Styczeń❄️, wino🍷 i kebaby 🌯 to jest przepis na dwa szkraby 👨👩👧👦
-
WIADOMOŚĆ
-
Ogoorkowa wrote:Tak patrzę na to moje zdjęcie, nie boli ja kręgosłup? 🫣😅
Maluszki mają taki kręgosłupdopiero w trakcie rozwoju fizycznego kształtują się lordozy i kifozy
Nosząc maluszka brzuszkiem do siebie zauważysz, że ma kręgosłup jak literka C. Potem dziecko ucząc się unosić główkę "formuje" lordozę szyjną. Następnie siadając tworzy kifozę piersiową i w trakcie pionizacji wykształca się lordoza lędźwiowa
Dlatego tak szalenie szkodliwe są "nosidła" przodem do świata bo zaburzają ten naturalny rozwój kręgosłupa. Nosząc maluszka np w chuście układa sie dziecko właśnie aby plecki były zaokrąglone aby nie zaburzać fizjologicznego rozwoju kręgosłupa
Jeśli coś pokićkałam z kolejnością to przepraszam 😅Niuśka, Ogoorkowa, Kasio lubią tę wiadomość
-
Ogoorkowa wrote:Sara 😍 skarbnica wiedzy 🤩
Bez przesady 🙈
Miło, że czasem mogę się przydać 😅
Dziewczyny, wzięłam się w końcu za listę wyprawkowa. Zaczęłam od listy ciuszkow 😅 zamierzam teraz przejrzeć to co już mam nakupione, posegregować rozmiarami i policzyć. Nie wiem jednak czy jest sens bo przecież i tak będe dokupować bez względu na stan 😅 -
Ja chyba dziś znowu pochwaliłam, że bezobjawowa ciąża a tu ból brzucha- chyba spowodowany gazami
Dzidziuś siedzi dalej z prawej strony bardziej, tak sobie chyba upodobałdalej go nie czuje zbytnio tylko.
Chyba doszliśmy z mężem do porozumienia i nasz maluch będzie miał na imię Filip
Odwiedziła mnie dziś koleżanka i ...
Wysyłam dzisiejsze prezenciki!
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 kwietnia 2023, 21:39
Sara30, Ogoorkowa, agentka93, Meeg, Pucz, Kasio, Ancalime lubią tę wiadomość
-
Kania_czubajka wrote:Ja chyba dziś znowu pochwaliłam, że bezobjawowa ciąża a tu ból brzucha- chyba spowodowany gazami
Dzidziuś siedzi dalej z prawej strony bardziej, tak sobie chyba upodobałdalej go nie czuje zbytnio tylko.
Chyba doszliśmy z mężem do porozumienia i nasz maluch będzie miał na imię Filip
Odwiedziła mnie dziś koleżanka i ...
Wysyłam dzisiejsze prezenciki!
Jak miło 😍
I oczywiście gratuluję wyboru imienia. Mamy już 3 "imiennych" ludzi 😁Kania_czubajka lubi tę wiadomość
-
Kania jakie slooooodkieeee ❤️
A Filip to fantastyczne imię
Oglądałam ostatnio ciuszki przy okazji wizyty w centrum handlowym i najsłodsze były w Primarku, nigdy tam nic nie kupuje i to sie pewnie nie zmieni, ale mieli naprawdę uroczą kolekcje letnią dla małych dam.
Bylismy ostatnio u znajomych, którzy maja 4 miesięczna córeczkę i mnóstwo rzeczy będziemy mogli od nich odkupić, łącznie z rożkami, śpiworkami itd
Moje kłucia w szyjce chyba przeszły wyżej i są dziś dyskomfortem w kości łonowej. Także oby to było właśnie rozciąganie.
Z innych tematów martwię się o zdrowie babci, długo lekarze nie potrafili jej zdiagnozować, a dziś dostała skierowanie na biopsję. Mega energiczna babeczka, a w ostatnim czasie bardzo straciła swojego wigoru i kilogramów przy okazji. Ma rumień guzowaty zdiagnozowany, co samo w sobie jest tylko objawem choroby, a nie wiadomo jak dotąd co to za paskudztwo.
