X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Styczeń❄️, wino🍷 i kebaby 🌯 to jest przepis na dwa szkraby 👨‍👩‍👧‍👦
Odpowiedz

Styczeń❄️, wino🍷 i kebaby 🌯 to jest przepis na dwa szkraby 👨‍👩‍👧‍👦

Oceń ten wątek:
  • Maiora Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2023, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny :)
    Ja też mam takie sny xd dziś mi się śniło że zdradzam mojego męża z moim mężem 😂😂😂
    Longanimity przesłodki maluszek ❤️
    My planujemy remont pokoi w najbliższym czasie i zamianę. My będziemy w mniejszym a dziecku oddamy większy. Mam nadzieję że uda mi się w tej mniejszej sypialni wcisnąć jeszcze dostawkę. 🤔
    Jak któraś z was chce jakieś dziecięce naklejki na ścianę to takie jak na allegro są po 50 zł na aliexpres można znaleźć za 8 zł albo za 2.50 😁

U nas wszystko w porządku ❤️ Miłego wieczoru ❤️

👩 30l.👦 33l.

Razem od 2012
    Ślub 2019

age.png

Kochamy Cię Synku❤️🙏
  • agentka93 Autorytet

Wysłany: 18 kwietnia 2023, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a z objawów zdarza Wam się odczuwać lekkie kłucia w kroku, trudno mi do końca powiedzieć czy to np szyjka czy nie 🤔 Nie są mocne ani regularne, ale od czasu do czasu je odczuwam i zastanawiam się czy to może być po prostu rozciąganie czy martwić się szyjką. Tydzień temu była ok, a wcześniej już mi się to czasami zdarzało.

Hashimoto, z.Sjögrena
    ANA3 dodatnie
    Pai homo 4G

10.2022- puste jajo 8tc.
    25.01- beta:80, prog: 31
    03.02-pęcherzyk 0,69cm w macicy
    11.02- mamy zarodek i serduszko❤️
    17.02- IP, krwiak, bobo 1,05 cm
    28.02- 2,16 cm bobasa, krwiak zniknął ❤️
    18.03- NIFTY: niskie ryzyka, dziewczynka 🌸
    21.03- prenatalne, 5,5 cm fikającej panienki 💖
    11.04- 9,9 cm i 130 gramów obrażonej princessy👑
    09.05- 284 gramy małej damy
    22.05- 21+0, 405 gramów akrobatki
    23.06-25+4, 880 gramów Myszki 🌸
    04.07-27+1, jest 1 kilogram💪
    21.07-29+4, III prenatalne, 1425g💖
    04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈
    29.08-35+1, 2,7kg dużej panny 🤩
    18.09-38+0, ok.3kg, przyjęcie na oddział i czekamy 🍀

28.09- 39+3, 2890g-Iga na świecie💝
  • Meeg Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2023, 00:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie zwróciłam uwagi, jeżeli było jakieś lekkie ukłucie to nie było na tyle odczuwalne bym zapamiętała, mnie czasami kłuje w pachwinie aleekko i też tego nie rejestruje na dłużej.
    Często tak masz?

age.png
  • Sara30 Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2023, 06:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agentka ja odczuwam takie ciągnięcie bardziej w pochwie niż kłucie. Ale kiedyś nawet czytałam i to podobno więzadła właśnie.

Miłego dnia dziewczynki

💁🏻‍♀️33
    🙋🏻‍♂️38
    👩🏻🩷9 E 👦🏻🩵8 E 👧🏻🩷6 T 👶🏻 L:
    age.png

Szalona rodzina z 4 szalonych dzieci 🤪
    Szalona matka córki z niepełnosprawnościami 👻
  • Maiora Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2023, 06:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny mam takie pytanie. Czy taki ciągły rozpirrajacy ból w podbrzusza to normalne? Ciągnie mnie podbrzusze od kilku dni i dodatkowo bolą mnie plecy. Zaczynam się martwić. Czy to możliwe że macica jak się rozciąga to boli cały czas?

👩 30l.👦 33l.

