01.23 beta - 2112.51
    18.01.23 - pęcherzyk ciążowy 🥰 + torbiel na jajniku - 6 cm 😱
    27.01.23 - zarodek z serduszkiem 😍
    15.02.23 - 26 mm maleńkiego człowieczka 🥰
    07.03.23 - 61 mm Maluszka ☺ Sanco - zdrowy chłopczyk 💙
    27.03.23 - 9.77 cm Bobasa 😍
    12.04.23 - 210 g Leosia 🥰
    08.05.23 - 411 g 🤩
    12.05.23 - połówkowe - 536 g zdrowego Akrobaty 😄
    29.05.23 - 731 g 😍 szyjka 2.6 cm 🥺
    14.06.23 - kilogram Bobasa 🥰 szyjka 2.1 cm 😞

26.08.23 - Leopold 🧡🐻 3045 g 51 cm
  • Longanimity Autorytet

Wysłany: 10 marca 2023, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze jest coś takiego jak urolact i to wspomagająco też można w ciąży

👩34l 👦32l
    Rak piersi (w trakcie hormonoterapii), choroba autoimmunologiczna (wzjg z remisja po ciąży💪), endometrioza
    mutacja heterozygota:
    czynnik II(protrombina), PAI-1, MTHFR
    23.10.2022 - pęknięta torbiel, krwawienie do brzucha, poronienie 7/8tc 💔 (Jaś 💜) - usunięty lewy jajnik i jajowód (prawdopodobnie nie potrzebnie😮‍💨)

23.09 Zbyś po drugiej stronie brzuszka 💙 52cm 3200g

age.png
  • Maiora Autorytet

Wysłany: 10 marca 2023, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sara30 wrote:
    Maiora dla mnie największym nieporozumieniem jest to, że dziecko z wadą genetyczną ma orzeczenie o niepełnosprawności na... 2 lata 🤣
    No bo wiesz, może mu minie 🤣

Niuśka to jest paranoja aby w szpitalu nie było tłumacza języka migowego 🙄
    moja córka jest i na 99% będzie niemowiąca i staramy się uczyć ją komunikacji mowikiem. Ma specjalny tablet, na którym oczywiście tablice dostosowuje się do poziomu intelektualnego właściciela :) w tej chwili młoda ma kilka symboli typu jeść, pić, kot, pies itp ale znam dzieci, które nie mówią a są w normie intelektualnej i dzięki mowikowi mogą normalnie "rozmawiać" bo komunikator mówi.
    Ale czy ona się nauczy komunikacji? Szczerze, nie liczę na to. Ale samo sygnalizowanie nam mowikiem głodu czy pragnienia będzie ogromnym krokiem :)
    Tak samo jak osobie bez nogi albo z przerwanym rdzeniem kręgowym bo może zacznie chodzić 🤦

👩 30l.👦 33l.

Razem od 2012
    Ślub 2019

age.png

Kochamy Cię Synku❤️🙏
  • Sara30 Autorytet

Wysłany: 10 marca 2023, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maiora wrote:
    Tak samo jak osobie bez nogi albo z przerwanym rdzeniem kręgowym bo może zacznie chodzić 🤦

Ten sam mechanizm. Patologiczny mechanizm 😒

Dzięki dziewczyny, wezmę urosept i mam nadzieję, rozejdzie się po kościach :)

💁🏻‍♀️33
    🙋🏻‍♂️38
    age.png

• Sara30 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2023, 00:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie co, ja chyba rano pojadę zrobić mocz i posiew. Całe podbrzusze mnie kłuje. Od kilku dni czułam ucisk ale myślałam, że to po prostu macica się rozciąga :/
    Jak posiew wykluczy bakterie to super ale jeśli nie to chyba pozostanie antybiotyk 😑

💁🏻‍♀️33
    🙋🏻‍♂️38
    age.png

• Kania_czubajka Autorytet

Wysłany: 11 marca 2023, 07:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sara, trzymam kciuki, żeby cię pomogły leki. Zapalenie pęcherza to straszna rzecz, nie raz,nie dwa przechodziłam ją przed ciążą. Teraz, odpukać, trzyma się ode mnie z daleka.