Podwyższone OB i CRP mnie martwi niestety. Mąż mnie uspokaja, że nie mogę się zamartwiać, bo szkodzę małej.Hashimoto, z.Sjögrena
ANA3 dodatnie
Pai homo 4G
10.2022- puste jajo 8tc.
25.01- beta:80, prog: 31
03.02-pęcherzyk 0,69cm w macicy
11.02- mamy zarodek i serduszko❤️
17.02- IP, krwiak, bobo 1,05 cm
28.02- 2,16 cm bobasa, krwiak zniknął ❤️
18.03- NIFTY: niskie ryzyka, dziewczynka 🌸
21.03- prenatalne, 5,5 cm fikającej panienki 💖
11.04- 9,9 cm i 130 gramów obrażonej princessy👑
09.05- 284 gramy małej damy
22.05- 21+0, 405 gramów akrobatki
23.06-25+4, 880 gramów Myszki 🌸
04.07-27+1, jest 1 kilogram💪
21.07-29+4, III prenatalne, 1425g💖
04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈
29.08-35+1, 2,7kg dużej panny 🤩
18.09-38+0, ok.3kg, przyjęcie na oddział i czekamy 🍀
28.09- 39+3, 2890g-Iga na świecie💝 -
Ostrzeżenie #żalpost, nie musisz czytać 😉
Ja dziś muszę się wam pożalić bo starego nie ma do soboty i nie mam się komu wypłakać w mankiet.
Fatalny dzień. Zaczęłam od spaceru do labu na kolejny posiew i ambitnie poszłam pieszo jakieś 6km a ze było 7 stopni okropnie mnie przewiało i wróciłam z bólem głowy. Co kilka godzin paracetamol i do łóżko cały dzień a wieczorem zaczęły się 🤑i okropnie mi nie dobrze. Wczoraj testowo wzięłam połowę porcji magincznych tabletek właśnie żeby sprawdzić czy mogę już je odstawiać i jak bede się czuć i już wiem...maskara kiedy to się skończy, gdzie ten złoty czas.
Jak te mdlosci przeciagną mi sie do 3go trymestru i kiedy wkoncu minął to zaczna sie upały i bede nosić ogromny brzuch i będę zdychać do końca.
Najlepsze jest to że każdy myśli że czuje się dobrze bo wyglądam dobrze i nie narzekam zawsze mówię że no jak to w ciąży czasami lepiej raz gorzej ale nie użalam się nad sobą bo zawsze mogłoby być gorzej no i rąk bardzo cieszę się że jestem w ciąży że mi głupio mówić żale.
Do tego dochodzą mnie dziś czarne myśli jak ja sobie poradzę w połogu z delikatnym maluszkiem itp, to zle samopoczucie fizyczne przekłada się na emocje niestety.
Dziś 17+2 jeszcze tyle tygodni... -
Meeg tulę ❤️🍀 Oby wkrótce zniknęły, a domyślam się, że w połączeniu z bólem głowy to jest kombo 🙈
Wiem, że jesteś potencjalnie zainteresowana detektorem, więc przy okazji podzielę się swoim odkryciem z dziś- podczas jednego pomiaru najpierw znalazlam małą mniej więcej pod linią biodra a dosłownie chwile później była już niemal pod pępkiem. Szok jaka akrobatka:) Niby norma, ale jakoś naocznie się o tym przekonać to jednak fascynujące 😄Meeg lubi tę wiadomość
Hashimoto, z.Sjögrena
ANA3 dodatnie
Pai homo 4G
10.2022- puste jajo 8tc.
