Styczeń❄️, wino🍷 i kebaby 🌯 to jest przepis na dwa szkraby 👨👩👧👦
-
WIADOMOŚĆ
-
A odnośnie dnia taty to ja nic nie planuje kupować, czy wy planujecie jakoś to podkreślić ( oczywiście w przypadku nowych tatusiów tylko) czy niekoniecznie?
Mój jest na Mazurach i raczej ma tam swój świat i cieszy się wolnością 🙈 niżeli traktuje się już jako tatę 😅 -
Dziewczyny, namowilyscie mnie 😁 miałam plan wstepnie aby wszystko szykować w sierpniu ale w sumie skoro wy chcecie w lipcu to czuję się ośmielona 😁
Zwłaszcza, że z każdym tygodniem będzie co raz ciężej robić cokolwiek.
Ja chyba w połowie lipca pozamawiam wszystkie rzeczy do wyprawki i ruszę z szykowaniem. Do końca sierpnia chce mieć wszystko ogarnięte i spakowaną torbę
Bardzo dużo rzeczy mam z 2 ręki jak wózek, kołyska, co też będzie wymagało prania 🙈
Byłam dziś w mieście bo potrzebowałam czegoś z pasmanterii i zaszłam do ciucha. Oprócz długiej amarantowej sukienki na lato kupiłam.... Sukienkę do karmienia 😁😁😁
Longanimity jesteś niesamowicie dzielna 😊😘 a jeśli chcesz i możesz powiedz, jak to się w ogóle stało, że otrzymałaś taką diagnozę? Podczas samobadania coś cię zaniepokoiło czy może rutynowe USG wykazało guz? -
Hej, dziewczyny,
Ja prezentu na dzień ojca nie przewidujew przyszłym roku już z Filipkiem na ręku będziemy tatę obdarowywać
Miałam dziś ciężką noc. Strasznie gorąco było, a do tego od trzeciej rozpętała się ogrooomna burza. Rano wstałam z bólem pleców, niewyspana, z niskim cukrem i krwią z nosa. Przedwczoraj zjadłam późno po 22 jeszcze kanapkę i rano cukier ok, wczoraj zrezygnowałam i ledwo ponad 60... No muszę się zmusić do tego wieczornego jedzenia ...
Ja pranie rzeczy przewiduje też na lipiec-sierpień chyba. Taki wstępnym plan w głowie mam, jak to wszytsko powinno wyglądać, więc mam nadzieję, że mi sprawnie pójdzie -
Ogoorkowa jak tam w luxmedzie? Zrobiłaś sobie pikniczek? 😁😁
Kania no to chyba musisz coś wrzucać wieczorem na żołądek aby utrzymywać ten cukier.
A te przesrane noce właśnie pamiętam z każdej ciąży 🙄 w ostatnim trymestrze. A to pobudka na siku, a to zgaga, a to bezsenność, a to plecy bolą...
Co do fotelika to ja mam kiddy. Mimo, że jest ciężki to rozkłada się i ma mnóstwo wkladek, które można wyciągać i świetnie ułożyć maluszka. Już dawno mi się podobał u koleżanek 🙈 i się uwzielam na niego. Z bazą bardzo dobrze leży w moim aucie
Ale ja nie będę go nosić wcalealbo wrzucać na ramę wózka albo Lidkę brać w chustę kółkową na szybkie wypady
Wiecie co, wczoraj rozmawiałam z panią pedagog z przedszkola Toli, ona prowadzi grupę wsparcia dla rodziców dzieci niepełnosprawnych etc.
Od dobrych 2 lat namawia mnie, abym skorzystała z programu opieki wytchnieniowej i asystenta a ja od 2 lat odmawiam, bo przecież sobie radzę.
Wczoraj rozmawiałyśmy i bardzo niechętnie ale się zgodziłam. Czuję się z tym słabo bo nie lubię gdy ktokolwiek mnie wyręcza (ja mam nawet wyrzuty sumienia jak dzieci w przedszkolu są 🙈) i wiem, że po pierwsze będzie mi głupio a po drugie nie będę umiała się psychicznie odciąć od tego ale z drugiej strony, jak urodzi się Lidka, będą pewnie sytuacje, w których brak opieki zaufanej do Toli będzie problemem. Już teraz jest (wiecie jaką mam sytuację choćby z wyjściem na wizytę teraz).
