Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Poznaj kluczowe składniki dla mamy i dziecka 👇
SPRAWDŹ
Partner Akcji

DHA z alg czy ryb? Sprawdzamy, dlaczego DHA z alg zyskuje na popularności wśród przyszłych mam.
SPRAWDŹ
Partner Akcji

Przytłoczona zbyt wieloma zaleceniami?
Poznaj 7 składników rekomendowanych przez ginekologów w jednej formule👌
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Styczeń❄️, wino🍷 i kebaby 🌯 to jest przepis na dwa szkraby 👨‍👩‍👧‍👦
Odpowiedz

Styczeń❄️, wino🍷 i kebaby 🌯 to jest przepis na dwa szkraby 👨‍👩‍👧‍👦

Oceń ten wątek:
  • Kania_czubajka Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2023, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oo Pucz, to masz pewnego chłopaka:) zobaczymy, co u mnie dr powie po świętach :)

Rozumiem, że masz gorsze dni po przebojach tarczycowych. Ja niestety nie wiem nic na ten temat ;( ale życzę wszystkiego, wszystkiego dobrego 🤞🤞🤞

Pucz lubi tę wiadomość

19.09 🥹 3750 gram, 54 cm
    age.png
  • Longanimity Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2023, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje tsh niby odbiło od dna... ale bez szaleństw... miałam 0,008 a teraz jest 0,01 więc mam nadzieję że pójdzie w górę już 🤷‍♀️kontrolę mam we wtorek to coś się dowiem 🙄
    Za to mam poniżej hemoglobine i hematokryt choć wyższe wyniki niż w szpitalu... a u mnie problem bo żelazo ciężkie na jelita i nie wiadomo co mogę zażywać... chyba w środę pójdę do gastrologa z wynikami bo mówił żeby się po szpitalu pokazać to zapytam...
    W tym roku przygotowania do świąt na luzie... robie najmniej jak pamiętam w swojej historii a chyba zmęczona jestem podobnie 😅

👩34l 👦32l
    Rak piersi (w trakcie hormonoterapii), choroba autoimmunologiczna (wzjg z remisja po ciąży💪), endometrioza
    mutacja heterozygota:
    czynnik II(protrombina), PAI-1, MTHFR
    23.10.2022 - pęknięta torbiel, krwawienie do brzucha, poronienie 7/8tc 💔 (Jaś 💜) - usunięty lewy jajnik i jajowód (prawdopodobnie nie potrzebnie😮‍💨)

23.09 Zbyś po drugiej stronie brzuszka 💙 52cm 3200g

age.png
  • RiverS Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2023, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tsh i beta HCG to bardzo podobne hormony, organizmowi ciężko ogarnąć różnice, wiec jak beta wysoka to tsh przestaje produkować, także się nie martw 😊

Sara, no to nowina! Dobrze, że chociaż tego rodzynka macie 😁

Powiem Wam, że już się przełączyłam i ja, i mąż i w sumie w rodzinie już mówimy o maluchu Tosia, więc zaczęłam się stresować co będzie jak się okaże, że będzie chłopak 🫣😅 no ale najwyżej będziemy się przestawiać. Łatwiej mi jak ma imię 😁

Ogoorkowa, Niuśka lubią tę wiadomość

26
    hashimoto + niedoczynność
    marzec 2022 usunięta torbiel jajnika 8 cm

👩🏼‍🍼 Tosia 🤍
  • Meeg Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2023, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie zastanawiam się co moja endo powie na moje TSH bo też zaliczyłam spadek w ciąży, zastanawiam się czy trzeba włączyć jakieś tabletki czy to faktycznie ciąża tak wpływa i nic z tym się nie robi..
    Pucz współczuję problemów z tarczycą , oby po ciąży udało się wszystko unormować. Teraz bierzesz jakieś leki?

