X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum Starając się - ogólne Styczeń❄️, wino🍷 i kebaby 🌯 to jest przepis na dwa szkraby 👨‍👩‍👧‍👦
Odpowiedz

Styczeń❄️, wino🍷 i kebaby 🌯 to jest przepis na dwa szkraby 👨‍👩‍👧‍👦

Oceń ten wątek:
  • Sara30 Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2023, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ogoorkowa wrote:
    Tak patrzę na to moje zdjęcie, nie boli ja kręgosłup? 🫣😅

Maluszki mają taki kręgosłup :) dopiero w trakcie rozwoju fizycznego kształtują się lordozy i kifozy :)
    Nosząc maluszka brzuszkiem do siebie zauważysz, że ma kręgosłup jak literka C. Potem dziecko ucząc się unosić główkę "formuje" lordozę szyjną. Następnie siadając tworzy kifozę piersiową i w trakcie pionizacji wykształca się lordoza lędźwiowa :)
    Dlatego tak szalenie szkodliwe są "nosidła" przodem do świata bo zaburzają ten naturalny rozwój kręgosłupa. Nosząc maluszka np w chuście układa sie dziecko właśnie aby plecki były zaokrąglone aby nie zaburzać fizjologicznego rozwoju kręgosłupa :)

Jeśli coś pokićkałam z kolejnością to przepraszam 😅

Niuśka, Ogoorkowa, Kasio lubią tę wiadomość

💁🏻‍♀️33
    🙋🏻‍♂️38
    👩🏻🩷9 E 👦🏻🩵8 E 👧🏻🩷6 T 👶🏻 L:
    age.png

Szalona rodzina z 4 szalonych dzieci 🤪
    Szalona matka córki z niepełnosprawnościami 👻
  • Ogoorkowa Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2023, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sara 😍 skarbnica wiedzy 🤩

Kasio lubi tę wiadomość

PAI-1, MTHFR - homo❌

10.2023 🎀❤️ (2 cs)
    05.2025 👼🏻💔 (T13, 14+0, 2 cs)

Kariotyp ❓
  • Sara30 Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2023, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ogoorkowa wrote:
    Sara 😍 skarbnica wiedzy 🤩

Bez przesady 🙈
    Miło, że czasem mogę się przydać 😅

Dziewczyny, wzięłam się w końcu za listę wyprawkowa. Zaczęłam od listy ciuszkow 😅 zamierzam teraz przejrzeć to co już mam nakupione, posegregować rozmiarami i policzyć. Nie wiem jednak czy jest sens bo przecież i tak będe dokupować bez względu na stan 😅

💁🏻‍♀️33
    🙋🏻‍♂️38
    age.png

• Kania_czubajka Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2023, 21:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chyba dziś znowu pochwaliłam, że bezobjawowa ciąża a tu ból brzucha- chyba spowodowany gazami :(

Dzidziuś siedzi dalej z prawej strony bardziej, tak sobie chyba upodobał :) dalej go nie czuje zbytnio tylko.

Chyba doszliśmy z mężem do porozumienia i nasz maluch będzie miał na imię Filip :)

Odwiedziła mnie dziś koleżanka i ...

Wysyłam dzisiejsze prezenciki!
    IMG20230419193911.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 kwietnia 2023, 21:39

Sara30, Ogoorkowa, agentka93, Meeg, Pucz, Kasio, Ancalime lubią tę wiadomość

19.09 🥹 3750 gram, 54 cm
    age.png
  • Sara30 Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2023, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kania_czubajka wrote:
    Ja chyba dziś znowu pochwaliłam, że bezobjawowa ciąża a tu ból brzucha- chyba spowodowany gazami :(

Dzidziuś siedzi dalej z prawej strony bardziej, tak sobie chyba upodobał :) dalej go nie czuje zbytnio tylko.

Chyba doszliśmy z mężem do porozumienia i nasz maluch będzie miał na imię Filip :)

Odwiedziła mnie dziś koleżanka i ...

Wysyłam dzisiejsze prezenciki!
    IMG20230419193911.jpg

Jak miło 😍
    I oczywiście gratuluję wyboru imienia. Mamy już 3 "imiennych" ludzi 😁

Kania_czubajka lubi tę wiadomość

💁🏻‍♀️33
    🙋🏻‍♂️38
    age.png

• agentka93 Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2023, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kania jakie slooooodkieeee ❤️
    A Filip to fantastyczne imię :)

Oglądałam ostatnio ciuszki przy okazji wizyty w centrum handlowym i najsłodsze były w Primarku, nigdy tam nic nie kupuje i to sie pewnie nie zmieni, ale mieli naprawdę uroczą kolekcje letnią dla małych dam.
    Bylismy ostatnio u znajomych, którzy maja 4 miesięczna córeczkę i mnóstwo rzeczy będziemy mogli od nich odkupić, łącznie z rożkami, śpiworkami itd

Moje kłucia w szyjce chyba przeszły wyżej i są dziś dyskomfortem w kości łonowej. Także oby to było właśnie rozciąganie.

Z innych tematów martwię się o zdrowie babci, długo lekarze nie potrafili jej zdiagnozować, a dziś dostała skierowanie na biopsję. Mega energiczna babeczka, a w ostatnim czasie bardzo straciła swojego wigoru i kilogramów przy okazji. Ma rumień guzowaty zdiagnozowany, co samo w sobie jest tylko objawem choroby, a nie wiadomo jak dotąd co to za paskudztwo.
    Podwyższone OB i CRP mnie martwi niestety. Mąż mnie uspokaja, że nie mogę się zamartwiać, bo szkodzę małej.

Hashimoto, z.Sjögrena
    ANA3 dodatnie
    Pai homo 4G

10.2022- puste jajo 8tc.
    25.01- beta:80, prog: 31
    03.02-pęcherzyk 0,69cm w macicy
    11.02- mamy zarodek i serduszko❤️
    17.02- IP, krwiak, bobo 1,05 cm
    28.02- 2,16 cm bobasa, krwiak zniknął ❤️
    18.03- NIFTY: niskie ryzyka, dziewczynka 🌸
    21.03- prenatalne, 5,5 cm fikającej panienki 💖
    11.04- 9,9 cm i 130 gramów obrażonej princessy👑
    09.05- 284 gramy małej damy
    22.05- 21+0, 405 gramów akrobatki
    23.06-25+4, 880 gramów Myszki 🌸
    04.07-27+1, jest 1 kilogram💪
    21.07-29+4, III prenatalne, 1425g💖
    04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈
    29.08-35+1, 2,7kg dużej panny 🤩
    18.09-38+0, ok.3kg, przyjęcie na oddział i czekamy 🍀

28.09- 39+3, 2890g-Iga na świecie💝
  • Meeg Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2023, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ostrzeżenie #żalpost, nie musisz czytać 😉

Ja dziś muszę się wam pożalić bo starego nie ma do soboty i nie mam się komu wypłakać w mankiet.
    Fatalny dzień. Zaczęłam od spaceru do labu na kolejny posiew i ambitnie poszłam pieszo jakieś 6km a ze było 7 stopni okropnie mnie przewiało i wróciłam z bólem głowy. Co kilka godzin paracetamol i do łóżko cały dzień a wieczorem zaczęły się 🤑i okropnie mi nie dobrze. Wczoraj testowo wzięłam połowę porcji magincznych tabletek właśnie żeby sprawdzić czy mogę już je odstawiać i jak bede się czuć i już wiem...maskara kiedy to się skończy, gdzie ten złoty czas.
    Jak te mdlosci przeciagną mi sie do 3go trymestru i kiedy wkoncu minął to zaczna sie upały i bede nosić ogromny brzuch i będę zdychać do końca.

Najlepsze jest to że każdy myśli że czuje się dobrze bo wyglądam dobrze i nie narzekam zawsze mówię że no jak to w ciąży czasami lepiej raz gorzej ale nie użalam się nad sobą bo zawsze mogłoby być gorzej no i rąk bardzo cieszę się że jestem w ciąży że mi głupio mówić żale.
    Do tego dochodzą mnie dziś czarne myśli jak ja sobie poradzę w połogu z delikatnym maluszkiem itp, to zle samopoczucie fizyczne przekłada się na emocje niestety.
    Dziś 17+2 jeszcze tyle tygodni...

age.png
  • agentka93 Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2023, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meeg tulę ❤️🍀 Oby wkrótce zniknęły, a domyślam się, że w połączeniu z bólem głowy to jest kombo 🙈

Wiem, że jesteś potencjalnie zainteresowana detektorem, więc przy okazji podzielę się swoim odkryciem z dziś- podczas jednego pomiaru najpierw znalazlam małą mniej więcej pod linią biodra a dosłownie chwile później była już niemal pod pępkiem. Szok jaka akrobatka:) Niby norma, ale jakoś naocznie się o tym przekonać to jednak fascynujące 😄

Meeg lubi tę wiadomość

Hashimoto, z.Sjögrena
    ANA3 dodatnie
    Pai homo 4G

10.2022- puste jajo 8tc.
    04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈

• Sara30 Autorytet

Wysłany: 19 kwietnia 2023, 22:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meeg odpocznij. Czasem mamy gorszy dzień a choroba dodatkowo potęguje czarne myśli 😘
    Pamiętaj też, że połóg może ale wcale nie musi być trudny :) trzeba być gotową na każdą możliwość ale bądź dobrej myśli :) napewno sobie poradzisz. Każda z nas sobie poradzi gdy tylko włączy się instynkt macierzyński:)
    Oby było tak, że trudna ciąża wynagrodzi Ci lekkim połogiem :)
    Ja się połogu okropnie boję odkąd przeczytałam, że z każda kolejną ciążą obkurczanie macicy boli bardziej 😨 z Emmą to było ćmienie jak przed okresem. Z Emilem już jak ból okresowy taki w miarę mocny. Z Tola? Momentami miałam wrażenie, że poród wciąż trwa. Cały czas na prochach przeciwbólowych. Jeśli teraz ma być gorzej to.... 😨😱

Agentka przykro mi, że babcia choruje. Oby trafiła na dobrego lekarza, który ją szybko zdiagnozuje i wyleczy. Ale mąż ma rację, nie zamartwiaj się (choć wiem, że to niemożliwe) bo i tak nie masz wpływu a szkodzisz sobie i dziecku 😘
    Nie mam pojęcia czy na tym etapie to możliwe (teoretycznie tak) ale ja w każdej ciąży mam jakies dziwne epizody jak nie rwy kulszowej, to jakby kolki. Czasem maluch się tak kiepsko ułoży, że może uciskać na jakiś nerw. W ciąży z Tolą trafiłam do szpitala z podejrzeniem zapalenia nerek. Ból i kłucie były tak potworne, że sama kazałam się zawieźć na IP (ja, która z gorączką 40 robi w ogródku). Myślałam, że zejdę 🙈 po badaniach okazało się, że to mały troll tak niefortunnie uciskał na nerw że powodowało to potworny ból. Napewno bliżej końcówki ból w szyjce i pochwie, pachwinach jest standardem bo dziecko przygotowujące się do porodu, które dodatkowo waży już kilka kg zwyczajnie uciska całe podwozie :) możliwe, że i u Ciebie teraz mała gdzieś na coś naciska stąd kłucie, jeśli to nie rozciąganie. Ale ja kojarzę kłucie w pochwie z poprzednich ciąż jako coś wpisanego w ciążę (choć pewnie nie każda kobieta tego doświadcza).

Meeg lubi tę wiadomość

💁🏻‍♀️33
    🙋🏻‍♂️38
    age.png

• Kasio Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2023, 00:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ogórkowa, no słodziutka dziewczynka! 🥰

Meeg, przytulam mocno! I trzymam kciuki, żeby mdłości odpuściły jak najszybciej! W czasach największego kryzysu przejrzałam internet w poszukiwaniu zalet mdłości i wymiotów. Znalazłam 2! Według jakichś badań u kobiet, które mają mdłości, rzadziej dochodzi do poronień i według innego - dzieci matek, które źle się czuły, osiągały wyższe wyniki w testach na inteligencję w późniejszym wieku 😁 mnie to na jakiś czas ucieszyło, tonący brzytwy się chwyta 😘

Agentka, życzę zdrowia dla babci! 🍀 Rumień brzmi jak coś ze stanem zapalnym, a wtedy OB i CRP są niestety podwyższone. Mam nadzieję że uda się szybko znaleźć przyczynę i to wyleczyć!

Kania, cudne rzeczy dostałaś!

Sara, zgadzam się z Ogórkową - jesteś naszą skarbnicą wiedzy, pięknie napisałaś o rozwoju kręgosłupa, nie wiedziałam o tym! 😘

Dziś pobiłam niechlubny rekord w jedzeniu tzn. żarłam jak świnka, na zmianę słone i słodkie 🙈 a najlepsze jest to że nie czuję się jakoś bardzo najedzona 😅

Ogoorkowa, Meeg lubią tę wiadomość

age.png
  • RiverS Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2023, 07:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meeg, doskonale Cię rozumiem, nie pamietam dnia bez wymiotów, a tabletki będę brać chyba do dnia porodu, bo każda próba zmniejszenia dawki kończy się tragicznie. To normalne, że czujesz się źle, i nie musisz uwielbiać być w ciąży. Mam nadzieję, że niebawem zrobi się trochę lżej, i będziesz mogła szykować się na maluszka. 💕
    Mnie rozbrajają komentarze babć, cioć itp, które nie rozumieją po co ja tak wymiotuje 🤦🏼‍♀️. Niestety, znów wracamy do toksycznych oczekiwań, które narzuca nam społeczeństwo, a najlepsze co możemy zrobić dla nas i naszych maleństw to olać je i pozwolić sobie czuć się źle i pamiętać że to normalne. I to, że źle się czujesz w ciąży nie znaczy, że będziesz złą matką ani że będziesz miała potem problemy z opieką nad dzieckiem, ani że jesteś niewdzięczna i nie doceniasz tego, że będziesz dziecko miała.
    Trzymam kciuki żeby niedługo było lepiej 🤞🍀