Razem od 2012
    Ślub 2019

age.png

Kochamy Cię Synku❤️🙏
  • Longanimity Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2023, 07:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maiora też bolą mnie plecy od kilku dni i to prawdopodobnie albo przez macice albo już mi brzuszek ciągnie do przodu i pogłębi się lordoza - tak mi powiedziała fizjo. Z brzuszkiem nie pomogę, czasem mnie coś pobolewa ale nie długo i bez tabletek przechodzi. Jak ci to noe daje spokoju to skonsultuj może z ginem?
    A robiłaś ostatnio badanie moczu? Bo ZUM też daje różne objawy.

👩34l 👦32l
    Rak piersi (w trakcie hormonoterapii), choroba autoimmunologiczna (wzjg z remisja po ciąży💪), endometrioza
    mutacja heterozygota:
    czynnik II(protrombina), PAI-1, MTHFR
    23.10.2022 - pęknięta torbiel, krwawienie do brzucha, poronienie 7/8tc 💔 (Jaś 💜) - usunięty lewy jajnik i jajowód (prawdopodobnie nie potrzebnie😮‍💨)

23.09 Zbyś po drugiej stronie brzuszka 💙 52cm 3200g

age.png
  • Longanimity Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2023, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tak wgl to wczoraj się dowiedziałam że kuzynka ma dostawkę chicco next2me magic którą chciałam 😁 ma się zastanowić za ile chciałaby odsprzedać ale coś czuję że się dogadamy 😄
    Jeszcze musze sprawdzić w jakim stanie jest łóżeczko które jest po mnie i moim bracie a być może jeszcze po kimś 🙃 jeśli będzie ok to zostanie tylko dokupić materac i do pokoju dziecięcego będzie akurat 😊

Incognitka, agentka93 lubią tę wiadomość

👩34l 👦32l
    Rak piersi (w trakcie hormonoterapii), choroba autoimmunologiczna (wzjg z remisja po ciąży💪), endometrioza
    mutacja heterozygota:
    23.10.2022 - pęknięta torbiel, krwawienie do brzucha, poronienie 7/8tc 💔 (Jaś 💜) - usunięty lewy jajnik i jajowód (prawdopodobnie nie potrzebnie😮‍💨)

age.png
  • Kasio Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2023, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny w ten deszczowy poranek!

Maiora, powiem Ci, że ja też tak ostatnio mam, czuję rozpieranie, jak leżę na brzuchu to bolą mnie plecy i ogólnie jakoś tak inaczej się czuję. Mąż zauważył że mi się sylwetka zmienia i to może od tego? 🤔 Sama nie wiem...

Pucz, tapeta piękna, też myślę o czymś takim! 😍

Longanimity, haha, ale super zdjęcie! 🥰

Agentka, z kłuciem nie pomogę, bo jeszcze mi się nie przytrafiło, ale tak jak pisze Sara - może coś się rozciąga 😘 z poronieniami rozumiem, że po przeczytaniu przykrych historii czujesz się nieswojo... Mam nadzieję że szybko Ci wróci dobry humor!

Ogoorkowa, niska glukoza to powód do radości! 😉 Super że wynik taki ładny! 🥳 Powodzenia na wizycie! 🍀 O której masz?

Niuśka, zazdroszczę ruchów! I fajnie, że mąż mógł zobaczyć na własne oczy!

Sara, zakończyłaś już pracę w ogrodzie? 😉

A co do snów - ja mam baaaaardzooo wyraźne, bardzo głupie, ale "erotyczny" sen miałam raz. Nawet ciężko go nazwać erotycznym, bo tylko dałam się podrywać w basenie 😅

age.png
  • Sara30 Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2023, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maiora mnie brzuch boli od dawna. Ale to jest całe spektrum od ciągnięcia, przez uczucie napięcia, rwanie, twardnienie i ból okresowy. Mam od gina zalecony magnez i no spe 3 razy dziennie ale to wcale nie pomaga. Wystarczy, że coś (w domyśle kogoś) dźwigne i do wieczora boli. Jedynie pocieszające jest to, że te bóle nijak nie wpływają na szyjkę więc nie są niebezpieczne a jedynie upierdliwe :)
    Jednak tak, od 2 trymestru brzuszek zaczyna rosnąć naprawdę szybko i zwłaszcza u pierworódek będzie to dyskomfortowe. Wyobraźcie sobie, że chcecie sobie wydłużyć rękę o 30 cm. Boli? Boli. Macica i więzadła też bolą bo muszą się ekstremalnie rozciągnąć i dopasować do dzidziusia. Do tego dochodzi przemieszczenie narządów, zmiana środka ciężkości co powoduje ból pleców. No kochane, nikt nie mówił, że będzie lekko 😅 nasze ciała mają kawał roboty do odwalenia :)