Ja już padłam, cały dzień przy garach i piekarniku. Raczej wszystko zgodnie z planem w tym roku nawet okna umyte, plan na jutro ostatnie sprzątanie i może jeszcze jak znajdę siłę zrobię jedno ciasto bez pieczenia bo zapowiadają się pielgrzymki u nas w te święta. My zawsze robimy śniadanie wielkanocne u siebie a potem obiady kolacje i drugi dzień znajomi obiad który się przeciągnie pewnie do kolacji wiec planowania i szykowania co dać na stoł jest zawsze sporo.
    Fajnie byłoby czasami pójść gdzieś na gotowe i w "gości" posiedzieć tyle ile się ma ochotę i wyjść do do domu kiedy się chce 😉 😅

age.png
  • Pucz Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2023, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agentka, właśnie najbardziej męcząca jest ta perspektywa kontrolowania, chciałam już mieć temat zamknięty 😁 no ale grunt, żeby nie było to nic poważniejszego...
    Odnośnie ruchów Bobasa to chyba nie czuje 😁 chociaż pewności nie mam, bo nie znam tego uczucia, nieraz wydaje mi się, że coś się dzieje, ale ostatecznie stwierdzam, ze to chyba jelita 😅 mam nadzieję,, że jak to będzie Maluch to nie będę miała wątpliwości 😄

Kania, no u Ciebie jeszcze sytuacja może się zmienić w przyszłym tygodniu 😄 ale już niech zostaną te nasze chłopaki w tej naszej forumowej mniejszości 😁 niedowiary ile mamy dziewczynek 😃

Meeg, biorę Euthyrox 50, ale było to bardziej zapobiegawczo po tym moim zapaleniu i miałam powoli schodzić na 25, ale po USG dr stwierdziła, że lepiej nie, bo może się niezle zadziać po tym co zobaczyła 🙈 najważniejsze, że Maluchowi to podobno w żaden sposób nie zagraża jak jest teraz, a co będzie później to się okaże 😊

Meeg, Ogoorkowa lubią tę wiadomość

07.22 - stymulacja lametta
    11.22 - badanie drożności ✅
    11.22 - stymulacja do IUI - lametta + gonal ❌
    12.22 - stymulacja do IUI - lametta + gonal ❌
    06.01.23 - ⏸ 🙏😍
    07.01.23 - ⏸ beta - 71.58 prog - 27.78 🥰 🙏
    09.01.23 beta - 333.02 prog 51.02 😍
    11.01.23 beta - 770.34
    14.01.23 beta - 2112.51
    18.01.23 - pęcherzyk ciążowy 🥰 + torbiel na jajniku - 6 cm 😱
    27.01.23 - zarodek z serduszkiem 😍
    15.02.23 - 26 mm maleńkiego człowieczka 🥰
    07.03.23 - 61 mm Maluszka ☺ Sanco - zdrowy chłopczyk 💙
    27.03.23 - 9.77 cm Bobasa 😍
    12.04.23 - 210 g Leosia 🥰
    08.05.23 - 411 g 🤩
    12.05.23 - połówkowe - 536 g zdrowego Akrobaty 😄
    29.05.23 - 731 g 😍 szyjka 2.6 cm 🥺
    14.06.23 - kilogram Bobasa 🥰 szyjka 2.1 cm 😞

26.08.23 - Leopold 🧡🐻 3045 g 51 cm
  • Longanimity Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2023, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja chyba czuję ruchy 🥰 oczywiście tylko czasem jak jestem w bezruchu i to takie delikatne 😊 jelita mam opanowane dokładnie wiem jak czuć jak tam się cos dzieje więc wydaje mi się że to jednak Dzidziuś 🤗
    Wczoraj by się zgadzało bo akurat byłam po brownie z owocami a ponoć po słodkim dzieciaczki się ruszają 🙉 pamiętam jak moja kuzynka jadła snickersy jak chciała żeby dziecko się ruszyło 🤣

agentka93, Ancalime, Meeg, Ogoorkowa, RiverS, Kasio, GrubAsia lubią tę wiadomość

👩34l 👦32l
    Rak piersi (w trakcie hormonoterapii), choroba autoimmunologiczna (wzjg z remisja po ciąży💪), endometrioza
    mutacja heterozygota:
    23.10.2022 - pęknięta torbiel, krwawienie do brzucha, poronienie 7/8tc 💔 (Jaś 💜) - usunięty lewy jajnik i jajowód (prawdopodobnie nie potrzebnie😮‍💨)

age.png
  • Longanimity Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2023, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meeg moja endo powiedziała że jeżeli to od ciąży to nic się nie robi tylko kontroluje i w II trymestrze powinno odbić ale nie mam pojęcia jak szybko 🤷‍♀️ za tydzień idę do gina i się zastanawiam czy robić na nowo morfologie... czy jest sens robić co jakieś 1,5tyg... a zrobiłabym odrazu to tsh kolejny raz... sama nie wiem...