Taka pani miałaby wpaść do nas, zająć się Tolą, wziąć ją na spacer czy z czasem zostać z nią te 2-3 godziny gdy się poznają 😨
Ta pani pedagog chce mi ten program załatwić już teraz abym jeszcze na końcówce ciąży miała pomoc i kogoś kto te 2 godziny za nią pobiega. Głupio mi z tym jak cholera bo to tak, jakbym przyznała, że sobie nie radzę 🙄
Oczywiście taka asystentka dostaje całkiem solidne wynagrodzenie (wydaje mi się, że z budżetu samorządu) więc nie jest niewolnikiem ale nie wyobrażam sobie siedzieć i odpoczywać gdy ktoś zajmuje się MOIM dzieckiem 🙈Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 czerwca 2023, 11:37
-
Longanimity wrote:Tak z ciekawości zaczęłam szukać informacji o firmie cybex bo jak coś jest tak mocno promowane szczególnie mediach społecznościowych to jest dla mnie mocno podejrzane w aktualnych czasach 😅 i ciężko o nich znaleźć informacje np gdzie produkują... niby piszą że to super niemiecka firma ale lata temu sprzedana jakiejś spółce z siedzibą w Hongkongu więc chyba zakładam że produkcja też jest chińska i jakoś coraz mniej mnie przekonuje do siebie... jeszcze o ile foteliki są w cenach spoko to wózek za taką cenę z produkcją w Chinach jakoś zupelnie do mnie nie przemawia 🙈
Tyle ze ja już od jakiegoś czasu staram się kupować rzeczy z produkcją najlepiej w PL 😉
Nie chce tu nikogo przekonywać, żeby nie było. Taka raczej ciekawostka 😁
Nawet jesli produkcja jest w Chinach to niezaprzeczalny jest dobry serwis i przede wszystkim komfort jazdy i składaniawłaśnie ostatnio miałam takowego „w łapkach” i naprawdę super się prowadzi,podbija,ma super amortyzację a mam jednak duże doświadczenie
Ogoorkowa lubi tę wiadomość
2015/2016 - 2x cb, 1x cp
Nasze czwarte szczęście:)))
14.03- ⏸
15.03- beta 53,09 prog- 26,81
17.03-beta 142,46 (⬆167,9%)
20.03-beta 1024 (⬆ 168,3%)
24.03-beta 5830 (⬆ 138%)
06.04- 1 cm i jest ❤
27.04- 3,5 cm dzidziola:))
16.05- prenatalne, 6,5 cm człowieka
10.07-połówkowe,440g DZIEWCZYNKI 😍
15.09- malutka ma 1100 g:)
10.11- Marysia na świecie:)
"...czemu Ty się zła godzino, z niepotrzebnym mieszasz lękiem, jesteś a więc musisz minąć, miniesz a więc to jest piękne..."
-
Longaminity jesteś mega dzielna babka :*2015/2016 - 2x cb, 1x cp
14.03- ⏸
24.03-beta 5830 (⬆ 138%)
06.04- 1 cm i jest ❤
"...czemu Ty się zła godzino, z niepotrzebnym mieszasz lękiem, jesteś a więc musisz minąć, miniesz a więc to jest piękne..."
-
Sara30 wrote:Ogoorkowa jak tam w luxmedzie? Zrobiłaś sobie pikniczek? 😁😁
Kania no to chyba musisz coś wrzucać wieczorem na żołądek aby utrzymywać ten cukier.
A te przesrane noce właśnie pamiętam z każdej ciąży 🙄 w ostatnim trymestrze. A to pobudka na siku, a to zgaga, a to bezsenność, a to plecy bolą...
Co do fotelika to ja mam kiddy. Mimo, że jest ciężki to rozkłada się i ma mnóstwo wkladek, które można wyciągać i świetnie ułożyć maluszka. Już dawno mi się podobał u koleżanek 🙈 i się uwzielam na niego. Z bazą bardzo dobrze leży w moim aucie
Ale ja nie będę go nosić wcalealbo wrzucać na ramę wózka albo Lidkę brać w chustę kółkową na szybkie wypady
Wiecie co, wczoraj rozmawiałam z panią pedagog z przedszkola Toli, ona prowadzi grupę wsparcia dla rodziców dzieci niepełnosprawnych etc.
Od dobrych 2 lat namawia mnie, abym skorzystała z programu opieki wytchnieniowej i asystenta a ja od 2 lat odmawiam, bo przecież sobie radzę.
Wczoraj rozmawiałyśmy i bardzo niechętnie ale się zgodziłam. Czuję się z tym słabo bo nie lubię gdy ktokolwiek mnie wyręcza (ja mam nawet wyrzuty sumienia jak dzieci w przedszkolu są 🙈) i wiem, że po pierwsze będzie mi głupio a po drugie nie będę umiała się psychicznie odciąć od tego ale z drugiej strony, jak urodzi się Lidka, będą pewnie sytuacje, w których brak opieki zaufanej do Toli będzie problemem. Już teraz jest (wiecie jaką mam sytuację choćby z wyjściem na wizytę teraz).