04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈
Meeg odpocznij. Czasem mamy gorszy dzień a choroba dodatkowo potęguje czarne myśli 😘
Pamiętaj też, że połóg może ale wcale nie musi być trudnytrzeba być gotową na każdą możliwość ale bądź dobrej myśli
napewno sobie poradzisz. Każda z nas sobie poradzi gdy tylko włączy się instynkt macierzyński:)
Oby było tak, że trudna ciąża wynagrodzi Ci lekkim połogiem
Ja się połogu okropnie boję odkąd przeczytałam, że z każda kolejną ciążą obkurczanie macicy boli bardziej 😨 z Emmą to było ćmienie jak przed okresem. Z Emilem już jak ból okresowy taki w miarę mocny. Z Tola? Momentami miałam wrażenie, że poród wciąż trwa. Cały czas na prochach przeciwbólowych. Jeśli teraz ma być gorzej to.... 😨😱
Agentka przykro mi, że babcia choruje. Oby trafiła na dobrego lekarza, który ją szybko zdiagnozuje i wyleczy. Ale mąż ma rację, nie zamartwiaj się (choć wiem, że to niemożliwe) bo i tak nie masz wpływu a szkodzisz sobie i dziecku 😘
Nie mam pojęcia czy na tym etapie to możliwe (teoretycznie tak) ale ja w każdej ciąży mam jakies dziwne epizody jak nie rwy kulszowej, to jakby kolki. Czasem maluch się tak kiepsko ułoży, że może uciskać na jakiś nerw. W ciąży z Tolą trafiłam do szpitala z podejrzeniem zapalenia nerek. Ból i kłucie były tak potworne, że sama kazałam się zawieźć na IP (ja, która z gorączką 40 robi w ogródku). Myślałam, że zejdę 🙈 po badaniach okazało się, że to mały troll tak niefortunnie uciskał na nerw że powodowało to potworny ból. Napewno bliżej końcówki ból w szyjce i pochwie, pachwinach jest standardem bo dziecko przygotowujące się do porodu, które dodatkowo waży już kilka kg zwyczajnie uciska całe podwoziemożliwe, że i u Ciebie teraz mała gdzieś na coś naciska stąd kłucie, jeśli to nie rozciąganie. Ale ja kojarzę kłucie w pochwie z poprzednich ciąż jako coś wpisanego w ciążę (choć pewnie nie każda kobieta tego doświadcza).
Meeg lubi tę wiadomość
-
Ogórkowa, no słodziutka dziewczynka! 🥰
Meeg, przytulam mocno! I trzymam kciuki, żeby mdłości odpuściły jak najszybciej! W czasach największego kryzysu przejrzałam internet w poszukiwaniu zalet mdłości i wymiotów. Znalazłam 2! Według jakichś badań u kobiet, które mają mdłości, rzadziej dochodzi do poronień i według innego - dzieci matek, które źle się czuły, osiągały wyższe wyniki w testach na inteligencję w późniejszym wieku 😁 mnie to na jakiś czas ucieszyło, tonący brzytwy się chwyta 😘
Agentka, życzę zdrowia dla babci! 🍀 Rumień brzmi jak coś ze stanem zapalnym, a wtedy OB i CRP są niestety podwyższone. Mam nadzieję że uda się szybko znaleźć przyczynę i to wyleczyć!
Kania, cudne rzeczy dostałaś!
Sara, zgadzam się z Ogórkową - jesteś naszą skarbnicą wiedzy, pięknie napisałaś o rozwoju kręgosłupa, nie wiedziałam o tym! 😘
Dziś pobiłam niechlubny rekord w jedzeniu tzn. żarłam jak świnka, na zmianę słone i słodkie 🙈 a najlepsze jest to że nie czuję się jakoś bardzo najedzona 😅Ogoorkowa, Meeg lubią tę wiadomość
-
Meeg, doskonale Cię rozumiem, nie pamietam dnia bez wymiotów, a tabletki będę brać chyba do dnia porodu, bo każda próba zmniejszenia dawki kończy się tragicznie. To normalne, że czujesz się źle, i nie musisz uwielbiać być w ciąży. Mam nadzieję, że niebawem zrobi się trochę lżej, i będziesz mogła szykować się na maluszka. 💕
Mnie rozbrajają komentarze babć, cioć itp, które nie rozumieją po co ja tak wymiotuje 🤦🏼♀️. Niestety, znów wracamy do toksycznych oczekiwań, które narzuca nam społeczeństwo, a najlepsze co możemy zrobić dla nas i naszych maleństw to olać je i pozwolić sobie czuć się źle i pamiętać że to normalne. I to, że źle się czujesz w ciąży nie znaczy, że będziesz złą matką ani że będziesz miała potem problemy z opieką nad dzieckiem, ani że jesteś niewdzięczna i nie doceniasz tego, że będziesz dziecko miała.