Witam się dziś dziewczyny z drugiego trymestru, tak mi dziś apka powiedziała , a ja się zaskoczyłam, że to już ☺️

Ogoorkowa, Sara30, Meeg, RiverS, Maiora, agentka93, Ancalime, Kasio lubią tę wiadomość

19.09 🥹 3750 gram, 54 cm
    age.png
  • Ogoorkowa Autorytet

Wysłany: 11 marca 2023, 07:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczoraj miałam tyle energii, że nagotowalam zupy w słoiki na następny tydzień, bo nigdy nie wiadomo kiedy znowu odetnie bateryjki 😆 choć nie zmieniło to faktu, że o 21 poszłam spać 😁

Pucz, super wieści! ♥️

Kania_czubajka, pięknie! Teraz powinien być ponoć ten najlepszy czas w ciąży :D już nie mogę się doczekac 😃

Kania_czubajka, Pucz lubią tę wiadomość

PAI-1, MTHFR - homo❌

10.2023 🎀❤️ (2 cs)
    05.2025 👼🏻💔 (T13, 14+0, 2 cs)

Kariotyp ❓

Wysłany: 11 marca 2023, 07:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ta ciąża i tak jest dla mnie zaskakująco łaskawa, jeśli drugi trymestr jest lżejszy niż pierwszy to powinnam w ogóle zapomnieć o niej 😅

Ancalime lubi tę wiadomość

19.09 🥹 3750 gram, 54 cm
    age.png
  • Sara30 Autorytet

Wysłany: 11 marca 2023, 08:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kania super :D
    Drugi trymestr to same przyjemności - rosnący brzuszek, pierwsze ruchy :) a ryzyko utraty ciąży drastycznie spadło :)

Kania_czubajka lubi tę wiadomość

💁🏻‍♀️33
    🙋🏻‍♂️38
    age.png

• Meeg Autorytet

Wysłany: 11 marca 2023, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny które już są po usg prenatalnym. Jak długo ono trwało?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 marca 2023, 08:49

Pucz lubi tę wiadomość

age.png

Wysłany: 11 marca 2023, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meeg wrote:
    Dziewczyny które już są po usg prenatalnymi. Jak długo ono trwało?
    U mnie gdzieś z 15-20 minut. Nie wiem, czy to standardowy czas 🤷

Meeg lubi tę wiadomość

19.09 🥹 3750 gram, 54 cm
    age.png
  • Pucz Autorytet

Wysłany: 11 marca 2023, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meeg wrote:
    U mnie też ok 20 minut ☺

Meeg lubi tę wiadomość

07.22 - stymulacja lametta
    11.22 - badanie drożności ✅
    11.22 - stymulacja do IUI - lametta + gonal ❌
    12.22 - stymulacja do IUI - lametta + gonal ❌
    06.01.23 - ⏸ 🙏😍
    07.01.23 - ⏸ beta - 71.58 prog - 27.78 🥰 🙏
    09.01.23 beta - 333.02 prog 51.02 😍
    11.01.23 beta - 770.34
    14.01.23 beta - 2112.51
    18.01.23 - pęcherzyk ciążowy 🥰 + torbiel na jajniku - 6 cm 😱
    27.01.23 - zarodek z serduszkiem 😍
    15.02.23 - 26 mm maleńkiego człowieczka 🥰
    07.03.23 - 61 mm Maluszka ☺ Sanco - zdrowy chłopczyk 💙
    27.03.23 - 9.77 cm Bobasa 😍
    12.04.23 - 210 g Leosia 🥰
    08.05.23 - 411 g 🤩
    12.05.23 - połówkowe - 536 g zdrowego Akrobaty 😄
    29.05.23 - 731 g 😍 szyjka 2.6 cm 🥺
    14.06.23 - kilogram Bobasa 🥰 szyjka 2.1 cm 😞

26.08.23 - Leopold 🧡🐻 3045 g 51 cm
  • Maiora Autorytet

Wysłany: 11 marca 2023, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratulacje dziewczyny II trymestru❤️
    Sara współczuję pęcherza 😢
    Ja nie pojechałam w ten weekend na uczelnie bo czuje się fatalnie zmęczona i boli mnie brzuch i plecy od kilku dni.
    W poniedziałek powinnam wrócić do pracy. Rozmawiałam wczoraj z moją kierowniczką i ona sama mi powiedziała że lepiej będzie jak pójdę na zwolnienie i o nic mam się nie martwić

👩 30l.👦 33l.