Taka pani miałaby wpaść do nas, zająć się Tolą, wziąć ją na spacer czy z czasem zostać z nią te 2-3 godziny gdy się poznają 😨
Ta pani pedagog chce mi ten program załatwić już teraz abym jeszcze na końcówce ciąży miała pomoc i kogoś kto te 2 godziny za nią pobiega. Głupio mi z tym jak cholera bo to tak, jakbym przyznała, że sobie nie radzę 🙄
Oczywiście taka asystentka dostaje całkiem solidne wynagrodzenie (wydaje mi się, że z budżetu samorządu) więc nie jest niewolnikiem ale nie wyobrażam sobie siedzieć i odpoczywać gdy ktoś zajmuje się MOIM dzieckiem 🙈
Tez mamy fotelik z Kiddy,jest swietny) i przede wszystkim spełnia normy i-size,dla mnie ważniejsze niż Adac
Super opcja z ta opiekunka.Faktycznie na początku może Ci być niezręcznie,ale z czasem
Docenisz taka pomocWiadomość wyedytowana przez autora: 22 czerwca 2023, 12:01
2015/2016 - 2x cb, 1x cp
14.03- ⏸
24.03-beta 5830 (⬆ 138%)
06.04- 1 cm i jest ❤
-
Meeg, ja na dzień matki jeszcze nic nie dostałam, więc tatusiek też poczeka rok 😅 teraz może dostać życzenia i buziaka 😁
Kania, mam nadzieję,że to jedyna taka noc, a nie,że wszystkie upalne będą Cie tak męczyć 😔
Sara, bardzo dobrze, wygodnie i miło 😁 jeszcze rozbrykany akrobatka w brzuchu po takiej dawce cukru umilała mi czas 😁 czytałam sobie ten "czwarty trymestr" i fajna ta książka ale... zniknęło mi ponad 100 stron z 380. Czy w XXI wieku nie można wydawać książek z mniejszymi marginesami? Jarałam się na tyle stron jak dzik na szyszki, a to jest lekturka na chwilę 😅
A tą pomóc może potraktuj jako hmm... koleżankę dla Toli? Bo rozumiem, że mniej więcej taka formę ta relacja powinna mieć? Będą robic razem rzeczy, które są dla Toli rozrywką, tyle,że nie musisz ich nadzorowaćtaka fajna starsza koleżanka
O Natosia, co tam u Was?
-
Kania nie wiem, zobaczę co tam jeszcze jest. Bo mam też "po prostu piersią" I tam jest tyle rad, że na pewno będę zaglądać podczas karmienia (swoją drogą bardzo polecam
) ta póki co jest bardziej przewodnikiem po emocjach, więc mniej napakowana stricte informacjami. Jakby coś to dam znać
ale polecam też w razie czego zaglądać na vinted czy olx
jak widać, pojawiają się 😁
-
Ogoorkowa czyli książka oszukana jak paczka Lays'ow 😅
Mnie irytuje takie marnotrawstwo 🙈 pewnie możnaby to ścisnąć na 300 stron 🙈
Ja odebrałam już starszaki aby nie latać z Tolą i jeszcze jutro zakończenie i WAKACJE 😁😁😁
-
Sara, nie powinnaś czuć się źle że korzystasz z pomocy! To jest normalne, ja się bardzo cieszę że nauczycielka Cię namówiła! Początki może będą dziwne ale się przyzwyczaisz 🙂
Pucz, podobnie jak dziewczyny, mam wrażenie że bardzo się kochacie i mimo trudniejszych momentów jeszcze będzie pięknie 😘
My z fotelikiem jeszcze poczekamy i pojedziemy do ośmiu gwiazdek, koleżanki poleciły, że tam dobrze dobierają fotelik pod auto 😁
Kania, współczuję ciężkiej nocy, pamiętaj że wszystko mija! 😘 Wczoraj czułam się tragicznie, płakałam pół dnia bez powodu, byłam opuchnięta, czułam się jak słoń, nic mi się nie chciało, byłam głodna a miałam taką zgagę że nie byłam w stanie nic zjeść i żyć mi się nie chciało. I na całe szczęście przeszło, bo naprawdę - współczuję mojemu mężowi, który bardzo chciał mnie pocieszyć 🥲
Jeju, jak Cybexy są w Chinach produkowane to też nie rozumiem tych wysokich cen wózków 😳 przecież niektóre ponad 10tys kosztują 😳 -
Ja wczoraj miałam rewelacyjny dzień a dzisiaj czuję się jak 💩
Nie zrobiłam NIC 🙄
Ale to chyba kwestia upału. Ja i bez brzucha nienawidze gorąca 😅 -
Nie wiem czy ogarnę żeby się do wszystkiego odnieść 😅
Co do fotelików to patrzyłam na tą listę z pdf, ale mój bratanek bez bazy przejeździł meganką w tym foteliku i było git a że mam taki sam samochód to nie będę robić dochodzenia, nowy samochód nie wiem kiedy kupimy i nawet nie jesteśmy zdecydowani na konkretny model więc nie będę się tym przejmować, kolejny fotelik (w sensie wiekszy) będziemy już pewnie bardziej dobierać i pod samochód i pod dziecko, taki jest plan 🙂
Co do produkcji, kosztów itp. Uważam że każdy wybiera sobie sam bo jest wolny wybór 😉 ja stawiam na świadomość i np ciuchów z aliexpress czy shein w życiu bym nie zamowiła, staram się wspierać polską produkcję i nie mieć miliona ciuchów marnej jakości 🤷♀️ tak samo wybiorę jeden kocyk bawełniany zamiast 3 z poliestru.