👩34l 👦32l
    mutacja heterozygota:

age.png
  • Maiora Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2023, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pucz ❤️ doskonale cię rozumiem. Walczę z Hashimoto i niedoczynnością 10 lat. Teraz jest super bo dzięki lekarce z Krakowa udało mi się ją ustabilizować ale wcześniej przez 8 lat miałam non stop albo za małą dawkę albo za dużą. Na huśtawka doprowadzała mnie do szału. 🤯 U mnie sprawdziło się branie mniejszej dawki leków przez 4 dni w tyg i większej przez 3 dni w tyg. Trzymam kciuki żebyś trafiła na dobrego lekarza który cię szybko ustabilizuje, bo wiem po sobie ze to można ogarnąć w 3 miesiące jak lekarz wie co robi 🤞🤞
    Sara ale szok 🤯 nie dziwię Ci się że musisz się oswoić moją kumpela tak się nastawiła na dziewczynkę że jak się dowiedziała że to jednak chłopak to potrzebowała tygodnia żeby się z tym pogodzić. Wiadomo że kochasz tak samo ale trzeba przejść ten pierwszy szok. Dobrze że to się teraz wyjaśniło a nie przy porodzie 😂
    Ja mam nadzieję że dowiem się czegos w czwartek na wizycie 😁😁😁

Miłego wieczoru ❤️

Pucz lubi tę wiadomość

👩 30l.👦 33l.

Razem od 2012
    Ślub 2019

age.png

Kochamy Cię Synku❤️🙏
  • agentka93 Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2023, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maiora a przeczucie co Ci mówi :D?

Hashimoto, z.Sjögrena
    ANA3 dodatnie
    Pai homo 4G

10.2022- puste jajo 8tc.
    25.01- beta:80, prog: 31
    03.02-pęcherzyk 0,69cm w macicy
    11.02- mamy zarodek i serduszko❤️
    17.02- IP, krwiak, bobo 1,05 cm
    28.02- 2,16 cm bobasa, krwiak zniknął ❤️
    18.03- NIFTY: niskie ryzyka, dziewczynka 🌸
    21.03- prenatalne, 5,5 cm fikającej panienki 💖
    11.04- 9,9 cm i 130 gramów obrażonej princessy👑
    09.05- 284 gramy małej damy
    22.05- 21+0, 405 gramów akrobatki
    23.06-25+4, 880 gramów Myszki 🌸
    04.07-27+1, jest 1 kilogram💪
    21.07-29+4, III prenatalne, 1425g💖
    04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈
    29.08-35+1, 2,7kg dużej panny 🤩
    18.09-38+0, ok.3kg, przyjęcie na oddział i czekamy 🍀

28.09- 39+3, 2890g-Iga na świecie💝
  • Meeg Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2023, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Longanimity wrote:
    A ja chyba czuję ruchy 🥰 oczywiście tylko czasem jak jestem w bezruchu i to takie delikatne 😊 jelita mam opanowane dokładnie wiem jak czuć jak tam się cos dzieje więc wydaje mi się że to jednak Dzidziuś 🤗
    Wczoraj by się zgadzało bo akurat byłam po brownie z owocami a ponoć po słodkim dzieciaczki się ruszają 🙉 pamiętam jak moja kuzynka jadła snickersy jak chciała żeby dziecko się ruszyło 🤣

🥰🥰
    Ja nic niestety a tak już bym chciała coś poczuć ❤️ mam za dużo oponki tłuszczu i pewnie szybko tego nie doświadcze albo pomylę z jelitami 🙈

Agentka daj znać jak upolujesz detektor płodu i jak się sprawdza 🙂

agentka93 lubi tę wiadomość

age.png
  • Maiora Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2023, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agentka93 wrote:
    Maiora a przeczucie co Ci mówi :D?
    Powiem szczerze że gdzieś tam z tyłu głowy mam myśl że to możebyć dziewczynka. Ale możebyc to spowodowane że chcielibyśmy mieć córeczkę. A czasem przychodzą myśli że to na pewno chłopak. Moja intuicja to chyba nie jest najlepszy doradca 😂😂😂😂 czekam na potwierdzenie od lekarza. Nie chcę się na nic nastawiać właśnie dlatego żeby nie przeżyć tego szoku że kogoś innego się tam spodziewałam 😂

👩 30l.👦 33l.