Razem od 2012
    Ślub 2019

age.png

Kochamy Cię Synku❤️🙏
  • Ancalime Autorytet

Wysłany: 11 marca 2023, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meeg wrote:
    U mnie niecałe pół godziny, myślę że ok. 20 minut to jest standard.

Pucz, gratuluję zdrowego chłopczyka ❤️. To już na 100proc mamy jednego kawalera i jedną pannę w naszej grupce 🥰.

Mi kalendarz chiński się nie sprawdził.

Sara, współczuję problemów z pęcherzem. Parę z nas, jak sama wiesz, robiło już posiewy i nawet brało antybiotyki. Kciuki aby przeszło szybko, a posiew był czysty.

Maiora, widać organizm potrzebuje odpoczynku. Ja mam jak Kania, ciążę bezobjawową. Są plamienia, problemy z cukrem i były z moczem, ale jak idzie o mdłości,itp. to nie mam co narzekać. Mam zamiar pracować jak najdłużej. I w kwietniu chyba powiem w końcu pracodawcy 😔. Boję się jak cholera.

Ja się zastanawiam w którym tygodniu ciąży jestem 🤦🏻‍♀️. Lekarze mówili, że najważniejsza data to ta z USG I trymestru. A więc 16.09. ale nie wpisał mi nic dr do karty ciąży 🤦🏻‍♀️. Może moja prowadząca to zrobi? W poprzedniej ciąży faktycznie przy porodzie brano pod uwagę datę porodu wyznaczoną na USG I trym. 🤔.

Mój mąż zaczął mnie wkurzać. Mam wrażenie, że w ogóle nie przejmuje się ciążą i nie dostaję od niego tego wsparcia. Żalę mu się, że nie wiem czemu, ale podawanie insuliny mnie boli (a wg diabeto i ulotki jest bezbolesne), a on 'cierp ciało coś chciało'. Wymiotuję w aucie, a on nawet nie zjechał na bok 😔. Muszę z nim na ten temat porozmawiać, bo jego zachowanie sprawia mi przykrość. Oboje chcieliśmy drugiego dziecka, 300 dni w roku jestem sama, więc jak wraca to chciałabym się poczuć bardziej zaopiekowana.

Sorka za żale, ale przez hormony odbieram podwójnie przykro takie zachowania 😔.

Meeg lubi tę wiadomość

Starania od 01.20
    18.01. Beta 3454 prog 9,5
    24.01. Beta 10319 (44%)
    28.01. USG 6+1 CRL 4,7mm, YS 3,9mm
    03.02. USG 6+4 CRL 6,2mm
    ❤️ zostań z nami
    age.png
  • Meeg Autorytet

Wysłany: 11 marca 2023, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Acalime niestety ale czasami panom brakuje taktu i wyczucia. Nie jest tak że mój jest idealny i zawsze wie co powiedzieć i czasami też jak coś palnie to niestety ale muszę go ostro zgasić. Z tym że ja nie trzymam w sobie i nie czekam na rozmowe tylko reaguje od razu.
    Moj ciagle pyta jak się czuje i współczuję ale ostatnio mnie denerwował podejściem do badań usg itp. Na prenatalne zapytał czy musi iść.. rozumiem że wynika to z jego niewiedzy i nie ogarniam gdzie co i jak powinien być ale mi się zrobiło przykro za słowo "musze" od razu zrobiłam mu wykładzik i już nie ma tematu.
    Im czasami trzeba powiedzieć do słuchu trochę jak dzieciom bo nie zawsze sami z siebie kumają.
    Porozmawiajcie wyrzuć to z siebie i jestem pewna ze się zreflektuje.
    Tulę solidarnie za mało dyplomatycznych mężów 😘

Ancalime lubi tę wiadomość

age.png
‹‹ 519 520 521 522 523 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