Sara dla mnie rezygnacja z takiej pomocy to trochę tak jakbyś powiedziała że nie bierzesz 500+ bo sama utrzymasz swoje dzieci 😉 a w rodzinie mojego męża w tym roku rodzice pojechali sami na wakacje po ponad 20 latach bo mama dostała opiekę wytchnieniową, najbardziej przeżywała babcia że wnuk będzie płakał, że ona się nim zajmie a dla niego to nawet rozwijające się okazało, co prawda nie ma co porównywać bo on ma chyba 21 lat no ale jednak dobrze poszukać plusów, a przecież jak będziesz widzieć że Toli nie pasuje to przecież można zrezygnować 🙂
Odnośnie guza... w 2021 w lutym w prawej piersi wymacałam sobie zmianę w prawej piersi, ostatecznie została usunięta z marginesem jakoś koło września i była to zmiana niezłośliwa, rok później z lekkim opóźnieniem poszłam na kontrolę (opóźnienie wynikało z tej pękniętej torbieli, operacji i straty ciąży). Końcem listopada miałam usg ryzyko złośliwości do 4% (tak samo jak ta poprzednia zmiana) 6.12 biopsja, wynik miał być 20.12 a był 18.01, a 23.01 wyszły piękne tłuste ⏸️ ciąży nie podejrzewałam, wcześniej staraliśmy się dość długo (2 lata z leczeniem) a do starań chcieliśmy wrócić w lutym 🤷♀️ czasem się śmieje do męża że po tych naszych wcześniejszych doświadczeniach można wpaść od 1go razu 😉👩34l 👦32l
Rak piersi (w trakcie hormonoterapii), choroba autoimmunologiczna (wzjg z remisja po ciąży💪), endometrioza
mutacja heterozygota:
czynnik II(protrombina), PAI-1, MTHFR
23.10.2022 - pęknięta torbiel, krwawienie do brzucha, poronienie 7/8tc 💔 (Jaś 💜) - usunięty lewy jajnik i jajowód (prawdopodobnie nie potrzebnie😮💨)
23.09 Zbyś po drugiej stronie brzuszka 💙 52cm 3200g
-
Sara, albo i jeszcze mniej niz 300 😅 ja jestem mistrzem upychania, jak coś trzeba dopisać, ale tak, żeby nie rozwalić numeracji stron w projekcie i tylko jedną podmienić 😅
Kasio, te w zawrotnych cenach to z tapicerkami we wzory ze wspolprac oraz epriamy, które mają silniczek, apke na telefon i czujniki. Możesz ustawić 30 min bujania dziecka w wózku i siedzieć sobie na kawce w spokoju, możesz się wspomoc idąc pod górę albo wozek wyhamuje, jeśli wylapie,że nie trzymasz za tą rączkę do prowadzenia 😁
Natomiast ceny na necie vs ceny w salonie jak popytasz o jakieś zniżki itp: my zamówiliśmy priama (rama + gondola + spacerowka) na ramię rose Gold (niby na necie one są o 200zl droższe bodajże niż inne kolory) w tapicerce plus (żadne współprace, jednolity kolor, tylko jest grubsza i gęściej utkana niż zwykle tapicerki) za 4800. Internetowe Grażynki po 4k używane po okresie gwarancji czasem wystawiają 🤣 faktem jest, że z gadżetów to tylko folie przeciwdeszczowe są, ale torbę do wózka kupię taka jak mi się podoba, reszty póki co mi chyba nie potrzeba. Mam też wrażenie, że po używaniu takiego wózka przez 1 dziecko są one w o wiele lepszym stanie niż innych marek. Choć na to też może wpływać cena wózka i że wtedy bardziej się dba 😅
Ja ogólnie byłam bardzo hejtersko nastawiona do marki, że właśnie cena tylko za marketing, ale później miałam okazję pojeździć u koleżanek (spacerówka po roku używania, u innej gondola kupiona jako 2 letnia uzywka) I byłam zaskoczona. W sklepie jeszcze sobie porównałam tak na świeżo z venicci (w podobnej cenie były, tylko venicci miał komplet dodatków w cenie juz). I to co powiedziała Natosia: jak on sie podbijał na krawężniki to jest bajka 😅