Kasio w dobrym momencie pytasz bo po 3 dniach niepogody dziś jest ładnie 😅 skończyłam jedną miejscówkę z kwiatkami, wysadzilam rododendrony i hortensje i zrobiłam warzywniak. Jeszcze została mi jedna rabata taka nieduża z 15 m długości i lawendy do posadzenia 😬 i jak się z tym obrobie to będzie można plewić po kolei 😅 i tak do września 😅

Byłam dzisiaj na polowaniu 😍 ale natachałam ciuchów dla Lidki. Bodziaki, legginsy, 5 pajacyków z nexta, sweterek 😍 udało mi się wyrwać kilka body kopertowych z H&M i cieszę się, bo dwa komplety upolowalam w rozmiarze 50. Nieczęsto się trafiają :)

Wczoraj padłam spać o 22 więc dziś wstałam naładowana energia. Miałam stresujący wieczór bo mam tata trafił na pogotowie z bardzo ostrym bólem. Naszprycowali go morfiną, zrobili badania i nikt nie wie co to było.

Maiora lubi tę wiadomość

💁🏻‍♀️33
    🙋🏻‍♂️38
    age.png

• RiverS Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2023, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale się wkurwiłam! Pojechałam na pobranie krwi do luxmedu, na czczo. Umówiona byłam na 9:05, punktualnie czekam pod gabinetem, wola mnie pielęgniarka, wkuła się, ale upuściła probówkę, omsknęła jej się igła i nie wyszło. Trudno, wkuwa się drugi, trzeci raz, nie wyszło, mam iść do innego gabinetu. Idę, a tam same babki 40-50, takie ewidentnie zdrowe, zadbane, ostatnie wolne krzesło to siadam. Chwile po mnie przychodzi starszy facet o kulach, czekam chwilę, nikt mu nie ustępuje, więc ja proponuję żeby usiadł, to pan mówi nie nie, proszę siedzieć, proszę siedzieć, to któraś zwróciła uwagę i zaproponowała żeby usiadł. Pod tamtym nowym gabinetem czekam pol godziny, bo nikogo nie wołają, a chciałam podejść po prostu jak otworzą drzwi. Po pol godziny w końcu wołają inną panią, ale ja jak z procy wyskoczyłam, więc słyszałam tylko za sobą HALO A KOLEJKA, no ale w dupie, już mi mega słabo. A w drugim gabinecie panie spojrzaly i powiedziały, że już mają opóźnienie i na moje żyły nie mają czasu 🤯🤬 i mam iść do kolejnego gabinetu. To tu już się wkurwiłam i powiedziałam, żeby zadzwonili tam żeby czekali na mnie, a nie żebym musiała się prosić. No i faktycznie do trzech razy sztuka, tam się udało bez problemu od razu pobrać krew, ale cała akcja zajęła mi ponad godzinę, gdzie wykupując parkomat na pol godziny pomyślałam, że świat i ludzie na samo pobranie 😤
    Także właśnie jem śniadanie na mieście dla rozładowania emocji i frustracji.

Miłego dnia, mam nadzieje, że dla wszystkich będzie lepszy niż mój poranek 😅

26
    hashimoto + niedoczynność
    marzec 2022 usunięta torbiel jajnika 8 cm

👩🏼‍🍼 Tosia 🤍
  • Maiora Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2023, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sara ❤️ dziękuję ❤️ uspokoiłaś mnie ty nasza skarbnico wiedzy ❤️❤️❤️

👩 30l.👦 33l.