Trzymam kciuki żeby niedługo było lepiej 🤞🍀
A reszcie życzę miłego dnia ✨🌺
Ps. lecę na 10 na wizytę do nowego lekarza!Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 kwietnia 2023, 07:27
Sara30, Meeg lubią tę wiadomość
26
hashimoto + niedoczynność
marzec 2022 usunięta torbiel jajnika 8 cm
👩🏼🍼 Tosia 🤍 -
Rivers🍀🤞
A ja szykuje się do przesadzania kwiatków 😁 ale narazie jeszcze szydełkuje, potem kawka i 0 wyrzutów sumienia że jestem na L4 💁♀️
I muszę docenić rodzinę bo w sumie nikt jeszcze nic głupiego mi nie powiedział, wczoraj spotkałam kilku znajomych i albo nie zauważyli albo już wiedzą od kogoś i nikt nic nawet o ciąży nic nie powiedział 😅 a umówmy się u mnie nie da się nie zauważyć brzuszka 😆 mi to na rękę a z drugiej strony widać że jednak ludzie jak już wiedzą to boją się poruszać trudnych tematów. Nawet jeśli nie wiedzą o 🦀 to wspominałam że czekam na potwierdzenie terminu operacji, a operacja i ciąża to już wystarczająco trudny temat.
Ja generalnie mam w głowie przepracowane co sądzę o opiniach innych, chorując przewlekłe na chorobę której nie widać musiałam sobie poukładać w głowie że jestem chora i mogę się spóźnić do pracy i mogę też iść na długie L4 a jak ktos tego nie rozumie to jego problem.👩34l 👦32l
Rak piersi (w trakcie hormonoterapii), choroba autoimmunologiczna (wzjg z remisja po ciąży💪), endometrioza
mutacja heterozygota:
czynnik II(protrombina), PAI-1, MTHFR
23.10.2022 - pęknięta torbiel, krwawienie do brzucha, poronienie 7/8tc 💔 (Jaś 💜) - usunięty lewy jajnik i jajowód (prawdopodobnie nie potrzebnie😮💨)
23.09 Zbyś po drugiej stronie brzuszka 💙 52cm 3200g
-
Byłam! Jestem bardzo zadowolona, odpowiedział na wszystkie nurtujące pytania, zrobił usg, zmierzył szyjkę i dostałam większy komunikat niż „wszystko Ok”. Z tą cytologią się nie przejmować, dopóki nie ma objawów to te bakterie mogą być i nie ma co się faszerować bez sensu lekami, bo one za miesiąc wrócą najpewniej.
Zrobił tez USG, człowiek coraz większy i znowu wymiarowo do przodu, ale mam się trzymać terminu z prenatalnych. Fot żadnych fajnych nie mam, bo nie było zainteresowania fotoreporterami 😅
No i już na 100000% dziewczynka, więc Sara, możesz wpisać Tosię 💕agentka93, Niuśka, Ancalime, Kania_czubajka, Meeg, Sara30, Ogoorkowa, Pucz, Kasio, Longanimity lubią tę wiadomość
26
hashimoto + niedoczynność
marzec 2022 usunięta torbiel jajnika 8 cm
👩🏼🍼 Tosia 🤍 -
RiverS extra
Będziesz chodzić do tego nowego lekarza już regularnie?
Hashimoto, z.Sjögrena
ANA3 dodatnie
Pai homo 4G
10.2022- puste jajo 8tc.
04.08-31+4, 2kg bobasa 🙈
Kochane pocieszycielki spieszę donieść że wstałam bez bólu głowy!🥳
Jaka ulga znowu czuć się sobą oby tak zostało jak najdłużej. Dziękuję bardzo za słowa otuchy. Doceniam zawsze🙂
Agentka trzymam kciuki by u babci biopsja wyszła dobrze, podam ci przykład z tego tygodnia mojego teścia który czekał 3 tyg na wynik biobsji jakiegoś zgrubienia na szyi ( jego mama zmarła po wykryciu z guzka w szyji) czekaliśmy jak na wyrok a okazało się że to była ślinianka nie ma żadnego guza. Trzymam kciuki duzo zdrowia dla babci.✊️✊️
PS Mi dziś śniła się moja 🖤
U nas dziś wyszło słońce więc na fali dobrego samopoczucia polatam na miotle wokół domu 🧹
Dobrego dnia mamusiki!Kasio lubi tę wiadomość
-
Rivers, super, że jesteś zadowolona i że wszystko ok 🥰 jednak poczucie 'zaopiekowania' jest teraz szczególnie ważne 😊
Agentka, oby teraz już zdrowie babci poszło tylko w dobrym kierunku 😊 wiem co czujesz, bo mój dziadek też ostatnio niknął w oczach...nie miał siły wyjść z domu, nie jadł, do tego pojawiły się jakieś zakrzepy i jak się okazało po czasie...obustronne zapalenie płuc, bo może nie brzmi az tak okrutnie, ale przy jego niewydolności krazeniowej, jak doszła jeszcze oddechowa to lekarze mówili, że w każdej chwili może się to skończyć tragicznie 😢 no i też był płacz i panika, ale już jest lepiej...Twojej babci napewno też pomogą 🙂
Sara, u nas w super też można dopisać imię - Leopold 🙂
Kasio lubi tę wiadomość
07.22 - stymulacja lametta
11.22 - badanie drożności ✅
11.22 - stymulacja do IUI - lametta + gonal ❌
12.22 - stymulacja do IUI - lametta + gonal ❌
06.01.23 - ⏸ 🙏😍
07.01.23 - ⏸ beta - 71.58 prog - 27.78 🥰 🙏
09.01.23 beta - 333.02 prog 51.02 😍
11.01.23 beta - 770.34
14.01.23 beta - 2112.51
18.01.23 - pęcherzyk ciążowy 🥰 + torbiel na jajniku - 6 cm 😱
27.01.23 - zarodek z serduszkiem 😍
15.02.23 - 26 mm maleńkiego człowieczka 🥰
07.03.23 - 61 mm Maluszka ☺ Sanco - zdrowy chłopczyk 💙
27.03.23 - 9.77 cm Bobasa 😍
12.04.23 - 210 g Leosia 🥰
08.05.23 - 411 g 🤩
12.05.23 - połówkowe - 536 g zdrowego Akrobaty 😄
29.05.23 - 731 g 😍 szyjka 2.6 cm 🥺
14.06.23 - kilogram Bobasa 🥰 szyjka 2.1 cm 😞
26.08.23 - Leopold 🧡🐻 3045 g 51 cm -
Hej dziewczynki mam do was nie typowe pytanko ale troszkę mnie to nurtuje od dwóch miesięcy nie miałam okresu dostałam go w poniedziałek ale nie było to typowy okres ponieważ był to lekki okres z domieszką brzozowych uplawo i trwał on 3 dni czy zrobić ewentualnie test ciążowy na wszelki wypadek ? Czy mogło dojść do zapłodnienia w ciągu tych dwóch miesięcy
-
RiverS, super że czujesz się zaopiekowana i uspokojona!
Jeju, jak fajnie, że nasza lista zapełnia się już imionami, jakoś tak coraz bardziej realnie się robi, bo mi jeszcze ciężko jest uwierzyć że w końcu jestem w ciąży... 🥺
Aniulka, dla swojego spokoju zrób test. Może to był cykl bezowulacyjny i dlatego opóźnienie w okresie i mało go było 🤔
U mnie dzisiaj też piękna pogoda, a mam zjazd energetyczny... Obudziłam się o 7 i już już miałam wstawać i zamknęłam "na chwilę" oczy i obudziłam się o 10 🤯 cały dzień nic mi się nie chce robić, no masakra!