A reszcie życzę miłego dnia ✨🌺

Ps. lecę na 10 na wizytę do nowego lekarza!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 kwietnia 2023, 07:27

Sara30, Meeg lubią tę wiadomość

26
    hashimoto + niedoczynność
    marzec 2022 usunięta torbiel jajnika 8 cm

👩🏼‍🍼 Tosia 🤍
  • Sara30 Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2023, 08:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    RiverS kciuki za wizytę ✊✊

Ja dziś jestem krecik - ryje w ogródku 😅

Miłego dnia

💁🏻‍♀️33
    🙋🏻‍♂️38
    age.png

• Longanimity Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2023, 08:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rivers🍀🤞

A ja szykuje się do przesadzania kwiatków 😁 ale narazie jeszcze szydełkuje, potem kawka i 0 wyrzutów sumienia że jestem na L4 💁‍♀️
    I muszę docenić rodzinę bo w sumie nikt jeszcze nic głupiego mi nie powiedział, wczoraj spotkałam kilku znajomych i albo nie zauważyli albo już wiedzą od kogoś i nikt nic nawet o ciąży nic nie powiedział 😅 a umówmy się u mnie nie da się nie zauważyć brzuszka 😆 mi to na rękę a z drugiej strony widać że jednak ludzie jak już wiedzą to boją się poruszać trudnych tematów. Nawet jeśli nie wiedzą o 🦀 to wspominałam że czekam na potwierdzenie terminu operacji, a operacja i ciąża to już wystarczająco trudny temat.
    Ja generalnie mam w głowie przepracowane co sądzę o opiniach innych, chorując przewlekłe na chorobę której nie widać musiałam sobie poukładać w głowie że jestem chora i mogę się spóźnić do pracy i mogę też iść na długie L4 a jak ktos tego nie rozumie to jego problem.

👩34l 👦32l
    Rak piersi (w trakcie hormonoterapii), choroba autoimmunologiczna (wzjg z remisja po ciąży💪), endometrioza
    mutacja heterozygota:
    czynnik II(protrombina), PAI-1, MTHFR
    23.10.2022 - pęknięta torbiel, krwawienie do brzucha, poronienie 7/8tc 💔 (Jaś 💜) - usunięty lewy jajnik i jajowód (prawdopodobnie nie potrzebnie😮‍💨)

23.09 Zbyś po drugiej stronie brzuszka 💙 52cm 3200g

age.png
  • RiverS Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2023, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam! Jestem bardzo zadowolona, odpowiedział na wszystkie nurtujące pytania, zrobił usg, zmierzył szyjkę i dostałam większy komunikat niż „wszystko Ok”. Z tą cytologią się nie przejmować, dopóki nie ma objawów to te bakterie mogą być i nie ma co się faszerować bez sensu lekami, bo one za miesiąc wrócą najpewniej.
    Zrobił tez USG, człowiek coraz większy i znowu wymiarowo do przodu, ale mam się trzymać terminu z prenatalnych. Fot żadnych fajnych nie mam, bo nie było zainteresowania fotoreporterami 😅

No i już na 100000% dziewczynka, więc Sara, możesz wpisać Tosię 💕

agentka93, Niuśka, Ancalime, Kania_czubajka, Meeg, Sara30, Ogoorkowa, Pucz, Kasio, Longanimity lubią tę wiadomość

26
    hashimoto + niedoczynność
    marzec 2022 usunięta torbiel jajnika 8 cm

👩🏼‍🍼 Tosia 🤍
  • agentka93 Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2023, 10:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    RiverS extra :) Będziesz chodzić do tego nowego lekarza już regularnie?