Razem od 2012
    Ślub 2019

age.png

Kochamy Cię Synku❤️🙏

Wysłany: 7 kwietnia 2023, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi się raz wydawało, że coś czułam, tak jakby bańka z wnętrza brzucha rozbiła się o powłoki :D ale nie wiem, czy to było dziecko, czy gazy 😅🤭

Co myślicie o spaniu na brzuchu?

19.09 🥹 3750 gram, 54 cm
    age.png
  • Maiora Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2023, 22:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kania_czubajka wrote:
    Mi się raz wydawało, że coś czułam, tak jakby bańka z wnętrza brzucha rozbiła się o powłoki :D ale nie wiem, czy to było dziecko, czy gazy 😅🤭

Co myślicie o spaniu na brzuchu?
    Ja śpię ale tak nie do końca. Mam poduszkę Rogala i śpię tak pół na pół 😁

👩 30l.👦 33l.

Razem od 2012
    Ślub 2019

age.png

Kochamy Cię Synku❤️🙏
  • Meeg Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2023, 22:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kania ja śpię w pozycji bocznej trochę jak boczna ustalona tak że jedno kolano zgięte i na boku. Zupełnie na brzuchu nie jest mi wygodnie 🙂

age.png

Wysłany: 7 kwietnia 2023, 22:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi to tak wygodnie na brzuchu jeszcze,ale właśnie nie wiem czy to nie jest niebezpieczne. Internet roznie mówi. Ogólnie to ja i tak zazwyczaj na lewym boczku ale czasem jak na prawo się przerzuce jednak na brzuch całkiem na płasko mnie ciągnie 🤭

19.09 🥹 3750 gram, 54 cm
    age.png
  • Sara30 Autorytet

Wysłany: 7 kwietnia 2023, 23:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kania ja jak się położę na brzuchu to czuję już powiększoną macicę i mnie gniecie. Śpię tak jak Meeg opisuje :) z rogalem między nogami

Nasi goście właśnie pojechali. Posprzątałam i ... Padam 🤦🏻‍♀️ i tyle chyba by było z upojnej nocy 🤦🏻‍♀️

Libido zaczęło mi powolutku powracac ale libido mojego męża niezmiennie jest zerowe 🥴 a moja senność nie ułatwia bo codziennie zasypiam duuuzo wcześniej... I serio, ostatni raz kochaliśmy się wtedy gdy splodzilismy malutką 🤯
    Najgorsze to, że zaraz on znowu wyjeżdża na 2 miesiące a tu posucha na całego.
    Ale serio nie mam ani siły ani szczególnie ochoty :/
    U was też tak słabo? Pocieszcie mnie, że tak 🥹

Maiora ja od początku miałam mieszane uczucia co do płci ale ta dr na prenatalnych chyba niepotrzebnie mi mówiła 😮‍💨
    Ogólnie to już przywykłam do tej myśli i w sumie to płeć nie ma dla mnie znaczenia ale wiem jak bardzo mój mąż marzył o synu. Niby mówi, że mu wszystko jedno ale... Ja sobie gdzieś zakodowałam, że chce urodzić mu syna. Idiotyzm, wiem 🤦🏻‍♀️🤷🏻‍♀️

💁🏻‍♀️33
    🙋🏻‍♂️38
    👩🏻🩷9 E 👦🏻🩵8 E 👧🏻🩷6 T 👶🏻 L:
    age.png

Szalona rodzina z 4 szalonych dzieci 🤪
    Szalona matka córki z niepełnosprawnościami 👻
  • agentka93 Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2023, 00:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie mam poduszki rogala, ale też często śpię na boku z podwiniętą nogą i jak mocniej na brzuch się przekladam to też czuje, że jest on inny niż wcześniej.

Pod względem libido nie pocieszę, choć przez te plamienia i szybszą senność jest mniej niż byłoby standardowo to jak już się uda to jest 🔥😜
    Wczoraj nam wyłączyli prąd na osiedlu to mieliśmy udany wieczór😂

Kania_czubajka, Ogoorkowa, Ancalime, Kasio lubią tę wiadomość

Hashimoto, z.Sjögrena
    ANA3 dodatnie
    Pai homo 4G

10.2022- puste jajo 8tc.
    25.01- beta:80, prog: 31
    03.02-pęcherzyk 0,69cm w macicy
    11.02- mamy zarodek i serduszko❤️
    17.02- IP, krwiak, bobo 1,05 cm
    28.02- 2,16 cm bobasa, krwiak zniknął ❤️
    18.03- NIFTY: niskie ryzyka, dziewczynka 🌸
    21.03- prenatalne, 5,5 cm fikającej panienki 💖
    11.04- 9,9 cm i 130 gramów obrażonej princessy👑
    09.05- 284 gramy małej damy
    22.05- 21+0, 405 gramów akrobatki
    23.06-25+4, 880 gramów Myszki 🌸
    04.07-27+1, jest 1 kilogram💪
    21.07-29+4, III prenatalne, 1425g💖
    04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈
    29.08-35+1, 2,7kg dużej panny 🤩
    18.09-38+0, ok.3kg, przyjęcie na oddział i czekamy 🍀

28.09- 39+3, 2890g-Iga na świecie💝
  • Longanimity Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2023, 07:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi libido powróciło po wyjściu że szpitala czyli jak zwalczyłam stan zapalny 😉 teraz jest bez szaleństw bo mój to napewno dużo częściej by chciał 😅

A śpię tak samo jak dziewczyny piszą że tak niby na brzuchu ale jednak na boku i nie mam poduszki jeszcze żadnej 😴

👩34l 👦32l
    mutacja heterozygota:

age.png
  • Ogoorkowa Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2023, 08:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na brzuchu nie, ciągnie mnie, wcześniej bol piersi skutecznie mnie tego oduczył 😅 ale wkładam taka poduchę z Ikei między nogi. Tylko mamy puchate poszewki i mi jest już za gorąco z ta poducha, muszę kupić inne poszewki 😅

Moje libido leży i kwiczy 🙄 i też dziwnie się czuje z brzuchem, jak się przypadkiem zobaczę w lustrze znienacka to pierwsza myśl to "ale wzdęcia, weź lepiej luźna bluzę i espumisan" 🤣

Idę zaraz robić serniczek 🤩 i chlebek bananowy, bo mamy już takie przejrzałe 🤣

PAI-1, MTHFR - homo❌

10.2023 🎀❤️
  • Sara30 Autorytet

Wysłany: 8 kwietnia 2023, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ogoorkowa dzień dobry 😬 twoj brzuch to dzidzia 👋 halo

U nas z wieczornych umilaczy nici bo mąż padł jak przecinak ale za to atrakcji dostarczał gwozdz programu - Tolsonek! Do 3 😒😒😒
    Oczywiście tatuś chrapał i nie słyszał 😒

Za to rano w końcu mogliśmy poszaleć a Tola dalej odsypia :D

Nasze starsze dzieciaki wstają bardzo wcześnie rano a mój mąż od zawsze wolal kochać się rano niż wieczorem 🤷🏻‍♀️ i nigdy się nie dało bo na tygodniu trzeba się zrywać a w weekend? Od 6 krążą nad nami 2 małe główki 😅😅😅

Za to dziś pospalismy, mogliśmy i w ogóle 😍
    A jak się obudziłam zobaczyłam wiadomość od siostry "Jezu, oni wstali po 5 😮‍💨😮‍💨" 😅😅😅

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 kwietnia 2023, 09:13

Ogoorkowa lubi tę wiadomość

💁🏻‍♀️33
    🙋🏻‍♂️38
    👩🏻🩷9 E 👦🏻🩵8 E 👧🏻🩷6 T 👶🏻 L:
    age.png

Szalona rodzina z 4 szalonych dzieci 🤪
    Szalona matka córki z niepełnosprawnościami 👻
‹‹ 593 594 595 596 597 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ

Męska płodność – jakie składniki warto suplementować w czasie starań o dziecko?

Choć przez lata w procesie starania się o dziecko większą uwagę skupiano na zdrowiu kobiety, dziś wiemy, że męska płodność ma dokładnie takie samo znaczenie. Dobra wiadomość jest taka, że wiele wpływających na nią negatywnie czynników możemy poprawić, np. przez zmiany w stylu życia czy świadome uzupełnianie kluczowych składników odżywczych. Jakie suplementy na męską płodność mogą pomóc w staraniach o dziecko?

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