Razem od 2012
    Ślub 2019

age.png

Kochamy Cię Synku❤️🙏
  • Sara30 Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2023, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    RiverS nie pogryzlas ich tam? 🤬 Ja zwłaszcza w ciąży mam alergię na takie akcje 🤬
    Dobrze, że już po. Delektuj się nagroda 😘

Ja dzisiaj dziewczyny posprzątałam w domu, na obiad mam pierogi z truskawkami mrożone i nie robię.... NIC! 😍
    Wlasnie siedzę na tarasie, pije kawę, dziergam kocyk i odpoczywam 😁

Od jutra to soboty za to mam mega długą listę rzeczy do zrobienia więc dziś zbieram siły 😁

💁🏻‍♀️33
    🙋🏻‍♂️38
    age.png

• Sara30 Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2023, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ogoorkowa kciuki za wizytę! :)

💁🏻‍♀️33
    🙋🏻‍♂️38
    age.png

• Kania_czubajka Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2023, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ogórkowa kciuki!

Ja to miałam takie jakieś ciągnięcie, jak pisałam ostatnio, na koniec poprzedniego tygodnia ale to przeszło i dalej jest bezobjawowo.

Ja podobno w ciąży jestem miła i jakbym zmiękła xD ale też mam wiele spokoju w sobie, niczym się nie denerwuje, w ogóle nie biorę nic do siebie. To na pewno dobre.
    Dziś skończyłam taka większą dokumentację jednej rzeczy, która będę musiala zamknąć zanim ucieknę na zwolnienie. W przyszłym tygodniu przychodzi dziewczyna, która była tu wcześniej i wraca właśnie z macierzyńskiego. Posiedzimy trochę razem, przekaże jej co trzeba robić.

Wieeeele osób się dziwi naprawdę,co ja tu jeszcze robię, że w ogóle już dawno powinnam być na zwolnieniu. Że w urzędzie się tak nie robi , że się w ciąży pracuje, tylko ucieka od razu jak się człowiek dowie o ciąży xd no nie wiem, wydaje mi sie, że póki się chce i nie ma przeciwwskazań żadnych,to się pracuje. Przynajmniej się człowiek nie zasiedzi w domu. A w ogóle tym dziwniejsza jest sytuacja, że na te zwolnienie wyganiają mnie faceci- no serio, chłopie, co Ty możesz wiedzieć o mojej ciąży. To że Twoja żona poszła na zwolnienie w 6 tygodniu, to wcale nie znaczy, że ja nie mogę sobie spokojnie dopracować do 25 🤷😅

Ech, życie

agentka93 lubi tę wiadomość

19.09 🥹 3750 gram, 54 cm
    age.png
  • Sara30 Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2023, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Faceci uwielbiają wypowiadać się o sytuacji kobiet w ciąży 😅 serio.
    Kiedyś spotkaliśmy się z przyjaciółmi, którzy chwilę wcześniej przywitali maluszka. Pytamy się, jak poród, jak było? Na co odpowiedział ON, że super i wcale ją tak nie bolało 🤣
    Boki zrywać

Ja w ciąży z Emmą poszłam na zwolnienie w 8 TC bo strasznie krwawiłam a że miałam wcześniej 4 poronienia to nie chciałam ryzykować. Oczywiście w pracy spotkało się to z ogromnym zdziwieniem, gdyż w Norwegii podejście jest takie, że zwolnienie jest dla chorych a ciąża to nie choroba i moje koleżanki szly bezpośrednio na urlop macierzyński, który w Norwegii rozpoczyna się 2 tygodnie przed terminem porodu. Byłam dziwolągiem 😅

Pierwszy kocyk dla Lidki się tworzy - to taki gruby na zimę, z wełną
    IMG20230419114759.jpg

RiverS lubi tę wiadomość

💁🏻‍♀️33
    🙋🏻‍♂️38
    age.png

• Longanimity Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2023, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też pewnie bym pracowała gdyby nie te zawirowania zdrowotne, chociaż nie wiem jak teraz z tymi bólami pleców bo to jednak głównie praca siedzącą.
    Właśnie kontaktowałam się z kadrami bo koleżanki przekazały że proszą o kontakt i gin wystawił mi L4 że złym oznaczeniem... napisałam mu maila z prośbą o zmianę i walnełam się z tym oznaczeniem... ale stwierdziłam że nie ważne bo nie muszę się znać 😆 także nie pisze kolejnego bo raczej powinien poprostu sprawdzić co mi wystawił 🤷‍♀️

Sara też siedzę i dziergam kocyk 😊 tyle że w domu bo u mnie dzisiaj pogoda średnia, ale za to wcinam truskawki i jagody ze śmietaną 🥰 a na obiad mam ogórkowa ugotowaną wczoraj także też luzik 😄

👩34l 👦32l
    mutacja heterozygota:

age.png
  • Longanimity Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2023, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sara piękny kocyk 🤩

U mnie taki
    20230419-120242.jpg

Na dzień dzisiejszy dla Zbysia 😁

RiverS, agentka93, Ancalime lubią tę wiadomość

👩34l 👦32l
    mutacja heterozygota:

age.png
  • Sara30 Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2023, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Longanimity to jest ta extrafine? Jak w dotyku na robotce? Piękne kolory 😍 jakie wymiary robisz?
    Ja się nie mogę doczekać aż skończę ten aby zacząć kolejny. Kupiłam 9 czy 10 motkow extrafine w jednym kolorze i zrobię kocyk taki gładki z ażurowymi ważkami. Powinien być piękny 😁
    I mam jeszcze motek ombre na lekki bawełniany kocyk :D

A ogórkowej zazdroszczę 😍😍😍 moja ulubiona zupa. Ale rzadko gotuję bo w całym domu tylko ja ją lubię 😅

Wpisać Zbysia na listę? Jak cos, to będziemy zmieniać. Ja też jakoś nie mogę przywyknąć do Lidki a po tym, jak Emma stwierdziła, że kojarzy się z Lidlem to.... 🤦🏻‍♀️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 kwietnia 2023, 12:12

💁🏻‍♀️33
    🙋🏻‍♂️38
    age.png

• RiverS Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2023, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super kocyki, u mnie babcia się odpaliła mega i też mi dzierga.

Ja jestem od tygodnia na zwolnieniu, ale faktycznie przez ciśnienie i wymioty czułam jego potrzebę. Od tygodnia faktycznie też dużo trawię emocjonalnie, bo jest mi dużo trudniej niż myślałam że będzie, pewnie jest to kwestia odstawienia stabilizatorów nastroju, które brałam od 5 lat i wrócę na nie po ciąży, więc nawet jak wymioty miną to na zwolnieniu zostanę, bo psychicznie potrzebuję tej przestrzeni.
    Mam trochę wyrzutów sumienia, że tak wcześnie to zwolnienie, ale z drugiej strony tam się nic beze mnie nie zawali, bo pracy w projekcie jest mało.

Uważam, że w Polsce mamy bardzo wygodnie pod tym kątem i dobrze, że każda może zdecydować za siebie (przynajmniej pod tym względem 🙄), i to każda powinna te decyzje podejmować wyłącznie z lekarzem prowadzącym, bez opinii osób trzecich, którymi nos (i coś innego) można sobie wytrzeć.
    Trzymam kciuki żeby każda pracowała dokładnie do tego momentu do którego chciała i będzie się czuła dobrze 🤞💕

Plus Ogorkowa, kciuki za wizytę! 🤞🍀

26
    hashimoto + niedoczynność
    marzec 2022 usunięta torbiel jajnika 8 cm

👩🏼‍🍼 Tosia 🤍
  • Longanimity Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2023, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak to extra fine z dropsa, jest mieciutki 😉 oczywiście zależy to też od ściegu itp, jak robi się za ciasno to mwtedy jest taki twardszy. Generalnie to mój 3ci kocyk z tej włóczki, powiedziałabym że drops baby marino jest jest jeszcze delikatniejsza ale cieńsza i jednak długo się robi (robiłam dla bratanka). Ten kocyk celuje 80x100, będzie na dłużej a na początek na zime do gondoli mozna dać też pod dziecko.
    Bawełniany chce zrobić mniejszy ok 75cm raczej robiony od środka więc będzie kwadratowy np i z włóczki ombre 😉 ale motka jeszcze nie mam bo tu już bardziej mam wybrane wstępnie po 2 dla każdej płci, więc jak się potwierdzi to zamówię 😊
    Możesz wpisać imię to w końcu tylko informacyjnie, my jeszcze się nie przywiązujemy do informacji o płci aczkolwiek jakoś tak juz chyba częściej myślę że to Zbyś 😁

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 kwietnia 2023, 12:33

Sara30 lubi tę wiadomość

👩34l 👦32l
    mutacja heterozygota:

age.png
‹‹ 612 613 614 615 616 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