Hashimoto, z.Sjögrena
    ANA3 dodatnie
    Pai homo 4G

10.2022- puste jajo 8tc.
    04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈

• Meeg Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2023, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane pocieszycielki spieszę donieść że wstałam bez bólu głowy!🥳
    Jaka ulga znowu czuć się sobą oby tak zostało jak najdłużej. Dziękuję bardzo za słowa otuchy. Doceniam zawsze🙂

Agentka trzymam kciuki by u babci biopsja wyszła dobrze, podam ci przykład z tego tygodnia mojego teścia który czekał 3 tyg na wynik biobsji jakiegoś zgrubienia na szyi ( jego mama zmarła po wykryciu z guzka w szyji) czekaliśmy jak na wyrok a okazało się że to była ślinianka nie ma żadnego guza. Trzymam kciuki duzo zdrowia dla babci.✊️✊️
    PS Mi dziś śniła się moja 🖤

U nas dziś wyszło słońce więc na fali dobrego samopoczucia polatam na miotle wokół domu 🧹

Dobrego dnia mamusiki!

Kasio lubi tę wiadomość

age.png
  • Sara30 Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2023, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    RiverS super wieści! ❤️ Fajnie, że trafiłaś do dobrego specjalisty i czujesz się zaopiekowana :)

💁🏻‍♀️33
    🙋🏻‍♂️38
    age.png

• Pucz Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2023, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rivers, super, że jesteś zadowolona i że wszystko ok 🥰 jednak poczucie 'zaopiekowania' jest teraz szczególnie ważne 😊

Agentka, oby teraz już zdrowie babci poszło tylko w dobrym kierunku 😊 wiem co czujesz, bo mój dziadek też ostatnio niknął w oczach...nie miał siły wyjść z domu, nie jadł, do tego pojawiły się jakieś zakrzepy i jak się okazało po czasie...obustronne zapalenie płuc, bo może nie brzmi az tak okrutnie, ale przy jego niewydolności krazeniowej, jak doszła jeszcze oddechowa to lekarze mówili, że w każdej chwili może się to skończyć tragicznie 😢 no i też był płacz i panika, ale już jest lepiej...Twojej babci napewno też pomogą 🙂

Sara, u nas w super też można dopisać imię - Leopold 🙂

Kasio lubi tę wiadomość

07.22 - stymulacja lametta
    11.22 - badanie drożności ✅
    11.22 - stymulacja do IUI - lametta + gonal ❌
    12.22 - stymulacja do IUI - lametta + gonal ❌
    06.01.23 - ⏸ 🙏😍
    07.01.23 - ⏸ beta - 71.58 prog - 27.78 🥰 🙏
    09.01.23 beta - 333.02 prog 51.02 😍
    11.01.23 beta - 770.34
    14.01.23 beta - 2112.51
    18.01.23 - pęcherzyk ciążowy 🥰 + torbiel na jajniku - 6 cm 😱
    27.01.23 - zarodek z serduszkiem 😍
    15.02.23 - 26 mm maleńkiego człowieczka 🥰
    07.03.23 - 61 mm Maluszka ☺ Sanco - zdrowy chłopczyk 💙
    27.03.23 - 9.77 cm Bobasa 😍
    12.04.23 - 210 g Leosia 🥰
    08.05.23 - 411 g 🤩
    12.05.23 - połówkowe - 536 g zdrowego Akrobaty 😄
    29.05.23 - 731 g 😍 szyjka 2.6 cm 🥺
    14.06.23 - kilogram Bobasa 🥰 szyjka 2.1 cm 😞

26.08.23 - Leopold 🧡🐻 3045 g 51 cm
  • Aniulka1992 Przyjaciółka

Wysłany: 20 kwietnia 2023, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczynki mam do was nie typowe pytanko ale troszkę mnie to nurtuje od dwóch miesięcy nie miałam okresu dostałam go w poniedziałek ale nie było to typowy okres ponieważ był to lekki okres z domieszką brzozowych uplawo i trwał on 3 dni czy zrobić ewentualnie test ciążowy na wszelki wypadek ? Czy mogło dojść do zapłodnienia w ciągu tych dwóch miesięcy

• Kasio Autorytet

Wysłany: 20 kwietnia 2023, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    RiverS, super że czujesz się zaopiekowana i uspokojona!

Jeju, jak fajnie, że nasza lista zapełnia się już imionami, jakoś tak coraz bardziej realnie się robi, bo mi jeszcze ciężko jest uwierzyć że w końcu jestem w ciąży... 🥺

Aniulka, dla swojego spokoju zrób test. Może to był cykl bezowulacyjny i dlatego opóźnienie w okresie i mało go było 🤔

U mnie dzisiaj też piękna pogoda, a mam zjazd energetyczny... Obudziłam się o 7 i już już miałam wstawać i zamknęłam "na chwilę" oczy i obudziłam się o 10 🤯 cały dzień nic mi się nie chce robić, no masakra!

age.png
‹‹ 614 615 616 617 618 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