Ale nadal pomimo fajnej ceny wzgledem internetowych danych, jest to bardzo drogi wozek i na pewno gdybyśmy nie mieli budżetu, to bym nie zaciskała pasa dla marki. No może bym o baliosie pomyślała, bo ten nowy ma inną amortyzację
niz starsze modele , też całkiem fajny 😅 -
Wróciłam os mojego ginekologa który miał dokładnie takie same wątpliwości jak ja... jak można wypisać kobietę w ciąży z wynkime hemoglobiny poniżej 8 nie robiąc morfologii kontrolnej... oczywiście w wypisie braki bo nie wpisali ze podali mi żelazo dożylnie i to 2x... w kolejnym miejscu że łożysko jest z tył... o magnezie też nie ma mowy... mam zrobić badanie kontrolne najpóźniej w poniedziałek... mam nadzieję że będzie już ok 🤞
No i najlepsze... stwierdził że to bez sensu że dali mi ten steryd na płuca bo jest za wcześnie i raczej nie zadziała 🤷♀️
Dopytałam o leki i mam powoli schodzi z suphastonu i co tydzień zmniejszać o 1 tabletkę.
Generalnie stwierdził że operacja nie powinna mieć już żadnego wpływu na ciążę bardziej groźne może być ponowne zaostrzenie choroby jelit więc muszę to jakoś ogarnąć tyle ze nie zawsze mogę mieć na to wpływ... ale zwykle w lecie miałam remisję więc liczę że i tym razem tak będzie!
Później wrzucę zdjęcie bo nawet mam jedno w 3D 😊 i to będzie prezent na dzień ojca bo dzisiaj byłam sama bo mąż w pracy.
A aktualnie siedzę u rodziców na dole bo tu kilka stopni chłodniej niż na poddaszu.
Jutro plan pojechania do teściów na cały dzień, akurat szwagierka z córką u nich jest, a też mają chłodniej w domu niż u nas na poddaszu... potem już zapowiadają ochłodzenie... ale i tak muszę pocisnąć męża z klimatyzacją i markizami na okna bo nie najlepiej znosze upały...
Tak wgl to pojechałam dzisiaj w klapkach od mamyginekolog bo zawsze miałam wąskie stopy więc nawet najluzniejsze sandały lekko cisną 🙈👩34l 👦32l
Rak piersi (w trakcie hormonoterapii), choroba autoimmunologiczna (wzjg z remisja po ciąży💪), endometrioza
mutacja heterozygota:
23.10.2022 - pęknięta torbiel, krwawienie do brzucha, poronienie 7/8tc 💔 (Jaś 💜) - usunięty lewy jajnik i jajowód (prawdopodobnie nie potrzebnie😮💨)
-
Longanimity dobre wieści ❤️ czekamy na 3D
Korzystaj z chłodku na niższych kondygnacjach 👌
Co do sterydu, to myslalamz że to właśnie ratuje takie ultra wczesniaczki, a Ty przecież zbliżasz się już do tygodnia, w którym przyjmują porody w szpitalach o tej najwyższej referencyjnosci 😱
Właśnie, nie wiem czy zauwazylyscie, ale 28tc za rogiem dla wielu, a to chyba kolejny krok milowy w kwestii przeżywalności 🤔 dobrze kojarzę? -
Nie będę się zagłębiać w tenat tych sterydów, aktualnie nic nie wskazuje na jakieś większe zagrożenie porodu przedwczesnego, ale wyczytałam ze niby można od 24tc podać, a jak się poda przed 26tc to można rozważy podanie po jakimś czasie ponownej dawki w razie konieczności... wiec może coś w tym jest że w tym 25tc tak jak ja jestem to mogło nie mieć sensu 🤷♀️
Teraz główny cel to podniesienie hemoglobiny 💪Ogoorkowa lubi tę wiadomość
👩34l 👦32l
mutacja heterozygota: